Vi kaster mer mat om sommeren
Datostempelet på matvarer tar forbehold om 0-4 grader celsius. Men hva skjer når sommervarmen kommer?
Nordmenn kaster 230.000 tonn mat hvert eneste år, mye grunnet at noe er «gått ut på dato». Særlig usikre blir vi når sommervarmen gjør sitt inntog.
I en fersk undersøkelse YouGov har gjennomført for Keep-it Technologies, kommer det frem at tre av fire nordmenn er usikre på hvor lenge kjøtt, kylling og fisk tåler å ligge i sommervarmen før de blir dårlige. Som et direkte resultat velger hele åtte av ti norske forbrukere å kvitte seg med mat som er blitt utsatt for varmen enn å ta sjansen på at den fremdeles er spiselig.
Les også: Ikke kast melken etter utgått dato
Kvinner kaster mer enn menn
Undersøkelsen, som baserer seg på et utvalg av 1.011 personer, viser at det er kvinner som er mest usikre og kaster mer mat enn menn. Samtidig kommer det frem at 46 prosent av respondentene er like skeptiske til å spise både kyllingfilet, pølser, hamburger og fiskefilet dersom pakken har vært utsatt for sommervarme.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– I sommervarmen vokser bakteriene raskt, og matvarene brytes dermed også raskere ned. Det kan føre til at råvarene ikke smaker og lukter slik de skal, og noen ganger kan de også bli helseskadelige å spise. Det er dermed alltid lurt å være oppmerksom og bruke vurderingsevnen, sier Therese Faye, fagsjef i Keep-it Technologies.
– Sommervarmen tar knekken på enkelte matvarer, men mye av den maten som blir kastet kan være fullt spiselig, sier Faye.
Les også: Når bør du egentlig kaste brødet?
Ta en sommerrengjøring i kjøleskapet
Therese Faye har en rekke tips på lager for hvordan du kan sikre deg både trygg og sommersikker mat:
- Pakk kalde/frosne varer sammen når du handler.
- Sjekk temperaturen i kjøleskapet, den bør ligge mellom én og fire grader. Dette fordi det er viktig at varene ikke fryser under oppbevaringen. Datostempelet på matvarer er satt basert på at maten skal oppbevares i slike omgivelser.
- Ettersom varmen i et kjøleskap stiger oppover, bør du legge temperatursensitive ferskvarer som fisk, kylling og kjøttvarer langt nede i kjøleskapet der er det kaldest.
- Ta en sommerrengjøring! Færre varer i kjøleskapet gir bedre luftsirkulasjon og dermed jevnere temperatur. Da innser du kanskje også at viften har vært gjemt bort en god stund.
- Pass på å skifte skjærebrett etter at du har behandlet rå fisk, kylling eller kjøtt. Bakterier fra disse ferskvarene smitter lett over til annen mat som for eksempel salat.
- Når du skal spise utendørs, oppbevar maten lengst mulig i en kjølebag og sett den i skyggen. Husk også å pakke ned maten igjen etter at du har spist.
- La aldri maten stå ute uten at den er tildekket.
Les også:
Dette trenger du ikke ha i kjøleskapet