Bak lukkede dører:

«Anna» strippet for norske menn: – De vil bli nedverdiget og tråkket ned

<p dir="ltr" id="docs-internal-guid-25d52878-7fff-8243-9b3b-c0ea434fd1de">Anna opptrer på en av nattklubbene hun jobbet som danser og vertinne. Foto: Privat</p>
Anna opptrer på en av nattklubbene hun jobbet som danser og vertinne. Foto: Privat

En Sør-Amerikansk danserinne forteller om sine erfaringer med norske menn, i sin tid som vertinne på Oslos nattklubber.

«Anna» setter seg ned i stolen foran meg. Det kullsvarte håret vitner om hennes aner fra Brasil, men det hjemmestrikkede skjerfet og ullgenseren avslører en nyvunnet tilhørighet til de nordiske land. Hun har ansiktet til ei jente, men øynene til ei dame. Hun har sett verden , og menneskene i den.

– I år er det 10 år siden jeg satte meg på flyet fra Brasilia til Helsinki. Jeg var nygift med en finsk mann, men ikke forelsket.

Anna møtte ektemannen mens han jobbet for et flyselskap i Brasil. Da han måtte hjem igjen, tok han henne med seg. I hjemlandet etterlot hun to unger fra et tidligere forhold, som besteforeldrene tok seg hånd om.

– Han tilbydde hjelpen jeg trengte, og jeg tok imot den. Planen var å få en bra jobb, så jeg kunne sende penger tilbake til familien. Jeg ville gjøre mer nytte for meg i Europa enn i landsbyen, sier Anna, med et blikk som borrer tilbake i tiden.

Ektemannen ordnet en jobb i flyselskapet, men etterhvert tok Anna også fatt på en utdanning i økonomi. Hun ville stå på egne bein, noe hun også gjorde, da ekteskapet begynte å rakne kort tid senere.

– Han viste seg å være forferdelig. Han ville egentlig holde meg hjemme, og borte fra samfunnet. Han pleide å si at han ga meg mat og internett, så jeg kunne kommunisere med familien – og det burde være nok.

Poledance hadde lenge vært en hobby og lidenskap for den unge brasilianeren, og hun startet snart et eget poledance-studio hvor hun instruerte finske kvinner i sporten. Anna la ut videoer og bilder fra ferdighetene sine på sosiale medier, hvor hun etterhvert ble oppdaget av arrangøren for et motorsykkelarrangement i Nederland.

Les også: Rus, ran og prostitusjon skaper trøbbel på Mallorca

Første opptreden

– De inviterte meg til Nederland for å danse på scenen der – og dette var første gangen jeg danset for penger. Det var egentlig helt forferdelig. Jeg trodde aldri at jeg skulle klare det, men jeg trengte pengene. Etter forestillingen kom allikevel masse jenter bort til meg og sa at showet var fantastisk – så jeg forstod at jeg ikke var aller verst.

Anna har gjort seg flere erfaringer med norske menn. Foto: Privat
Anna har gjort seg flere erfaringer med norske menn. Foto: Privat

Kort tid etter ble Anna oppsøkt av en agent, også via sosiale medier, med tilbud om en jobb som vertinne på en nattklubb i København. Han lokket med muligheter for gode inntekter.

– Han sa det var gode penger å tjene fordi jeg var brasiliansk, da dette var populært i Skandinavia. Jobb-beskrivelsen var rett og slett å se pen ut, snakke med menn, og selge champagne, på en såkalt «gentlemen’s club».

Anna godtok tilbudet og vendte nesen mot København.

– Likte du jobben fra starten av?

– Nei, det var egentlig et mareritt. Jeg er jo i utgangspunktet sjenert, og veldig utålmodig med menn. Så det var alt annet enn lett i starten.

Det tok allikevel ikke lang tid før hun grodde inn i rollen som vertinne, forteller hun.

– Etterhvert ble det ganske lett å overtale de – det var bare å være sjarmerende, og stille spørsmål om livene deres. Ofte var det bare snakk om å fylle opp egoene, og fortelle mennene det de ville høre - bruke kroppsspråket til å vise at du er interessert.

Les også: Kvinne (31) hevder hun tjente tre millioner på sexsalg på snaue to år

Høy champagneføring

Stillingen som vertinne hadde fast lønn, men også kommisjon for salg av champagne. Hun fikk 15 prosent av salg på flasker som kostet opp til 5000 kroner, og 20 prosent for de som var dyrere, samt tips fra kundene.

Stripping i Norge

- Stripping er et lovlig yrke i Norge.

- Det er strippeklubber i flere store norske byer.

- Både kvinner og menn jobber som strippere i Norge.

- Strippere jobber ofte på klubber, eller blir leid ut til private arrangement.

- Mange strippere på norske klubber kommer fra utlandet.

– Noen kvelder solgte jeg ingen flasker, og andre ganger solgte jeg 10. På én uke kunne jeg tjene 30.000 kroner, forteller Anna, uten mye stolthet i stemmen.

Grunnet ferdighetene i poledance, kom det etterhvert spørsmål fra agenten om Anna kunne tenke seg å jobbe som stripper ved andre klubber – også dette kom med lovnad om god inntekt.

– Det var bare pengene som drev meg inn i det – for å kunne sende hjem til familien i Brasil. Det var lite mulighet for vanlig dansing, så da tydde jeg til stripping.

– Var du usikker på valget om å begynne som stripper?

– Jeg var jo redd for å bli avvist i etterkant, og jeg følte på stigmaet rundt det å være en stripper, forteller Anna mens hun titter i bakken.

Jobben som vertinne var å se pen ut, snakke med menn, og selge champagne. Foto: Privat
Jobben som vertinne var å se pen ut, snakke med menn, og selge champagne. Foto: Privat

– Og jeg var sint, fortsetter hun plutselig.

– Jeg var lei menn, og sint på hvordan ekteskapet hadde sluttet. Men det var en måte å føle seg ønsket igjen – og attraktiv. Første gang på scenen var vanskelig å svelge, men så begynte jeg å tenke på hvorfor jeg var der, og alt som gjorde meg sint – så jeg lukket øynene, og lot sinnet bevege meg.

– Jeg vet egentlig ikke hvordan det gikk eller om folk likte det – jeg nektet å prate med noen. Etter forestillingen satte jeg meg bare i et hjørne og ventet til kveldsvakten var over.

– Nordmenn er rike

Etter en tid i København kom agenten med enda et tilbud – hun kunne fortsette jobben som vertinne på en nattklubb, eller Gentleman’s club, i Oslo.

– Nordmenn er rike, hadde han sagt.

– Dette er ikke akkurat strippeklubber som du har sett på film, forteller Anna.

– De har høyere status, dresskode, og ting foregår i ordnede former. Det er kameraer overalt, og alt er kontrollert.

Overgangen fra dansker til nordmenn gikk overraskende lett, sier hun.

– Jeg liker nordmenn, og da blir det lettere å få en kobling til mennene. De var ofte høflige, og behandlet meg pent – og det var sant at de har mye penger – ofte har de for mye penger. Noen av kundene I Oslo var så vant med å ha overflod av kapital, at de vet ikke hva de skal gjøre med pengene sine.

– I tillegg møtte jeg mange nordmenn som var veldig opptatt av ryktet sitt, og hvordan livet ser ut utad. De ville heller leve ulykkelige og ensomme enn å gi opp status i jobb og familie.

Anna ser ut i luften, tilbake i tid, og minnes én spesifikk kunde på en nattklubb i Oslo.

– En veldig velkledd mann satte seg ved siden av meg, og betalte for en privat dans, men han ville egentlig bare ha noen å prate med. Han begynte å fortelle meg om livet sitt, og hvordan han og kona har dårlig kommunikasjon. Derfor gikk han på slike nattklubber – det var lettere å finne noen å prate med. Han fortalte at han ønsket å skille seg, men var redd for å miste ansikt blant venner og kolleger.

Anna fikk beholde alle tips fra kundene. Foto: Privat
Anna fikk beholde alle tips fra kundene. Foto: Privat

Danserinnen krysser armene og ser betenkt ut i luften, før hun bryter ut:

– Også tror jeg mange av kundene fortrengte personlige følelser - fordi de bekymret seg om hva samfunnet mente, og å være akseptert. Når de kommer bak lukkede dører, kommer ofte sannheten frem.

Som anonym samtalepartner fikk Anna innsyn i et bredt spekter av ønsker og preferanser, blant mennene som oppsøkte henne på nattklubbene i Oslo.

– Mange trenger en høyning av egoet, og å bli fortalt at de er flinke og gode nok. Andre har et behov for det motsatte - de vil bli nedverdiget og tråkket ned.

Anna tar seg til pannen og rister på hodet.

– En av kundene ville ha et forhold med meg, men han ville at jeg skulle være utro og fortelle det til ham etterpå. Han likte at andre menn så meg og ønsket meg.

– Det ble aldri noe med ham.

– Hva følte du etter at jobben var over for kvelden?

– Noen ganger følte jeg meg tom - spesielt hvis jeg likte mannen jeg hadde pratet med. Noen ganger likte jeg oppmerksomheten jeg fikk. Én gang ble jeg til og med forelsket, men takk og lov så forstod jeg raskt at dette ikke kom til å fungere, så jeg stengte vekk følelsene.

Les også: Menn spiller ofte uinteressert i sex for å få det

Stilettheler og glitter er en del av uniformen til danserne. Foto: Privat
Stilettheler og glitter er en del av uniformen til danserne. Foto: Privat

Selv om Anna stort sett trivdes på klubbene i Oslo, var ikke livet alltid lett for vertinnene fra utlandet.

– Hvis ikke bo og -ansettelsesforholdene var så forferdelige hadde jeg nok fortsatt jobbet i Oslo. Vi ble tvunget til å bo i slitte leiligheter langt fra jobb, og vi ble konstant overvåket av sjefene våre. Det var spesielt verst for øst-europeere. Ofte har de ikke andre muligheter til å tjene penger, og må fortsette med denne jobben.

Overvåkingen var en måte å forhindre kjøp og salg av seksuelle tjenester, mener Anna.

– Selv hvis noen av jentene ville tilbydd andre tjenester etter jobb, ville det vært helt umulig med kontrollen de hadde over oss.

Nå har Anna flyttet tilbake til Finland og lagt dansestøvlettene på hylla. Hun har funnet seg en kjæreste, og studerer for å bli ingeniør.

– Du blir mentalt sliten av å jobbe som vertinne eller danser. All alkoholen, sene netter, og slitsomme mennesker - det kan ikke fungere i lengden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:26 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52 Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50 Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14 Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14 Politiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42 Innsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12 Brann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23 Bilbrann i Oslo22:50 Denne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45 Sykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38 NRK får bot for gullfiskdrap22:20 Mikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17 Hollywood-kjendis dømt til fengsel21:58 Padling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29 MDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25 FN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25 Mye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24 Greta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47 Rører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28 Byåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24 Tutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57 Jean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler19:32 EU-trio vil ha mer dialog for å trappe ned konflikten med Iran19:26 Norge har utvist 15 personer med IS-tilknytning18:55 Morten (53) om værkaoset i Spania: – Sykeste jeg noen gang har opplevd18:51 Mikkelsen ut av tetkampen etter dekk-tabbe18:40 Rolig lysdemonstrasjon i Hongkong18:38 Gresk politi slo til mot smuglerliga på flyplassen i Aten18:33 MDG på tråden med Venstre18:09 Cavagna vant i Spania – Hagen beholder åttendeplassen17:37 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen kan ha blitt drept hjemme17:34 Mattilsynet: Minst 102 hunder har hatt blodig diaré17:26 Flere til sykehus etter ulykke på E617:15 Brennende regnskog røyklegger byer i Indonesia16:57 Srour bekrefter positiv B-prøve
Siste nytt
21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:26NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52NorgeReineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50VerdenAmerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14SportHovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14NorgePolitiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42NorgeInnsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12NorgeBrann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23NorgeBilbrann i Oslo22:50NorgeDenne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45SportSykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38NorgeNRK får bot for gullfiskdrap22:20NorgeMikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17VerdenHollywood-kjendis dømt til fengsel21:58SportPadling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29PolitikkMDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25VerdenFN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25SportMye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24VerdenGreta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47VerdenRører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28SportByåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24SportTutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57VerdenJean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler19:32VerdenEU-trio vil ha mer dialog for å trappe ned konflikten med Iran19:26NorgeNorge har utvist 15 personer med IS-tilknytning18:55ReiseMorten (53) om værkaoset i Spania: – Sykeste jeg noen gang har opplevd18:51SportMikkelsen ut av tetkampen etter dekk-tabbe18:40VerdenRolig lysdemonstrasjon i Hongkong18:38VerdenGresk politi slo til mot smuglerliga på flyplassen i Aten18:33PolitikkMDG på tråden med Venstre18:09SportCavagna vant i Spania – Hagen beholder åttendeplassen17:37NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen kan ha blitt drept hjemme17:34Helse og livsstilMattilsynet: Minst 102 hunder har hatt blodig diaré17:26NorgeFlere til sykehus etter ulykke på E617:15VerdenBrennende regnskog røyklegger byer i Indonesia16:57SportSrour bekrefter positiv B-prøve
Populært