Snart vil vi kanskje nikse i Norge også:Glem «hygge» – nå er det «niksen» som gjelder

Det nederlandske konseptet nikse er i ferd med å ta verden med storm. Det handler om å gjøre ... ikkeno'. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Det nederlandske konseptet nikse er i ferd med å ta verden med storm. Det handler om å gjøre ... ikkeno'. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først var det «hygge», så det svenske «lagom». Nå er nederlandske «niksen» i ferd med å ta verden med storm. Det handler om evnen til å gjøre ingenting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der det dansk-norske ordet «hygge» handlet om å skape en varm, koselig atmosfære – gjerne med pledd og stearinlys til, og svenske «lagom» fokuserte mer på måtehold og akkurat passe, tar nederlandske «niksen» det enda et hakk ned.

Nå skal det handle om å stenge bevisste tanker ute og gjøre ... ingenting.

Det nederlandske begrepet er det nyeste tilskuddet på stammen av nord-europeiske moteord som de siste årene har tatt verden med storm.

Bare i sommer har «niksen» blitt behørig omtalt både i Time Magazine , Huffington Post , Vogue og Women's Health.

Når du nikser tillater du deg selv bare å være. Du lar tankene vandre, du bekymrer deg ikke om tidsfrister eller bunnlinjer, du ligger bare i gresset, titter ut av vinduet eller slapper av i godstolen, forklarer Huffington Post om konseptet.

De beskriver «niksen» som en sinnstilstand mer enn en livsstil, der hensikten er å få bukt med stress, mas og jag i hverdagen. Altså, som en slags type mindfulness.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jakten på dansk Hygge endte på Himmelbjerget

Det nederlandske ordet har opprinnelig vært assosiert med latskap, men ifølge den danske stresscoachen Bjarne Toftegård kan det være sunt for både kropp og sjel ikke å gjøre noen ting innimellom.

– Mange føler at de kaster bort tiden dersom de slapper av og ikke gjør noe. Men det er viktig å lære å gjøre noe unyttig også, ettersom vi lever et presset liv, sier Toftegård til dansk TV2.

Kanskje kunne «niksen» ha noe for seg for nordmenn også. En rapport fra YouGov i fjor viste at 1 av 3 (31 prosent) nordmenn opplever negativt stress minst én gang om dagen.

Ifølge ekspertene kan «niksen», i tillegg til å redusere stress og angst, både gi bedre livskvalitet og øke ens kreativitet ettersom hjernen ubevisst fortsatt arbeider.

Les også:

Vi blir stadig mer stresset og sinte

Forskning: Stress kan krympe hjernen din før du har fylt 50