Deilige sommerdrinker

<p>Du må like rosmarin for å elske denne drinken. Foto: Erik Hannemann</p>
Du må like rosmarin for å elske denne drinken. Foto: Erik Hannemann

Drinkene som gjør sommeren bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er tiden for å fylle glass med is og deilige drinker.

Lyden av at isbiter som sprekker i møte med gin og tonic er, sammen med snekkedur og måkeskrik, blant de fineste sommerlydene som finnes.

Med jevne mellomrom drypper det drinker opp her på Klikk.no. Noen er klassikere, andre nye og atter andre er variasjoner på klassikere. Et eksempel på det siste er disse tre gin og tonic-variantene (fra baren Territoriet), med henholdsvis lakris, tyttebær og tang.

Her følger en liste på åtte kuraterte drinker, med svært god variasjon i smaksbildet, skulle vi tro:


Olsen Driver

Dette er den beste alkoholfrie drinken. Og den heter Olsen Driver. Foto: Erik Hannemann
Dette er den beste alkoholfrie drinken. Og den heter Olsen Driver. Foto: Erik Hannemann

Ingredienser:

  • 4 cl gin
  • 2 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 1 kvast rosmarin, frisk

Til alle som skal kjøre bil: Dette er en kjempegod, alkoholfri drink!

Det føles litt som en drink på grunn av at det er temmelig mye syre i den. Men, det drinken kjennes ikke unødvendig syrlig ut fordi det balanserer med temmelig mye sødme fra ingefærbrusen. (Ingefærbrus kan du for øvrig lage selv ved å kjøre ingefær, sukker og vann sammen i en blender og ha på flaske med tett kork).


Drink med rosmarin

Endelig en kul drink. Foto: Erik Hannemann
Endelig en kul drink. Foto: Erik Hannemann

Ingredienser:

  • 4 cl gin
  • 2 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 1 kvast rosmarin, frisk

Denne drinken har foreløpig ikke fått et eget navn. Det er en nykommer. Gin og rosmarin er et forslag, men det klinger kanskje ikke godt nok?

Ideen er i alle fall å lage en enkel sirup av sukker og vann (50/50) og la en rosmarinkvist trekke i den til den blir avkjølt. Så blandes dette med gin i en shaker.


Les også: De råeste terrassebarene


French 75

Drinken French75 gir deg et realt løft. Foto: Erik Hannemann
Drinken French75 gir deg et realt løft. Foto: Erik Hannemann

Ingredienser:

  • 2 cl gin
  • 2 cl champagne
  • 1 cl sitronsaft
  • 1 dl sukkerlake


Drinken der du blander champagne og gin. En hardtslående klassiker oppkalt etter en fransk mitraljøse fra Frankrike fra Første verdenskrig, så du er herved advart.


Pisco sour

Pisco Sour er for alle som liker friske, fine drinker. Foto: Erik Hannemann
Pisco Sour er for alle som liker friske, fine drinker. Foto: Erik Hannemann

Til 1 porsjon:

  • 4,5 cl pisco
  • 3 cl limejuice
  • 2 cl sukkerlake
  • 1 stk eggehvite
  • angostura bitter


Originaldrinken er en whisky sour. Prinsippet er det samme når du lager en pisco sour, men da bytter du ut whisky med pisco, et røft druebrennevin fra Sør-Amerika. Så er det bare å riste sammen pisco, limesaft, sukkerlake, noen bitterdråper og en eggehvite - for å få det skummet.


Les også: Denne drinken er oppkalt etter en mitraljøse


Espresso martini

Dette er drinken som er alt og kan alt; aperitif, avec og dessert. Foto: Erik Hannemann
Dette er drinken som er alt og kan alt; aperitif, avec og dessert. Foto: Erik Hannemann

Til 1 porsjon:

  • 5 cl vodka
  • 1 cl kahlua
  • 1 stk espresso
  • sukkerlake


Til alle som er skeptisk: Dere har full forståelse.

Men, la ikke fordommene dine hindre deg i å lage en nydelig drink, en drink du vil elske. Ja, de fleste blir svært positivt overrasket over denne sjeldne, svarte drinken.


Den gule sommerdrinken

Velkomstdrink kan være kjedelige. Eller de kan være morsomme. Her har du en kul velkomstdrink. Foto: Erik Hannemann
Velkomstdrink kan være kjedelige. Eller de kan være morsomme. Her har du en kul velkomstdrink. Foto: Erik Hannemann

Til 5 porsjoner:

  • bringebær
  • 7,5 dl prosecco
  • 2 dl limoncello


Om du vil ha en drink som ser ut som sommer-i-ett-glass, så er det denne. Bland sammen prosecco, limonchello og ha i noen bringebær. Ser kult ut, er sommerlig og svært uformelt!


Les også: Frosne drinker du smeller sammen i blenderen


Porttonic

Portonic er den nye velkomstdrinken. Foto: Erik Hannemann
Portonic er den nye velkomstdrinken. Foto: Erik Hannemann

Ingredienser:

  • 1 dl hvit portvin
  • isbiter
  • 1 stk lime
  • 2 dl tonic


Dette er drinken jeg blander for å skape litt sommerstemning når vinteren er sitt mørkeste. Den er enkel og har lite alkohol: En tredjedel hvit portvin og to tredjedeler tonic, og så må du ha en skvis med lime (eller sitron).


Bellini

Drinken Bellini består av musserende vin og puré av hvite ferskener. Foto: Erik Hannemann
Drinken Bellini består av musserende vin og puré av hvite ferskener. Foto: Erik Hannemann

Ingredienser:

  • 2 stk fersken, helst hvite
  • 1 stk sitron
  • sukker
  • eventuelt bringebær
  • tørr musserende hvitvin


Om man har vært i Italia har man forhåpentligvis oppdaget deres voldsomme pasjon for fersken. Det er vanskelig å forstå den voldsomme interessen om man bare har spist fersken fra butikkene i Norge. Fersken bør være fersk, det sier seg selv (tok jeg deg på fersken i å glise nå?).

Om man blander fersken og prosecco har man utgangspunktet for denne drinken som er oppkalt etter renessansemaleren ved samme navn (som også hadde sitt opphav i de samme traktene som prosecoen kommer fra).

Den lages gjerne med hvit fersken (de sammenklemte). Trenger man mer farge kan du røre inn litt bringebærpuré (eller bare kjøre dette sammen med i en blender med fersken).


Les også:

10 drinker å velge mellom

Det er mange år siden den ble drukket i Norge

I denne drinken blander du sammen ting vi aldri har hørt om

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy