Surt, søtt og vilt

Helgens utvalgte øltips er både søte, sure og til dels ville i smaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi starter med to øl fra det amerikanske mikrobryggeriet som har det velklingende navnet New Belgium. Ideen om bryggeriet startet opp da en av grunnleggerne tok en sykkeltur igjennom europeiske byer og møtte smaksrikdommen i belgiske øl. Tilbake i Colorado startet han opp med hjemmebrygging i kjelleren, med sterk inspirasjon fra sykkelturen. Derfra gikk det slag i slag og i dag er New Belgium et spennende bryggeri som kombinerer belgisk tradisjon med amerikansk villskap.

Les også: Kraftfulle og rocka øl

New Belgium Citradelic Tangerine IPA

Dette ølet har både et imponerende navn og massivt med smak. Her har bryggeriet dundret på med masse deilig citrahumle og skall fra sitrusplanten tangerin (som er en nær slektning av mandarin). Fargen er lys gyllen og ølet har et kritthvitt skum som holder seg godt. Duften har mye preg av mandarin, sitron og litt blomster. Smaken er både myk og bitter på samme tid. Her kommer virkelig preget av tangerinskallet frem og gir løfter ananaspreget fra citrahumlen opp til en riktig så tropisk stemning. Ølet har en god maltbunn med karamell som balanserer ølet med litt sødme. Dette er et svært friskt og godt øl.
New Belgium Citradelic Tangerine IPA – alkohol 6 % - 0,33 l – kr 49,90

Les også: Høst er øl-tid

New Belgium Fat Tire Amber Ale

Med sin røde kobberfarge og flotte hvite skum er dette ølet både vakkert og forlokkende i glasset. Dufter av karamell, tørkede fruktet, gress og et lite hint av appelsin. Smaken er i samme stil med en god dose karamell og litt kjeks. Fat Tire Amber Ale har en god dose humle og bitterheten er stor nok til å gi all karamellen en fin balanse. Dette er smaksrikt og behagelig, men fremdeles forfriskende og lettdrikkelig.
New Belgium Fat Tire Amber Ale – alkohol 5,2 % - 0,33 l – kr 49,90

Les også: Svensker kan brygge øl!

Belgiske surøl

Timmermans Brewery i Itterbeek like utenfor Brussel har eksistert siden 1702, noe som betyr at de kan skilte med tittelen verdens eldste aktive lambic-bryggeri! Gamle tradisjoner opprettholdes og de produserer kun øl basert på lambic. Dette er en øltype som virkelig kan være utfordrende for de som prøver det for første gang. Lambic er noe helt annet enn det vanlige pilsnerølet. Her er det et smaksvelde og ikke minst et syrenivå som kan virke overveldende i starten. Men har du først fått smaken på surøl så er det virkelig en ny verden av smaker som åpner seg.

Timmermans Oude Gueuze

Dette ølet ble kåret til verdens beste surøl i 2015, i tillegg har det vunnet en rekke andre priser. Det er med andre ord et øl man kan forvente seg mye av. Fargen er gyllen/gul og ølet er noe tåkete. Skummet er kritthvitt og har medium hold. Dufter av syregress, urter og litt krydder. Smaken er intens og har masse syrlighet. Bak all syren finnes noe sødme, grønne epler og litt appelsin. Timmermans Tradition Oude Gueuze er et øl som du bruker lang tid på og hvor nye smaksnyanser stadig dukker opp. Nytes best for seg selv.
Timmermans Oude Gueuze – alkohol 5,5 % - 0,375 l – kr. 64,90

Timmermans Oude Kriek

Kirsebær er en meget tradisjonell tilsetning til belgiske surøl. Denne tilsetningen gir ølet litt mer sødme og demper ofte ned syrligheten. Oude Kriek har fått en god dose med kirsebær, men det er fremdeles surølet som dominerer her. Fargen er rosa/rød og ølet har et litt skummelt rosa skjær. Duften er først og fremst preget av masse kirsebær. Også dette ølet har masse syre. Smaken er frisk og krydrete med litt vaniljepreg og masse syrlige kirsebær og litt jordbær. Dette er en kriek for de som ønsker høy syrlighet. Nytes nok best på en litt varm dag.
Timmermans Oude Kriek – alkohol 5,5 % - 0,375 l - kr 69,90

Timmermans kriek

Dette er et øl du finner i butikken. Kirek har masse kirsebær og er litt snillere i formen enn de to overnevnte. Hvis du aldri har smakt surøl før så kan dette være en fin inngang til sureølets fascinerende verden. Ølet er lyst rosa og skummet er i samme farge. Duften er svært preget av kirsebær. Dette ølet har mye mer sødme og mye preg av kisrebær og litt karamellsødme. Men bak all bærpreget finnes det fremdeles en markant og tydelig syre som viser at dette er et ekte surøl. Dette er et øl som kommer til sin rett når det nytes i solveggen.
Timmermans Kriek – alkohol 4 % - 0,33 – butikkøl

Personvernpolicy