Blåskjell trekkes tilbake etter funn av algegift

Mattilsynet oppfordrer folk til å holde seg unna blåskjell etter at flere har blitt matforgiftet den siste uka. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Mattilsynet oppfordrer folk til å holde seg unna blåskjell etter at flere har blitt matforgiftet den siste uka. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Mattilsynet trekker tilbake blåskjell fra produsenten Snadder og Snaskum etter at det er oppdaget algegift i skjellene. Kjøpte produkter bør kastes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produktene som nå trekkes tilbake er blåskjell pakket i nett eller skål. Matportalen har lagt ut en fullstendig liste over de aktuelle produktene. Ifølge Mattilsynet kan spising av blåskjellene føre til oppkast, diaré og magekrampe.

Blåskjellene er høstet etter tillatelse fra Mattilsynet, men en rask oppblomstring av DSP-toksiske alger har ført til at det er algegift i skjellene. Kjøpte produkter bør kastes.

Flere matforgiftet

Denne uken ble ni personer matforgiftet etter å ha spist blåskjell fra produsenten på til sammen tre restauranter på Østlandet, ifølge Dagbladet.

– Jeg kan ikke huske sist at gjester på flere restauranter er blitt matforgiftet i et så stort omfang, sier seksjonssjef Jorunn Aasgaard Grini i Mattilsynet, og oppfordrer folk til å sjekke blåskjellvarselet.

Grini understreker at spisestedene er uskyldige i saken. I alle tilfellene er det algegift, også kalt DSP, i blåskjellene som er årsaken til matforgiftningen.

Les også: Rester av sju plantevernmidler funnet i norske jordbær

– Lenge siden dette har skjedd

Magne Hoem, eier av Snadder og Snaskum, synes situasjonen som har oppstått er kjedelig.

– Vi er veldig opptatt av å levere gode produkter og har en årsproduksjon på 600 tonn. Det er 10–15 år siden vi opplevde noe slikt som dette sist. Generelt er det trygt å spise blåskjell man kjøper i butikk eller på et serveringssted, sier Hoem til Dagbladet.

Ifølge NRK er blåskjellene ikke spiselige flere steder langs kysten, både øst, vest og nordover i landet – inkludert Trøndelag. Skal du pIukke blåskjell selv, er det i tillegg til å sjekke blåskjellvarselet, lurt å plukke nært målestasjonene.

Les også: Mangelfull merking av allergifremkallende stoffer ved 1.690 tilsyn i 2016

Personvernpolicy