Har du råd til å skilles?

Stadig færre over 60 velger å bli i et dårlig forhold. Det handler ofte om at kvinner er blitt mer økonomisk uavhengig enn i tidligere generasjoner.
Stadig færre over 60 velger å bli i et dårlig forhold. Det handler ofte om at kvinner er blitt mer økonomisk uavhengig enn i tidligere generasjoner. Foto: Foto: Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette må du vite.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): – Jeg får stadig spørsmål om hvordan en skilsmisse påvirker økonomien. De fleste ønsker å finne ut av om de har råd til å skille seg, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom hos DNB.

En ny undersøkelse fra DNB viser at 66 prosent kvinner sier at «det er viktig for meg å være økonomisk uavhengig av partneren», mens det kun er 44 prosent menn som sier det samme, opplyser Sandmæl.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Mellingsater/Larsen

– Paradokset er at til tross for at det er viktig for kvinner å være økonomisk uavhengig, er det kun 39 prosent kvinner som sier seg enig i at de ville klart seg greit økonomisk ved samlivsbrudd. 53 prosent menn sier det samme, sier Sandmæl til Vi.no.

I et skilsmisseoppgjør er det ofte kvinnen som er mest sårbar rent økonomisk:

– Der mannen i større grad bruker pengene sine på langtidsinvesteringer, bruker kvinner gjerne penger på mathandel, ferie og oppussing. Flere kvinner enn menn jobber mindre i småbarnsfasen, noe som gir tapt inntekt og pensjonsopptjening.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Man bør satse videre hvis det ennå er håp om å få det bedre

Slik påvirker skilsmisse økonomien

Om du ikke ser noen annen utvei enn skilsmisse, er det nyttig å vite hvordan samlivsbruddet kan påvirke økonomien.

Sandmæl lister opp det viktigste:

Den ene skal kjøpe ut den andre: En takst på huset koster cirka 4–5000 kroner. Når man er blitt enige om hvem som skal overta boligen til hvilken pris, skal det sendes nytt skjøte til Kartverket. Som ektefeller slipper man dokumentavgift ved separasjon, det samme gjelder hvis en av partene skal overta bilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deling av boet: Velger dere å selge boligen, får dere avklart den økonomiske situasjonen og kan frigjøre kapital. Men det følger kostnader knyttet til salg og kjøp.

Økonomisk fordeling: Ifølge ekteskapsloven har ektefeller felleseie, med mindre dere har avtalt særeie eller en av dere har mottatt arv eller gave der giveren har bestemt særeie. Fordeling av ektefellenes felleseie beregnes ved at felleseieformuen summeres før man trekker fra gjeld. Nettobeløpet deles likt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjevdeling: Unntak fra regelen om at felleseie skal likedeles, kalles skjevdelingsregelen. Regelen sier at verdien av formue som kan føres tilbake til verdier som ektefellen hadde med seg inn i ekteskapet eller har fått i arv eller gaver fra andre enn ektefellen kan holdes utenfor delingen.

Les også: Dette har du lov til når du sitter i uskiftet bo

Fra hvilket tidspunkt slutter man å dele: Skjæringspunktet er datoen fylkesmannen mottar separasjonssøknaden, eller datoen når en av partene flytter ut. Det er formuen og gjelden dere har som danner utgangspunkt for deling, verdsettelsen av formue og størrelsen på formuesmassen. Det du skaffer deg av verdi eller pådrar deg av gjeld etter dette tidspunktet, beholder du selv.

Søk barnetrygd: Den av foreldrene som barna skal bo hos, har rett på en ekstra barnetrygd og eventuelt andre ytelser for enslige forsørgere frem til barnet er 18 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skatt: Mottar du ekstra barnetrygd, har du rett på særfradrag på alminnelig inntekt.

Barnebidrag: Den som ikke har barnet boende hos seg, er pliktig til å betale barnebidrag til den andre parten.

Advokat: Mange må ty til advokat for å ordne opp i uenigheter. En time med advokat koster mellom 1500-2000 kroner pluss mva.

Les også: Så mye kan du regne med å arve

Flere over 60 skiller seg

– Sammenlignet med for 30-40 år siden er det flere i aldersgruppen 60 pluss som skiller seg, forteller Kenneth Aarskaug Wiik, forskningsleder i Statistisk sentralbyrå, til Vi.no.

Blant menn i alderen 60-64 år var det i 2018 6,1 skilsmisser per 1000 gifte. Blant kvinner 3,7 per 1000 gifte.

Siv Gamnes, sexolog og samlivsekspert, tror dette skyldes at særlig kvinner er mer frigjort økonomisk, og mer sidestilt med den mannlige partneren:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På 1980-tallet var det flere kvinner som hadde den typiske husmorrollen og var mer økonomisk avhengig av mannen, sier Gamnes til Vi.no.

Hun mener at dagens 60-åringer er yngre i både kropp og sinn, sammenlignet med 60-åringene 30 år tilbake i tid. Man føler at man har mye igjen av livet, og ønsker ikke å bruke resten av tiden i et dårlig ekteskap.

Likevel er det fortsatt i denne aldersgruppen at ekteskapene er mest stabile, ifølge SSB.

Blant menn er skilsmisseraten høyest i aldersgruppen 45-49 år, cirka 17 skilsmisser per 1000 gifte/separerte. Blant kvinner i aldersgruppen under 40 år, cirka 18 per 1000 gifte/separerte.

(Artikkelen er først publisert i vi.no)