Slik blir du sjokoladehus-arkitekt

Svenskene har allerede omfavnet den nye juletradisjonen. Nå kan det tradisjonelle pepperkakehuset også komme til å måtte vike plass for sjokoladehus i mange norske hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ingen jul uten…» er hyppig brukt i reklamesammenheng. Samtidig er julen den av høytidene som i sterkest grad er omgitt av en lag rekke tradisjoner vi føler vi gjøre i førjulstiden slik at julen skal føles 100 prosent riktig.

En av disse tradisjonene er å bygge pepperkakehus sammen med familien eller gode venner. Nå har imidlertid en ny trend gjort seg gjeldende i form av sjokoladehus.

Norges største

Den svenske sjokoladeprodusenten Marabou var tidlig ute med å omfavne idéen om å bytte ut sprø pepperkakevegger med tilskårne sjokoladeplater, og på Instagram legges det stadig ut nye bilder av søte praktverk.

Nå har også Freia kastet seg på trenden. Forrige uke ble Norges største sjokoladehus bygget på Egertorget, og interessen var stor for den alternative sveitservillaen laget av over 130 kilo sjokolade og 2.000 sjokoladeprodukter.

Byggmesteren bak Norges største sjokoladehus Caroline Eriksson syntes det var morsomt å få bygge huset foran publikum på Egertorget.
– Det er første gang jeg bygger noe foran et publikum så det var en ny erfaring for meg. Det var kjempemorsomt at så mange stoppet opp og tittet på huset, forteller hun i en pressemelding.

– Mange lurte på hva vi gjorde og hvordan de selv kunne bygge deres eget sjokoladehus. Så interessen var stor.

Les også: Sjokolade: Fra sunn til usunn til sunn i moderate mengder

(Saken fortsetter under)

Caroline Eriksson i ferd med å bygge sjokoladehuset som står nå utstilt hos Freia Norge på sjokoladefabrikken på Rodeløkka. 2. desember flyttes det til Bygdøy og Norsk Folkemuseum hvor det får vise seg frem til besøkende på Julemarkedet de to første helgene i desember. Foto: Freia
Caroline Eriksson i ferd med å bygge sjokoladehuset som står nå utstilt hos Freia Norge på sjokoladefabrikken på Rodeløkka. 2. desember flyttes det til Bygdøy og Norsk Folkemuseum hvor det får vise seg frem til besøkende på Julemarkedet de to første helgene i desember. Foto: Freia

Slik blir du sjokoladehusarktitekt - steg for steg

Å skulle bygge din egen sveitservilla i sjokolade er kanskje litt vel voldsom oppgave å gi seg i kast med, samtidig som det krever at du bruker hele julegavebudsjettet på å handle inn store mengder byggemateriale.

Men å sette sammen et sjokoladehus i mer håndterlig størrelse, er derimot en enklere oppgave:


Steg 1: Husets langvegger

Ta en sjokoladeplate, skjær av en rad på kortsiden for å få riktig lengde på husveggen, og legg sjokoladeplaten på et flatt underlag som tåler mikroovn. Legg sjokoladeplaten inn i cirka 10 sekunder på full effekt. Er den fortsatt hard så kjører du den 5-10 sekunder ekstra. Deretter skjærer du forsiktig ut tre vinduer i sjokoladeplaten. Bruk fingrene på undersiden av sjokoladeplaten for å skyve ut vinduene.

Gjør det samme med neste sjokoladeplate. Legg husveggene i kjøleskapet i cirka 10 minutter slik at de stivner. Dersom du ikke har tilgang til mikroovn, kan du bruke stekeovn på lav varme (cirka 120 grader) og la sjokoladeplaten mykne over litt lengre tid.


Steg 2: Husets kortvegg nr. 1

Ta en ny sjokoladeplate og legg den mikroen sik du gjorde med langveggene. Del platen i to på midten på kortsiden (4 ruter høy). Ta den ene delen, og følg bildets skjæreanvisning for å lage veggen.
Det hender det skjer ulykker også i sjokoladebyggebransjen. Men hvis du skulle komme til å brekke noen av sjokoladedelene, kan du enkelt lime de sammen igjen ved å bruke smeltet sjokolade. Husk å legge delene i kjøleskapet slik at det får satt seg.


Les også: Sjokolade kan redusere demensrisiko


Steg 3: Husets kortvegg nr. 2

Lag neste vegg med den andre delen av sjokoladeplaten slik som kortvegg nr. 1. I tillegg skjærer du ut en dør slik det er vist på bildet. Når dette er gjord, legger du begge kortvegger i kjøleskap for å stivne i rundt 10 minutter.

Det kan forresten være verdt å nevne at det er lettere å pynte veggene før du setter sammen huset.


Les også: – Sjokolade styrker kroppen og hjernen


Steg 4: Montering

Når alle veggene har fått hvilt seg i kjøleskapet, er alt klart for å skulle sette de sammen. Først tar du frem et skjærebrett du kan montere huset på. Smelt deretter sjokoladen som er til overs forsiktig i mikroen eller i et vannbad. Kjøl den ned litt så stivner den raskere når husets deler skal settes sammen.

Klipp til gelatinplater for vindusåpningene, og lim de fast med smeltet sjokolade på baksiden av vinduet. For å feste sammen langveggen og kortveggen, bruker du en pensel eller liten sprøytepose med smeltet sjokolade. Sett huset tilbake i kjøleskapet mens du stiller inn nedtellingen på 15 minutter.


Steg 5: Tak

Når klokka har ringt etter et kvarter, hentes konstruksjonen ut av kjøleskapet. Men før du setter på taket, legger du en stripe smeltet sjokolade på toppen av kortveggene og langveggen. Legg deretter på to sjokoladeplater som tak. Ikke slipp sjokoladeplatene før du er sikker på at det har stivnet.

Forsterk ytterligere ved å fylle glippen mellom de to sjokoladeplatene på toppen av taket med smeltet sjokolade. Deretter settes det tilbake i kjøleskapet for en ny kuldeperiode, denne gangen er det 20 minutter som gjelder.


Les også: Trikset som hindrer småspisingen


Steg 6: Pipe

Her kan du for eksempel benytte deg av Freias Melkehjerter. Skjær av tre biter av et Melkehjerte (sidene og bunnen) som anvist på bildet, slik at du får en rektangulær bit. Du trenger til sammen to rektangulære og to kvadratiske biter for å lage en pipe. Lim sammen de fire bitene før du fester pipen på husets tak, eller lim bitene fast rett på huset.


Les også: Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt


Steg 7: Pynt

Nå som selve monteringen er unnagjort, begynner høydepunktet uansett om du bygger sjokolade- eller pepperkakehus: Pyntingen. Her er det kun fantasien som setter grenser, og du finner en mengde ulike produkter du kan benytte i hyllene hos dagligvarebutikkene.

Eggehvite glasur med noen dråper sitronsaft gjør melisen hvitere og stivner raskere. Husk å ha et fuktig håndkle over bollen med glasur mens du arbeider med huset, da unngår du at glasuren stivner underveis.

En led lampe i huset gjør det koselig. Ikke bruk varme lys, da smelter sjokoladen. Oppbevar huset tørt, og borte fra varme og fukt. Foto: Freia
En led lampe i huset gjør det koselig. Ikke bruk varme lys, da smelter sjokoladen. Oppbevar huset tørt, og borte fra varme og fukt. Foto: Freia

Les også:

Varm sjokolade slik du aldri har sett den

Smaken av ekte sjokolade

Dette spiser du når du er godtesyk på kvelden

Personvernpolicy