Det er mange år siden den ble drukket i Norge

ALKOHOLFRI DRINK: Dette er den beste alkoholfrie drinken. Og den heter Olsen Driver. © Foto: Erik Hannemann.
ALKOHOLFRI DRINK: Dette er den beste alkoholfrie drinken. Og den heter Olsen Driver. © Foto: Erik Hannemann.

Nå er den den beste alkoholfrie drinken tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finnes det noe sånt som en god, alkoholfri drink?

Da snakker vi ikke om en lekker eplesaft, friskpresset appelsinjuice eller en espresso, altså. Det finnes plenty med godt drikke uten alkohol, selvsagt.

Men, vi mener en drink - en cocktail!

Olsen Driver fra politiet

Til 4 porsjoner:

3 cl limejuice

5 cl eplemost

7,5 cl ingefærøl

10 cl mineralvann

Fyll et glass med isbiter. Ha i alle ingrediensene.

Smak og juster gjerne litt med ingefærølet til du synes den er perfekt.

For mange har "alkoholfrie drinker" alltid vært verdens kjedeligste to ord. Men, det var inntil Utrykningspolitiet kom på banen.

Ikke alle er gamle nok til å huske UP-Olsen. Hans egentlige navn er Leif Nikolai Olsen. I 1976 tok han over organet som arbeider for sikkerheten på norske veier, nemlig Utrykningspolitiet (UP). Han ble en svært profilert leder og fikk raskt tilnavnet UP-Olsen.

Foran julebordsesongen 1980 satte de i gang en storstilt kampanje, sammen med Sosialdepartementet, hvor målet var å forhindre fyllekjøring.

Les også: Frosne drinker du smeller sammen i blenderen

Oppskrift på Olsen Driver

I den forbindelse unnfanges drinken "Olsen Driver". Den består av lime, eplemost, ingefærøl og litt farris. Det har blitt sagt at norsk produksjon av ingefærøl ble reddet på grunn av denne drinken. (Du kan forresten lage ingefærøl selv, med tre ingredienser.)

Les også: Hils på drinken Boulevardier

- Olsen Driver var jo ikke et avholdsprosjekt. Det var foran julebordssesongen i 1980, og vi ønsket et alkoholfritt alternativ til de som skulle kjøre, sier Olsen.

Med årene er det kanskje færre som husker denne drinken. Og da er det pinadø en plikt som kulturformidler å introdusere drinken for alle som ikke har stiftet bekjentskap med den. Olsen fortsatte som sjef for UP til 1985, men for mange er han fortsatt UP-Olsen.

I 2010 ble Leif Nikolai Olsen tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Ikke for denne drinken. Men, det hadde han fortjent.

I oppskriften (se nedenfor) er det ganske godt med limejuice. Og det er nettopp det som gjør at drinken må drikkes som om det var en vanlig cocktail - sakte og forsiktig. Moscow Mule er en alkoholholdig drink som minner litt om Olsen Driver.

Denne saken ble først publisert i Klikk.no

Personvernpolicy