
Lussekattenes djevelske opphav

Det blir ingen skikkelig Luciafeiring uten lussekatter. Men vet du hvorfor de velsmakende bollene må være gule?
Ingredienser til lussekatter
16 porsjoner:
- 200 gram smør
- 5 dl melk
- 50 g gjær
- 1⁄ 4 g safran
- ca. 1 ts salt
- 2 dl sukker
- 2 stk egg
- 18 - 20 dl hvetemel
- 1 stk egg til pensling
- 2 ss rosiner til pynt
Kilde: MatPrat.no
I morgen tirsdag 13. desember er det duket for markeringen av Luciadagen, og rundt om i de tusen hjem lukter det godt av ferdigstekte lussekatter. For mange dagen som en førjulsskikk som varmer oss opp til julefeiringen.
Navnet lussekatt er lånt fra svensk der tradisjonen med å feire Luciadagen har lange tradisjoner. Et eldre, ofte lokalt svensk navn har vært «djevelkatt». Luciadagen feires til minne om martyren Den hellige Lucia, som er de blindes beskytter.
Lussekatter bakes først og fremst i forbindelse med Luciadagen, og ifølge en teori oppsto bakeskikken i Tyskland på 1600-tallet. Der ga Djevelen, i form av en katt, juling til slemme barn, mens en kristusskikkelse i form av et barn delte ut boller til de som var snille.
For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder, eventuelt med det billigere alternativet gurkemeie.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSlik kan du selv lage deilige lussekatter til Luciadagen:
1. Smelt smør og tilsett melk. Varm melkeblandingen til den er ca. 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen. Ha i safran og rør godt.
2. Tilsett salt, sukker og egg. Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
(Saken fortsetter under)

3. Forvarm stekeovn til 225 °C.
4. Ha deigen på melet bakebord. Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter.
5. Pynt med rosin. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under plast eller klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.
(Saken fortsetter under)

6. Stek lussekatter midt i ovn i 8–10 min, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.
Oppskriften er hentet fra MatPrat.no

Les også:
På denne restauranten får du åtte retter for 500 kroner