Åpen for alle - alltid

Enorme mengder «falsk» mat og drikke beslaglagt

Italiensk politi har stanset en bande som produserte forfalsket rødvin. Illustrasjonsbilde: Frank May / NTB scanpix
Italiensk politi har stanset en bande som produserte forfalsket rødvin. Illustrasjonsbilde: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 10.000 tonn forfalsket og potensielt helseskadelig mat og drikke er beslaglagt i Europa og andre deler av verden i løpet av fire måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Europol og Interpol samarbeider om en årlig aksjon for å stanse salg av næringsmidler som inneholder andre ting enn produsentene oppgir.

61 land, blant dem en rekke EU-land og Norge, deltok i årets aksjon, som ble avsluttet i forrige måned. Matvarer og drikke til en anslått verdi av 2,1 milliarder kroner ble beslaglagt, og 13 personer pågrepet.

I Toscana i Italia slo politiet til mot en organisert gruppe som produserte forfalsket rødvin. Portugisisk politi beslagla 311.000 bokser sardiner i tomatsaus som nesten var utgått på dato, som skulle merkes på nytt og eksporteres.

Nøtter beslaglagt i Tyskland kunne ført til store helseskader hvis de hadde blitt spist av allergikere. Poser med hakkede hasselnøtter viste seg å inneholde 8 prosent peanøtter – uten at dette ble opplyst.

I Danmark ble det oppdaget extra virgin olivenolje som slett ikke var like jomfruelig som etiketten hevdet. Også i Norge ble det gjennomført tester av olivenolje, men Europol har foreløpig ikke opplyst hva resultatet ble her.