Oppskrift på blomkålssuppe

OPPSKRIFTER PÅ SUPPE: Blomkålsuppe går kjapt - og smaker godt.
OPPSKRIFTER PÅ SUPPE: Blomkålsuppe går kjapt - og smaker godt. Foto: Erik Hannemann

Supertrikset som tar blomkålsuppa fra god til fantastisk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fløyelsmyk blomkålsuppe er så godt at jeg ikke hadde hatt noe imot å spise det hver dag.

Kanskje ikke som det jeg spiser til middag, men kanskje som en liten shot, en forrett.

- Hæ? Blir ikke det kjedelig?, tenker du.

Nei.

Tenk på blomkålsuppe som en cupcake: Vriasjonsmulighetene ligger på toppen.

Hvordan lage blomkålsuppe

Men, la oss først se på hvordan selve blomkålsuppa lages. De fleste gjør dette temmelig rett fram: Steker løk, har i vann/kraft og blomkål, koker og kjører glatt med stavmikser.

Det blir helt fint. Faktisk så fint at du kan leve et helt liv uten å gjøre det på noen annen måte.

Men.

Du kan også ta deg bryet med å lage blomkålsuppe på følgende vis: Bak blomkålen først i 25 minutter på ca 200 grader, til den blir lett brun.

Nå har du den i kjelen sammen med stekt løk og fortsetter som vanlig med vann/kraft og kjører suppa glatt.

Les også: Misforståelsene rundt søvn

Fløte eller ikke fløte?

Jeg tenker at suppa har veldig fin konsistens, så argumentet må være at smaken endres tilstrekkelig til at det er verdt å ha i fløte. Og her er jeg delt. Noen ganger har jeg det i. Andre ganger ikke. En ting er sikkert: Du kan lage super blomkålsuppe uten fløte.

Topping av blomkålsuppa

  • Noen steke brokkolibiter
  • Noen bakte/stekte blomkålbiter
  • Finsnittet gressløk
  • Stekt chorizo eller annen pølse
  • Brunet smør
  • Ost: Alle typer gulost, men blåmuggost funker også utmerket
  • Kapers
  • Litt chilisauset
  • stekt kamskjell
  • Bacon
  • Persille
  • Krutonger
  • Egg
  • Nøtter, særlig pinjekjerner og valnøtter
  • Mandler, gjerne salt eller røkte
  • timian
  • Fenalår
  • Spekeskinke

Les også: Billigsaus vinner testen

Supertrikset som tar blomkålsuppa fra god til fantastisk

Men, det som virkelig gjør forskjellen er dette: Blåmuggfritters!

Det var den fantastiske Chef John som minte meg på hvor godt dette er. Chef John er den ansiktsløse YouTube-kokken (med egen blog, FoodWishes). Men, sjelden har en mann uten ansikt vært mer sjarmerende. Og full av gode tips.

Om en kokk skulle forklare til en annen kokk hvordan "cheese fritters" lages, ville han sagt: Bland pate de choux med Roquefort og friter.

En pâte à choux er utganspunktet for mye godt. Profiteroller, for eksempel. Det er smeltet smør, vann og mel som blandes sammen til en grøtaktig masse. Når du rører inn egg har du laget en pâte à choux. Nå du også rører inn blåmuggost, da har du laget deigen til "cheese fritters".

Det du skal gjøre nå er å fritere passe store biter av denne deigen, oljen bør være ca 180 grader.

Du trenger omtrent dette:

  • 0,5 dl vann
  • 2 spiseskjeer smør
  • 0,5 dl mel
  • salt
  • 1 egg
  • 3 spiseskjeer blåmuggost


Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Kyllingsuppe blir best på denne måten.

Smøret som både er godt og sunt

Er det verdens billigste middagsmat?

Personvernpolicy