Test av olivenoljeBillig olivenolje best i test!
En rimelig olivenolje kommer aller best ut i vår test av 21 typer extra virgin olivenolje.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Om testen:
I testpanelet satt Morten Leiren og Arnie Stalheim. Stalheim er vinekspert på Klikk.no, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke samt bred erfaring med å sitte i testpanel for matprodukter.
Leiren er faglært kokk med lang erfaring fra flere av Oslos bedre restauranter. Han jobber til daglig på Fjelberg Fisk & Vilt.
Alle produktene ble smakt blindt (testpanelet fikk ikke vite hva de ble servert). Produktene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.
Utvalg
Vi har testet 21 extra virgin olivenolje som er tilgjengelig i de store butikkjedene.
Kriterier
En god extra virgin olivenolje skal smake ekte råvare. Altså oliven. I tillegg skal smaken være fint balansert mellom fruktighet og bitterhet. Oljen kan gjerne ha innslag av fruktige elementer. Epler for eksempel.
Vi har testet extra virgin olivenolje. Vi har funnet noe typer du helt sikkert blir fornøyd med når du skal i gang med matlagingen. Men vi starter med å gi deg to gode tips:
Det er store prisforskjeller på olivenolje. De to vinnerne i denne testen, OleArum Coupage Aceite De Oliva Virgen Extra og Dauro Aceite de Olivia Virgen Extra, koster henholdsvis 140 og 398 kroner per liter.
I tillegg er det stor variasjon på samme olje i de ulike butikkene. For eksempel koster A.O.P Huile D`Olive DÁIX-En-Provence 299 per liter hos Rema, og 478 hos Ultra. Den andre vinneren får du også kjøpt på Rema 1000.
MRK. Prisene oppgitt under er per liter - dette for å få fram de reelle prisforskjellene, siden flaskenes innhold varierer fra 250 ml til en liter.
Pris per flaske finner du under omtalene av hvert enkelt produkt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSjekk datoen!
Tips nummer to er å sjekke tappedatoen.
– Dette er ferskvare, og jo ferskere jo bedre, sier Arnie Stalheim, den ene av våre to smakseksperter i denne testen.
Før du leser videre: Vi er nødt til å anbefale mat der du får bruk for god olivenolje: Vår italienske ukemeny som Sjuve skrev for ikke lenge siden, og denne enkle, men suverent gode salaten med mango og sellerirot.
Vinneren
Av de 21 oljene vi testet ble det delt førsteplass til OleArum Coupage Aceite De Oliva Virgen Extra og Dauro Aceite de Olivia Virgen Extra. De fikk begge terningkast 5.
Dette sier testpanelet om de to vinnerne:
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«OleArum Coupage Aceite De Oliva Virgen Extra har en syrlig duft av gress. Den er i tillegg god på smak og passe bitter. Hint av gress også i smaken. Olivenoljen oppfattes som ren med fin sødme og god ettersmak. En av testens aller beste.»
Artikkelen fortsetter under annonsen«Dauro Aceite de Olivia Virgen Extra har en fruktig duft med hint av gress. Bra med gresstoner også i smaken. Frisk og fin med fin bitterhet. En god olivenolje med fin balanse. En av testens to beste.»
Olivenoljefakta
Extra virgin er en olivenolje av aller høyeste kvalitet. Den utvinnes ved førstegangs pressing og uten bruk av varme. Oljen kjennetegnes på fargen, som varierer fra gyllen til klar grønn, og den inneholder maksimalt 1% frie fettsyrer. Større mengder frie fettsyrer gir oljen mindre olivensmak og mer smak av olje.
Smaken på extra virgin olje er kraftigere og mer karakteristisk enn smaken av andre olivenoljer, som er fremstilt ved annengangs pressing eller ved varmebehandling. Extra virgin-oljene inneholder store mengder enumettet fett som minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
– Er det noen markante forskjeller på oljer fra de ulike produsentlandene, som Italia, Spania og Hellas?
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er flere andre parametre som er viktigere enn land. Type oliven, hvor skånsom pressingen er, hvor fersk oljen er. Lokalt jordsmonn, lokalt klima, lokal oliventype og produksjonsprosess betyr mer enn produsentland. Vinneren av testen, den spanske, er ikke så ulik gode oljer fra Italia, sier Arnie Stalheim.
Artikkelen fortsetter under annonsenIkke stek med den!
Kaldpressede oljer er ikke varmebehandlet. Det er dette som særpreger kvaliteten, og de skal egentlig ikke varmebehandles igjen.
En extra virgin olivenolje brukes derfor først og fremst kald og der smaken av oljen kommer til sin rett, i dressinger, marinader, over pasta og grønnsaker. Det er bortkastet å steke mat i denne oljen.
Les også:
Grillet laks med olivenolje og sitron
Se alle produkter i Billig olivenolje best i test!:
Olearum Coupage Aceite De Oliva Virgen Extra
Dauro Aceite de Olivia Virgen Extra
L`uliveto di Drionia Olio Extra Vergine Di Olivia, Gusto delicato
Artikkelen fortsetter under annonsenYbarra Extra Virgin Den originale Selección
Eldorado Extra Virgin Spansk kaldpresset olivenolje
Ybarra Økologisk 100% Extra Virgin Olivenolje
Coop Smak forskjellen Ekstra jomfru olivenolje Canino D.O.P.
GoEco Økologisk Extra Virgin Olivenolje
ILIADA Golden Selection Extra Virgin Oliven Olje
Coop änglamark Olivenolie ektra jomfru spansk økologisk
Solvold Tjessem Olio Extra Virgine Doliva
Helios Økologisk italiensk Olivenolje Extra Virgin
Rema 1000 Økologisk Extra Virgin Olivenolje
Zeta Olio Extra Vergine Di Olivia Classico 6
Chateau Virant A.O.P Huile D`Olive DÁIX-En-Provence
Monini Classico Extra Jomfru Olivenolie
Rema 1000 Extra Virgin Olivenolje
GAEA Organic Extra Virgin Olive Oil
Jacobs Utvalgte Extra Virgin Olivenolje Allround
Figaro Extra Virgin Olive Oil
Iliada Kalamata PDO Extra Virgin Olive Oil Organic
Denne saken ble først publisert på Klikk.no