Amerikaner født på overbefolket dato, fikk «ny» bursdag i Norge

UI brevet skriver Folkeregisteret at siden det er få tilgjengelige personnumre på Coby Shain Howards fødselsdato, «har vi benyttet registreringsdato – og måned for din innflytting til Norge, 07.01. ved registrering av fødselsnummeret ditt.» Også datoer som 1. januar, 1. mars og 1. juli har samme utfordring. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
UI brevet skriver Folkeregisteret at siden det er få tilgjengelige personnumre på Coby Shain Howards fødselsdato, «har vi benyttet registreringsdato – og måned for din innflytting til Norge, 07.01. ved registrering av fødselsnummeret ditt.» Også datoer som 1. januar, 1. mars og 1. juli har samme utfordring. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Coby Shain Howard er født 5. mai 1986, men Folkeregisteret har gått tom for fødselsnummer som begynner med de sifrene, og ga ham fødselsdato 7. januar i stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette lager kjempekrøll for oss, og er det mest latterlige opplegget jeg har hørt om, sier kona Eva Britt Howard på Setermoen til Nordlys.

– Når den registrerte fødselsdatoen i Folkeregisteret ikke stemmer med det som står i passet hans og i annen legitimasjon, så får han ikke norsk førerkort, ikke opprettet bankkonto, ikke skattekort og så videre. Han er i praksis umyndiggjort, sier hun.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre

Ekteparet Howard giftet seg for fire år siden, har flyttet til Norge etter først å ha bodd i USA. I brevet skriver Folkeregisteret at siden det er få tilgjengelige personnumre på Coby Shain Howards fødselsdato, «har vi benyttet registreringsdato – og måned for din innflytting til Norge, 07.01. ved registrering av fødselsnummeret ditt.» Også datoer som 1. januar, 1. mars og 1. juli har samme utfordring.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier amerikaneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun 413 tilgjengelige numre per dag

Senior kommunikasjonsrådgiver Ernst Larsen bekrefter på epost at Skatteetaten fra tid til annen må tildele fødselsnummer som avviker fra fødselsdato, fordi det på noen datoer nesten ikke finnes tilgjengelige numre.

Stortinget har vedtatt å innføre nye personidentifikatorer fra 2032.

Ifølge nettstedet matematikk.org er det bare 413 tilgjengelige numre per dag med dagens ordning for personnummer. I snitt fødes det rundt 150 barn daglig i Norge.