Eikesmak fra Leikanger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Balder brygg har siden oppstarten i 2012 stått for spennende øl med både særpreg og lokalhistorisk forankring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De har hovedsakelig lagt vekten på lagerøl, noe som er litt uvanlig for et mikrobryggeri. De aller fleste øl som brygges av norske mikrobryggerier er såkalte ale-øl, altså øl som er overgjæret. Produksjon av lagerøl er noe mer komplisert og tidkrevende, men gir ofte mer friskhet i sluttproduktet.

I Leikanger i Sogn har denne gjengen med bryggere bygget opp en livskraftig bedrift som henter inspirasjon i det de selv omtaler som en mer en 1000 år gammel vestnorsk hjemmebryggertradisjon. Å videreutvikle denne stolte tradisjonen, samtidig som man tar vare på røttene, er noe av det Balder brygg er tuftet på.

Navnet og logoen på etikettene stammer fra Baldersteinen som står i bygda. Rundt denne 8 meter høye bautaen tråkket selveste Harald Hårfagre sine barnsbein.

Denne gangen har vi testet to øl fra dette bryggeriet. Et er undergjæret og det andre er overgjæret, men fellesnevneren er lagring i fat med eik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskning: – Øl gjør folk lykkeligere og mer sosiale

Balder brygg Kjedlarpils

Bryggeriet har ikke falt for fristelsen av å bruke fjollete utenlandske navn på sine øl. Her går det på dialekt, og kjedlarpils er en lokal fornorskning av den tyske ølstilen Kellerbier. Tradisjonelt har ølsorten blitt modnet på eikefat, noe som gir en helt særegen smak. Dette undergjærete ølet har lys kobberfarge og et lavt hvitt skum med godt hold. Duften er preget av karamell, kaffe, honning, vanilje og litt krydder. Ølet fremstår som både friskt og smaksrikt med lav bitterhet og en lang krydret ettersmak som kommer fra humlesorten Hallertauer Mittelfrüh. Det er godt med både karamell og vanilje i smaken, og et lite preg av sjokolade. På tross av mye smak er dette ølet overraskende friskt. Et øl som kan nytes både til mat og som forfriskning,

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Balder brygg Kjedlarpils – Alkohol 4,7 % - 0,33 l – Butikkøl

Balder brygg Skrivareiki

Skrivareiki er en steingammel eik i Leikanger som står utenfor skrivarstua hvor selveste skorenskriveren holdt til i sin tid. Denne imponerende eika har fått vokse i fred siden 1700-tallet og er inspirasjonen til ølet. Det er vel dermed ingen overraskelse at også dette ølet har blitt lagret i tanker med eik. Ølet har en gyllenrød kobberfarge og hvitt skum med godt hold. Her er mye av de samme duftene med kaffe, sjokolade og vanilje. Her er det mer eik og sødme en i Kjedlarpilsen. Ølet benytter samme base som Kjedlarpils, men har blitt laget som et overgjæret ale-øl. Dette gir mer fylde og litt mer sødme. Eikepreget gir det hele et ekstra løft med en god dose vanilje. Krydret avslutning fra tysk humle.

Balder brygg Skrivareiki – Alkohol 5,2 % - 0,33 l – kr.

Spennende øl med lokalhistorisk særpreg kommer på løpende bånd fra bryggeriet i Leikanger.
Spennende øl med lokalhistorisk særpreg kommer på løpende bånd fra bryggeriet i Leikanger.