Helgens utvalgte nyheter fra Vinmonopolet

Kaffe, te, Whisky, samba og japansk humle preger ukens utvalgte nyheter fra Vinmonopolets hyller. Her er det med andre ord mye og variert smak å velge mellom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gotlands bryggeri Shogun Bulldog JIPA

De artige flaskene med ulike varianter av bulldoger har blitt et kjennemerke fra dette bryggeriet som ligger på Gotland. Men det er ikke bare utseende som teller. Inne i flaskene er det også godt øl.

Dette er et IPA-øl som er brygget utelukkende med den spennende japanske humlen Sorachi Ace. Derav navnet JIPA, eller Japansk IPA. Fargen er rød kobber og skummet er lavt med medium hold. Det er tropiske frukter, bringebær, karamell og en anelse lakris i duften.

Smaken er særpreget med et meget markant humlepreg og høy bitterhet. I bunnen ligger det et fint maltpreg med karamell og litt vanilje. Lang og tydelig ettersmak med sitrus og tropiske frukter. Frisk og god.

Denne passer til litt kraftig asiatisk mat, grillmat og som en forfriskning.
Gotlands bryggeri Shogun Bulldog JIPA – Alkohol 7,2 % - 0,33 l – kr. 49,90

Les også: Rema 1000 kutter nesten alt salg av Hansa-øl

By the Horns Samba King

Bryggeriet fra London kommer med flere nyheter i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Et av disse er Samba King som er en blond ale med en god dose sitrongress, den japanske humlen Sorachi Ace og brasiliansk lime. Dette burde dermed være noe som kan bringe god karnevalsstemning til vinterkalde nordboere.

Fargen er lys gyllen og skummet er hvitt med godt hold. God duft av sitron, lime, sitrongress og litt blomster. Smaken er krydrete og særpreget med litt ingefær, lime og sitron.

Samba King er både særpreget og spennende, men samtidig frisk og lett. Passer til litt krydret mat og selvfølgelig til sambatakter.
By the Horns Samba King – Alkohol 5,1 % - 0,33 l – kr. 55,80

Les også: Du serverer vel ikke ølet for kaldt?

By the Horns Old Smoke English Bitter Tea

England og te hører sammen. Det gjør forøvrig øl og England også. Men England, te og øl på samme tid er en litt uvanlig kombinasjon. Londonbryggeriet By the Horns har kombinert alt sammen og kommet opp med en English Bitter Tea.

Ved å tilsette Ceylon te til ølet har de laget et veldig særpreget og spesielt øl som nok vil finne sine tilhengere blant de som setter pris på smaken av bitter te. Fargen er lys gul og skummet er hvitt og lavt. Her er det duft av sirtus, røyk, litt fersken og te. Smaken er i samme stilen med en god del røyk og mye bitter te.

For undertegnede, som slettes ikke er en te-drikker, så blir dette rett og slett for mye av det gode. Det er spesielt og underlig, og alt for mye bitter te. Men, hvis du virkelig liker en god kopp te – og øl – så kan dette fort være en innertier av et øl.
By the Horns Old Smoke English Bitter Tea – Alkohol 5,0 % - 0,33 l – kr. 55,80

Les også: Kraftfulle og rocka øl

By the Horns Gift of the Gab

Når te-drikkere har fått sitt eget øl så er det vel rett og rimelig at samme bryggeri kommer med et øl til kaffedrikkere også. Med navnet Gift of the Gab Irish Coffe Milk Stout så skjønner man at det er mørke og kraftige saker inne i flasken.

Fargen er nesten helt svart og ølet har et kraftig brunt skum som holder seg lenge. Duften er preget av kaffe, mørk sjokolade, røyk og masse mørk malt. Smaken er som forventet: kraftig og fyldig. Her er det mye kaffe, bitter sjokolade, røyk, vanilje og whisky.

Smaken av røyk og whisky kommer fra ølets lagring på brukte irske whiskyfat. I smaken finner man både syrlighet og sødme. Dette er et godt og kraftig øl med mye smak og sjarme.
By the Horns Gift of the Gab – Alkohol 5,9 % - 0,33 l – kr. 58,90

Les også:

Øl for vinter og vår

– Øl kan beskytte mot hjertesvikt

Forskning: – Øl gjør folk lykkeligere og mer sosiale

Personvernpolicy