Cathrine Winnes er første kvinne i graven

Foto: Gina Grieg Riisnæs
Foto: Gina Grieg Riisnæs

Da hun satt bakerst i orkesteret lengtet hun etter å være en del av miljøet der framme. For å bli med, ble Cathrine Winnes like gjerne sjef.

– Det er SÅ stas, utbryter Cathrine Winnes.

– Jeg gleder meg voldsomt.

På hjemmekontoret i tredje etasje i huset på Gjettum ligger notene til 85 minutter lange Nøtteknekkern, denne sesongens store prosjekt. Til jul skal dirigenten lage norsk musikkhistorie.

– Du blir den første norske kvinnen som dirigerer en produksjon i Den Norske Opera og ballett ...

– Virkelig?

Det er nytt for henne.

Men det er ikke første gang Winnes er først ut i det norske dirigentmiljøet. I 2004 var hun den første kvinnen som tok diplom i orkesterdirigering ved Norges musikkhøyskole. Nå har hun dirigert alle de største orkestrene i landet, og har for lengst markert seg internasjonalt.

– En dag av gangen

I fjor så hun «Nøtteknekkeren» med døtrene. Da visste hun allerede at det er hun som står i graven under årets oppsetning.

– Vi vet gjerne ett eller to år i forveien hvor og når vi skal jobbe.

Cathrine Winnes

  • Født 22. august 1977 i Oslo
  • Utdannet dirigent ved Norges musikkhøgskole og Kungliga musikkhøgskolan
  • Sjefdirigent for Blåsar­symfonikerna i Stockholm i perioden 2016-2022
  • Dirigent og program­leder i programmet «She composes like a man»

Når kalenderen fylles opp flere år i forveien, skal det mye til for å sette av tid til ferie. Men i sommer tok hun seg fem ukers fri, for første gang på lang tid. Nå er hun tilbake i fullt kjør. Forrige uke dirigerte hun Arktisk Filharmoni i Bodø. Neste uke jobber hun i Norrköping. Deretter er det sesongåpning for hennes eget orkester, Blåsersymfonikerne i Stockholm.

– Så husker jeg ikke helt hva jeg skal … Tror det er Helsingborg. Jeg må bare ta en dag av gangen.

Dirigenttilværelsen medfører mange og lange perioder hjemmefra. Flere ganger i året blir det ukeslange opphold fra døtrene Amalie (9) og Julie (12). Livet som dirigent kommer ikke uten kvaler. Det er noe du virkelig må brenne for. Så hva driver henne?

Les også: Båtfolket frykter boligbygging

Har mistet oversikten

Hennes første minne er fra pianokrakken, sittende på fanget til faren i det han spiller en dim–akkord. Hun kjenner hvordan hele skulderen løftes i spenning, før det løsner i en durakkord. Moren, som er flyvertinne, er ute og jobber. Om kvelden fyller faren stillheten i huset ved å la hendene fly over tangentene når Cathrine legger seg. Etter kort tid kommer hun gående ned trappen og hulker ut:

– Kan du vær så snill slutte å spille? Det er for pent!

Nå er det ingen tårer når 42 år gamle Winnes står på scenen eller i graven og dirigerer. Med ryggen til publikum i opera –og konsertsaler verden rundt, dirigerer hun alt fra Beethovens makabre symfonier til Mozarts lekne operaer. De siste to årene har gått i ett. Fra Stockholm til Bodø, Johannesburg til Estland. Hun har for lengst mistet oversikt over hvor mange orkestre hun har dirigert.

I løpet av en uke jobber Winnes med hundrevis av nye ansikter. Men hun skal ikke bare forholde seg til dem. Hun må se dem, høre dem, ta imot dem og geleide dem.

Les også: Sommerparadis på lånt tid (+)

(Saken fortsetter under)

Foto: Gina Grieg Riisnæs
Foto: Gina Grieg Riisnæs

– Alle de pene jentene spilte det

Å tre ned i graven og ta på seg musikerens lederrolle, var ikke alltid en åpenbar vei for henne. Men musikken har alltid vært der. Så fort hun kunne kjenne igjen bokstaver, limte faren bokstaver på tangentene for å lære henne å spille på gehør. Etter skolen gikk hun strake veien hjem og marsjerte til pianoet. Jakker, sekk og sko ble slengt i en svær haug. Så begynte hun å spille.

– Der ble jeg gjerne i en time eller to, til noen kom hjem. Da ble magien brutt.

Åtte år gammel begynte hun å spille saksofon. Det var den jazzfrelste faren som foreslo det. Hun kastet seg ut i spilletimer for å mestre det knotete, gullbelagte instrumentet. Til tross for at saksofonen opprinnelig ikke var det hun ville begynne med.

– Jeg trodde det var klarinett, forteller hun lattermildt.

– Alle de pene jentene spilte det, så jeg ville også inn i miljøet.

Med en viss forbauselse åpnet hun kassen, hvor saksofonen lå. Men i dag er hun strålende fornøyd.

– Det passet nok til temperamentet mitt.

Lykken var stor, da hun fikk plass i korps.

– Det var det kuleste vi barna kunne gjøre, minnes Winnes.

– Å spille i korps var så kult at vi tenkte sånn, herregud, hvordan kan dette være lov?

Les også: MDG mener Venstre grønnvasker bomavtalen for Frp

– Det fantastiske miljøet

Så kult var det, at da tida kom for å velge videregående skole, var det ikke annet å gjøre enn å omfavne musikken fullt og helt på musikklinja på Rud i Bærum. Deretter ble det åtte år på Norges musikkhøyskole og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Da hun spradet inn på NMH med saksofon i hånd, var uten noen langsiktig plan. Men Cathrine Winnes innså fort at den påbegynte karriereveien hadde et ørlite dilemma:

– Det finnes ikke særlig mange jobber som klassisk saksofonist, erkjenner hun.

Det problemet løste seg fort. Nok en gang fant hun en ny form for musikk hun måtte ta del i: orkesteret.

– Det fantastiske miljøet, repertoaret, klangen!

– Jeg satt bakerst i salen og så dem jobbe. Men det var ikke plass til saksofon, så jeg fikk jo ikke være med.

Les også: PBL-sjefen i strupen på Oslos byrådsleder

– Som en pilotutdanning

Hvordan kunne hun få plass? Løsningen hun fant var en aldri så liten musikalsk Everest. Hun bestemte seg for å klatre til topps og mestre verdens største instrument, nemlig orkesteret. Tredje året på musikkhøyskolen, startet hun med timer i dirigering. Å bli dirigent, er en av de snevrere nåløynene innen utdanning en kan gå gjennom. Kun en eller to, eller ingen, blir tatt opp årlig på musikkhøgskolen, forteller hun. Det er ikke rart. Prisen for å utdanne en dirigent er på et skyhøyt nivå. Blant de dyreste utdanningene i Norge.

– Det er som en pilotutdanning. Jeg tenker at samfunnet har gitt meg en gave, så jeg må jo gi noe tilbake.

Til gjengjeld lager hun musikk med de dyktigste orkestrene bransjen har å by på.

–Når jeg står foran et profesjonelt orkester, er det ingen som spiller feil. Alle kan stoffet sitt.

– Det er litt som å gå til en skredder. Kjolen henger der. Og du ser det er en fin kjole, men den skal strammes så den sitter fint. Wow! Sier man, når kjoler er ferdig, forteller Winnes.

– Litt sånn er det på en prøve med orkesteret. Vi skal få det til å glitre.

Les portrettet: Odd-Magnus Williamson var lenge redd han var helt hul på innsiden (+)

Som å lese flere språk samtidig

Det er en beskjeden måte å illustrere jobben hennes på. Se for deg dette: Du leser en setning. Under ligger det elleve nye setninger, som du skal lese samtidig. Hver setning er skrevet på forskjellige språk. Hundre mennesker skal uttale setningene samtidig. De starter og slutter å snakke på forskjellige tidspunkt. Det er din jobb å fortelle hvordan de skal uttale setningene, når de skal starte og når de skal slutte.

– Det er som å lese flere språk på en gang, forklarer Winnes.

(Saken fortsetter under)

Foto: Gina Grieg Riisnæs
Foto: Gina Grieg Riisnæs

Og det er bare orkesteret. Dersom orkesteret spiller med en opera eller musikal, er det dirigentens jobb å følge sangerne på scenen så de synger riktig. Når ballettdansere flyr over scenen i utallige piruetter, må dirigenten sørge for at musikken følger bevegelsene. På toppen av det hele, har du flere hundre par øyne som nistirrer deg i nakken.

For å mestre alle bitene, kreves visjon og forståelse av verket. Derfor har Cathrine Winnes studiedag hjemme når vi møter henne. Hver note og overgang må plukkes fra hverandre og analyseres. Dirigenter er evige studenter.

– Analysere former og akkorder, lese stemmer, finne det melodiske, tegne streker i notene og organisere, memorere, trene på tekniske overganger, ramser Winnes opp.

Arbeidslisten som ligger til grunn for å analysere et musikalsk verk, er lang. Og timelisten er enda lenger.

– Vanligvis beregner jeg en times lesetid per minutt som spilles, forteller hun.

– Men det varierer selvsagt, avhengig av vanskelighetsgrad.

Les også: Per Arne Kalbakk er etikkens vokter (+)

Større i Sverige enn i Norge

Til tross for at hun nå forbereder seg til debut i Operaen, har Winnes for lengst dirigert i operahus i andre deler av verden. Særlig i Sveriges mange operahus, har hun blitt mottatt med åpne armer.

– Det er et større marked i Sverige enn her. Vi er jo ganske like land kulturmessig. Men den største forskjellen er nok at de har flere orkester og flere operahus.

I Sverige i fjor gjorde hun også sin TV–debut som programleder og medskaper av dokumentarserien «She composes like a man». Gjennom fire episoder fyller Winnes sammen med regissør Anders Lindstad, et mørkt hull i verdens musikalske historie og presenterer åtte kvinnelige komponister og deres verk. Programmet ble laget for Sveriges Television. I våres ble det også sendt på NRK.

Kildearbeidet som ligger til grunn for serien, startet i allerede 2012. Ideen kom i forkant av stemmerettsjubileet i 2013. Winnes satte opp konsert i Universitets aula i Oslo, hvor de kun spilte musikk fra norske, kvinnelige komponister. Det var verken en enkel eller tilgjengelig jobb.

– Vi måtte begynne helt fra start. Det meste var helt ukjent musikk som ingen av oss hadde hørt om før. Ei fantes det innspillinger av musikken eller orkesternoter. Kun håndskrevne partiturer. Alt måtte rekonstrueres, forteller hun

Men den ukjente og tidligere forbudte musikken, ble godt mottatt i aulaen.

– Det var stinn brakke.

Les også: Bibliotekarforbundet mener utleien av hovedbiblioteket er kjempealvorlig (+)

– Et historisk dokument

Konserten viste mangelen på kunnskap rundt kvinnelige komponister, og potensial for å lære flere om feltet.

– Musikken til disse kvinnene er et historisk dokument om demokratiet vårt.

– Halvparten av verdensbefolkningen, kvinnene, fikk ikke produsere kunst og musikk, i det offentlige rom, sier hun oppgitt.

– De skulle underholde hjemme. Sette fram noen stoler i stuen eller salongen. Spille litt, for så å servere te og kaker.

Her lå det fjell med uoppdaget musikk, og menneskelige skjebner i støvbelagte bokser. Jo mer hun fant, jo flere spørsmål fikk hun.

– Hvordan høres denne musikken ut? Har vi gått glipp av noen skikkelig gode komponister?

Les også: Farmasigigant får milliardbot etter opioid-krisen i USA

– Hvis hun ikke hadde dødd

Svaret er utvilsomt ja, mener Winnes. Her kan det nevnes i fleng: «Søstern til Mozart», Maria Anna. Grazyna Bacewicz. Fanny Mendelssohn; den mindre kjente, men ikke mindre begavede søsteren til verdensberømte Felix Mendelssohn.

– Hun var så fin at hun ikke engang kunne spille i andres stue. Bare i sin egen. Det var ikke ansett bra eller pent eller prydelig å spille i andres salonger.

Det er mange tragiske skjebner. Men særlig én av komponistenes skjebne gjør inntrykk på Winnes.

– Lili Boulanger, sukker hun.

(Saken fortsetter under)

Marie-Juliette Olga «Lili» Boulanger (1893-1918) var en fransk komponist og dirigent. Foto: Wikimedia
Marie-Juliette Olga «Lili» Boulanger (1893-1918) var en fransk komponist og dirigent. Foto: Wikimedia

19 år gammel rystet hun musikkverden da hun fant den prestisjefylte konkurransen Prix de Rome i 1913. Tidligere vunnet av blant annet Claude Debussy. Fem år senere døde hun av Chrons.

– Tenk! Hvis hun ikke hadde dødd. Fy fillern, så mye bra vi kunne fått fra hennes hånd. Hun lå i front. Hun var en av de beste. Men av ulike grunner har ikke disse blitt spilt siden, sukker Winnes.

– Noen verker har ikke blitt spilt fordi de ikke er så bra. Men så har man funnet noen verker som det frister å sette på programmet. Så det gjør jeg nå.

Les også: Trump-administrasjonen fjerner medisinsk beskyttelse for migranter

– I musikken er vi alle like

Men fokuset hennes er ikke utelukkende på de kvinnelige komponistene. I forholdet mellom de som sitter på scenen og de som sitter i salen, ligger kjernen i det hun kaller sitt musikalske samfunnsoppdrag.

– Det er fort gjort å space ut i vår tid. Vi har vanskelig for å konsentre oss. Nå må vi til Bali på yogakurs for å roe oss ned, forteller hun oppgitt.

– Nå er det enda viktigere å ha fokus på at lytteren skal henge med hele tida. Vi må ta opp i oss hvem publikum er. Det er for dem vi gjør dette. Alt er til publikum, fortsetter hun alvorlig.

– Da nytter det ikke å ignorere dem. Vi må inkludere dem.

– Hva med dem som mener klassisk musikk er snobbete?

– Noen liker å si at kunsten er for fiffen eller eliten. Det er en veldig grov feil å si, sier Winnes.

– I musikken er vi alle like. Når du lytter, er det tilstrekkelig å være menneske i verden.

Det ser hun gang på gang.

– Når vi spiller klassisk musikk for mennesker som ikke vanligvis hører på orkestermusikk, blir de helt slått i bakken. Jeg har sett for mange gledestårer til å tro noe annet enn at musikken står seg.

Les også: Frp-politiker mener stortingsrepresentant fra SV ga ham rasist-stempel under skoledebatt

Når noe står på spill

For å inkludere publikum, eksperimenterer Winnes med å tøye grensene for hva konsertformen er.

Hvordan får hun publikum til å bry seg om Dmitri Sjostakvitsjs 5. symfoni? Hvordan får hun publikum til å henge med når de 45 minuttene blurrer i hverandre?

Cathrine Winnes tror nøkkelen ligger i hvordan musikken presenteres. Hvilken kunnskap publikum har om musikken de hører, beriker hvordan de både følger og føler.

– Hva var det som sto på spill når Sjostakovitsj spilte 5. symfonien for første gang? Skulle Sjostakovitsj avløse sine hemmelige beskjeder politiske beskjeder, i så stor grad at han ble sendt til Sibir? Eller kom han unna med det selv om han bøyde hodet for Stalin?

Hun hytter med neven i luften for å understreke alvoret.

– Disse tingene er hjelpsomt for oss å kjenne. Hva er det som står på spill, i det øyeblikket symfonien spilles?

Les også: Full uenighet mellom Trine og Siv om hva bompengeløsningen egentlig betyr

Gjerne med ryggen mot

Historien som ligger mellom linjene til notene, mener hun er selve kjernen til å få publikum til å omfavne den klassiske musikken. Der ligger det hun vil fortelle med musikken.

– Å få de sterke musikkopplevelsene ut til publikum er mitt hovedoppdrag.

Trolig er det grunnen til at konsertene er den delen av jobben hun liker aller best.

– Tida stanser. Ingenting annet eksiterer enn akkurat det vi holder på med. Det er en konsentrasjon som er sublim. Så lenge vi holder på, er vi i det hele tida. Det koster ikke at tida går.

I de øyeblikkene er hun Cathrine på 8 år igjen, og marsjerer gjennom huset med sko, sekk og jakke på; målrettet til pianoet. Samtidig er ikke konsentrasjonen hennes rettet kun mot de 100 musikerne i graven, eller ballettdanserne og operasangerne på scenen. Også publikum er med.

– Jeg står med ryggen mot publikum. Likevel er det en slags utvidet bevissthet. Det høres helt esoterisk ut, men det er nesten så du kjenner når de er med, forklarer hun.

Når hun føler publikum glippe unna, stanser hun musikken helt:

– Til noen spør hva i hel–POFF! Så fyker vi videre. Det å leke med timing og ha publikum med på det, er en del av konserten.

– Så du kjenner energien til publikum?

– Ja, og de kjenner oss. Publikum vet ikke hva det er, men det er en kraft når vi på scenen trår til og klikker. Plutselig stemmer alt. Og det er den som gjør at vi ler, avslutter hun, før hun legger til med et smil:

– Eller gråter.

Fem favoritter

Musikk: Jeg har jo valgt meg hele orkesteret som min arbeidsplass, med det enorme repertoaret det representerer. Jeg kan umulig velge blant alt dette, bare konstantere at jeg vil ha alt klassisk som en del av mitt liv. Men klassisk hører jeg live, og hjemme går det i jazz. Ellers er det stillhet. Det er viktig for musikken.

Film: «Cinema Paradiso»

Bok: «Victoria av Hamsun». (Victorias siste brev!!!)

Mat: Guacamolen jeg lager sammen med datteren min Julie. Den er funky.

Sted: Hjemme

Les også: Hun har framtiden din i sine hender

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe
Siste nytt
03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe
Populært