Leskende drikke til miljøvennlig Sankthansfest

Miljøvennlige alternativer til Sankthansfeiringen.
Miljøvennlige alternativer til Sankthansfeiringen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen presenterer vi fire gode og miljøvennlige viner som passer både til mat og som forfriskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Midtsommernatten kan være en fantastisk fin opplevelse når forholdene er de rette. Med gode venner, varmt vær, et bål, god mat og god drikke så er det få ting som slår en norsk sommernatt. Og til en slik anledning passer det utmerket med litt miljøvennlig drikke. Det kan jo kompensere litt for all bålbrenningen, som vel egentlig ikke er helt miljøvennlig.

Les også: Redningen om vinopptrekkeren er borte


COS Cerasuolo di Vittoria Classico

COS ble startet i 1980, da de tre studentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano grunnla vinhuset, hvis navn er satt sammen av forbokstavene i de tre klassekameratenes etternavn. I dag lager de viner ved hjelp av eldgamle metoder i Vittoria på sørspissen av Sicilia, hvor de med status som en av Italias mest anerkjente vinprodusenter nå kultiverer 35 hektar på biodynamisk vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinprodusenten benytter leirkrukker som fylles med vin og graves ned i bakken, nøyaktig som de gamle grekerne gjorde for tusenvis av år siden. I disse krukkene foregår så både fermentering og modning av vinen. Med sine over 150 krukker er COS en av verdens største samlinger av slike amforaer. De store leirkrukkene graves ned i et dypt lag av grus, noe som holder dem stabile både fysisk og temperaturmessig. Vinen er spontangjæret. Gir du gjestene denne bakgrunnsinfoen så løftes nok forventningene høyt. Du kan jo i samme slengen opplyse om at flaskeformen stammer fra en gammel siciliansk vinflaske fra 800-tallet.
Middels rød i fargen. Dufter av jordsmonn, mye bær og litt urter/mint. Smaken er saftig og ung med mye bær og urter. Elegant fruktighet og en fin og lang ettersmak. Det er mulig det er innbilling, men man smaker nesten et ubeskrivelig historisk sus av vinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en vin som passer til litt lette kjøttretter eller pasta. Denne koster litt, men det er håndverk, historie og manuelt arbeid bak denne klassiske vinen.
COS Cerasuolo di Vittoria Classico – Alkohol 13 % - 0,75 l – Kr 239,90


Les også: Kraftige grillviner som gjør sankthans-feiringen perfekt


Carussin Barbera d’Asti Asinoi

Carussin er en liten familiedrevet vingård som ligger i San Marzano Oliveto i Asti i Piemonte, og her kultiverer familien 26 hektar med vinmark på biodynamisk vis. Carussin jobber i harmoni med naturen, og den biodynamiske tilnærmingen gir viner med svært ren og saftig frukt. I kjelleren jobber Carussin også på tradisjonelt og naturlig vis – alle vinene spontangjæres, og tilsettes ikke noe som helst, bortsett fra små mengder svovel ved tapping.
Vinen er klar rød og lukter av bær og litt kjeller. Smaken er fruktig og myk, med mye bærpreg. En fin syrlighet i ettersmaken – som sitter en god stund i ganen. Dette er en frisk og lett vin til litt lettere sommerretter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sjarmerende eselet på etiketten har sin bakgrunn i familiens interesse for esler, som de har mange av på gården.

En hyggelig vin som gir mye for pengene og bidrar til et bedre miljø.
Carussin Barbera d’Asti Asinoi – Alkohol 12 % - 0,75 l – kr 145,-


Les også: De beste sancerrene til under 200,-


Meinklang Prosa Rosé

Familiebedriften Meinklang kultiverer 70 hektar med vinmark på biodynamisk vis i den lille landsbyen Pamhagen i solfylte Burgenland, helt øst i Østerrike. I tillegg til vin dyrkes også korn, frukt og grønnsaker, og det lages kjøttprodukter fra svin og storfe. Gjødsel fra kyrne på gården fullfører den biodynamiske sirkelen, og Meinklang er den eneste vingården i Østerrike som har en så holistisk tilnærming til vinproduksjon og drift av egen gård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den elegante flasken med kua på etiketten og hyssing over korken istedenfor den klassiske løsningen med plastikkhette og ståltråd vitner om at dette er en vin fra en produsent som vektlegger detaljene. Fargen er lys rosa og vinen er lett musserende med bær, ørlite honning og et fint syrepreg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delikat boblevin som passer både som forfriskning og til småretter.
Meinklang Prosa Rosé – Alkohol 10,5 – 0,75 l – kr 165,-


Les også: Lyst, lett, surt og søtt!


Biokult Rosé Zweigelt

Biokult består av en liten gruppe økologiske vingårder i Burgenland, helt øst i Østerrike, og har felles mål om å produsere økologiske viner som holder topp kvalitet og gjenspeiler regionen. I tillegg forplikter medlemmene av kooperativet seg til å beskytte miljøet, fremme biologisk mangfold og jobbe for å skape og opprettholde et sunt jordsmonn i vinmarkene.

Rosé Zweigelt er lys rosa og har et tydelig bærpreg, litt drueskall og en anelse alkohol i duften. Smaken er frisk og fruktig med litt syre, en del bær og litt urter. Dette er vinen for lyse sommernetter eller varme dager på verandaen.

Velger du pappversjonen så kan du bidra til enda større miljøgevinst. Pappkartongen er den mest miljøvennlige emballasjen, og har et langt lavere økologisk fotavtrykk enn vin i tilsvarende volum i glassflasker. Og ikke nok med det – ettersom en åpnet pappvin holder seg mye lenger enn en åpnet vinflaske, minsker også sannsynligheten for at vinen blir dårlig, helles ut og blir en del av matsvinnstatistikken.
Biokult Rosé Zweigelt – Alkohol 10 % - 2,25 l – kr 299,90

Ha en fortreffelig sankthans og ta med engangsgriller og emballasje når festen er over!


Les også:

Ikke brenn alt mulig på bålet

Overtro og søte drømmer i sommernatta