Bak lukkede dører:

«Anna» strippet for norske menn: – De vil bli nedverdiget og tråkket ned

<p dir="ltr" id="docs-internal-guid-25d52878-7fff-8243-9b3b-c0ea434fd1de">Anna opptrer på en av nattklubbene hun jobbet som danser og vertinne. Foto: Privat</p>
Anna opptrer på en av nattklubbene hun jobbet som danser og vertinne. Foto: Privat

En Sør-Amerikansk danserinne forteller om sine erfaringer med norske menn, i sin tid som vertinne på Oslos nattklubber.

«Anna» setter seg ned i stolen foran meg. Det kullsvarte håret vitner om hennes aner fra Brasil, men det hjemmestrikkede skjerfet og ullgenseren avslører en nyvunnet tilhørighet til de nordiske land. Hun har ansiktet til ei jente, men øynene til ei dame. Hun har sett verden , og menneskene i den.

– I år er det 10 år siden jeg satte meg på flyet fra Brasilia til Helsinki. Jeg var nygift med en finsk mann, men ikke forelsket.

Anna møtte ektemannen mens han jobbet for et flyselskap i Brasil. Da han måtte hjem igjen, tok han henne med seg. I hjemlandet etterlot hun to unger fra et tidligere forhold, som besteforeldrene tok seg hånd om.

– Han tilbydde hjelpen jeg trengte, og jeg tok imot den. Planen var å få en bra jobb, så jeg kunne sende penger tilbake til familien. Jeg ville gjøre mer nytte for meg i Europa enn i landsbyen, sier Anna, med et blikk som borrer tilbake i tiden.

Ektemannen ordnet en jobb i flyselskapet, men etterhvert tok Anna også fatt på en utdanning i økonomi. Hun ville stå på egne bein, noe hun også gjorde, da ekteskapet begynte å rakne kort tid senere.

– Han viste seg å være forferdelig. Han ville egentlig holde meg hjemme, og borte fra samfunnet. Han pleide å si at han ga meg mat og internett, så jeg kunne kommunisere med familien – og det burde være nok.

Poledance hadde lenge vært en hobby og lidenskap for den unge brasilianeren, og hun startet snart et eget poledance-studio hvor hun instruerte finske kvinner i sporten. Anna la ut videoer og bilder fra ferdighetene sine på sosiale medier, hvor hun etterhvert ble oppdaget av arrangøren for et motorsykkelarrangement i Nederland.

Les også: Rus, ran og prostitusjon skaper trøbbel på Mallorca

Første opptreden

– De inviterte meg til Nederland for å danse på scenen der – og dette var første gangen jeg danset for penger. Det var egentlig helt forferdelig. Jeg trodde aldri at jeg skulle klare det, men jeg trengte pengene. Etter forestillingen kom allikevel masse jenter bort til meg og sa at showet var fantastisk – så jeg forstod at jeg ikke var aller verst.

Anna har gjort seg flere erfaringer med norske menn. Foto: Privat
Anna har gjort seg flere erfaringer med norske menn. Foto: Privat

Kort tid etter ble Anna oppsøkt av en agent, også via sosiale medier, med tilbud om en jobb som vertinne på en nattklubb i København. Han lokket med muligheter for gode inntekter.

– Han sa det var gode penger å tjene fordi jeg var brasiliansk, da dette var populært i Skandinavia. Jobb-beskrivelsen var rett og slett å se pen ut, snakke med menn, og selge champagne, på en såkalt «gentlemen’s club».

Anna godtok tilbudet og vendte nesen mot København.

– Likte du jobben fra starten av?

– Nei, det var egentlig et mareritt. Jeg er jo i utgangspunktet sjenert, og veldig utålmodig med menn. Så det var alt annet enn lett i starten.

Det tok allikevel ikke lang tid før hun grodde inn i rollen som vertinne, forteller hun.

– Etterhvert ble det ganske lett å overtale de – det var bare å være sjarmerende, og stille spørsmål om livene deres. Ofte var det bare snakk om å fylle opp egoene, og fortelle mennene det de ville høre - bruke kroppsspråket til å vise at du er interessert.

Les også: Kvinne (31) hevder hun tjente tre millioner på sexsalg på snaue to år

Høy champagneføring

Stillingen som vertinne hadde fast lønn, men også kommisjon for salg av champagne. Hun fikk 15 prosent av salg på flasker som kostet opp til 5000 kroner, og 20 prosent for de som var dyrere, samt tips fra kundene.

Stripping i Norge

- Stripping er et lovlig yrke i Norge.

- Det er strippeklubber i flere store norske byer.

- Både kvinner og menn jobber som strippere i Norge.

- Strippere jobber ofte på klubber, eller blir leid ut til private arrangement.

- Mange strippere på norske klubber kommer fra utlandet.

– Noen kvelder solgte jeg ingen flasker, og andre ganger solgte jeg 10. På én uke kunne jeg tjene 30.000 kroner, forteller Anna, uten mye stolthet i stemmen.

Grunnet ferdighetene i poledance, kom det etterhvert spørsmål fra agenten om Anna kunne tenke seg å jobbe som stripper ved andre klubber – også dette kom med lovnad om god inntekt.

– Det var bare pengene som drev meg inn i det – for å kunne sende hjem til familien i Brasil. Det var lite mulighet for vanlig dansing, så da tydde jeg til stripping.

– Var du usikker på valget om å begynne som stripper?

– Jeg var jo redd for å bli avvist i etterkant, og jeg følte på stigmaet rundt det å være en stripper, forteller Anna mens hun titter i bakken.

Jobben som vertinne var å se pen ut, snakke med menn, og selge champagne. Foto: Privat
Jobben som vertinne var å se pen ut, snakke med menn, og selge champagne. Foto: Privat

– Og jeg var sint, fortsetter hun plutselig.

– Jeg var lei menn, og sint på hvordan ekteskapet hadde sluttet. Men det var en måte å føle seg ønsket igjen – og attraktiv. Første gang på scenen var vanskelig å svelge, men så begynte jeg å tenke på hvorfor jeg var der, og alt som gjorde meg sint – så jeg lukket øynene, og lot sinnet bevege meg.

– Jeg vet egentlig ikke hvordan det gikk eller om folk likte det – jeg nektet å prate med noen. Etter forestillingen satte jeg meg bare i et hjørne og ventet til kveldsvakten var over.

– Nordmenn er rike

Etter en tid i København kom agenten med enda et tilbud – hun kunne fortsette jobben som vertinne på en nattklubb, eller Gentleman’s club, i Oslo.

– Nordmenn er rike, hadde han sagt.

– Dette er ikke akkurat strippeklubber som du har sett på film, forteller Anna.

– De har høyere status, dresskode, og ting foregår i ordnede former. Det er kameraer overalt, og alt er kontrollert.

Overgangen fra dansker til nordmenn gikk overraskende lett, sier hun.

– Jeg liker nordmenn, og da blir det lettere å få en kobling til mennene. De var ofte høflige, og behandlet meg pent – og det var sant at de har mye penger – ofte har de for mye penger. Noen av kundene I Oslo var så vant med å ha overflod av kapital, at de vet ikke hva de skal gjøre med pengene sine.

– I tillegg møtte jeg mange nordmenn som var veldig opptatt av ryktet sitt, og hvordan livet ser ut utad. De ville heller leve ulykkelige og ensomme enn å gi opp status i jobb og familie.

Anna ser ut i luften, tilbake i tid, og minnes én spesifikk kunde på en nattklubb i Oslo.

– En veldig velkledd mann satte seg ved siden av meg, og betalte for en privat dans, men han ville egentlig bare ha noen å prate med. Han begynte å fortelle meg om livet sitt, og hvordan han og kona har dårlig kommunikasjon. Derfor gikk han på slike nattklubber – det var lettere å finne noen å prate med. Han fortalte at han ønsket å skille seg, men var redd for å miste ansikt blant venner og kolleger.

Anna fikk beholde alle tips fra kundene. Foto: Privat
Anna fikk beholde alle tips fra kundene. Foto: Privat

Danserinnen krysser armene og ser betenkt ut i luften, før hun bryter ut:

– Også tror jeg mange av kundene fortrengte personlige følelser - fordi de bekymret seg om hva samfunnet mente, og å være akseptert. Når de kommer bak lukkede dører, kommer ofte sannheten frem.

Som anonym samtalepartner fikk Anna innsyn i et bredt spekter av ønsker og preferanser, blant mennene som oppsøkte henne på nattklubbene i Oslo.

– Mange trenger en høyning av egoet, og å bli fortalt at de er flinke og gode nok. Andre har et behov for det motsatte - de vil bli nedverdiget og tråkket ned.

Anna tar seg til pannen og rister på hodet.

– En av kundene ville ha et forhold med meg, men han ville at jeg skulle være utro og fortelle det til ham etterpå. Han likte at andre menn så meg og ønsket meg.

– Det ble aldri noe med ham.

– Hva følte du etter at jobben var over for kvelden?

– Noen ganger følte jeg meg tom - spesielt hvis jeg likte mannen jeg hadde pratet med. Noen ganger likte jeg oppmerksomheten jeg fikk. Én gang ble jeg til og med forelsket, men takk og lov så forstod jeg raskt at dette ikke kom til å fungere, så jeg stengte vekk følelsene.

Les også: Menn spiller ofte uinteressert i sex for å få det

Stilettheler og glitter er en del av uniformen til danserne. Foto: Privat
Stilettheler og glitter er en del av uniformen til danserne. Foto: Privat

Selv om Anna stort sett trivdes på klubbene i Oslo, var ikke livet alltid lett for vertinnene fra utlandet.

– Hvis ikke bo og -ansettelsesforholdene var så forferdelige hadde jeg nok fortsatt jobbet i Oslo. Vi ble tvunget til å bo i slitte leiligheter langt fra jobb, og vi ble konstant overvåket av sjefene våre. Det var spesielt verst for øst-europeere. Ofte har de ikke andre muligheter til å tjene penger, og må fortsette med denne jobben.

Overvåkingen var en måte å forhindre kjøp og salg av seksuelle tjenester, mener Anna.

– Selv hvis noen av jentene ville tilbydd andre tjenester etter jobb, ville det vært helt umulig med kontrollen de hadde over oss.

Nå har Anna flyttet tilbake til Finland og lagt dansestøvlettene på hylla. Hun har funnet seg en kjæreste, og studerer for å bli ingeniør.

– Du blir mentalt sliten av å jobbe som vertinne eller danser. All alkoholen, sene netter, og slitsomme mennesker - det kan ikke fungere i lengden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:46 BBC kutter 450 journaliststillinger15:26 Steinras førte til innstilte tog ved Bergen15:25 Budrunden i gang for Premier League, TV 2 kan bli utfordret14:52 Vått og vindfullt vær i vente14:50 Krekar varetektsfengslet i åtte nye uker14:43 Tyveribande reiste til Norge syv ganger – stjal for flere millioner14:08 Trump-plan vekker ingen jubel internasjonalt13:59 Steinmeier: Fortidas ondskap er tilbake13:27 NM i fare for Emil Iversen13:26 EU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17 Cowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35 Rösler overtar tysk bunnlag12:01 Tine tar opp kampen mot osteimport12:00 Avis: Haaland-klausulen er på 750 millioner kroner11:55 Radartrøbbel satte flytrafikken nord for Røros ut av spill11:47 Folkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45 Tottenham styrker midtbanen11:19 Niåring siktet for drapsforsøk i USA11:19 Mann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06 SV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06 Hvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18 SAS stopper ikke Kina-flygninger09:36 Snø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36 Færre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28 Første spørretime etter regjeringskrisen09:11 Nordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45 Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23 Flyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Forskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Kraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 – Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Helsedirektoratet anbefaler ikke helsesjekk ved innreise til Norge13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 2019
Siste nytt
15:46KulturBBC kutter 450 journaliststillinger15:26NorgeSteinras førte til innstilte tog ved Bergen15:25SportBudrunden i gang for Premier League, TV 2 kan bli utfordret14:52NorgeVått og vindfullt vær i vente14:50NorgeKrekar varetektsfengslet i åtte nye uker14:43NorgeTyveribande reiste til Norge syv ganger – stjal for flere millioner14:08VerdenTrump-plan vekker ingen jubel internasjonalt13:59VerdenSteinmeier: Fortidas ondskap er tilbake13:27SportNM i fare for Emil Iversen13:26VerdenEU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17NorgeCowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35SportRösler overtar tysk bunnlag12:01PengerTine tar opp kampen mot osteimport12:00SportAvis: Haaland-klausulen er på 750 millioner kroner11:55NorgeRadartrøbbel satte flytrafikken nord for Røros ut av spill11:47Helse og livsstilFolkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45SportTottenham styrker midtbanen11:19VerdenNiåring siktet for drapsforsøk i USA11:19NorgeMann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06PolitikkSV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06NorgeHvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18ReiseSAS stopper ikke Kina-flygninger09:36SportSnø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36NorgeFærre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28PolitikkFørste spørretime etter regjeringskrisen09:11PengerNordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45NorgeGjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23ReiseFlyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28Helse og livsstilForskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45PolitikkAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37PengerApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11PolitikkHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09PengerKraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18PolitikkPerus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57Verden– Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilHelsedirektoratet anbefaler ikke helsesjekk ved innreise til Norge13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 2019
Populært