Grønnsaker på grillen
Å grille grønnsaker er enklere enn du tror, og så er det så godt.
Om du ikke har funnet frem grillen ennå, er det vel på tide nå. Og kom du deg aldri rundt til å rengjøre grillen før du satte den bort for vinteren, er tiden for å gjøre det jo før jo heller. Se våre tips til rengjøring av grill.
Når du griller, er det ofte vanlig med potetsalat eller diverse grønne salater som tilbehør, men av og til er det godt med varme grønnsaker også når dere sitter ute i solen. Det er dette denne artikkelen skal ta for seg.
I det følgende refererer vi noen ganger til begrepene direkte og indirekte varme, så det kan være på sin plass å forklare hva dette er for noe (hvis du ikke allerede har fått dette med deg). Direkte varme kan sammenlignes med steking/sautering i panne på platetoppen inne på kjøkkenet, mens indirekte varme er tilsvarende steking/baking i ovn.
Ved bruk av kullgrill, fyller du kull bare i i halvparten av grillen. For direkte varme legger du det som skal grilles direkte over varmen, altså kullene. For indirekte varme, legger du det på den siden uten kull og setter på lokket på grillen. På gassgrill gjør du tilsvarende, bare at her skrur du av ett eller flere av gassblussene, og beholder ett eller to på. For indirekte varme legger du det som skal grilles på den delen av grillen hvor blussene er slått av og senker lokket.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHvilken olje skal du bruke til grillingen? Det beste er smaksnøytrale oljer som tåler høy varme, f.eks. raps og solsikke. Hvis du vil bruke olivenolje, velg da en vanlig olivenolje, ikke extra virgin.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Fem knallgode supper
Rett på grillen
Skal du grille relativt små og tynne ting, kan du legge dem rett på grillen på direkte varme. Vi snakker her om asparges, samt sopp, aubergine og squash i skiver. Sørg bare for at du pensler grønnsakene med olje før du legger dem på grillen. Noen velger også å pensle grillristen med olje for å sikre seg at ting ikke svir seg fast.
Aspargesene ruller du slik at de får jevn varme hele veien rundt. Det burde ta 3-5 minutter før aspargesene er ferdige, avhengig av tykkelse. Skivene med sopp, aubergine og squash vender du når de begynner å få farge og mykner.
Baking i form
Noen grønnsaker er så harde at de trenger ganske lang tid på grillen. Hadde du lagt dem på direkte varme, ville de blitt svidd utenpå før de rakk å bli møre tvers gjennom. Her snakker vi stort sett om rotgrønnsaker: gulrot, kålrot, sellerirot, persillerot, pastinakk, jordskokk, bete, nepe etc.
Artikkelen fortsetter under annonsenKutt rotgrønnsakene opp i staver eller terninger, legg dem i en langpanne og vend dem i olje. Om du ikke vil grise til langpannene du vanligvis bruker inne på kjøkkenet, finnes det éngangsformer å få kjøpt. Weber har noen kjekke som selges på Jernia (og sikkert andre steder også).
Beregn omkring 20 minutter på indirekte varme for at grønnsakene skal bli møre. Stikk gjerne i grønnsakene med en gaffel underveis for å sjekke hvor langt de er kommet. Når det gjenstår omkring fem minutter av steketiden, kan du ha et par knuste hvitløksfedd og et par kvaster timian eller rosmarin i pannen. Rør godt rundt i pannen til slutt slik at smakene får bre seg utover. Denne fremgangsmåten kan selvsagt også brukes til å steke poteter.
Artikkelen fortsetter under annonsenFylte tomater eller paprika er også godt på grillen, og kan også stekes i form. Men husk på at fyllet (tomat, løk, kjøttdeig etc.) kan ha problemer med å bli gjennomvarmt, så det er best at du varmebehandler dette inne på kjøkkenet først før du fyller det i de uthulede tomatene og paprikaene. Beregn så omkring 20 minutter i form på grillen. Om du vil gratinere, har du reven ost på toppen omtrent halvveis i steketiden.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Ett glass vin om dagen øker risikoen for å utvikle brystkreft
Baking i folie
Grønnsaker kan også bakes i folie. Dette blir ikke så ulikt steking i form, bare at her er det snakk om damping - det er fukten i grønnsakene som fordamper og «koker» grønnsakene.
Bruk alufolie og brett den dobbelt. Legg så oppsnittede grønnsaker i en liten haug på midten. Ha på en liten klunk olje og en skvett tørr hvitvin, og brett så folien sammen. Stek så foliepakkene på indirekte varme med lokket på i 10-20 minutter, alt etter hvor fint du har skåret grønnsakene.
Baking i folie er en fin måte å tilberede diverse grønnsakraguer på, og her snakker vi om ting som ratatouille , caponata og lignende.
Kjekt med grillspyd
Grønnsaker kan også grilles på grillspyd. Ting som egner seg for spyd er løk, paprika, squash, aubergine og sopp. Bare kutt grønnsakene i terninger og tre dem på. Bruk gjerne rødløk istedenfor vanlig gul løk. Det er ikke alltid like lett å få ting helt jevnt gjennomstekt, og hvis løken ikke er helt mør, er den røde typen mildere på smak enn den gule.
Artikkelen fortsetter under annonsenBruk forskjellige typer paprika, både grønn, gul og rød. Det er ikke bare dekorativt - det er også appetittvekkende. Pensle grønnsakspydene med olje og legg dem på grillen på direkte varme. Vend dem underveis til du ser de begynner å få farge og mykner hele veien rundt.
Wok eller stekepanne på grillen
Det finnes også wokpanner og stekepanner laget for å brukes på grill. Da gjør du akkurat som på platetoppen på kjøkkenet, og steker/sauterer grønnsakene over direkte varme. Dette er den beste måten å lage grønnsakraguer på, som allerede nevnte ratatouille og caponata.
Lurer du på hvordan du lager de fristende maiskolbene på bildet øverst i artikkelen? Det finner du oppskrift på nedenfor sammen med andre deilige grønnsaksretter du kan lage på grillen.
Saken er først publisert på Klikk.no