Sprøytemiddel gir kreft hos dyr - brukes på norsk frukt og jordbær

Sprøytemiddelet Envidor inneholder stoffet spirodiklofen og brukes mot midd i blant annet jordbæråkre. I dyreforsøk har stoffet vist seg å være kreftfremkallende og hormonforstyrrende.
Sprøytemiddelet Envidor inneholder stoffet spirodiklofen og brukes mot midd i blant annet jordbæråkre. I dyreforsøk har stoffet vist seg å være kreftfremkallende og hormonforstyrrende. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerrådet er skeptisk til spirodiklofen, men importøren og Mattilsynet mener stoffet er trygt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sprøytemiddelet Envidor med virkestoffet spirodiklofen ble godkjent for bruk i Norge i 2011. Og både i 2012 og 2013 fant Mattilsynet rester av spirodiklofen på epler, pærer, jordbær og bringebær produsert i Norge, skriver NRK.

Sprøyting med spirodiklofen medfører stor risiko for skadelige effekter på bier og leddyr, og det er vist å være kreftfremkallende og skadelig for forplantningsevnen hos forsøksdyr, ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VMK).

Da VMK i 2011 gjorde sin helse- og miljørisikovurdering før Mattilsynet godkjente middelet, konkluderte de med at «det ikke foreligger data nok til å kunne fastslå sikkert om spirodiklofen kan gi effekter på hormonsystemet hos dyr og mennesker».

Les også: – Hormonforstyrrende stoffer koster samfunnet billioner

Kreftfremkallende i California

I delstaten California ble spirodiklofen i 2010 satt på en liste over stoffer staten mener er kreftfremkallende. Og Nederland tok i 2012 til orde for kutte kraftig i tillatt mengde av stoffet i jordbær, skriver NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om prøvene fra 2012 og 2013 viste at det ikke var mer sprøytemiddelrester enn tillatt, er direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, skeptisk til bruken av stoffet.

– Det er ubehagelig å vite at det selges mat som på grunn av sprøyting kan være farlig uten at man blir opplyst om det, sier Flesland til NRK.

Hun viser til forskning fra Danmark som viser at sprøytemidler som hver for seg vurderes som trygge, kan gi hormonforstyrrende effekter når de virker sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke

– Trygt i små doser

Selskapet Bayer, som importerer stoffet, sier til NRK at all deres forskning viser at stoffet er trygt.

Hvor mye sprøytemiddelrester som er tillatt i frukt og bær som selges i Norge, er det EU gjennom EØS-avtalen som fastsetter. Mattilsynet mener det er trygt å spise frukt og bær fra norske butikker så lenge sprøytemiddelrestene er så lave som det prøvene viser.

– Negative helseeffekter forekommer ved relativt høye doser, sier toksikolog i Mattilsynet, Abdelkarin Abdellaue.

Forbrukerrådet oppfordrer likevel forbrukere til å skylle frukt og bær godt og gjerne velge økologisk, fordi syntetiske sprøytemidler da ikke er tillatt.