Lindøya i Oslo: Sommerparadis under press

Dette er Bodils ferieparadis. Her tilbringer hun og katten hele sommeren. Alle foto: Lene Sørøy Neverdal.
Dette er Bodils ferieparadis. Her tilbringer hun og katten hele sommeren. Alle foto: Lene Sørøy Neverdal.

Et ferieparadis på hjemmebane. Høres det fristende ut? Ønsker du ditt eget tilfluktssted på en av Oslos øyer, må du enten være den heldige i en arverekke eller være svært godt økonomisk stilt. Men slik har det ikke alltid vært.

En av dem som har havnet inn i en av Lindøyas arverekker fra sidelinjen, er Bodil Müller (75). I en grønn hytte, noen få steinkast fra kaia bor hun og katten Festus. De flytter ut hver mai og blir så lenge sommervannet står på, noe som bruker å være til ut i september. På Lindøya våkner hun hver dag til fjordutsikt og frisk sjøluft.

Reportasjen fortsetter under bildet

Det å se katten Festus kose seg på øya er det aller viktigeste for Bodil.
Det å se katten Festus kose seg på øya er det aller viktigeste for Bodil.

Hytta har enkel standard, uten innlagt vann og toalett. I hagen står både hammock, paviljong og grill, omringet av fargerike blomster. Hun har det hun trenger for å leve det enkle sommerlivet på øya, som hun omtaler som hennes og kattens paradis.

Reportasjen fortsetter under bildet

Denne utsikten møter Bodil hver morgen.
Denne utsikten møter Bodil hver morgen.

Lindøya har ikke alltid vært kjent som et paradis. I Arbeiderbladets ukemagasin Lørdagskvelden, og en artikkel med tittelen Sommer på øya, står det skrevet: «For en liten menneskealder siden var det nok ganske annerledes på disse øyene. De var i sommertiden tilholdssted for alskens lasaroner og fant, som drog ut hit for å feste og drikke. Hus var det jo under hver busk, og noen slo op telt hvis det var riktig gildt, og så blev det sunget, skreket og drukket inntil det hele endte i slagsmål med tomflasker og hvad som ellers var for hånden, kvinnfolkene rev hverandre i håret og mennene bante og skallet så det var en gru.»

Fra kaia på Lindøya kan du se Rådhuset. Avstanden til Oslo er kort, og dermed presses prisene på de små hyttene opp.
Fra kaia på Lindøya kan du se Rådhuset. Avstanden til Oslo er kort, og dermed presses prisene på de små hyttene opp.

Øya hadde så dårlig rykte at noen av «de første kolonistene» på øya nesten var flaue over å fortelle at de hadde hytte der ute. Den såkalte «telttiden» startet i 1905 og etter hvert startet telterne å bygge små hytter av pianoesker og hva enn de måtte ha av materialer. Etter hvert søkte de om tillatelse til å sette opp midlertidige hytter. De som søkte la vekt på at de var stødige arbeidsfolk med mange barn, og at de kunne være behjelpelige med å opprettholde ro og orden på øya. I artikkelen Sommer på øya fra 1937 står det skrevet at utskeielsene nå er en saga blott, og at hederlige arbeidere har slått seg ned og urokråkene har måttet vike.

Fester har de fortsatt på øyene. De har «rode-fester» i fjæra, der beboerne i nabolaget møtes og de arrangerer hvert år Øyas dag. Lindøya er delt inn i ulike roder, eller områder som deler toalett og dugnadsansvar. Bodil har trives godt med å være med på disse festene i alle disse åra hun har hatt hytte her ute, men nå synes hun at det er litt bratt å komme seg ned til fjæra. Hun synes naboene er hyggelige, og det er alltid god stemning.

Les også: På Lindøya risikerte sommergjestene å bli rammet av kuler på avveie

For ti år siden mistet Bodil sin samboer gjennom 30 år. Etter hans bortgang har hun og katten bodd alene og hun forteller at hun ofte har vært ensom med sine egne tanker. Den største gleden er å se katten Festus kose seg på øya. Hun synes det er hyggelig med besøk, fra venner eller fra datteren.

Bodils samboer kjøpte hytta i 1969 for 35 000 kr. Selv kom hun inn i bildet i 1978, og har vært på øya nesten hver sommer siden. Da datteren var i skolealder brukte de å være på Lindøya hele skoleferien, og Bodil reiste til og fra jobben på Oslo Pelssenter i Torggata. Samboeren hadde sitt arbeid i Arbeiderbladet, som Dagsavisen het tidligere. I disse dager reiser Bodil kun inn til byen når hun trenger kattemat.

Bodil har gjennom livet jobbet på Oslo Pelssenter og hun liker å ta seg godt ut.
Bodil har gjennom livet jobbet på Oslo Pelssenter og hun liker å ta seg godt ut.

Både nå og da gir øyene Oslo-folket mulighet til å komme seg vekk fra den folketette byen i sommervarmen. Under telttiden og tiden etter var øyene for mange den eneste muligheten til å komme seg ut fra sine trange leiligheter og vekk fra den klamme og kvalme bylufta, står det skrevet i Byminner, utgitt av Oslo Bymuseum i 1992. De som hadde tilgang på båt rodde ut til øyene med en gang de var ferdig på jobb. Som Arbeiderbladets Ukemagasin skreiv, så måtte urokråkene vike for arbeiderne, men sannheten var kanskje at de arbeiderne som fikk bygge hytte var de urokråkene som lot seg temme.

I Byminner, står det skrevet at teltlivet var starten på hyttesamfunnet, og at telterne og de første hytteeierne var «pionerene» som tok kampen for at hyttesamfunnet skulle bli realisert. De kjempet side om side med utbyggingsinteresser og middelklassens behov for landsteder. Historien om utviklinga fra telt til hytte handler om velstandsutvikling, og den viser at staten hadde et sosialt engasjement. Lokalhistoriker Beate Muri skrev i en artikkel i Dagsavisen i fjor at «Befolkninga på koloniøyene i Oslofjorden kan takke Kristianias arbeidere for hytteparadiset sitt».

Les også: – Moren og faren min møttes her. Jeg møtte mannen min her - og sønnen min møtte kona si (DA+)

I den særs positive artikkelen Sommer på øya skildres øyene som det rene sommer-paradis, som har den største betydning for en mengde arbeiderfamilier. «Et dryss av hytter titter frem mellem trær og fjellrabber. Nette velstelte og koselige er de med blomster utenfor, små sommerhjem som huser lykkelige familier, som her i månedsvis kan samle sundhet og godt humør til å gå på vinterjobben og den lange mørketid». Dette er nok gjeldende for mange, også i dag.

I en av de eldste hyttene på Lindøya bor tvillingene Lineah og Noah Primrose (11 år) og deres foreldre. Hytta er fra 1921, er særs velstelt og koselig og har vært i familien i noen generasjoner. Lineah forteller at det var mormors hytte. Pappa kommer forbi og kan bekrefte fakta. Lineah og Noah har vært på Lindøya hver sommer siden de ble født, og Lineah påstår at det er bedre enn Syden. Det beste med å være på øya er å få gode venner, å bade og å ete is. Denne sommeren har hun fått en ny venninne, som nettopp har flyttet til øya. Mia Nabavi (12) og hennes familie kjøpte hytten i fjor, og bor nå tre hytter bortenfor Lineah og Noah.

Far til Mia er amerikansk og flyttet sammen med Mia og mor til Mia, som er fra Namsos, til Oslo for fem år siden. Han ønsker ikke å få navnet sitt i avisen. Han forteller at han aldri har angret på kjøpet. Det er kort vei hjemmefra og han kan ta toget fra Gardermoen og til Nasjonalteateret, og båten videre fra kaia, når han kommer fra jobb i Paris eller andre steder.

Mia Nabavi (t.v) Lineah og Noah Primrose er naboer på Lindøya, og hver dag skaper de nye sommerminner.
Mia Nabavi (t.v) Lineah og Noah Primrose er naboer på Lindøya, og hver dag skaper de nye sommerminner.

Far til Mia forteller at han elsker øyene i Oslofjorden. Han oppdaget de først da han så tredje sesong av «Lilyhammer», i en kidnappingsscene fra en av øyene. Han ble nysgjerrig og helt opphengt i hvor dette himmelriket kunne være. Noe av det første han gjorde da han flyttet til Oslo var å reise på tur til øyene, men han fikk først opp øynene for Lindøya etter å ha lest en artikkel som handla om Oslos beste gåturer. Han innrømmer at det kostet mye penger å kjøpe hytte på øya, men han forteller at det er verdt det. Tid er luksusvare, en bruker lite tid på å komme hit, og en føler ikke at øya er i Oslo. Han peker over fjorden til en hytte på Nakholmen og forteller at hytta er det dyreste objektet solgt på øyene, i forhold til kvadratmeterpris.

Allerede i 1996 fastslo Aftenposten: «Millionærene inntar arbeiderklassens ferieparadis». Ei hytte på 32 kvm på Nakholmen, var da blitt solgt for 1,5 millioner kroner. I nyere tid har ei hytte på Lindøya gått for 5,3 millioner, og ei hytte på Nakholmen blitt solgt for hele 6,5 millioner kroner.

I disse dager legges en hytte til den svimlende summen av 15 millioner ut for salg. Det er riktig nok en av de større hyttene. Tidsklemma og flyskam gjør kortreiste og miljøvennlige feriemål mer populært. Det bidrar til økt etterspørsel etter de mest sentrumsnære hyttene.

Denne utsikten har kostet mye, men er vel verdt pengene, ifølge eieren.
Denne utsikten har kostet mye, men er vel verdt pengene, ifølge eieren.

Du kan gjerne irritere deg over at ikke dine forfedre ikke reiste på visning søndag 4. juli 1937, da det var «En liten billig hytte til salgs. Rode 2.» I følge en annonse i Arbeiderbladet. Hva «billig» var den gangen, er usikkert, men hytta som skal selges for 15 millioner ble solgt for 8.000 kr i 1929.

Bodil kikker på bildet som ble tatt av henne og katten.

– Jeg ligner helt på min mor, sier hun.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hun ser seg i speilet og legger til at hun bruker å ha på litt øyensverte og kanskje litt leppestift. Før Bodil fotograferes videre legger hun på litt sminke, og pynter seg med noen flotte øredobber. Bodil har levd i 75 år, og har forhåpentligvis mange somre igjen på Lindøya.

– Jeg kommer aldri til å selge hytta, sier Bodil. Og legger til at hun kommer til å reise ut så lenge hun og katten har helse til det. Videre skal datteren få ta over hytta og kan lage sitt eget sommerparadis for seg og sine barn.

Artikkelen Sommer på øya, skrevet av Gustav Berg-Jæger i 1937 avsluttes med disse setningene. «Menneskene er verdifullere enn all industri og alle havneplaner. La hyttefolkene der ute beholde sitt sommerparadis!»

Les også:
Statsbygg vil selge øyer i Indre Oslofjord
31-åring knuste prisrekord for hytteøy i Indre Oslofjord Denne hytta kostet en kvart million per kvadrat Kjøpte tomt og gammel hytte for 20 millioner

Denne saken ble først publisert i Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Voldtekter over internett anmeldes stadig oftere07:30 Ødegaard om sin Spania-tilværelse: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Studie: 3 milliarder fugler har forsvunnet i Nord-Amerika siden 197021:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja
Siste nytt
08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeVoldtekter over internett anmeldes stadig oftere07:30SportØdegaard om sin Spania-tilværelse: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55NorgeRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57NorgeNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32NorgeVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27VerdenGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenStudie: 3 milliarder fugler har forsvunnet i Nord-Amerika siden 197021:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja
Populært