Ville ha «Kebabpizzaens dag» som nasjonal helligdag

Den svenske Riksdagen diskuterte denne uken å innføre «Kebabpizzaens dag» som nasjonal helligdag. Forslaget kom fra Robert Hannah som representerer det svenske Venstre, Liberalerna.
Den svenske Riksdagen diskuterte denne uken å innføre «Kebabpizzaens dag» som nasjonal helligdag. Forslaget kom fra Robert Hannah som representerer det svenske Venstre, Liberalerna. Foto: riksdagen.se/ NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske Venstre ønsket å innføre «Kebabpizzaens dag» for å vise innvandrernes innflytelse i samfunnet. De fikk ikke flertall i Riksdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken behandlet den svenske Riksdagen (Stortinget) ulike forslag til nye nasjonale helligdager.

Et forslag fra Robert Hannah skiller seg markant ut. Han representerer Venstres svenske søsterparti Liberalerna, og vil at 1. januar skal være «Kebabpizzaens dag».

I sin begrunnelse henviser han til at det finnes mange dager for ulike svenske matretter som kanelboller, lussekatter, surströmming og kreps. Hannah mener det allerede er tradisjon i svenske hjem å spise pizza nyttårsdagen.

«Kebabpizzaen er en lysende stjerne blant andre pizzaer, og den mest bestilte pizza på svenske pizzeria», heter det i hans forslag.

Les også: Islands president måtte avklare pizza-standpunkt

Svensk matkultur

Den mer seriøse begrunnelsen for det utradisjonelle forslaget er at politikeren ønsker å markere den store betydningen som innvandring har hatt på svenske mattradisjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til at pizza først kom til Sverige sent på 60-tallet, men at matretten - og særlig kebabpizza - har blitt en viktig del av matkulturen og fortjener oppmerksomhet, «særlig i disse tider hvor svensker med utenlandsk bakgrunn blir gjort ansvarlige for alt negativt i samfunnet av fremmedfiendtlige krefter».

Les også: Verdens lengste pizza

Men Hannah fikk ikke gjennomslag og hans forslag til denne nye svenske helligdagen ble avvist da Riksdagen behandlet saken denne uken.

Det ble for øvrig også forslag om en egen minnedag for kommunismens ofre og en nasjonal frigjøringsdag for homofile.