Derfor er partneren din utro, ifølge eksperter

Illustrasjonsfoto: Dette er de vanligste årsakene til at partneren din er utro.
Illustrasjonsfoto: Dette er de vanligste årsakene til at partneren din er utro. Foto: Melnikov Dmitriy / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er heller ikke sånn at «en gang utro, alltid utro», sier sexolog Tone Haldorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utroskap er noe som kan ramme alle, sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen. Hun mener man ikke må fraskrive seg alt ansvar om partneren er utro.

Men det finnes også mange årsaker til at noen er utro, ifølge den svenske psykologen David Waskuri. Til svenske Expressen har han listet opp noen av dem:

  • Mangel på forpliktelse – at man ikke har planlagt en fremtid sammen gjør steget kortere.
  • Seksuell misnøye – hvis man ikke får ikke det en trenger eller vil seksuelt, kan man tenke at partneren «skylde seg selv».
  • Søken etter kicks og dopaminrush – man vet det er feil, men det i seg selv gjør det så spennende at man «må».
  • Emosjonell misnøye – at man føler seg ignorert i forholdet og søker bekreftelse hos noen andre.
  • Normalisering – at man er så ofte utro at man normaliserer det for seg selv.
  • Hevn – for noen kan også bare mistanke om at partneren er utro føre til at de selv er utro.
  • Endret livssituasjon – plutselig innser man at man ikke har like mye til felles lenger, eller at man kjeder seg.
  • Ønske om å utforske – at man bare må sjekke om det faktisk er «grønnere på den andre siden».
  • Ønsket om å sikre seg en ny partner – man har allerede gitt opp forholdet, men er redd for å være alene, så man prøver å finne en ny partner først.

Se video: Er det greit å se på porno når man er i et forhold?


Dette er den vanligste årsaken til utroskap

Haldorsen sier til ABC Nyheter at hun er enig i Waskuris liste. Selv peker hun på emosjonell misnøye som den vanligste hun hører fra sine klienter.

– Det typiske jeg hører fra klientene mine, er at de ikke blir sett, anerkjent og begjært hjemme. Hverdagslivet har tatt over, og det er ikke noe flørting, lite kos og lite sex sammen med partner. Det er også dårlig kommunikasjon rundt dette, så det ender ofte opp med at mange er utro, forteller sexologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen vanlig grunn, sier hun, er manglende impulskontroll. Da særlig når det er alkohol eller andre rusmidler inne i bildet, eller man er langt hjemmefra på jobbreise eller ferie med vennegjengen.

– Mange er utro når de ikke er på hjemmebane, tilgjengeligheten er stor og sjansen for å bli oppdaget er liten. Når det er sagt, er grunnene til utroskap mange og individuelle. Det finnes ikke en fasit, og det er ikke en «fast type person» som er utro. Alle kan være utro, og alle kan oppleve utroskap, legger hun til.

Sexolog og parterapeut Tone Haldorsen. Foto: Privat
Sexolog og parterapeut Tone Haldorsen. Foto: Privat

Hun avviser også tanken om at har man vært utro en gang, kommer man til å være det igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De færreste er utro for å være slem med partner, og selv om det stemmer for noen, er det ikke noe som kan brukes som en fast regel. De fleste er utro fordi de er ulykkelige i parforholdet, og vil ikke være utro i et lykkelig parforhold der de viktigste behovene blir dekket, sier Haldorsen og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om en person er utro i alle parforhold og ikke greier å la være, bør denne personen være singel. Man bør i alle fall tenke seg om to ganger før man går inn i et forhold med noen som er kjent for å være notorisk utro. Men man kan fint være trofast mot en partner selv om man har vært utro i et tidligere forhold.

– Ikke fraskrive deg alt ansvar

Utroskap kan altså skje hvem som helst, sier sex- og samlivsterapauten og skulle man oppleve det har hun et viktig råd:

– Ikke gjør det til en synder/offer-greie.

Utroskap skjer som oftest som en konsekvens av noe som mangler i parforholdet, sier hun, og legger til at man som partner ikke kan fraskrive seg alt ansvar i parforholdet om partneren er utro.

– I terapi jobber vi med å komme over det sjokket og den traumatiske opplevelsen utroskap kan være, og vi jobber med å bygge opp tillit mellom kjærestene igjen. Vi finner roten til at det skjedde, og jobber oss videre opp derfra, sier Haldorsen, før hun avslutter:

– Men om det skjer igjen, må man ta en avgjørelse om man ønsker å være sammen med en person som nok en gang har brutt tilliten din.