Susanne (46) låner ut gården sin gratis til fremmede

<p>På gården i Stange i Hedmark, låner Susanne Noordhoek og mannen hennes ut både hjemmet og bilen – uten å ta betalt for det.</p>
På gården i Stange i Hedmark, låner Susanne Noordhoek og mannen hennes ut både hjemmet og bilen – uten å ta betalt for det. Foto: Martine F. Lysgård

For åtte år siden dro Susanne Noordhoek og mannen på ferie og overlot gård og dyr til noen de aldri hadde møtt. Så ble de hekta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste tiåret har nettsider som AirBnb vokst i rekordfart, og per i år tilbyr utleiegiganten rom, leilighet eller hus til leie i nesten alle land i verden.

Samtidig har det vokst frem lignende nettsider, som for eksempel Trusted Housesitters, hvor man kan låne ut hjemmet sitt i bytte mot dyrepass.

Til forskjell fra AirBnb, hvor man selv booker sted og betaler, tar ikke husverten på disse nettsidene betalt for å la gjester bo hos seg. Her betaler man i stedet en årlig medlemsavgift.

Susanne Noordhoek som kommer fra Nederland, men er bosatt i Stange i Hedmark, har siden 2011 vært en ivrig bruker av en tilsvarende nettside. Gjennom den nederlandske siden Voor Elkaar (som oversettes til «for hverandre » på norsk) har hun og mannen flere ganger åpnet hjemmet sitt for fremmede.

– De fleste orker bare en vinter her

Susanne står på plattformen i Stange når toget ankommer. Med seg har hun fuglehunden Nala, som drar utålmodig i båndet for å hilse på hver og en av de forbipasserende.

– Nala ser ikke mennesker så ofte, forklarer hun.

På den drøyt tjue minutter lange bilturen hjem, forteller Susanne om hvordan det hele startet.

– Før pleide vi alltid å spørre venner eller familie om å bo på gården og passe dyrene og gården mens vi var på ferie, sier hun.

– Men det kan være vanskelig å komme seg hit når det er vinter, og det er mye jobb å passe en gård om vinteren. Det ble til at de fleste vi spurte passet gården kun en gang om vinteren. Vi merket at de ikke orket mer enn det, så da tok vi hintet og sluttet å spørre, ler hun.

Det er nå åtte år siden en venninne av Susanne anbefalte henne å lage profil på en utleieside, hvor konseptet dreide seg om hus- og dyrepass.

Nettsiden var nederlandsk, men til hennes store overraskelse var det mulig å låne ut hus både i Norge og flere andre steder i verden.

– Da måtte vi jo bare prøve det. På det punktet var nok vennene våre uansett ganske lei av å bli spurt, sier Susanne og ler igjen.

Susanne har bodd på gård siden hun var liten, og er vant til å ha dyr rundt seg. Foto: Martine F. Lysgård
Susanne har bodd på gård siden hun var liten, og er vant til å ha dyr rundt seg. Foto: Martine F. Lysgård

Misbrukte gjestfriheten

Gården ligger idyllisk til på toppen av en lang, bratt bakke. Snøen lyser opp området rundt gårdsbruket og får det til å se ut som motivet til et julekort. To hester traver fornøyd i en romslig innhegning nedenfor en rød låve, og et lite, rødt hus står vendt mot et jorde som leder inn mot skogkanten. Her i området er det både elg og ulv.

Hestene i innhegningen, Maya og Moreno, har Susanne hatt siden de var unghester. Hun forteller at hun aldri har hester kun i en periode, og at når hun først anskaffer seg hest, går hun inn for å ha dem livet ut.

– De er livredde for elg, begge to, og derfor er det viktig at de er inne i stallen før det blir mørkt, forteller hun.

Les også: Airbnb vil forby husfester etter skyteepisode i USA

Dersom de er ute når mørket faller, begynner de som oftest å løpe febrilsk rundt av redsel. For noen som ikke kjenner hestene, kan det være vanskelig å håndtere.

Susanne husker en gang en kvinne bodde på gården mens hun og mannen var på ferie, hvor kvinnen unnlot å slippe hestene inn før det ble mørkt.

– Når noen passer gården for oss, lar vi dem bruke bilen vår. Vi trenger den jo ikke når vi er på ferie, og det er vanskelig å komme seg noe sted her oppe uten bil, forklarer hun.

Hestene til Susanne er livredde for elg. Foto: Martine F. Lysgård
Hestene til Susanne er livredde for elg. Foto: Martine F. Lysgård

Kvinnen som passet gården hadde ikke brukt bilen bare til ærender i bygda, men hadde kjørt til både Oslo og Lillehammer på heldagsturer ved flere anledninger, og tok lite hensyn til det hun fikk beskjed om at måtte gjøres på gården.

En kveld hadde hun latt hestene gå ute til det var bekmørkt.

– Naboene la merke til det og ble bekymret, så de fortalte oss det, sier hun.

Susanne og mannen avbrøt ferien og kom hjem tidlig, og det var siste gang kvinnen fikk passe gården.

– Mange har spurt om vi er redde for at de som bor hos oss skal stjele verdisaker mens vi er borte. Men det er vi ikke, for dyrene de passer på er det mest verdifulle vi eier, sier hun.

Les også: Leide ut huset – kom hjem til rasert hus

Forventer at gjestene faktisk gjør noe

I tillegg til å få låne parets private bil i perioden man bor på gården, får gjestene forsyne seg som de vil fra kjøleskapet.

– Det vanligste er at gjestene spiser det vi allerede har av mat, men det går også an å be om en liten sum for å kjøpe den maten man trenger, forklarer Susanne.

Hun er bestemt på at selv om man som gjest er på en slags ferie, følger det med et ansvar når man bor på andres gård. Det som man forventer at skal bli gjort i løpet av perioden, må komme før gjestenes egne fornøyelser.

Susanne påpeker også at man på nettsiden kan oppgi hva slags dyr man har erfaring med, og at hun ikke velger passere som ikke har erfaring med hester.

Hun forklarer at man som utleier på nettsiden legger ut en annonse med informasjon om hva slags dyr man har og hvilke tjenester som ønskes, så må de som er interesserte sende inn en slags søknad.

I likhet med AirBnb er det utleieren selv som godkjenner de potensielle gjestene.

På nettsiden Susanne bruker kan man se hva slags dyr verten har, samt hva personen ønsker av hjelp under gjestens opphold. Man kan bo over hele verden. Foto: Martine F. Lysgård
På nettsiden Susanne bruker kan man se hva slags dyr verten har, samt hva personen ønsker av hjelp under gjestens opphold. Man kan bo over hele verden. Foto: Martine F. Lysgård

Fikk venner gjennom tjenesten

Inne i huset er det kjølig. Susanne skynder seg å plassere noen vedkubber i ovnen, før hun forsvinner ut på kjøkkenet. Hunden Nala legger seg foran vedovnen og lukker øynene. Etter et par minutter dukker Susanne opp igjen med to kaffekopper.

Spisebordet er plassert foran et stort vindu. Til tross for at det fortsatt er tidlig på dagen, har sola allerede begynt å bevege seg ned bak trærne. Det glitrer i snøen. Susanne speider ut mot skogen som omslutter området.

– Det er veldig fint her om sommeren, sier hun.

Hun forteller om en gang et par kvinner skulle passe gården. De to kvinnene droppet planene om å se nærområdet, og ble i stedet bare ble sittende på verandaen og nyte sola når gårdspliktene var unnagjort.

– Det er et par personer vi har endt opp med å kontakte ved flere anledninger, forteller hun.

En av disse er en mann fra Belgia. Når han passer gården, pleier han å skrive en detaljert punktliste over både alt som skal gjøres på gården, samt all maten dyrene skal ha i løpet av perioden han bor der.

– Han har alltid vært veldig nøyaktig, noe som gjør det lett å stole på ham, sier Susanne.

Etter å ha brukt tjenesten i flere år, har Susanne og mannen nå landet på to personer som de som oftest kontakter når de skal på ferie. Den belgiske mannen, samt en annen kvinne. De har blitt så godt kjent at de gjerne ber dem opp et par dager i forveien kun for å tilbringe litt tid sammen.

– Vi trenger ikke lenger å gå gjennom tjenesten for å kontakte dem engang. Det holder med en telefonsamtale, smiler hun.

– Problematisk idet du åpner døra for fremmede

Informasjonsdirektør i If forsikring, Jon Berge, er positiv til at folk ønsker å låne ut hjemmet sitt til fremmede – så lenge man er klar over vilkårene til forsikringen man har.

– Det er en voksende trend å leie ut hjemmet sitt gjennom AirBnb og lignende sider, og det som er fint er at det som oftest går bra, sier han over telefon til ABC Nyheter.

Berge råder personer som ofte leier ut hjemmet sitt via AirBnb til å tegne en utleieforsikring ved siden av vanlig innboforsikring, men synes det er vanskeligere å fastslå hva som er best for folk i Susannes situasjon.

Informasjonsdirektør i If forsikring, Jon Berge, er positiv til voksende utleietrend.
Informasjonsdirektør i If forsikring, Jon Berge, er positiv til voksende utleietrend.

Han forklarer at innboforsikringen dekker tyveri og rasering etter innbrudd, men når man har invitert fremmede inn og noe skjer, kan det være vanskelig å få det dekket av hvilken som helst forsikring.

– Idet man villig åpner døra for fremmede, spesielt uten å ta betalt, kan det være vanskelig å få det dekket skaden dersom noe skulle skje, sier han.

Berge mener ikke at man nødvendigvis trenger å kutte ut denne praksisen.

– Det går som oftest bra. Og når man låner ut gjennom en slik nettside, vil man sannsynligvis få en kundebase som er interessert i dyr, sier han.

Han råder personer som leier eller låner ut hjemmet sitt å lese seg opp på vilkårene til forsikringen man har, samt være obs på hvem man slipper inn.

Personvernpolicy