Voksen kjærlighet: Anders spurte etter 50 år

IRRITERENDE FORELSKA: De er 71 og 72 år gamle, men innrømmer glatt at de er like irriterende forelska som da de var 16. Foto: Stefan Jerrevång
IRRITERENDE FORELSKA: De er 71 og 72 år gamle, men innrømmer glatt at de er like irriterende forelska som da de var 16. Foto: Stefan Jerrevång

Etter 50 år ringte Anders til ungdomsvennen Eva og sa: Har jeg sjans på deg? Det hadde han. Seks år seinere er de fortsatt forelsket – og forlovet.

(Vi.no): Det var som om tiden hadde stått stille da Eva Dahlman (71) og Anders Gullberg (72) møttes igjen på en boklansering arrangert av en felles venn i 2009. Flere tår hadde gått siden de var i samme vennegjeng på 1960-tallet, men begge to var akkurat som før. Hun: Søt og med sterkt engasjement. Han: Rebellen med rampete lugg. Eller, luggen var det kanskje ikke så mye igjen av.

– Jeg falt for deg da vi møttes på boklanseringen, sier Anders i dag. Eva følger på:

– Ja, og jeg for deg, men jeg visste jo at du var opptatt.

De pratet hele kvelden, men siden skiltes deres veier igjen. Anders hadde akkurat møtt en annen kvinne, så det skjedde ingenting til tross for at gnistene fløy. Hun gikk hjem til sitt singelliv, og han fortsatte å være sammen med sin nye kjærlighet.

Les også: Ole Martin (34) skal fryses ned når han dør

– Ingen ville ha meg

Og her kunne historien ha sluttet, om ikke Anders sitt samboerskap raknet noen år seinere. Og da han skulle begynne å date igjen, merket han fort at det ikke var så lett.

Fordeler med nygammel kjærlighet

1 Det er lettere å knyte bånd når man har en felles historie.

2 Det er tryggere når man kjenner en person fra før.

3 Man kan se alle aldre hos den andre på samme gang.

4 man har mange felles referanser, både kulturelle og politiske.

Kilde: Eva Dahlman og Anders Gullberg

– Det var ingen som ville ha meg. Alle ville ha en yngre mann. Det var ganske deprimerende, innrømmer han.

Da han begynte å snakke om datingproblemene med en kollega, fortalte hun at flere av hennes venner hadde funnet tilbake til ungdomskjæresten på sine eldre dager. Og ikke nok med det, det ble som regel veldig vellykket.

– Jeg konstaterte at det ikke fantes noen ungdomskjæreste for min del, men da nevnte kollegaen min Eva. Og selv om vi aldri hadde vært sammen tenkte jeg «selvsagt, at jeg ikke har tenkt på henne!»

Det var ikke vanskelig å bestemme seg, han skulle kontakte Eva. Og han kom raskt fram til at det var like greit å være direkte.

Les også: «Dere har aldri tid til meg»

Ingenting å tape

– Så jeg ringte og spurte om sjans. Noen mener det var dristig av meg, men hva hadde jeg å tape? Det kunne ikke være verre enn nettdating der man får nei hele tiden.

NÅ: Eva er fortsatt søt, Anders har litt mindre lugg. Foto: Stefan Jerrevång
NÅ: Eva er fortsatt søt, Anders har litt mindre lugg. Foto: Stefan Jerrevång

– Var du nervøs da du ringte?

– Nei! Jeg bare bestemte meg.

Til å begynne med gikk det sånn passe. Eva var ikke hjemme og gikk glipp av telefonen. Og da hun ringte tilbake oppsto det en viss forvirring; hun skjønte ikke helt hva Anders var ute etter. Men så snart polletten trillet på plass ble hun veldig glad, hun hadde levd alene siden ektemannen gjennom 30 år døde plutselig i 2003. Hun hadde et rikt singelliv med jobb, venner, veldedighetsarbeid, barn og barnebarn. Men likevel føltes livet litt tomt.

– Jeg hadde aldri levd alene før, først bodde jeg i kollektiv og siden med familien min. Jeg visste jo hvem Anders var og syntes han var veldig hyggelig, forteller hun.

Det ble middag, og så var det gjort. Begge var i 60-åra, men oppførte seg som om de var 16 – forelskelsen slo dem så hardt. De sendte tekstmeldinger konstant.

Les også: – Dans øker sexlysten hos kvinner

Hjem til bittskinna

– Ja, det er akkurat som når man er ung. Man er like irriterende for omgivelsene. Jeg reiste til Portugal med en venninne, og hun syntes det var uutholdelig. Man blir så oppslukt, husker Eva.

Så snart hun kom hjem møttes de igjen.

– Han inviterte meg hjem på middag, og etterpå dro vi hjem til meg – for jeg hadde bittskinna min her, forteller Eva til stor latter.

Siden da har det vært de to. De flyttet over eiendeler til hverandres leilighet så fort at barn og venner ble forskrekket. Innen noen måneder var ringene på plass.

– Venninnene mine syntes det gikk så fort at de ble urolige. De trodde vel han bare var ute etter én ting, sier Eva – og så ler de igjen.

FØR: Eva var den søte, Anders hadde rampete lugg. Foto: Privat
FØR: Eva var den søte, Anders hadde rampete lugg. Foto: Privat

Nå har de vært et par i seks år, og ingen deler lenger ut dommedagsprofetier over paret. Offisielt bor de i hver sin leilighet – siden alle bøkene deres aldri hadde fått lass i én – men mest er de sammen hos Eva. De reiser, jobber og prater masse sammen. Å bli et par i moden alder har sine fordeler utover det at man våger å fortelle at man sover med bittskinne.

Les også: Kunne du ha blitt vår nye Einstein?

Han hater hytta hennes

– Du har lært en del når du har vært i forhold over lengre tid, du har tatt dine tørner, mener Eva.

– Jeg vet jo at om noe hangler i relasjonen vår, så kommer vi til å ta det opp og diskutere det, ikke legge lokk på det. Det tenker jeg er en lærdom å ha med seg.

Og visst diskuterer de, det hender det står sinte gnister når personlighetene deres kolliderer. Men den store kilden til konflikt har merkelig nok vært noe tilsynelatende harmløst: Evas lille søte hus på Gotland.

– Jeg liker ikke hytter, konstaterer bymennesket Anders.

Det ha vært vanskelig for Eva som virkelig elsker sitt sommersted. Lenge forsto hun ikke hvorfor Anders var så avmålt.

– Du har håpet at jeg skulle ombestemme meg, at jeg skulle begynne å tenke at det var fantastisk der ute på landet – fire kilometer fra nærmeste espressomaskin. Tidligere kunne man ikke engang komme seg på nett, konstaterer han.

Men også her har de hatt nytte av sin alder og erfaring. De forstår viktigheten av å kompromisse, vise hensyn og la den andre være seg selv. Og akkurat denne hindringen fikk de unna da Evas leilighet skulle renoveres og de måtte bo i ettromsen til Anders i flere uker. Superkoselig, syntes han. Fryktelig, mente hun.

– Da kunne jeg endelig forklare for Eva hvordan jeg hadde det på hennes sommersted, og siden da har du vist større forståelse, konstaterer han.

– Ja, nå tar jeg heller med meg venninner på hytta, sier hun.

Les også: Nei, dere må ikke dele alt likt

Sykdom er verre enn alder

Forståelsen fikk de også bruk for i fjor høst, da Anders skulle gjennom en hjerteoperasjon. Han hadde gjort det en gang tidligere og tenkte på det som en bagatell. For Eva derimot, var det en stor kilde til uro.

– Jeg reagerte så sterkt ettersom jeg fant min mann død hjemme. Han hadde hatt et hjerteinfarkt. Så nå lever jeg med frykten for at det skal hende Anders noe, og at det skal gå fort.

Operasjonen gikk bra og Anders er frisk, men Evas uro vil ikke riktig slippe.

– Jeg kan våkne og lure på om du puster eller ikke. Eller når du ikke kommer hjem når du har sagt, da prøver jeg å begrense uroen. Men jeg er veldig glad for at du er bedre nå, sier Eva.

– Du ble så trøtt av hjerteflimmeret, og det er da man kjenner alderen.

Og brått handler alt om alder igjen. Eva og Anders er ikke udødelige ungdommer, de vet at det fine de har er skjørt. Derfor tar de vare på tiden de har sammen og setter pris på de små gledene i hverdagen.

– Det handler om kjærlighet. Det er vanskelig å peke på egenskaper. det er en slags ladning, en følelse. Når jeg kommer inn i trappeoppgangen ser jeg om sikkerhetslåsen er låst eller ikke. Hvis ikke, vet jeg at Eva er hjemme og da blir jeg så glad. Det er fortsatt en tiltrekning og en lengsel, sier Anders.

– Så fint sagt, sier Eva.

Les også: Så farlig er det å leve med en dominerende partner

Saken er først publisert på Vi.no - nettavisen for godt voksne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom
Siste nytt
14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom
Populært