Marius og Bjørn var utenfor arbeidslivet. Så kom redningen

Bjørn Petterson (til venstre) og Marius Pettersen takker Fontenehuset for at de i dag har et godt liv. Og er i live.
Bjørn Petterson (til venstre) og Marius Pettersen takker Fontenehuset for at de i dag har et godt liv. Og er i live. Foto: Tom Vestreng / Dagsavisen

I sin mørkeste periode av livet ble 24 år gamle Marius Pettersen lagt inn på psykiatrisk avdeling 15-16 ganger i uka. Redningen ble møtet med Fontenehuset.

– Jeg har en journal i helsevesenet som er på flere tusen sider, sier han til Dagsavisen.

Sammen med Bjørn Petterson, som også har en lang historie innen psykisk helse, Frps bystyrerepresentant Aina Stenersen, nestleder i Fontenehuset Oslo Øst, Solveig Persson og Hanna-Christine Bygland Larsen, som jobber med de mellom 16-30 år på Fontenehuset, møter han Dagsavisen på Mortensrud.

Ville forsvinne

Marius er opprinnelig fra Nordland men flyttet til Oslo for å få et nytt liv.

– Jeg har en lang bakgrunn med psykiske problemer, som startet i barndommen med en vanskelig skolehverdag, konflikter med lærere og krangling. Jeg hadde masse tvangstanker, og ønsket egentlig å forsvinne. Ta mitt eget liv, sier han stille.

Hverdagen etter at han fylte 18 år, ble uføretrygdet og flyttet til Oslo, ble ikke noe lettere.

– I perioder hadde jeg 15-16 innleggelser i uken på grunn av selvmordsforsøk. Det var legevakta, Ullevål, utskriving, og samme runde en gang til. Hvor mange ganger jeg har blitt lagt inn aner jeg ikke, men journalen min er på flere tusen sider, sier han.

Marius ble et kjent ansikt på Oslo legevakt og på akuttpsykiatrisk mottak på Ullevål sykehus.

– Forløpene var forskjellige fra gang til gang. Noen ganger var det politiet som kjørte meg. Andre ganger ble jeg hentet i ambulanse. Fortsatt er det folk på legevakta, og da særlig vakter som kjenner meg igjen, sier han.

Redningen for Marius ble Fontenehuset.

– Det uførestempelet er en rar greie

– Det var psykologen min som sa til meg, «hvorfor tar du ikke kontakt med Fontenehuset?» Jeg satt hjemme i leiligheten min og vurderte fram og tilbake. Jeg hade prøvd det meste, men ikke Fontenehuset. Jeg tok kontakt, fikk en å prate med, og ble møtt med et «hei, vi har lunsj snart. Vil du ikke komme?»

– Jeg kom til lunsj og ble tatt inn i varmen. Noe som var nytt for meg. Her møtte jeg et fellesskap og folk som brydde seg om meg, og som fortalte meg at det var muligheter. Jeg har ikke fullført hverken grunnskole eller videregående. 1. september ble uførestempelet historie, og nå har jeg en 100 prosent stilling som erfaringskonsulent/prosjekteder i Bydel Gamle Oslo. Jeg har vært i tilnærmet fast jobb siden 2017, sier han med et smil.

– Det uførestempelet er en rar greie. Når du får det så sier samfunnet og systemet at nå er det «over» og at du bare lene deg tilbake og ta det rolig. At jeg ble uføretrygdet som 18-åring var nok det riktig da, sier han.

– For meg er det en stor forskjell. Fra å gå fra 15-16 innleggelser i uken på grunn av selvordsforsøk, har jeg bare to innleggelser fra januar 2017 til dags dato, sier han, og legger til:

– I dag greier jeg meg godt alene, og har også sluttet å gå til psykolog. Det er viktig å få fram, at uansett hvor mørkt det er, så er det mulig å endre på det. Jeg har alltid vært selvdreven, men på Fontenehuset ble jeg sett og motivert til å ta grep, sier han.

Les også: Elin måtte velge mellom medisiner og mat

Redningen

Bjørn Petterson ble dårlig for 25 år siden, og er i dag aktiv på Fontenehuset.

– Jeg er her tidlig hver dag, sammen med en gjeng som har problemer med å sove. Jeg våkner ved femtiden, og da er det ingen grunn til å sitte hjemme, humrer han.

Bjørn er født med CP, og fikk tilbud om å bli uføretrygdet.

Fontenhuset håper byrådet vil gi dem penger til å kunne etablere seg på Lofsrud gård på Mortensrud. Foran Marius Pettersen og nestleder i Fontenehuset Oslo Øst, Solveig Persson. Bak fra venstre Bjørn Petterson, Aina Stenersen (Frp) og Hanna-Christine Bygland Larsen ved Fontenehuset. Foto: FOTO: TOM VESTRENG / Dagsavisen
Fontenhuset håper byrådet vil gi dem penger til å kunne etablere seg på Lofsrud gård på Mortensrud. Foran Marius Pettersen og nestleder i Fontenehuset Oslo Øst, Solveig Persson. Bak fra venstre Bjørn Petterson, Aina Stenersen (Frp) og Hanna-Christine Bygland Larsen ved Fontenehuset. Foto: FOTO: TOM VESTRENG / Dagsavisen

– Det var uaktuelt for meg. Jeg ville jobbe, og fikk en utdannelse som blikkenslager, sier han.

– Da moren døde i 1995 ble det krise, og jeg ble innlagt på DPS (distriktspsykiatrisk senter) første gang, sier han.

Men han kom tilbake i arbeid, men etter et slag i 2003 ble han uføretrygdet.

– Jeg har også hatt hjerteproblemer, og er alene og ensom, sier han.

Igjen ble redningen Fontenehuset.

– Jeg tviler på at jeg hadde vært i live uten Fontenehuset, sier han til Dagsavisen.

Han kom til Fontenehuset i 2012.

– Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke kom dit tidligere, sier Bjørn Petterson som i dag er i 60-årene.

– Jeg husker da Bjørn lå på sykehuset på Ullevål med hjerteproblemer. Noen av oss kom for å besøke ham, og det ar helt stille til vi nærmet oss Bjørns rom. Da hørt vi latter og mange stemmer. Han hadde rommet fullt av besøk av folk fra Fontenhuset. Det sier litt om Bjørn stilling og betydning hos oss, sier Solveig Persson.

Les også: LO bekymret for at Navs ressurser strekkes

Tre Fontenehus i Oslo

Aina Stenersen har lyttet til Marius og Bjørns historier. Og er imponert over hva de og Fontenhuset har fått til..

– Det viser hvor viktig funksjon Fontenehusene har i samarbeid med medlemmene for livskvaliteten, helse, og jobbmuligheter for de som ønsker, og at de kan få prøve seg i gode sosiale rammer, sier hun da de to har fortalt ferdig.

–– I dag er det to Fontenehus i Oslo, begge nær sentrum. Vi ser behovet for ett til, og vi ønsker det i Oslo Sør. Derfor vil vi i vårt forslag til Oslobudsjettet sette av 2.5 millioner kroner til etablering og drift av et Fontenehus her på Mortensrud, sier Stenersen.

– NAV greier ikke å fange opp alle. Det er mange som ikke er i arbeidslivet, eller i et utdannelsesløp, er ensomme, eller som faller utenfor på andre måter. På Fontenehuset får man hjelp til utdannelse og til å komme i arbeid. Og det er et sted hvor man blir akseptert som seg selv, og også et sted å være og bli sett. Her på Mortensrud har vi også Oslo største DPS, så vi trenger sårt et Fontenehus her i Oslo sør, sier hun.

Byrådet har avslått dette i sin innstilling til budsjettet, men Stenersen håper hun får med seg bystyret på dette.

– VI trenger mer fokus på psykisk helse, og dette er en viktig årsak til utenforskap, sier hun.

Les også: – Ap diskuterte selv å kutte AAP fordi de så at det ikke fungerte

Lofsrud gård

Nestleder ved Fontenehuset Oslo Øst, Solveig Persson sier at de lenge har jobbet med mulighetene til å etablere seg på Mortensrud.

– Selve ideen er gammel, men et enstemmig bydelsutvalg (BU) vedtok i desember i fjor at bydelen trenger dette, og bydelen ønsker at vi skal vå leie våningshuset på Lofsrud gård, som i dag står tomt. Det er fem minutter gange fra Søndre Oslo DPS. Da blir det lett å samarbeide, sier Solveig Persson til Dagsavisen.

– Jeg er glad for Frps støtte til vårt nye Fontenehus, og håper Rødt og det nye byrådet plukker opp ballen når budsjettet skal vedtas. Et Fontenehus på Mortensrud vil få stor betydning for mennesker i området som i dag befinner seg utenfor fellesskap og arbeidsliv, sier hun.

Interne tall fra Fontenehuset viser at det nytter, og en undersøkelse blant medlemmene fra 2018 viser at 98 prosent hadde fått bedre helse, 70 prosent hadde fått mindre behov for ulike helsetjenester, 61 prosent sa de hadde redusert behov for innleggelse eller akutt hjelp, og 45 prosent var i jobb eller studier i løpet av 2018.

Les også: Aleris-saken har kostet dyrt for «Anne» og familien – nå gjør hun seg klar til anken

– Felleskap og tilknytning

– Undersøkelser viser at fellesskapet i driften av Fontenehuset gir styrket selvfølelse, bedret helse, venner og kolleger. Mange kommer ut i arbeid og studier, sier Persson, som håper at Fontenehuset på Lofsrud gård blir en virkelighet.

– Vi skal inkludere mennesker som i dag står utenfor arbeid og skole. Vi skal skape et sted som gir felleskap og tilknytning - uansett bakgrunn. Vi skal gi støtte ut i jobb og studier. Vi skal rette oss spesielt mot unge, og vi skal bli det grønne Fontenehuset med muligheter for dyrking av mat og mye utearbeid, sier Solveig Persson.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 MDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 – Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50 – Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere
Siste nytt
10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30MotorMDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58Politikk– Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50Verden– Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere
Populært