Politiker Marvin Wiseth: – Det står «Best før 55» i panna vår

PROVOSERT: Eks-ordfører Marvin Wiseth.
PROVOSERT: Eks-ordfører Marvin Wiseth. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eks-ordfører Marvin Wiseth mener det bedrives utstrakt aldersdiskriminering i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): – Er man over 55 år blir man nødig innkalt til jobbintervju. Vi har et aldersfiksert samfunn, sier Marvin Wiseth, tidligere ordfører i Trondheim og nåværende sentralstyreleder i Senior Norge, tidligere Seniorsaken.

Tirsdag publiserte Vi.no et intervju med NRKs sportskommentator Karen-Marie Ellefsen.

Når Ellefsen fyller 70 neste sommer får hun ikke lenger jobbe i NRK i henhold til statskanalens regler.

I intervjuet, som opprinnelig ble trykket i en lengre versjon i magasinet Vi over 60, snakker Ellefsen generelt om aldersdiskriminering i arbeidslivet:

– For all del, det er mange unge som er flinke i jobben sin. Men regjeringens mål er at vi skal stå lenge i jobb, og da er det ikke så greit når bedriftene ikke vil ansette eldre folk. Det opprører meg, uttalte Ellefsen.

Hun fikk enorm støtte på sosiale medier etter uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fyller 70, må slutte i NRK

Stor kompetanse

Også Wiseth støtter Ellefsen.

– Karen-Marie har en spisskompetanse som ikke plutselig blir avleggs når hun passerer 70. Hun blir jo bare viktigere i jobben sin. Når jeg hører på henne tenker jeg at hun er en dyktig kommentator. Jeg tenker ikke på alderen hennes, sier Wiseth.

Han sier at det fortsatt er behov for nestorer i arbeidslivet selv om man skal ta opp yngre folk.

– INorge har vi aldri hatt så mange eldre folk som er så friske og med så stor kompetanse som i dag, sier Wiseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det er et problem at personer over 60 blir betraktet som en ensartet gruppe.

– Vi som er over 60 er like forskjellige som alle andre. Det er ikke slik at man plutselig blir interessert i å hekle dorulldukker når man fyller 60. Det varierer selvsagt, noen er slitne og klare for pensjonsalder mens andre har planlagt livet som pensjonist. Men det er et økende antall som ønsker å fortsette å jobbe etter at de har passert 70 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Wiseth må derfor arbeidslivet være mer fleksibelt med tanke på pensjonsalder.

Nøler med å ansette

- Eldre arbeidstagere får gode skussmål av sine ledere, men ledere er generelt lite opptatt av å ansette eldre. Er du over 50 år, er det flere som vil nøle med å ansette deg, forteller seniorforsker Robert Salomon ved Arbeidslivsinstituttet ved OsloMet.

Det er en utdatert holdning, mener han.

Salomon er samtidig opptatt av at vi ikke får et ensidig fokus i debatten som gjør at noen opplever et press for å stå lenger i arbeid.

- Det finnes mennesker som har et langt og slitsomt arbeidsliv bak seg når de når kommer opp i sekstiårene og som fortjener å hvile, sier han.

Forskeren er redd for at opptjeningskravet i det nye pensjonssystemet vil føre til at en del slitne eldre med lav pensjonsopptjening må fortsette å jobbe av økonomiske grunner. Det vil for eksempel kunne gjelde kvinner som har jobbet deltid i helse- og sosialsektoren og med renhold.

Mister ikke evnen

– Det er ikke slik at man mister evnen til å lære noe nytt. Eldre arbeidstakere må gis muligheten til å lære ny teknologi. Det er sunt å ha arbeidsplasser med både yngre, middelaldrende og godt voksne.

Ifølge Wiseth har arbeidstakere også et ansvar selv, men:

– Det virker som om arbeidsgivere tror man blir dummere jo eldre man blir, men man får større erfaring og mer trygghet. Det er forbausende mange bedrifter i Norge som ikke har erfaring med å ta inn eldre arbeidstakere eller ser verdien i å gjøre det. Befolkningen over 60 er ikke en monsterbølge som knuser velferdsstaten, vi er en ressursbølge. Hvis man ikke lenger har krefter til å jobbe er det bra å hvile seg, men har man krefter til å yte er arbeid helsebringende og livsforlengende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wiseth påpeker at vi i dag har en norsk befolkning på 60 år og eldre som teller litt under millionen. Dette tallet vil øke enormt de neste åra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At vi lever lengre som pensjonister er ikke bærekraftig i lengden. Det undrer meg at vi har så god råd i Norge at vi ikke ser denne ressursen, påpeker han.

Les også: Tone (55): Forelskelser gjør livet spennende

Føler seg presset ut

– Mange sier at de føler seg presset ut av arbeidslivet. De blir tilbudt sluttpakker og det virker som om de går frivillig, men de gjør ikke det når det kommer til stykket, sier Anne-Marit Hjelme, redaktør i Vi.nos søsterredaksjon Vi over 60.

Hun forteller at hun får mange henvendelser fra lesere om temaet.

– De forteller om å bli satt på sidelinja. De får mindre arbeidsoppgaver og mindre ansvar. Den røde tråden er at de fases usynlig ut av yrkeslivet mot sin vilje, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelme mener det er et samfunnsproblem og en prinsipiell debatt som samfunnet må ta.

– Har samfunnet råd til å la en så stor gruppe mennesker gå uvirksomme fra de er 60 til de er 90 år? Det er ikke bærekraftig i det hele tatt.

Les også: Ole Martin (34) skal fryses ned når han dør

Saken er først publisert på Vi.no - nettavisen for godt voksne