Voksen kjærlighet: Anders spurte etter 50 år

IRRITERENDE FORELSKA: De er 71 og 72 år gamle, men innrømmer glatt at de er like irriterende forelska som da de var 16. Foto: Stefan Jerrevång
IRRITERENDE FORELSKA: De er 71 og 72 år gamle, men innrømmer glatt at de er like irriterende forelska som da de var 16. Foto: Stefan Jerrevång

Etter 50 år ringte Anders til ungdomsvennen Eva og sa: Har jeg sjans på deg? Det hadde han. Seks år seinere er de fortsatt forelsket – og forlovet.

(Vi.no): Det var som om tiden hadde stått stille da Eva Dahlman (71) og Anders Gullberg (72) møttes igjen på en boklansering arrangert av en felles venn i 2009. Flere tår hadde gått siden de var i samme vennegjeng på 1960-tallet, men begge to var akkurat som før. Hun: Søt og med sterkt engasjement. Han: Rebellen med rampete lugg. Eller, luggen var det kanskje ikke så mye igjen av.

– Jeg falt for deg da vi møttes på boklanseringen, sier Anders i dag. Eva følger på:

– Ja, og jeg for deg, men jeg visste jo at du var opptatt.

De pratet hele kvelden, men siden skiltes deres veier igjen. Anders hadde akkurat møtt en annen kvinne, så det skjedde ingenting til tross for at gnistene fløy. Hun gikk hjem til sitt singelliv, og han fortsatte å være sammen med sin nye kjærlighet.

Les også: Ole Martin (34) skal fryses ned når han dør

– Ingen ville ha meg

Og her kunne historien ha sluttet, om ikke Anders sitt samboerskap raknet noen år seinere. Og da han skulle begynne å date igjen, merket han fort at det ikke var så lett.

Fordeler med nygammel kjærlighet

1 Det er lettere å knyte bånd når man har en felles historie.

2 Det er tryggere når man kjenner en person fra før.

3 Man kan se alle aldre hos den andre på samme gang.

4 man har mange felles referanser, både kulturelle og politiske.

Kilde: Eva Dahlman og Anders Gullberg

– Det var ingen som ville ha meg. Alle ville ha en yngre mann. Det var ganske deprimerende, innrømmer han.

Da han begynte å snakke om datingproblemene med en kollega, fortalte hun at flere av hennes venner hadde funnet tilbake til ungdomskjæresten på sine eldre dager. Og ikke nok med det, det ble som regel veldig vellykket.

– Jeg konstaterte at det ikke fantes noen ungdomskjæreste for min del, men da nevnte kollegaen min Eva. Og selv om vi aldri hadde vært sammen tenkte jeg «selvsagt, at jeg ikke har tenkt på henne!»

Det var ikke vanskelig å bestemme seg, han skulle kontakte Eva. Og han kom raskt fram til at det var like greit å være direkte.

Les også: «Dere har aldri tid til meg»

Ingenting å tape

– Så jeg ringte og spurte om sjans. Noen mener det var dristig av meg, men hva hadde jeg å tape? Det kunne ikke være verre enn nettdating der man får nei hele tiden.

NÅ: Eva er fortsatt søt, Anders har litt mindre lugg. Foto: Stefan Jerrevång
NÅ: Eva er fortsatt søt, Anders har litt mindre lugg. Foto: Stefan Jerrevång

– Var du nervøs da du ringte?

– Nei! Jeg bare bestemte meg.

Til å begynne med gikk det sånn passe. Eva var ikke hjemme og gikk glipp av telefonen. Og da hun ringte tilbake oppsto det en viss forvirring; hun skjønte ikke helt hva Anders var ute etter. Men så snart polletten trillet på plass ble hun veldig glad, hun hadde levd alene siden ektemannen gjennom 30 år døde plutselig i 2003. Hun hadde et rikt singelliv med jobb, venner, veldedighetsarbeid, barn og barnebarn. Men likevel føltes livet litt tomt.

– Jeg hadde aldri levd alene før, først bodde jeg i kollektiv og siden med familien min. Jeg visste jo hvem Anders var og syntes han var veldig hyggelig, forteller hun.

Det ble middag, og så var det gjort. Begge var i 60-åra, men oppførte seg som om de var 16 – forelskelsen slo dem så hardt. De sendte tekstmeldinger konstant.

Les også: – Dans øker sexlysten hos kvinner

Hjem til bittskinna

– Ja, det er akkurat som når man er ung. Man er like irriterende for omgivelsene. Jeg reiste til Portugal med en venninne, og hun syntes det var uutholdelig. Man blir så oppslukt, husker Eva.

Så snart hun kom hjem møttes de igjen.

– Han inviterte meg hjem på middag, og etterpå dro vi hjem til meg – for jeg hadde bittskinna min her, forteller Eva til stor latter.

Siden da har det vært de to. De flyttet over eiendeler til hverandres leilighet så fort at barn og venner ble forskrekket. Innen noen måneder var ringene på plass.

– Venninnene mine syntes det gikk så fort at de ble urolige. De trodde vel han bare var ute etter én ting, sier Eva – og så ler de igjen.

FØR: Eva var den søte, Anders hadde rampete lugg. Foto: Privat
FØR: Eva var den søte, Anders hadde rampete lugg. Foto: Privat

Nå har de vært et par i seks år, og ingen deler lenger ut dommedagsprofetier over paret. Offisielt bor de i hver sin leilighet – siden alle bøkene deres aldri hadde fått lass i én – men mest er de sammen hos Eva. De reiser, jobber og prater masse sammen. Å bli et par i moden alder har sine fordeler utover det at man våger å fortelle at man sover med bittskinne.

Les også: Kunne du ha blitt vår nye Einstein?

Han hater hytta hennes

– Du har lært en del når du har vært i forhold over lengre tid, du har tatt dine tørner, mener Eva.

– Jeg vet jo at om noe hangler i relasjonen vår, så kommer vi til å ta det opp og diskutere det, ikke legge lokk på det. Det tenker jeg er en lærdom å ha med seg.

Og visst diskuterer de, det hender det står sinte gnister når personlighetene deres kolliderer. Men den store kilden til konflikt har merkelig nok vært noe tilsynelatende harmløst: Evas lille søte hus på Gotland.

– Jeg liker ikke hytter, konstaterer bymennesket Anders.

Det ha vært vanskelig for Eva som virkelig elsker sitt sommersted. Lenge forsto hun ikke hvorfor Anders var så avmålt.

– Du har håpet at jeg skulle ombestemme meg, at jeg skulle begynne å tenke at det var fantastisk der ute på landet – fire kilometer fra nærmeste espressomaskin. Tidligere kunne man ikke engang komme seg på nett, konstaterer han.

Men også her har de hatt nytte av sin alder og erfaring. De forstår viktigheten av å kompromisse, vise hensyn og la den andre være seg selv. Og akkurat denne hindringen fikk de unna da Evas leilighet skulle renoveres og de måtte bo i ettromsen til Anders i flere uker. Superkoselig, syntes han. Fryktelig, mente hun.

– Da kunne jeg endelig forklare for Eva hvordan jeg hadde det på hennes sommersted, og siden da har du vist større forståelse, konstaterer han.

– Ja, nå tar jeg heller med meg venninner på hytta, sier hun.

Les også: Nei, dere må ikke dele alt likt

Sykdom er verre enn alder

Forståelsen fikk de også bruk for i fjor høst, da Anders skulle gjennom en hjerteoperasjon. Han hadde gjort det en gang tidligere og tenkte på det som en bagatell. For Eva derimot, var det en stor kilde til uro.

– Jeg reagerte så sterkt ettersom jeg fant min mann død hjemme. Han hadde hatt et hjerteinfarkt. Så nå lever jeg med frykten for at det skal hende Anders noe, og at det skal gå fort.

Operasjonen gikk bra og Anders er frisk, men Evas uro vil ikke riktig slippe.

– Jeg kan våkne og lure på om du puster eller ikke. Eller når du ikke kommer hjem når du har sagt, da prøver jeg å begrense uroen. Men jeg er veldig glad for at du er bedre nå, sier Eva.

– Du ble så trøtt av hjerteflimmeret, og det er da man kjenner alderen.

Og brått handler alt om alder igjen. Eva og Anders er ikke udødelige ungdommer, de vet at det fine de har er skjørt. Derfor tar de vare på tiden de har sammen og setter pris på de små gledene i hverdagen.

– Det handler om kjærlighet. Det er vanskelig å peke på egenskaper. det er en slags ladning, en følelse. Når jeg kommer inn i trappeoppgangen ser jeg om sikkerhetslåsen er låst eller ikke. Hvis ikke, vet jeg at Eva er hjemme og da blir jeg så glad. Det er fortsatt en tiltrekning og en lengsel, sier Anders.

– Så fint sagt, sier Eva.

Les også: Så farlig er det å leve med en dominerende partner

Saken er først publisert på Vi.no - nettavisen for godt voksne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne påkjørt i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 2020
Siste nytt
21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne påkjørt i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 2020
Populært