Australsk minister avviser WHOs pølse-advarsel

Turistene i Tyskland er enige med Joyce og spiser currywürst som aldri før. – Det er viktig å leve litt, sier de. Se video.

– En farse, sier Australias landbruksminister Barnaby Joyce om Verdens helseorganisasjons advarsel mot bacon og pølser som kreftfremkallende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvis du tok alt WHO sier at er kreftfremkallende ut av din daglige kost ville du vært på vei tilbake til steinalderen», sa Joyce.

Mandag kunngjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) at bearbeidede kjøttprodukter ligger i gruppe 1 av kreftfremkallende produkter og utgjør særlig stor fare for kreft i tarmen. I gruppe 1 finner man også asbest, alkohol og tobakk.

Bakgrunn: – Daglig inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for tarmkreft

«Hele greia er åpenbart pølsevev – å sammenligne bacon og sigaretter», sa Joyce til den australske statskanalen ABC. Australia som er kjent for sin kjøttsentrerte mat- og grillkultur, har verdens høyeste konsum av kjøtt per innbygger ifølge en rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) utgitt i 2014.

– Hvis man skal ta disse advarslene seriøst, må man ta en titt på resten av lista over de 474 andre tingene som WHO mener er kreftfremkallende. Dette inkluderer å spasere utendørs i byen og solskinn, sier Joyce.

Les også: Pass på dette om du kutter ut kjøtt, egg, fisk og melk

– Hvis man skal unngå alt som potensielt kan utvikle kreft vil det bli fint lite igjen å gjøre i livet.

Landbruksministeren skapte overskrifter verden over da han i mai truet med å avlive Johnny Depps hunder etter de var fløyet inn til Australia uten å gå gjennom karantene.

Joyce understreket at WHO-rapporten viser viktigheten av et balansert kosthold og at man ikke utelukkende kan leve på pølser. Rapporten konkluderte med at ved å øke ditt daglige inntak av behandlede kjøttprodukter med 50 gram øker du også risikoen for å få tykktarmskreft med 18 prosent.

Les også: WHO-rapport: Bacon er like kreftfremkallende som sigaretter

Personvernpolicy