Luse-Frants, Køla-Pålsen og masse Chili

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen presenterer vi øl fra et spennende nytt mikrobryggeri i Oslo og noen kraftige og smaksrike varianter fra det amerikanske bryggeriet Ballast Point.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en visjon om å bli Oslos ledende mikrobryggeri og en målsetning om å brygge veldig, veldig godt øl så har ølentusiastene i bryggeriet St. Hallvards lagt listen for forventningene høyt. Bryggeriet startet opp i 2014 og har allerede et imponerende utvalg av øl i porteføljen.

Å skille seg ut i mengden av mikrobrygget øl er i dag en utfordring. Med stadig flere øl tilgjengelig blir det også vanskeligere å finne frem til noe nytt og annerledes. St. Hallvards brygger som en rekke andre håndtverksøl, men har også valgt å dedikere ølet de brygger til Oslos fargerike originaler opp gjennom historien. Derfor finner du navn som Hermansen IPA, Andersen Pale Ale, Bikkje-Lisa Brown Ale og Snipp-Møller Saison i utvalget.

Et annet særpreg med St. Hallvards bryggeri er at det er folkefinansiert og har 450 deleier rundt omkring i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Christian Salicath, Anders Roede og Aaron McIlvain i St. Hallvards bryggeri satser friskt med et stort utvalg av hovedstadens originaler på flasker.
Christian Salicath, Anders Roede og Aaron McIlvain i St. Hallvards bryggeri satser friskt med et stort utvalg av hovedstadens originaler på flasker.

Vi har testet to av de mørke variantene til dette unge bryggeriet, Køla Pålsen Porter og Luse-Frants Stout.

Les også: Fem knallgode øl

St. Hallvards Luse-Frants

Dette ølet er oppkalt etter byoriginalen Fridtjof Kristiansen (1883-1958). Han var en omflakkende sjel som levde av å gå rundt med kjerra si og kjøpe inn metall, flasker og lignende. Enkelte antok at han var full av lus, og derfra kom også navnet Luse-Frants. Sannsynligvis hadde han en nervesykdom som gjorde at han ristet på seg, som om han klødde. Dette ølet er svart i fargen og har et fyldig og kremete brunt skum som holder seg godt i glasset. Duften er preget av kaffe, svartmalt, tørkede frukter, vanilje og sjokolade. Munnfølelsen er myk, fyldig og kremete. Mye kaffe, bitter mørk sjokolade, røde bær, tørkede frukter, vanilje og lakris. En tung, delikat og god stout som har fin krydret ettersmak.
St. Hallvards Luse-Frants - Alkohol8,3 % - 0,5 l – kr 79,90

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Øl skal beskytte Det store barriererevet

St. Hallvards Køla-Pålsen

Hans Arnt Hartvig Paulsen (1832-1914) var i sin tid hovedstadens største energileverandør. Kullhandleren var en ”self-made man” og var kjent for sin folkelige stil og slående replikker. Som en av Oslos originaler så gikk det en rekke historier og skrøner om Køla-Pålsens slagkraftighet og replikkunst. Porteren fra St. Hallvard er svart i fargen og har et fyldig brunt skum. Dufter av kaffe, plommer, einer, sjokolade og ørlite appelsin. Smaken er fyldig og kraftig med mye mørk malt. Sjokolade, kaffe og noe bjørnebær. Munnfølelsen er myk og fyldig og ølet har god bitterhet i avslutningen. En porter som nytes best foran en peis.
St. Hallvards Køla-Pålsen – Alkohol 6,2 % - 0,5 l – kr 71,80

Les også: Feirer 500 år med «rent» øl

Ballast Point Brewing

Dette amerikanske bryggeriet startet i sin tid som en butikk for hjemmebryggere. I 1996 utvidet de driften med et lite mikrobryggeri i bakrommet på butikken. Fra og med 2004 var omsetningen så stor at de måtte over i et nytt lokale. Bryggeriets filosofi har alltid vært å gjøre det de liker – og brygge det de liker å drikke. En av hovedinteressene til folka bak bryggeriet er sportsfiske og det er her de har hentet inspirasjon til ølnavnene. Vi har testet tre øl fra Ballast Point Brewery.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ballast Point Sculpin IPA

Sculpin er en ulkefisk, og det er denne fisken som pryder flere av etikettene til Ballast Point. Fargen er rød kobber og ølet har hvitt skum med godt hold. Duften har mye sitrus, mango og litt harpiks. Smaken er lett og frisk. Humlepreget er markant med mye tropisk preg. Sitrus, fersken og mango er noe av det man kjenner. Ølet har blitt tilsatt humle i fem omganger, noe som gir et markant og delikat preg av humle både i start og avslutning. En balansert og grei IPA som forfrisker og duger godt til hyggelige stunder.
Ballast Point Sculpin IPA – Alkohol 7,0 % - 0,35 l – kr 59,90

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ballast Point Habanero Sculpin

Chili i øl er det flere som har prøvd seg på. De fleste ønsker å få frem et delikat lite sting av pepper i ettersmaken. Det er mulig Ballast Point prøver det samme, eventuelt er det min nordiske gane som ikke er helt vant til Habanero-chili. Dette er STERKT! Det starter som en liten svie, men vokser til en god brann. Fargen på ølet er lys kobber og det har et fint hvitt skum med godt hold. Duften er preget av tropiske frukter og en anelse karamell. Det er med andre ord ingenting som skulle tilsi at smaken er så kraftig preget av chili. Dette er ikke et øl for sarte ganer eller stressede businessfolk med gryende magesår. Men føler du en utpreget lyst til å utsette deg for en opplevelse utenom det vanlige så er denne å anbefale. Et artig og veldig sterk øl som egentlig passer best med litt yoghurt naturell i etterkant.
Ballast Point Habanero Sculpin – Alkohol 7,0 % - 0,35 l – kr 59,90

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ballast Point Fathom India Pale Lager

Med sin India Pale Lager forsøker Ballast Point å forene de to beste egenskapene fra to ulike ølstiler. Den viltre bitterheten som kommer fra mye humle i en IPA og den friske og litt krispe smaken som kommer fra gjæringsprosessen til klassiske lyse lagerøl. Fargen er lys kobber og ølet har fint hvitt skum med godt hold. Duften er preget av gress, bakst, sitrus, grapefrukt og appelsin. Smaken er preget av god humling, litt sødme og en frisk tørrhet i avslutningen. Noe karamell og mye sitrus og grapefrukt i smaken. En god og frisk øl som har litt mer sting enn ordinære lagerøl – og litt mer friskhet en vanlige IPA.
Ballast Point Fathom India Pale Lager – Alkohol 7,0 % - 0,35 l – kr 55,90

Christian Salicath, Anders Roede og Aaron McIlvain i St. Hallvards bryggeri satser friskt med et stort utvalg av hovedstadens originaler på flasker.