Slik rengjør du grillen

Én grundig vask i året holder, og fremgangsmåten for å rengjøre grillen er slett ikke komplisert. Foto: Gettyimages.com
Én grundig vask i året holder, og fremgangsmåten for å rengjøre grillen er slett ikke komplisert. Foto: Gettyimages.com

Én grundig vask i året holder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lurer du på hvordan du rengjør grillen? Informasjonsansvarlig hos Landmann, André Rusthen, forteller at en grill ikke trenger å være skinnende ren, men at én grundig gjennomgang i året er lurt.

– Enten bør du ta den grundige vasken når grillen settes bort om høsten, eller så kan du gjøre det om våren før du starter sesongen. Det er uansett ikke komplisert, sier Rusthen.

Rengjøring av grill

Her er vasketipsene fra Landmann:

– Ta ut alle løse deler som grillrist, stekeplate og flametamers (de trekantede metallistene som ligger under grillristen og over brennerne). Vask så nede i selve grillen med en svamp og såpevann, for eksempel zalo.

– Det er to typer grillrister - støpejern eller emaljert rist. Risten i støpejern tåler mye, så her kan du skrape med stålbørste. Den emaljerte risten skal ikke skrapes med stålbørste, men bør heller vaskes med en grytesvamp.

– Grillristen i støpejern, som finnes på de fleste griller, kan fort bli tørr - da fester grillmaten seg til risten. Når du har skrapt ferdig og risten ser ren ut, har den godt av et oljebad. Legg den i en balje med matolje (som rapsolje) i et døgn, og la den så renne av seg.

– Dersom det er mye fastbrente rester på risten, kan du sette grillen på full styrke for å svi av det som sitter fast. Da blir det lettere å tørke det bort.

Les også: Slik vasker du terrassen

Ikke vask flametamerne

Ifølge Rusthen er det anbefalt å pensle støpejernsrister med matolje før man griller, for å unngå at de blir for tørre og at maten dermed kan sette seg fast.

– Selve grillen trenger ikke å være skinnende ren, men det er fint om de flatene som er i kontakt med maten, som rister og stekeplater, er rene. Vi anbefaler også at man setter grillen på full styrke med lokket på i noen minutter hver gang man er ferdig å grille. Dette forkuller alle rester og da er det lett å børste dem av med tørkepapir, sier Rusthen.

Under grillristen ligger såkalte flametamers som er laget for å beskytte brennerne.

– Disse burde egentlig hete smaksforsterkere. IKKE vask disse i løpet av sesongen. All marinade og krydder som drypper ned når du griller vil legge seg her og gi flott røyk og smak til maten neste gang du griller, sier Rusthen.

Les også: Slik lager du din egen urtehage

(Saken fortsetter under)

Sommeren er høysesong for grillmat. Illustrasjonsfoto: Weber
Sommeren er høysesong for grillmat. Illustrasjonsfoto: Weber

Viktig kontroll av grillen

I tillegg til å vaske grillen bør du ta en liten sjekk etter vinteren. Kontroller at det ikke er noen rusthull på koblingene til brennerne. Hvis det er det, bør brennerne byttes. Tørk over brennerne med svamp eller klut.

Sist, men ikke minst, er det viktig å sjekke slangen fra gassbeholderen. Det er viktig å forsikre seg om at den er tett og ikke lekker gass. Dette sjekker du ved å fylle en bøtte med halvparten vann og halvparten såpe. Steng ventilene på grillen og tilførselen til gassflasken. Hold slangen nede i såpevannet og sjekk om det lages bobler - dette tyder på at det er en lekkasje mellom gassflasken og inntaket til gassgrillen. Hvis det lekker, prøv å stramme tilkoblingen. Hvis det fortsatt lekker, må du bytte gasskoblingen.

Rusthen minner også om at deler som grillrist, brytere og flamtamers kan skiftes ut for en billig penge.

– En gassgrill av god kvalitet er ment å vare i mange år. Hvis du griller mye kan det være greit å bytte ut for eksempel flametamerne etter tre-fire år og da vil grillen være så god som ny igjen, sier han.

Les også: Slik beiser du terrassen riktig

Rengjøring av kulegrill

Grillkongen Craig Whitson mener det er like selvfølgelig å vaske grillen som det er å vaske opp når man lager mat på kjøkkenet.

– Hvis du har en kulegrill må du tømme den for aske og gamle rester. Bruk engangshansker og vask selve grillen ren med såpevann og en oppvaskbørste eller klut. Risten bør skrubbes med en stålbørste og du bør alltid pensle den med matolje før du griller, sier Whitson.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy