Bak lukkede dører:

«Anna» strippet for norske menn: – De vil bli nedverdiget og tråkket ned

<p dir="ltr" id="docs-internal-guid-25d52878-7fff-8243-9b3b-c0ea434fd1de">Anna opptrer på en av nattklubbene hun jobbet som danser og vertinne. Foto: Privat</p>
Anna opptrer på en av nattklubbene hun jobbet som danser og vertinne. Foto: Privat

En Sør-Amerikansk danserinne forteller om sine erfaringer med norske menn, i sin tid som vertinne på Oslos nattklubber.

«Anna» setter seg ned i stolen foran meg. Det kullsvarte håret vitner om hennes aner fra Brasil, men det hjemmestrikkede skjerfet og ullgenseren avslører en nyvunnet tilhørighet til de nordiske land. Hun har ansiktet til ei jente, men øynene til ei dame. Hun har sett verden , og menneskene i den.

– I år er det 10 år siden jeg satte meg på flyet fra Brasilia til Helsinki. Jeg var nygift med en finsk mann, men ikke forelsket.

Anna møtte ektemannen mens han jobbet for et flyselskap i Brasil. Da han måtte hjem igjen, tok han henne med seg. I hjemlandet etterlot hun to unger fra et tidligere forhold, som besteforeldrene tok seg hånd om.

– Han tilbydde hjelpen jeg trengte, og jeg tok imot den. Planen var å få en bra jobb, så jeg kunne sende penger tilbake til familien. Jeg ville gjøre mer nytte for meg i Europa enn i landsbyen, sier Anna, med et blikk som borrer tilbake i tiden.

Ektemannen ordnet en jobb i flyselskapet, men etterhvert tok Anna også fatt på en utdanning i økonomi. Hun ville stå på egne bein, noe hun også gjorde, da ekteskapet begynte å rakne kort tid senere.

– Han viste seg å være forferdelig. Han ville egentlig holde meg hjemme, og borte fra samfunnet. Han pleide å si at han ga meg mat og internett, så jeg kunne kommunisere med familien – og det burde være nok.

Poledance hadde lenge vært en hobby og lidenskap for den unge brasilianeren, og hun startet snart et eget poledance-studio hvor hun instruerte finske kvinner i sporten. Anna la ut videoer og bilder fra ferdighetene sine på sosiale medier, hvor hun etterhvert ble oppdaget av arrangøren for et motorsykkelarrangement i Nederland.

Les også: Rus, ran og prostitusjon skaper trøbbel på Mallorca

Første opptreden

– De inviterte meg til Nederland for å danse på scenen der – og dette var første gangen jeg danset for penger. Det var egentlig helt forferdelig. Jeg trodde aldri at jeg skulle klare det, men jeg trengte pengene. Etter forestillingen kom allikevel masse jenter bort til meg og sa at showet var fantastisk – så jeg forstod at jeg ikke var aller verst.

Anna har gjort seg flere erfaringer med norske menn. Foto: Privat
Anna har gjort seg flere erfaringer med norske menn. Foto: Privat

Kort tid etter ble Anna oppsøkt av en agent, også via sosiale medier, med tilbud om en jobb som vertinne på en nattklubb i København. Han lokket med muligheter for gode inntekter.

– Han sa det var gode penger å tjene fordi jeg var brasiliansk, da dette var populært i Skandinavia. Jobb-beskrivelsen var rett og slett å se pen ut, snakke med menn, og selge champagne, på en såkalt «gentlemen’s club».

Anna godtok tilbudet og vendte nesen mot København.

– Likte du jobben fra starten av?

– Nei, det var egentlig et mareritt. Jeg er jo i utgangspunktet sjenert, og veldig utålmodig med menn. Så det var alt annet enn lett i starten.

Det tok allikevel ikke lang tid før hun grodde inn i rollen som vertinne, forteller hun.

– Etterhvert ble det ganske lett å overtale de – det var bare å være sjarmerende, og stille spørsmål om livene deres. Ofte var det bare snakk om å fylle opp egoene, og fortelle mennene det de ville høre - bruke kroppsspråket til å vise at du er interessert.

Les også: Kvinne (31) hevder hun tjente tre millioner på sexsalg på snaue to år

Høy champagneføring

Stillingen som vertinne hadde fast lønn, men også kommisjon for salg av champagne. Hun fikk 15 prosent av salg på flasker som kostet opp til 5000 kroner, og 20 prosent for de som var dyrere, samt tips fra kundene.

Stripping i Norge

- Stripping er et lovlig yrke i Norge.

- Det er strippeklubber i flere store norske byer.

- Både kvinner og menn jobber som strippere i Norge.

- Strippere jobber ofte på klubber, eller blir leid ut til private arrangement.

- Mange strippere på norske klubber kommer fra utlandet.

– Noen kvelder solgte jeg ingen flasker, og andre ganger solgte jeg 10. På én uke kunne jeg tjene 30.000 kroner, forteller Anna, uten mye stolthet i stemmen.

Grunnet ferdighetene i poledance, kom det etterhvert spørsmål fra agenten om Anna kunne tenke seg å jobbe som stripper ved andre klubber – også dette kom med lovnad om god inntekt.

– Det var bare pengene som drev meg inn i det – for å kunne sende hjem til familien i Brasil. Det var lite mulighet for vanlig dansing, så da tydde jeg til stripping.

– Var du usikker på valget om å begynne som stripper?

– Jeg var jo redd for å bli avvist i etterkant, og jeg følte på stigmaet rundt det å være en stripper, forteller Anna mens hun titter i bakken.

Jobben som vertinne var å se pen ut, snakke med menn, og selge champagne. Foto: Privat
Jobben som vertinne var å se pen ut, snakke med menn, og selge champagne. Foto: Privat

– Og jeg var sint, fortsetter hun plutselig.

– Jeg var lei menn, og sint på hvordan ekteskapet hadde sluttet. Men det var en måte å føle seg ønsket igjen – og attraktiv. Første gang på scenen var vanskelig å svelge, men så begynte jeg å tenke på hvorfor jeg var der, og alt som gjorde meg sint – så jeg lukket øynene, og lot sinnet bevege meg.

– Jeg vet egentlig ikke hvordan det gikk eller om folk likte det – jeg nektet å prate med noen. Etter forestillingen satte jeg meg bare i et hjørne og ventet til kveldsvakten var over.

– Nordmenn er rike

Etter en tid i København kom agenten med enda et tilbud – hun kunne fortsette jobben som vertinne på en nattklubb, eller Gentleman’s club, i Oslo.

– Nordmenn er rike, hadde han sagt.

– Dette er ikke akkurat strippeklubber som du har sett på film, forteller Anna.

– De har høyere status, dresskode, og ting foregår i ordnede former. Det er kameraer overalt, og alt er kontrollert.

Overgangen fra dansker til nordmenn gikk overraskende lett, sier hun.

– Jeg liker nordmenn, og da blir det lettere å få en kobling til mennene. De var ofte høflige, og behandlet meg pent – og det var sant at de har mye penger – ofte har de for mye penger. Noen av kundene I Oslo var så vant med å ha overflod av kapital, at de vet ikke hva de skal gjøre med pengene sine.

– I tillegg møtte jeg mange nordmenn som var veldig opptatt av ryktet sitt, og hvordan livet ser ut utad. De ville heller leve ulykkelige og ensomme enn å gi opp status i jobb og familie.

Anna ser ut i luften, tilbake i tid, og minnes én spesifikk kunde på en nattklubb i Oslo.

– En veldig velkledd mann satte seg ved siden av meg, og betalte for en privat dans, men han ville egentlig bare ha noen å prate med. Han begynte å fortelle meg om livet sitt, og hvordan han og kona har dårlig kommunikasjon. Derfor gikk han på slike nattklubber – det var lettere å finne noen å prate med. Han fortalte at han ønsket å skille seg, men var redd for å miste ansikt blant venner og kolleger.

Anna fikk beholde alle tips fra kundene. Foto: Privat
Anna fikk beholde alle tips fra kundene. Foto: Privat

Danserinnen krysser armene og ser betenkt ut i luften, før hun bryter ut:

– Også tror jeg mange av kundene fortrengte personlige følelser - fordi de bekymret seg om hva samfunnet mente, og å være akseptert. Når de kommer bak lukkede dører, kommer ofte sannheten frem.

Som anonym samtalepartner fikk Anna innsyn i et bredt spekter av ønsker og preferanser, blant mennene som oppsøkte henne på nattklubbene i Oslo.

– Mange trenger en høyning av egoet, og å bli fortalt at de er flinke og gode nok. Andre har et behov for det motsatte - de vil bli nedverdiget og tråkket ned.

Anna tar seg til pannen og rister på hodet.

– En av kundene ville ha et forhold med meg, men han ville at jeg skulle være utro og fortelle det til ham etterpå. Han likte at andre menn så meg og ønsket meg.

– Det ble aldri noe med ham.

– Hva følte du etter at jobben var over for kvelden?

– Noen ganger følte jeg meg tom - spesielt hvis jeg likte mannen jeg hadde pratet med. Noen ganger likte jeg oppmerksomheten jeg fikk. Én gang ble jeg til og med forelsket, men takk og lov så forstod jeg raskt at dette ikke kom til å fungere, så jeg stengte vekk følelsene.

Les også: Menn spiller ofte uinteressert i sex for å få det

Stilettheler og glitter er en del av uniformen til danserne. Foto: Privat
Stilettheler og glitter er en del av uniformen til danserne. Foto: Privat

Selv om Anna stort sett trivdes på klubbene i Oslo, var ikke livet alltid lett for vertinnene fra utlandet.

– Hvis ikke bo og -ansettelsesforholdene var så forferdelige hadde jeg nok fortsatt jobbet i Oslo. Vi ble tvunget til å bo i slitte leiligheter langt fra jobb, og vi ble konstant overvåket av sjefene våre. Det var spesielt verst for øst-europeere. Ofte har de ikke andre muligheter til å tjene penger, og må fortsette med denne jobben.

Overvåkingen var en måte å forhindre kjøp og salg av seksuelle tjenester, mener Anna.

– Selv hvis noen av jentene ville tilbydd andre tjenester etter jobb, ville det vært helt umulig med kontrollen de hadde over oss.

Nå har Anna flyttet tilbake til Finland og lagt dansestøvlettene på hylla. Hun har funnet seg en kjæreste, og studerer for å bli ingeniør.

– Du blir mentalt sliten av å jobbe som vertinne eller danser. All alkoholen, sene netter, og slitsomme mennesker - det kan ikke fungere i lengden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse
Siste nytt
12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39KulturHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse
Populært