Spør sexologen:De fleste legger seg bare på ryggen og sprer beina. Hva skal jeg gjøre?

– Vis henne hvor spennende sex man kan ha når hun ligger på ryggen og du har kontrollen, foreslår sexologen.
– Vis henne hvor spennende sex man kan ha når hun ligger på ryggen og du har kontrollen, foreslår sexologen.  Foto: Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fantastisk at du ønsker å eksperimentere mer med kvinnene du møter på din vei, sier sexolog Tone Haldorsen. Hun har flere tips. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg er i gang med flere kvinner etter et brudd. Har du noen tips til å bli litt flinkere til å eksperimentere eller eventuelt noen øvelser? De fleste legger seg på ryggen og sprer beina, og så overlater alt til meg, men jeg er litt ute av trening med kommunikasjon i sengen.
– Mann 39

Hei, Mann 39,

ABC Nyheters sexolog og parterapeut, Tone Haldorsen. Foto: Privat
ABC Nyheters sexolog og parterapeut, Tone Haldorsen. Foto: Privat

Mitt beste tips er å behandle enhver ny partner som en helt ny partner. Alle er forskjellige, og en virkelig god elsker greier å starte helt forfra igjen hver gang, og vet at det som funket sammen med forrige partner, fungerer mest sannsynlig ikke med en ny. Å eksperimentere kan være så mangt, så her er det vanskelig å vite hvor jeg skal starte. Det kommer jo helt an på hvor trygg relasjonen er til hver av disse kvinnene, hva du har prøvd før og ikke, hva du og de tenner på, hvilke kunnskaper du har om diverse og hva du ser for deg kan være morsomt sammen med hver enkelt av partnerne dine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vet ikke helt hva du tenker på når du nevner øvelser. Knipeøvelser er viktig for alle kjønn, og det jeg ser på som konkrete øvelser gis ofte til de som sliter med seksualfunksjon, dysfunksjoner, kommunikasjonssvikt, skam, anorgasmi, smerter, nedsatt sexlyst, traumer etc. Her virker det som om du heller trenger noen ideer til hva dere kan gjøre sammen som er litt spennende, så her kan det nok være terapeuthodet mitt som legger noe annet i ordet øvelser enn deg. Om du er ute etter seksuelle øvelser med partnerne dine, kan diverse innenfor tantra være spennende å prøve. Det vil i alle fall være noe nytt for veldig mange. Tantra handler veldig kort fortalt om kontakt med seg selv og partner, der øyekontakt, kroppskontakt, pust og tid er nøkkelord. Det finnes flere tantrakurs, så det kan jo være en fin aktivitet å gjøre sammen. Det er også viktig å huske at sex er ikke samleie. Sex er alt man gjør sammen i en seksuell setting, og deles ikke inn i forspill, samleie og orgasme. Alt er en helhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe som er rimelig trygt og lavterskel å eksperimentere med, er anallek for menn. Prostata er mannens g-punkt, og stimuleres analt enten med fingre eller analleketøy/prostatastimulator. Det er viktig å gå stille og rolig frem, starte i det små og bruke mye glidemiddel. Orgasmelek er veldig populært hos mange, der man nesten bringes til orgasme for så at man stopper å stimulere. Så bygger man opp orgasmen på nytt igjen. Dette gjentas så mange ganger man ønsker. Om man kjøper et bondage-startsett kan man komme veldig langt med diverse lek og rollespill. Sanselek med massasje med forskjellige oljer, bind for øynene, temperaturlek med isbiter, varme kluter, varme og kalde glassleketøy/metalleketøy og forskjellige typer sexstillinger er jo en start om man vil prøve noe nytt. Det finnes et stort utvalg leketøy for alle kjønn, så her er det kun fantasien som setter grenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du forteller at du er litt ute av trening når det kommer til kommunikasjon i sengen, og det kan man heldigvis trene opp. Få kvinnene til å fortelle hva de liker, spør åpne spørsmål og fortell hva du selv liker. Øv deg gjerne foran speilet med å si flaue ting høyt til de ikke er flaue lenger. En god elsker kjenner til grenser, samtykke, beskyttelse og kommunikasjon. Hver gang du møter en ny kvinne må dere bli kjent, kartlegge hva hver av dere liker, snakke om hva dere tenner på og ikke tenner på og hvilke forventninger dere har til hverandre. Dere kan jo bruke NRKs sex-guide til å finne spennende stillinger dere kan prøve sammen. Om hun kun legger seg på ryggen og sprer bena som du sier, så må du kommunisere at du ønsker noe annet om det er tilfellet. Eller rett og slett vis henne hvor spennende sex man kan ha når hun ligger på ryggen og du har kontrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan også legge deg ned ved siden av henne og ta på deg selv, onanere, stryke forsiktig på henne. Vise at du er med på mer enn kun misjonær uten forrett. Mulighetene er mange! Om du kun har one night stands får man litt det man er ute etter. Det er vanskeligere å få en fantastisk opplevelse med noen man treffer én gang i forhold til noen man treffer flere ganger. Det er fantastisk at du ønsker å eksperimentere mer med kvinnene du møter på din vei, og det starter med å lytte, fortelle og le sammen.

Hver uke svarer sexolog og parterapeut Tone Haldorsen på spørsmål fra ABC Nyheters lesere. Har du et spørsmål du vil stille? Les mer her!