TEST AV SJOKOLADEMELKLite sukker i sjokolademelken

SJOKOLADEMELK UNDER LUPEN: Noen av disse har langt mindre sukker enn du kanskje tror.
SJOKOLADEMELK UNDER LUPEN: Noen av disse har langt mindre sukker enn du kanskje tror.  Foto: Petter Handeland / Klikk.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke mye som skiller fra vanlig melk, om du velger rett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om testen:


Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 ml. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst sukker, minst energi og minst mettet fett. Sukker teller dobbelt siden mer tilsatt sukker da vil slå negativt ut. Produktene er kjøpt i ulike dagligvarebutikker i januar 2017. De melkefrie alternativene til sjokolademelk er ikke tatt med i denne testen. Det er kun næringsinnholdet vi har sammenlignet i denne testen, smak må du selv vurdere.

Sjokolademelk består av melk tilsatt litt kakaopulver, gjennomgående 1 %, og ulik mengde tilsatt sukker. Det er det tilsatte sukkeret vi gjerne er litt kritiske til.

Alle variantene av sjokolademelk i testen, unntatt de to fra Cocio, er merket med hvor mye sukker som er tilsatt, og det varierer fra null til 5 %. Velger du da en variant med lite tilsatt sukker, er det lite som skiller den fra ren melk.

Næringsmessig er melk en god kilde til flere næringsstoffer som kalsium, jod, fosfor, magnesium og vitaminene B2 og B12 i tillegg til protein. Vinneren Styrk er dessuten tilsatt vitamin D som hjelper kroppens opptak av kalsium. Uansett er sjokolademelk et bedre næringsmessig valg enn brus, saft og iste, selv om sjokolademelk er tilsatt litt sukker.

Laktosefrie varianter

Tre av de elleve variantene av sjokolademelk er laktosereduserte eller laktosefrie. De viser seg å være gode valg i denne sammenligningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet blir behovet for å tilsette ekstra sukker mindre siden laktoseredusert eller laktosefri melk naturlig vil smake søtere. Det skjer fordi sukkermolekylet, laktose, som finnes naturlig i melk, har blitt spaltet ved hjelp av å tilsette melken enzymet laktase.

Derfor tåler de som har laktoseintoleranse også denne typen melk eller melkeprodukter. Det finnes også andre tilstander der løsningen er å velge laktoseredusert eller –fritt, for eksempel ved IBS. Når laktosen i melk spaltes, vil den altså smake søtere uten at det er tilsatt sukker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter trening

Det er ikke bare barn som er glad i sjokolademelk. Mange idrettsutøvere og andre som trener blir ofte anbefalt å drikke sjokolademelk som rask restitusjon etter trening. Det er fordi melk har en naturlig og bra sammensetning av både karbohydrater og protein, nettopp det kroppen trenger etter en treningsøkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kakao er nok mer som en smaksetter som gjør den mer smakfull å drikke, og hvis du er aktiv trenger du heller ikke å tenke så mye på det tilsatte sukkeret i denne sammenhengen siden kroppen gjerne forbruker det lettere.

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no


Testvinner: Styrk Kakao

Klar testvinner med lite sukker og mye protein. Laget på skummetmelk og er dermed fettfattig og har lavt kaloriinnhold. Inneholder mer kalsium enn de andre og positivt med tilsatt vitamin D. Passe størrelse.

Litago lettere sjokolademelk

Laktoseredusert sjokolademelk basert på skummetmelk og litt helmelk får bra score for lite sukker, lite mettet fett og kalorier, men har middels mengde protein. En halv liter kan bli mye på en gang.

Litago uten sjokolademelk

Laktosefri sjokolademelk helt uten tilsatt sukker får dermed topp score for lavest sukkerinnhold av alle. Er basert på lettmelk og har middels med mettet fett og lavest kaloriinnhold. I nedre sjikt på protein. Grei størrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se alle produkter i testen

Artikkelen fortsetter under annonsen

UltiMoo

Laktosefri sjokolademelk basert på lettmelk scorer relativt bra for moderat kaloriinnhold, greit med protein og ligger i et mellomsjikt på sukkerinnhold. Hele kartongen på en gang gir nokså mye energi.

YT restitusjonsdrikk av melk og kakao

Sjokolademelk spesielt rettet mot restitusjon. Basert på lettmelk og tilsatt ekstra melkeprotein gir det høyeste proteininnholdet og mer kalsium. Lite mettet fett, men mer kalorier og sukker enn de beste i testen.

Sjokomelk

Denne sjokomelken basert på lettmelk havner i nedre sjikt på protein, og har mer sukker enn de beste, samme som YT. Den har lite mettet fett og moderat med kalorier. Liten størrelse begrenser energien totalt.

Se alle produkter i testen

Litago Original sjokolademelk

Ikke så ulik Sjokomelk fra samme leverandør, men kommer i dobbel mengde. Også laget av lettmelk, men med litt mer mettet fett og kalorier. Havner i nedre sjikt på protein og med mer sukker enn vinnerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Q fersk sjokolademelk

Et høyere sukkerinnhold i denne sjokomelken laget av lettmelk trekker ned i poeng, i tillegg til noe mer mettet fett og kalorier. Er i nedre sjikt på protein. Høyeste kaloriinnhold per enhet om du drikker alt på en gang.

Milkshake sjokoladesmak

Milkshake av lettmelk supplert med mysepulver og skummetmelkpulver scorer bra på protein. Har derimot testens høyeste kalori- og sukkerinnhold som drar i negativ retning. Heldigvis opptrer den i liten størrelse.

Se alle produkter i testen

Cocio Dark Chokolate milk

Denne varianten er basert på lettmelk, men inneholder mer kakao enn de andre, derav navnet. Får lav score på grunn av mer mettet fett, høyere kaloriinnhold og mye sukker. Middels med protein. Fin størrelse.

Cocio Classic chocolate milk

Denne sjokolademelken har et litt høyere fettinnhold og dermed blir det lav score for mer mettet fett og kalorier enn de andre. Mye sukker og moderat mengde protein. Relativt mye energi hvis du drikker hele flasken.

Se alle produkter i testen

Denne saken ble først publisert hos klikk.no.