Kaffe gjør deg yngre og styrker helsa

Studier gir to gledelige nyheter for kaffeelskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utallige kostrådsartikler anmoder til å drikke mindre kaffe dersom du ønsker bedre helse og redusert risiko for å bli påført forstyrrelser i hjerterytmen. Men nå har forskere ved Universitetet i California San Francisco kommet frem til kaffe ikke forårsaker hjertebank, men tvert imot har fordeler for hjertet og blodårene.

Samtidig har forskere ved Universitetet i Uppsala påvist at kaffe kan gjøre deg yngre.

Les også: Derfor er det sunt å drikke kaffe

Ingen effekt på hjerterytmen

La oss ta hjertet først, der den konvensjonelle oppfatningen i den medisinske verden er at koffein forårsaker hjertebank, noe som i sin tur kan med føre kroniske problemer som hjertesvikt og arytmier.

Forskere ved Universitetet i California har brukt et år på å studere 1.388 mennesker som deltok i en større hjertestudie. 60 prosent av deltakerne forklarte at kaffe, te og sjokolade inngikk i deres daglige rutiner og inntak, og forskerne kunne ikke se at det utgjorde noen negativ forskjell.

Tvert i mot viste studiene at de som drikker kaffe regelmessig faktisk har mindre sjanse for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

– Anbefalinger som råder mot regelmessig inntak av koffeinholdige produkter for å hindre forstyrrelser i hjerterytmen bør revurderes. Vi er kanskje unødvendig nedslående når det gjelder forbruk av varer som sjokolade, kaffe og te som faktisk kan ha fordeler for hjerte og blodårer, skriver Dr. Gregory Marcus i The Journal of the American Heart Association.

Les også: Kaffedrikking knyttes til lavere risiko for tidlig død

(Saken fortsetter under)

Ny forskning viser at kaffe kan være sunt for kroppen. Søte kaker scorer ikke nødvendigvis like godt resultat. Foto: Colourbox
Ny forskning viser at kaffe kan være sunt for kroppen. Søte kaker scorer ikke nødvendigvis like godt resultat. Foto: Colourbox


Kaffe er bedre enn brus

La oss forflytte oss til Universitetet i Uppsala der en gruppe forskere har funnet en måte å måle din biologiske alder ved hjelp av en blodprøve, samt at kaffe faktisk kan gjøre deg yngre enn det din kronologiske alder tilsier.

Stefan Enroth er dosent i beregningsbiologi og i et intervju med Aftonbladet forklarer han at vi kan bestemme alderen på en person ved å måle 77 proteinmarkører for hjerte- og karsykdommer gjennom en blodprøve. Proteinprofilen påvirkes av ulike livsstilsfaktorer. Røyking, alvorlig fedme, brus og stillesitting gjør deg ifølge studien mellom 2 og 6 år eldre i biologisk forstand. Kaffe og fet fisk kan derimot gjøre deg mellom 1,5 og 5,6 år yngre avhengig av hvor ofte du inntar disse matvarene.

– Alle som drikker mye brus, spiser også som regel mer pizza og pommes frites, noe som negativt påvirker helsen, forteller han til Aftonbladet.

Kaffe kan dog ikke veie opp for mer usunne vaner.

- Nei, du kan ikke tro at du kan løse dine problemer ved å kaste i deg tre kopper kaffe hver dag.

Les også: Kaffe og sigaretter var en gang populær behandling for astma

Del saken med kaffeelskere du kjenner på Facebook:

Personvernpolicy