I snart 400 år har de fått 500 kilo mel til jul - det skal de få til evig tid

Karin Hjartøy og Silje Holm står klar til å levere ut årets julemel i Øksnes. I snart 400 år har de mottatt et berg av mel fra Bergen i tiden rett før jul. Det skal fortsette fram til Dommedags ettermiddag. Foto: Leif Henriksen / Nav Øksnes.
Karin Hjartøy og Silje Holm står klar til å levere ut årets julemel i Øksnes. I snart 400 år har de mottatt et berg av mel fra Bergen i tiden rett før jul. Det skal fortsette fram til Dommedags ettermiddag. Foto: Leif Henriksen / Nav Øksnes.

Hvert år, like før jul, ankommer 500 kilo mel Øksnes kommune i Nordland. Det skal det gjøre til dommedag - på grunn av en snart 400 år gammel avtale mellom Bergen og Øksnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stor stabel med mel står stablet i gangen til NAV-kontoret på Myre i Øksnes. Her dukker pallen fra Norgesmøllene i Bergen opp hvert år, like før jul. For å deles ut til de som har det litt vanskelig i Øksnes kommune eller de som ønsker å lage julebakst med litt historie.

Vi tar historien først.

I 1621 testamenterte prestefru Ingeborg Mikkelsdatter 300 riksdaler til Domkirken i Bergen for at de skulle bruke rentene til å sende mel til fattige og trengende i Øksnes kommune.

I dag er rentene brukt opp for lenge siden. Og de fattige i Øksnes er langt færre. Men snart 400 år etter at legatet ble opprettet, går det fortsatt en stor last med mel nordover til kommunen like før jul hvert år.

– Nå har vi et stort melberg her. Vi har jo ikke noe mellager her på NAV-kontoret, så det står i gangen stablet oppover veggen sånn at folk knapt kommer inn dørene, forteller en lattermild NAV-konsulent Iris Berg til ABC Nyheter.

Hun har delt ut julemel fra Ingeborgs legat i 32 år og synes det er en fin tradisjon.

Ikke vanskelig å bli kvitt

En stor stabel med mel fyller korridoren hos NAV Øksnes. Det gjør det hvert år før jul. Foto: Leif Henriksen.
En stor stabel med mel fyller korridoren hos NAV Øksnes. Det gjør det hvert år før jul. Foto: Leif Henriksen.

Melet kom til NAV-kontoret på Myre tidligere denne uken, så de har ikke rukket å få delt ut så mye. Men ifølge Iris Berg bruker ikke det være vanskelig å bli kvitt melet.

– Det et ikke så mange fattige i kommunen lenger og arbeidsledigheten er lav. Men det er alltid noen som har behov for litt ekstra hjelp i juletiden, for eksempel familier med mange barn, forteller Berg.

– Dessuten er det jo en kuriositet og litt stas å kunne si at man har bakt av melet til Ingeborg Mikkelsdatter.

Hun ser på utdelingen av julemelet som en av de positive tingene de gjør ved NAV-kontoret. Dessuten er det et sikkert juletegn når folk får melding om at melet kan hentes.

Les også: Nå krever Karin (90) sitt OL-gull

De fleste får

Alle kan søke om å få en slant av melet, og mange gjør det.

– Vi har ikke det samme byråkratiet i dag som vi hadde for noen tiår siden for å få dette melet. Da gikk vi gjennom en liste og delte ut mer konkret. Nå er det mer slik at folk tar kontakt, og vi spør hvor mange det er i husstanden, hvor mange barn det er, hvor mange voksne og slikt. Så får de mel basert på det, forklarer Iris Berg.

Sagt helt enkelt: De som henvender seg for å få mel, får som regel mel.

– Men vi prøver å holde det i fru Ingeborgs ånd ved å fokusere på barnefamilier og minstepensjonister, for eksempel.

Ingeborg Mikkelsdatter

Det er ikke så mye man vet om fru Ingeborg Mikkelsdatter. Men ifølge historien var hun prestefrue og bodde en tid i Øksnes. Der ble hun grepet av den fattigdommen som kunne være i lokale fiskesamfunn på den tiden.

Da prestefamilien etter hvert flyttet sørover og fortsatte sitt kall i Bergen Domkirke, opprettet fru Ingeborg legatet på «en halv lest mel» som skulle hjelpe fattige i Vesterålen. En halv lest tilsvarer omlag 500 kilo.

Legatet til Ingeborg Mikkelsdatter skal etter sigende være det eldste legatet som eksisterer i Norge i dag. Fra 1622 og i omkring 150 år var det Domkirken i Bergen som sørget for at melet ble sendt nordover til fiskeværene i Øksnes.

Les også: Språktrikset skandinaver er eksperter på

Til Dommedags ettermiddag

Etter den tid overtok Bergen kommune forpliktelsene helt fram til 1950-tallet. Bergen kommune forsøkte faktisk å frasi seg ansvaret med å besørge Vesteråls-kommunen med et årlig melberg ved å teste saken i rettsapparatet.

I 1849 slo imidlertid Høyesterett fast at melet skulle leveres så lenge det var fattige i Øksnes, om så til «dommedags ettermiddag».

De siste tiårene er det Vaksdal Mølle, senere en del av Norgesmøllen AS, som har opprettholdt forsendelsen og som sørger for at det årlige melet kommer fram til Øksnes i god tid til jul.

– Ofte legger de ved en hilsen når de sender melet til oss. Men noen ganger må vi faktisk minne dem på å sende julemelet, i år for da hadde de faktisk glemt det, ler Iris Berg.

– Men de er aldri motvillige. De er alltid hyggelige og møter oss med «åh, ja, er det den tiden på året igjen, klart vi skal sende melet oppover».

– De bruker faktisk å sende oss litt mer enn de 500 kiloene som det står om i legatet. De sender oss en pall, som jeg tror må være nærmere 600 kilo.