Studie: Dårlig livsstil dreper flest

<p>DÅRLIG LIVSSTIL DREPER: Feilernæring koster stadig flere mennesker livet hvert år. Vi bryr oss mer om hva vi putter i bilen enn hva vi putter i kroppen, sier forsker. Foto: Colourbox.com</p>
DÅRLIG LIVSSTIL DREPER: Feilernæring koster stadig flere mennesker livet hvert år. Vi bryr oss mer om hva vi putter i bilen enn hva vi putter i kroppen, sier forsker. Foto: Colourbox.com

– For å si det enkelt: Vi oppfører oss dårlig, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stor internasjonal studie som har sett på dødsfall i 188 land i årene 1990 til 2013, viser en endring i hvordan ulike risikofaktorer påvirker den globale helsen, skriver Forskning.no.

Resultatene viser at antall dødsfall knyttet til faktorer som kunne vært unngått, som høyt blodtrykk og røyking, har økt med nesten 23 prosent siden 1990, melder AFP.

Les også: – Livsstil har mer å si enn arv

– Bryr oss mer om bilen

For å kartlegge hva som tar flest liv på verdensbasis, undersøkte forskerne 79 ulike faktorer som kan ha livstruende konsekvenser. Til sammen bidro disse faktorene til 30,8 dødsfall i 2013, som er 5,7 millioner mer enn i 1990, selv etter at man hadde tatt befolkningsvekst og aldring med i beregningene, ifølge studien som ble publisert i tidsskriftet The Lancet.

– For å si det enkelt, vi oppfører oss dårlig, sier medforfatter av studien Ali Mokdad fra University of Washington til AFP.

– Vi vet veldig godt at røyking dreper og at høyt blodtrykk er en annen alvorlig risiko. Folk kjører ikke uten å skifte olje i bilen sin, men de gir ikke sin egen kropp like mye oppmerksomhet, fortsetter han.

Les også: Stå og gå minst to timer i løpet av arbeidsdagen

Mye rødt kjøtt og sukkerdrikke

Mens det i 1990 var skittent vann og underernæring som var de viktigste risikofaktorene, er det nå høyt blodtrykk og feilernæring som topper den globale lista over hva vi risikerer å dø av, skriver Forskning.no.

Den gruppen med risikofaktorer som tok flest liv, var knyttet til hva folk spiser. Kosthold med mye rødt kjøtt og sukkerholdig drikke og lite frukt og grønnsaker, stod for 21 prosent av dødsfallene i 2013, ifølge studien.

Selv om underernæring hos barn ikke lenger var i topp ti-lista over risikofaktorer, medvirket mangel på riktig næring til 1,3 millioner dødsfall blant barn i 2013. Dermed var det den viktigste risikoen for barn under fem år, skriver AFP.

I land i Afrika sør for Sahara er det fortsatt faktorer som underernæring, manglende sanitære forhold, alkoholinntak og ubeskyttet sex som utgjør størst risiko.

– Disse faktorene kan forebygges og vi kan gjøre noe med dem både på individnivå og samfunnsnivå. Disse dødsfallene burde forebygges, sier forsker Ali Mokdad til AFP.

Les også: – Mye av maten som anbefales, gjør oss syke

Personvernpolicy