Har par som ikke bor sammen funnet hemmeligheten til et lykkelig forhold?

Endelig alene - men fortsatt sammen. Det blir stadig vanligere å være sammen uten at man bor i lag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Endelig alene - men fortsatt sammen. Det blir stadig vanligere å være sammen uten at man bor i lag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere par velger å forplikte seg, men ikke å bo sammen. Har de noe å lære oss?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fenomenet der par velger å bo adskilt, «Living Apart Together» (LAT), blir av sosiologer sett på som et nytt alternativ til den tradisjonelle ordningen med å bo sammen. Nyere studier viser at stadig flere par velger å bo i separate hjem, men hva kan par som bor sammen lære fra dem som velger å ikke gjøre det?

Den britiske psykoterapeuten og programlederen Lucy Beresford har skrevet boka Happy Relationships. Hun mener at suksessfulle LAT-forhold lykkes i å oppnå en balanse mellom uavhengighet og emosjonell forpliktelse.

– Det tillater noe kalt individuasjon, forteller hun.

Noen mennesker ønsker kanskje «et rolig sted for å trekke seg tilbake eller et lite meditasjonsrom» – en mer ekstrem versjon av garasjen eller hageskuret. Mens andre igjen har kanskje mer jordnære ønsker, om et sted der lokk settes tilbake på påleggsboksene og det skylles ned i toalettene. Uansett hva det måtte være gir «Living Apart Together» deg pusterommet du trenger, sier Beresford.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spør psykologen: Jeg flyttet fra mannen min, men savner ham hver dag. Hva kan jeg gjøre?

Selvrealisering

Å gi næring til selvrealisering er en ferdighet de som bor sammen kan lære fra de som er i LAT-forhold.

– Partnere som klager over forholdet sier ofte ting som at «min mann støtter meg ikke» eller «min hustru er ikke der for meg emosjonelt», sier Beresford. Og fortsetter:

– Men vi kan ikke forvente at noen andre skal redde oss. Emosjonelt trenger vi å være fleksible. Det er det motsatte av codependency, som innebærer at man tar ansvar for andres følelser og oppførsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å bo adskilt, selv om man er sammen, kan gjøre det enklere å finne pusterom i forholdet, men å opprettholde kontakten med nettverket sitt og å dyrke egne interesser utenfor forholdet kan også være med på å gi det samme følelsen av rom og individuasjon for par som bor sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beresford mener også at LAT-forhold er med på å vise en slags sunn realisme unna de tradisjonelle eventyrhistoriene om evig kjærlighet under samme tak.

– Dersom vi skal leve til vi er 110 år gamle, innebærer det at noen av våre forhold vil vare i mer enn 80 år, sier hun.

Dersom slike forhold skal klare seg, kan det være nødvendig med noen praktiske endringer.

Les også: To ting alle samboere bør ha på plass - før det er for sent

Varsomhet

Men Simon Duncan, professor emeritus i sosialpolitikk ved Universitetet i Bradford, som har skrevet om LAT-relasjoner i sin bok «Reinventing Couples», ber likevel om litt varsomhet.

Duncan mener valget om å leve fra hverandre kan være en «negativ preferanse» - et valg om å opprettholde relasjonen når det å bo sammen blir utålelig. Han siterer en kvinne hvis ektemann har valgt en hundre prosent grønn livsstil, som innebærer null sentralvarme og lite vasking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lucy Beresford er enig i at å bo i separate hjem kan innebære at ingenting blir løst. Samtidig får millioner av mennesker det til, sier hun.

– Men det er viktige ferdigheter ingen bør rømme unna, knyttet til kompromisser, respekt og tilpasning.

Les også: Ett av fire par er samboere

Oversatt av Redaksjonen/ ABC Nyheter © Guardian News & Media Limited.