Marie Aubert – skammens apostel

Marie Aubert har debutert med romanen «Voksne mennesker», som har fått ros av kritikere og er blitt en snakkis.
Marie Aubert har debutert med romanen «Voksne mennesker», som har fått ros av kritikere og er blitt en snakkis. Foto: Mimsy Møller

Hun vil inn i det såreste og mest skamfulle i mennesker når hun skriver bøker. Temaet ufrivillig barnløshet ble veien inn dit for Marie Aubert.

– Vi har laget oss en verden, et samfunn, der barn og familie står veldig sterkt, og den blir betraktet som veldig viktig for vår voksne identitet. Hvem er man uten barn? Og hva vil det si å være voksen, i en familie, hvis man ikke har sin egen familie? Er man bare en datter? En litt sånn «inbetween» forvokst tenåring?

Disse spørsmålene har Marie Aubert sittet med den siste tida. Til slutt ble svarene til hennes første roman, «Voksne mennesker», som har blitt til sommeren store boksnakkis. Solgt til fire land før utgivelsen, har den også blitt.

Hun har skrevet en roman om en dame på 40, ved navn Ida, som i altfor lang tid har utsatt å ta stilling til om hun vil ha barn. Det har vært så mye annet i veien, å gjøre karriere, satse på seg selv, date de gale mannfolka, ligge med de gale mannfolka, bli dumpa av de gale mannfolka. Plutselig står hun der som 40-åring, og får beskjed om at det er for seint. For Ida altså, romankarakteren i «Voksne mennesker».

– Jeg har puttet meg selv inn i alle karakterene på sett og vis

Fem favoritter

Musikk: Hører meg akkurat nå gjennom alle Beatles’ album på nytt

Film: Gösta, Lukas Moodyssons nye HBO-serie, om en mann som er for snill for denne verden og de uutholdelige menneskene rundt ham

Bok: «Store forventninger» av Charles Dickens. Jeg har knapt nok lest Dickens før, og det er kjempegøy

Mat: Jordbær. Til alle måltider. Jeg prøver å tyne den korte jordbærsesongen til det ytterste

Sted: Hytta på Sørlandet, med kjæresten min

Marie Aubert

* Født 17. juli 1979

* Utdannet innenfor litteraturvitenskap og journalistikk.

* Tidligere jobbet i Dagsavisens kulturavdeling.

* Debuterte i 2016 med novellesamlingen «Kan jeg bli med deg hjem» på Forlaget Oktober, etter at hun vant en novellekonkurranse på Blå i regi av Vinduet.

* Jobber til vanlig som informasjonsrådgiver hos Kagge Forlag.

* Romandebuten «Voksne mennesker» ble solgt til Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland før utgivelsen.

På papiret kan Auberts liv ligne, hun har nesten på dagen fylt 40, har ikke barn, er en dame med driv og mål for øye – som har gjort braksuksess som debutant – og som har vært i et vennekollektiv der det bestandig har vært mange single og barnløse.

Det er relativt uaktuelt for Aubert å si hvordan hun selv har forholdt seg til disse spørsmålene og valgene i livet. Hun er nesten litt streng og vil beholde kontrollen, «sånn tror jeg det må være, jeg vil ikke legge noen føringer», sier hun.

Men når hun skriver fram Ida er hun likevel en bit av Aubert, en bit av en venninne og en bit av en kvinne som hun aldri har møtt.

– Jeg har puttet meg selv inn i alle karakterene på sett og vis, men jeg kan kjenne meg igjen i å ville være «the fucking best», slik som Ida vil. Hun har noen av de typiske «eldste barn»-trekkene: hun er litt sint, kan fort bli litt bedreviter og er ganske selvrettferdig. Det er ikke akkurat sympatiske trekk å kjenne seg igjen i! ler Aubert.

– Men jeg kan nok være litt sånn overfor familien min, jeg vil gjøre det på min måte.

Dette skrev Dagsavisen om «Voksne mennesker» : Marie Aubert skriver elegant om smerten ved å oppdage at livet har gått forbi, i stillhet. (Dagsavisen+)

Det er lett å se det for seg: to uker inn i fellesferien med familien. Alle har sine behov, alle har hvert sitt tempo. Tomme melkekartonger blir satt inn i kjøleskapet igjen, skitne tallerkener blir dumpet i vasken, våte håndklær ligger og surner på plattingen. Selvrettferdighet trenger seg fram:

– Hvorfor er det bare meg som tar i et tak her? Det er typisk meg å klage over at det bare er jeg som tar de tallerkenene, selv om jeg ikke vet hva de andre har gjort! sier hun og ler.

Les også: Ny bok: Spesialetterforsker Robert Mueller tegnet opp en siktelse mot Donald Trump

Vil ikke bli talsperson for karakterene

Romanen til Aubert er et kammerspill satt sammen av slike situasjoner: to søstre, en ektemann, et stebarn og en mor sammen på sommerhytta. Marte, lillesøsteren, har lenge prøvd iherdig å få barn med Kristoffer, mens Ida håper at hun er fertil nok til å kunne fryse ned egg i Sverige.

– Ida, Kristoffer og Marthe har ganske ulike liv, men alle sliter i en eller annen grad med at valgene de har tatt ikke har brakt dem dit de vil, sier Aubert.

Det ligger mye usagt, sårbart og skamfullt mellom søstrene spesielt, et språk de aldri har blitt vant til å bruke seg imellom. I fraværet av alt de ikke klarer å si til hverandre, trykker de på smertepunktene til hverandre, og de går altfor langt for å hevde seg selv.

I sentrum står likevel det store «valget» om å få eller ikke få barn.

– Jeg har ikke noe behov for å bli noen talsperson for noen av karakterene i romanen min, ei heller barnløshet. For dette er ikke et debattinnlegg. Men det å få barn, eller ikke få barn, er en stor del av det moderne livet. Folk som er rundt 40 i dag holder på ganske intenst å klargjøre om de skal eller ikke skal få barn. Mange prøver beinhardt med prøverør, noen drar til Spania, driver med eggdonasjon, noen har kjempeangst fordi de har gjort ti prøverørsforsøk og får det ikke til. Og noen er single og forstår etter hvert at dette nok ikke blir noe av, sier hun.

Les også: Spådde at dobbeltsengen ville forsvinne

Snakker ofte om det som et valg

Aubert trekker fram at det nok er enklere for dem som har vært veldig klare i sine valg.

– Det snakkes jo veldig mye om de som er helt frivillig barnløse, eller de som alltid har visst at de skal ha barn. Kanskje er det lettere å ta et av de ståstedene der, enn de som tenker at de får se, som kanskje er de fleste av oss, sier hun.

Aubert peker på at vi lever i en tid der vi aldri har hatt større frihet eller flere valgmuligheter enn vi har nå. Det er et mulighetsrom som ofte skaper mye handlingslammelse og angst. Likevel er det noe naivt med troen på at vi kan være vår egen lykkes smed.

– I dag snakker vi ofte om å få barn eller ikke få barn som om det er et valg – vi setter vår lit til teknologien og vår egen påvirkningskraft, men kan likevel erfare at vi kommer til kort. Troen på at livet avgjøres gjennom å ta de rette valgene er i det hele tatt litt farlig, tror jeg. Du ansvarliggjør deg selv enormt mye på den måten, man kan bli veldig redd for å velge feil eller for å mislykkes, og det åpner for mye skuffelse og angst og lite for aksept og forsoning. Mye av livet avgjøres av ting som er helt utenfor vår kontroll, og det er ganske mange omstendigheter du ikke kan velge deg ut av, sier hun.

Les også: «Fremvandrerne»: Helt fremragende

– Drømte ikke om å bli en folk så på

Valgene som har definert Auberts liv begynte i første omgang ni måneder før 17. juli 1979. Hun vokste opp i en såkalt vanlig, statskristelig familie: søndagsskole, tensingkor og salmer var barndommens ingredienser. Ingen predikanter, puritanisme eller frykt for dommedag. Hun elsket salmer og verserim, levde i bøkenes verden, drømte om å bli Ronja Røverdatter, var typisk «god på stil», kunne være fryktelig veslevoksen og skulle selvfølgelig bli forfatter.

– Jeg tror ikke jeg drømte om å bli en folk så på, men jeg hadde lyst til å skrive fra veldig tidlig alder, siden før jeg kan huske det. Jeg var enebarn og en veldig tilbakelent, lesende, usportslig unge, som ble så forelska i ord, fortellinger, det å dikte.

Bokhylla sto i sentrum i familien, slik den hadde gjort i generasjoner.

– Mamma var så engstelig for at jeg skulle se filmer som var skumle eller «for voksne» for meg som barn, der var hun kjempestreng. Jeg så ikke «Twin Peaks» for eksempel, det falt meg ikke inn å spørre engang. Men i bokhylla var det helt frislipp! Mamma er en veldig «boklig» dame, familien min har vært lærere i alle slektsledd, og det var veldig viktig å lese. Jeg leste alt mulig, altfor tidlig! Jeg slukte blant annet mammas «Kvinne, kjenn din kropp», den 70-tallsutgaven med mye nakne damer og hår under armene – hvor det kunne stå: «går partneren din til sengs med deg eller fitta di?» De var veldig kontante på 70-tallet! Aubert ler.

– Jeg husker også veldig godt da jeg oppdaget Hulebjørnenes klan. Da var jeg vel 12 år. Mamma synes det var veldig flott at jeg leste historiske romaner, Aubert fortsetter å le.

– Jeg slukte det jo fordi det var rein husmorporno.

Auberts skuldre rister da hun snakker om barndommens absurditeter. Hun er god på å humre, rynke på nesen, bruke hele ansiktet; det er masse humør i dama fra Torshov. For det er asfaltjungelen i øst som nå regnes som hjem, og noe ligger tilbakelagt i barndomsriket på Østlandet. Barnetroen hun en dag ikke klarte å ta med seg videre i voksenlivet, og en nedarvet sorg om lillesøsteren som døde før livet knapt hadde begynt, er noe av det som ligger der.

– Jeg tror en så tidlig erfaring av sorg i en familie er veldig formativt. Jeg ble veldig tidlig klar over at sorgen er et innslag i livet, og at døden kan skje.

Les også: Flyktningkrise fra fortiden i den norske HBO-serien «Beforeigners»

– Vi var veldig liberale hjemme

I møte med slik sorg og fravær var religionen en stødig grunn i livet. Aubert forsøkte å gjøre barnetroen til voksentro, og det fungerte i mange år. Men etter hvert var den ikke like enkel å lene seg på.

– Jeg var ikke innvevd i noe kristent miljø som barn, vi var veldig liberale hjemme. Der var det veldig greit med homoekteskap og alle skjønte det var viktig med en abortlov. Så det handlet aldri om å bryte med noe miljø. Det var en grunnfølelse i livet som ble annerledes. Jeg mistet forankring, selv om jeg fortsatt føler meg kulturelt hjemme i kirka. Selve opplevelsen av det å tro, det å kjenne i dypet av seg selv at dette er noe jeg tror på, den klarte jeg ikke mobilisere lenger. Plutselig var den ikke der som en sikkerhet lenger.

– Hva var det som utløste det?

– Jeg ble voksen, rett og slett. Troen var noe jeg hadde båret med meg som en selvfølgelighet. Som voksen hadde jeg aldri tilegnet meg den på nytt.

– Var det en eksistensiell krise?

– Ja, det er var det. Jeg mistet følelsen av grunnfjell. Troen hadde alltid bare vært der. Det handlet om å miste en måte å se verden på, som alltid har vært den måten du så verden på. Plutselig ble alt helt annerledes, synet på døden, livet og hva som skjer etterpå. Det veldig store størrelser. Men jeg har landet på at det faktisk an å være et sted midt imellom. Jeg blir litt trassig der, jeg vil claime det rommet i midten!

Krever litt leting

Fra et agnostisk ståsted forteller Aubert at hun ofte blir sint når hun havner i diskusjoner med beinharde ateister.

– Jeg synes ofte man blir møtt med den holdningen om at man ikke kan forene en religiøs tro med et intellekt, å tro betyr at du må være litt dum, litt naiv, veldig godtroende. Da kan du ikke tenke. Den er jeg sterkt uenig i! Jeg er ikke smartere eller mer oppegående nå enn da. Hodet er akkurat det samme, sier hun og smiler.

Grunnfjellet i det voksne liv ble derfor noe langt mer håndgripelig.

– Det handler om å høre til som et menneske blant andre mennesker. Kjenne at man har en plass. Men det krever litt leting. Ragnar Hovland har sagt noe klokt: «I lengda kan ein ikkje leva som om kvar dag var den siste». Det er noe med at du ikke kan være i det voldsomt eksistensielle rommet i lengden, du må ned til hverdagen igjen før eller senere. Det er det fine med livet og, at hverdagen og livsfølelsen tar overhånd, uansett.

Les også: Lars Saabye skriver om kreftsykdommen i sin nye bok

Relasjoner som brister

Hun tror erfaringene med brudd har blitt med inn i skrivingen. For et gjennomgående tema i Auberts litteratur er nettopp det temaet. Relasjoner, mellom søsken, venninner, foreldre og barn eller kjærester, som brister, forsvinner eller ikke fungerer.

– Når en opplever brudd er man på et sted i livet hvor man kommer litt ut av det. Det er vel ofte en situasjon der man taper maska, og hvor man kommer til kort med de gode intensjonene sine. Fram til det har man kanskje hatt en oppfatning at man er en «fair», ålreit, en raus person, en god og støttende venn, en bra slektning. Og blir det slutt med kjæresten din skal du i hvert fall være en sånn eks som er veldig ordentlig, som klarer å avvikle dette på en skikkelig måte! Vi har som regel noen slike bilder av oss selv. Men så stilles du kanskje ovenfor en situasjon der du er i ferd med å miste noe som betyr mye for deg, og det presser deg opp i et hjørne. Og da kommer det ut så mye drit! De mest ålreite folk er jo i stand til å oppføre seg helt tussete, hvis de blir brakt ut av fatning. Alt det folk gjør! Hva det vekker i folk å bli forlatt eller forlate. Det er så mye som kommer fram i slike situasjoner som vi ellers aldri viser: hensynsløshet, stakkarslighet, smålighet, sjalusi. Det spennet vi har i oss er noe som interesserer meg å skrive om, og jeg tenker det er klokt å bli kjent med disse sidene av seg selv.

– Det handler om tap av kontroll slik jeg ser det, og alt vi gjør i desperasjon for å stabilisere en eventuell maktubalanse. Det kan du bli selvrettferdig av, eller veldig ynkelig. Hva du får deg til å si når noen velger deg bort for eksempel! Å be noen som ikke vil ha deg likevel om å bli, «ikke gå», jeg har aldri vært mindre enn de gangene jeg har sagt det til noen.

– Ja! Tap av kontroll, det er nok nettopp det. Det er interessant å skrive om hvordan vi handler og føler når kontrollen tas fra oss. Når grunnen skjelver, hvem blir vi da?

– Det er jo fryktelig skammelig å lese om, du går langt for å fremkalle den skammen hos karakterene dine virker det som. Skam er i seg selv blitt et slags trendord, vi vil den til livs hele tida. Vil du det?

– Snarere det motsatte! Mye skam er jo ganske på sin plass, det finnes absolutt ting du bør skamme deg over, som å oppføre seg dårlig mot andre. Jeg er ikke noen forkjemper for at vi skal løsrive oss helt fra skammen. Hvis du gjør det kan du faktisk ikke samhandle med andre mennesker, inngå i relasjoner eller være i verden. Det regulerer oss jo. Men det finnes også en skam som er dypere og vondere å ta i, den som handler om å ikke passe inn, å ikke føle seg nok elsket. Jeg prøver å finne den dypeste skammen hos karakterene jeg skriver om. Det er sånn jeg synes jeg blir ordentlig kjent med dem.

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans
Siste nytt
09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17VerdenAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans
Populært