De beste grillmarinadene

<p>URTER: Det er godt med urter i marinade. Her er det brukt estragon. Foto: Astrid Hals</p>
URTER: Det er godt med urter i marinade. Her er det brukt estragon. Foto: Astrid Hals

Maten blir både mørere og mer smakfull ved bruk av marinader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem liker ikke skikkelig trøkk i smaken når man skal grille?

Du kan selvsagt krydre kjøttet eller fisken godt. Dessuten gir jo selve grillprosessen ekstra smak. Men vil du ha enda mer smak, er marinering veien å gå. Marinering har to hovedhensikter: gjøre kjøttet (eller fisken) mørere, og tilføre smak.

Hvor lenge skal kjøttet, fisken eller fuglen marineres?

Fisk trenger ikke mer enn 1-2 timer, mens kjøtt gjerne har godt av mer tid, og kan gjerne ligge over natten. Sørg alltid for å marinere i kjøleskapet. Den lave temperaturen sørger for at du ikke får uønsket bakterievekst.

Noen liker å legge det som skal marineres i en skål, men det mest praktiske er å bruke plastposer, som du knyter igjen. Snur og vender du på plastposen, vil marinaden renne rundt og dekke hele kjøtt- eller fiskestykket.

Etter marinering, tørk godt av kjøttet eller fisken og krydre den før du legger den på grillen. Et stykke ut i stekeprosessen kan du begynne å pensle kjøttet eller fisken med marinaden. Om det er ganske mye sukker eller honning i marinaden, bør du ikke pensle før helt mot slutten av steketiden, ellers har sukkeret lett for å svi seg.

Noen liker å bruke marinaden som grillsaus. Husk da på at brukt marinade MÅ varmes opp til kokepunktet.

Les også: Se vår guide til rengjøring av grill

Syrer og oljer

Det er syren i en marinade som gjør maten mørere, og det finnes en rekke forskjellige måter å tilføre syre på: vin, eddik og sitrussaft.

Du kan bruke både rødvin og hvitvin, og blant eddikene vanlig husholdningseddik, rødvinseddik, hvitvinseddik og sherryeddik. Blant sitrussafter er sitron og lime det vanligste, men noen bruker også appelsin.

Andre ting du kan bruke er øl eller yoghurt.

Med mindre du vil bruke en smaksatt olje, er det best å bruke en relativt smaksnøytral olje, f.eks. soya, raps eller solsikke.

Blandingsforholdet mellom olje og syre varierer, alt etter hvor syrlig det syrlige elementet er. Eddiker og sitron- og limesaft er syrligere enn vin, og følgelig må blandingsforholdet justeres.

Krydder og urter

Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan tilsette av forskjellige smaker i marinaden: løk, hvitløk, chili, ingefær, sitrongress, forskjellige krydder i pulverform, som paprika, spisskummen og koriander. Også pepperkorn.

Av urter er det også mye å velge mellom: timian, rosmarin, oregano, basilikum, salvie, kjørvel, estragon etc. Av andre ting du kan smaksette marinaden din med, finner du ketchup, sennep, honning, soyasaus, fiskesaus eller worcestershiresaus.

Nedenfor har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på marinader. Bruk dem som de er, eller kombiner forskjellige elementer fra oppskriftene til å lage din egen favorittmarinade.

Les også: Grønnsaker på grillen

Sennep- og rosmarinmarinade

Denne marinaden egner seg spesielt godt til hvitt kjøtt.

Til 1 porsjon:

2 ss finhakket frisk rosmarin

2 fedd hvitløk, finhakket

1 stk sjalottløk

5 stk einebær, knuste

1 ss finrevet sitron skall

0,5 dl sitronsaft

0,5 dl olivenolje

0,5 dl dijonsennep

0,5 dl soyasaus

1 ss chilisaus

Sennep- og rosmarinmarinade går kjempebra til hvitt kjøtt. Foto: Alf Börjesson
Sennep- og rosmarinmarinade går kjempebra til hvitt kjøtt. Foto: Alf Börjesson

Rødvinsmarinade

Denne marinaden egner seg til biff, lamme- eller svinekjøtt.

Til 4 porsjoner:

4 ss rødvin

2 ss olje

1 fedd hvitløk, hakket

1 ss rosmarin, tørket

2 stk laurbærblad

3 stk knuste grønne pepper korn

Rødvinsmarinade er en perfekt match til blant annet biff. Foto: Studio Dreyer-Hensley
Rødvinsmarinade er en perfekt match til blant annet biff. Foto: Studio Dreyer-Hensley

Grillmarinade til spareribs

Til 4 porsjoner:

4 ss ketchup

2 ss honning

1 ss rødvinseddik

1 ss sennep

Grillmarinade er alltid en innertier. Foto: Alf Børjesson
Grillmarinade er alltid en innertier. Foto: Alf Børjesson

Estragonmarinade

Denne marinaden passer spesielt godt til svin.

Til 4 porsjoner:

6 ss olje

2 ss olje

2 fedd hvitløk, hakket

2 ss hakket frisk estragon

0,5 stk rød chili, finhakket

1 stk appelsin, bare saften

Estragonmarinade og svin går hånd i hånd. Foto: Astrid Hals
Estragonmarinade og svin går hånd i hånd. Foto: Astrid Hals

Honningmarinade

Smakfull og god marinade, spesielt til svinekjøtt, men også annet kjøtt.

Til 4 porsjoner:

4 ss olivenolje

2 ss honning

2 ss sennep

2 fedd hvitløk, finhakket

2 ts hakket frisk koriander

1 ss sitronsaft

Honningmarinade er både smakfullt og godt.
Honningmarinade er både smakfullt og godt.

Grillolje med sitron

Passer godt til lammekjøtt, svinekjøtt og pølser.

Til 4 porsjoner:

6 ss olje

1 stk sitron

2 ss chilisaus

1 ts timian, tørket

1 ts sitronpepper

Grillolje med sitron passer godt til blant qannet lammekjøtt. Foto: Astrid Hals
Grillolje med sitron passer godt til blant qannet lammekjøtt. Foto: Astrid Hals

Marinade med øl og soya

Denne marinaden passer godt til både rødt og hvitt kjøtt.

Til 4 porsjoner:

2 dl olje, nøytral

0,5 fl øl

6 ss soyasaus

0,75 ts pepper, sort og nykvernet

4 fedd hvitløk

1 stk rød chili, finhakket

friske urter, f.eks. koriander

Marinade med øl og soya går godt til både rødt og hvitt kjøtt. Foto: Panopoticon
Marinade med øl og soya går godt til både rødt og hvitt kjøtt. Foto: Panopoticon

Les også: Sjømat på grillen

Saken ble opprinnelig publisert på klikk.no.

Personvernpolicy