På den andre siden av elven

Langs elvebredden kan Ghunchachah se over på de tadsjikiske kvinnene, som vandrer med håret løst.
Langs elvebredden kan Ghunchachah se over på de tadsjikiske kvinnene, som vandrer med håret løst. Foto: Gina Grieg Riisnæs

Ghunchachah solgte sin 16 år gamle datter for én rupi. Døtrene til Qumry kan velge ektemann selv. Her bor kvinnene femti meter unna hverandre, men lever i to forskjellige verdener.

– Har du reist hele denne veien, bare for å snakke med kvinner? spør tolken. Vi møtes i Nusai, nord i Afghanistan. På andre siden av elven, femti meter unna, ligger landsbyen Kalai Khum, i nabolandet Tadsjikistan. Langs elvebredden speiler de to landsbyene hverandre.

Når innbyggerne på hver side våkner om morgenen, skuer de opp på de samme tårnende fjellene. Hører bruset fra den samme elven. Regner det i et land, regner det i det andre. De er muslimer på begge sider.

Men kvinnene i disse landsbyene lever i to forskjellige verdener.

Fanget i livet

– Her bare overlever vi, forteller Ghunchachah.

En støvete grusvei utgjør hovedgaten i den afghanske landsbyen Nusai. Hus og hager ligger skjult fra hovedveien, godt gjemt bak høye steinvegger. Langs gaten vandrer blåsvøpte kvinner i identiske burkaer.

Inn en av sidegatene bor Ghunchachah. Hun vet ikke hvor gammel hun er. Men er sikker på at hun er over førti år. Når vi møter henne, står hun i hagen og kaster kumøkk på huset. Det er full sommer, men arbeidet med å isolere huset mot de kalde månedene er allerede i gang.

Når vinteren kommer faller gradestokken raskt under tretti minus. Grusveien inn til landsbyen, som er vanskelig nok å manøvrere om sommeren, blir ugjennomtrengelig når snøen legger seg.

Snølaget beskytter mot Taliban, som herjer i regionen. Fem tusen meter høye fjell og nådeløs natur, har hindret terrorgruppen i å få fotfeste her. Likevel klarer de å trenge seg inn mot utkanten av landsbyen når snøen smelter. Hver vår bringer ny usikkerhet; hvor nærme kommer de i år?

Prisen for en datter

– Her har vi ingenting, fortsetter Ghunchachah.

– Jeg har en sønn og en datter. De er alt jeg har.

De to barna er de siste gjenlevende av fem barn. Sønnen har reist til Iran for å jobbe, som mange unge afghanske menn gjør, dersom de klarer å finne veien. Datteren solgte hun for én rupi. 0,13 norske øre. Huset og hagen er de eneste stedene Ghunchachah kan bevege seg fritt. Der går tiden sakte.

– Det er ingenting å gjøre her fra morgen til kveld. Hvis vi har mat, lager jeg mat.

Når hun jobber hjemme kan hun kle seg som hun vil. Men så fort Ghunchachah skal ut på den støvete hovedgaten, er hun pålagt å gå med blå burka; en bryllupsgave alle jenter får når de gifter seg. Også hvis de fortsatt går på skolen.

– Alder er ikke viktig når man gifter seg, sier hun med et skuldertrekk.

Les også: Krigen ble avsluttet for 27 år siden. Likevel er mordraten den nest høyeste i verden

Burka og rosa ryggsekker

Noen av jentene får lov til å fortsette studier etter at de blir giftet bort. Blå burkaer tres over rosa skolesekker.

16 år gamle Muhrou er glad hun slipper det. Inntil videre. Flere av venninnene hennes er allerede gift. Selv prøver hun ikke å tenke på det.

– Jeg liker ikke tanken på å gifte meg, forteller hun.

Men Muhrou vet at «det skjer når det skjer». Og det trolig før enn senere. Nå vil hun fokusere på skolen så lenge som mulig.

I landsbyen på tre tusen innbyggere, går gutter og jenter på atskilte skoler. Hagen som ligger foran jenteskolen, strekker seg ned til elvebredden. Der har Muhrou god utsikt til livet over elven. Hun så tidlig, og blir daglig minnet om, at livet er grønnere på den andre siden. Til tross for at Tadsjikistan er blant de fattigste landene i verden, ser Muhrou på nabolandsbyen som et paradis.

– Tadsjikistan er frihet. Her er det ingen frihet. Vi kan ikke gå alene i gatene. Vi kan ikke gå alene til markedet. Vi sier at menn og kvinner er like her. Men slik er det bare i ord, ikke i handling, sier hun bestemt.

Skutt for frihet

Få menn i landsbyen vil si seg enig med Muhrou. Men det er en som skiller seg ut.

– Jeg har laget et parti for å hjelpe kvinner, forteller Namayan Bibi.

– Vold mot kvinner er et stort problem her.

Han kom til landsbyen for 20 år siden. Før det var Namayan en del av Mujahedin, som senere utviklet seg til dagens Taliban. Da han og medsoldatene fikk i orde å brenne skoler og drepe lærere, bestemte han seg for å rømme. Han fortalte lederen at han ville forlate gruppen. Talibanlederen svarte ved å gi han et skudd i magen. I Kalai Khum bestemte han seg for å dedikere livet sitt til å studere. Han viser stolt frem biblioteket sitt; en banankasse med femten bøker. Forsiktig løfter han opp favoritt forfatterne; Tolstoi og Darwin.

– Analfabetisme og mangel på utdanning, det er de egentlig problemene i landsbyen vår, fortsetter han.

– Vold, krig og elendighet stammer alle fra den samme ondskapen. Mangel på kunnskap.

To veier etter 12

En gruppe menn sitter på et teppe og spiser lunsj. Klokken har ikke engang slått ett, men tolken og jeg er blitt invitert på dagens tredje lunsj. Afghanerne i Nusai deler på det lille de har. For øyeblikket sitter det for mange menn rundt bollen med ris, til at kvinnene som bor her får lov til å komme ut. Sjefen i huset sier noe som fanger mennenes oppmerksomhet. De nikker gravalvorlig.

– Det er synd guttene ikke har et sted å spille fotball, oversetter tolken.

– Gutter og jenter har forskjellige problemer her, bemerker jeg.

– Ja, de har samme problemer til de blir tolv år. Så blir det forskjellig.

Vi vandrer nedover den støvlagte hovedgaten. Fra starten av byen, ved broen som grenser til Tadsjikistan, er det seks moskeer.

– Menn får gå, men ikke kvinner, forteller tolken.

– Noen ganger er tradisjon viktigere enn religion.

Les også: Forhandlinger om et barns fremtid

Den andre siden

På andre siden av elven, er det kun én moské. Moskeen i tadsjikiske Kalai Khum ligger langs den asfalterte hovedveien som strekker seg gjennom landsbyen. Et fem stjerners hotell, et supermarked, et sykehus, en politistasjon og et regjeringskontor pryder hovedveien.

Det er tidlig på morgenen, og barn tusler gjennom gatene i blå og hvite skoleuniformer. Jentene har håret samlet i lange fletter, som henger over lilla og rosa ryggsekker. Tre unge kvinner ikledd gule og lysebrune kjoler som glitrer i solen, står på et gatehjørne og ler. En ung kvinne balanserer på en stige mens hun maler huset grønt. En eldre mann står under og støtter stigen.

I det blå huset ved siden av bor «bienes mester», Qumry (36), med mann og tre barn. Sammen har de femti bihus. Det gir familien tre til fire tonn honning hvert år; nok til et godt liv, som hun selv beskriver det.

– Livene våre er bedre her, forteller hun, når hun sammenligner med livet i Nusai.

Qumry er vant til å se de blåsvøpte kvinnene vandre langs elven. Hun synes ikke det er uvanlig.

– Men jeg er glad jeg ikke må kle meg sånn selv.

Romvesen-kultur

Hvis Qumry våkner en dag og vil kle seg som kvinnene på den andre siden av elven, vil hun få store problemer. I 2015 bannlyste president Emomalii Rahmon, som har regjert med jernhånd siden Tadsjikistan frigjorde seg fra Sovjetunionen i 1990, klesplagg som hijab og burka. Målet var å slå tilbake mot en «kultur for romvesener».

– Å gå med hijab kopierer blindt en kultur som er fremmed for oss. Det er ikke et symbol på høy moral og etiske standarder for kvinner, sa presidenten.

Qumry har ikke noe imot det. Hun er fornøyd med livet sitt i landsbyen. Det er 20 år siden hun flyttet hit for å gifte seg, 18 år gammel. Både Qumry og mannen vrir seg ukomfortabelt når de snakker om jentene på andre siden av elven, som giftes bort i en alder av elleve år.

– Kroppen er ikke klar da, sukker hun.

I Tadsjikistan er det ulovlig for jenter å gifte seg før de blir 18 år. Hun tror det beskytter jentene. Og gir dem en uvurderlig gave: tid til å studere, så de evner å leve et friere liv.

– Hva er frihet for deg?

– At jeg kan leve som jeg vil, svarer Qumry fort. Det føler hun at hun kan her. Når hun ikke lager honning, syr hun lakentrekk og duker. Forsiktig bretter huj ut resultatet av lange timer med arbeid og holder dem opp; detaljerte broderier med elegante detaljer.

– Men vi kan ikke ha mer frihet! skyter mannen hennes inn, mens han også stolt holder frem konas håndverk.

– Kvinnene her er sjefen i familien. Hvis hun får mer frihet flyr hun ut i verden. Og hva skal jeg gjøre da?

Les også: Tyske Carola berget 53 migranter på havet. Så ble hun arrestert

Et felles møtested

Med et innbyggertall på under 2000 er ikke Kalai Khum et overveldende marked for Qumry å selge broderiene sine i. Men på lørdager åpner flere muligheter seg på det ukentlige grensemarkedet. Tadsjikiske og afghanske kvinner og menn, får møtes i et avlukket område på den tadsjikiske siden av elven, for å selge varer til hverandre.

De afghanske kvinnene har ikke noe supermarked å benytte seg av. Muligheten til å nå flere kunder når grensene åpnes, har mye å si. Qumry har prøvd å skaffe seg «en afghansk venninne» på markedet. Så langt har forsøkene vært til liten nytte.

– De er vanskelige å snakke med når de er tildekket, forklarer hun.

Og den siste tiden har sjansen sjelden bydd seg. Risikoen for at Taliban bruker de få timene markedet er åpent til å mobilisere et angrep, er for stor.

Samme historie

Til tross for at Qumry gleder seg over muligheten til å få flere kunder, knyter det seg i magen når hun ser de afghanske kvinnene vandre rundt i burka på markedet. Hundre år tilbake i tid, var de to landsbyene et og samme sted.

På den tiden var landsbyene del av samme region. Under «Det store spillet» mot slutten av 1800-tallet, kjempet Det britiske imperiet og Det russiske keiserdømmet om kontrollen over Sentral-Asia. Det endte med at regionen til Nusai og Kalai Khum ble delt: Kalai Khum ble del av Russland. Nusai ble en del av Afghanistan.

– Vi fikk mer frihet fordi vi ble en del av Sovjetunionen, sier Qumry.

Det er bittert. Hun vet at familien har slektninger på andre siden av elven, som strekker seg flere generasjoner tilbake.

– Kanskje kvinnene der blir frie en gang i fremtiden.

Les også: Kall henne kokk, ikke kvinne

Frihet med liten skrift

Likevel er ikke livet en endeløs rekke av valgmuligheter for de tadsjikiske kvinnene. Hvis jenter ikke finner seg en mann på egen hånd, tar familien kontroll. 23 år gamle Takhmina jobbet på som assistant på supermarkedet etter at hun var ferdig på skolen 18 år gammel. Etter tre år, og uten noen mann i sikte, tok familien grep og fant en for henne.

– Hvis unge mennesker ikke forelsker seg, arrangerer familien noe, forteller hun.

I fanget ligger datteren, seks måneder gamle Samira. Nå som hun har barn, jobber hun ikke lenger på supermarkedet. Frem til datteren blir eldre, er hun mor på fulltid.

Venninnen Fotima (21) «klarte heller ikke å forelske seg».

– Jeg møtte han første gang på bryllupsdagen, sier hun.

Fotima er gravid for andre gang. Nå får hun jevnlig besøk av sykepleier Darlatpocho (46). Hun følger opp kvinner i landsbyen under svangerskapet. Når tiden er omme og barnet kommer, hentes kvinnene i landsbyens eneste sykebil. En sovjetisk blikkboks med blålys på toppen.

I likhet med Qumry, vet Darlatpocho at hun har familie på den andre siden av elven. Som sykepleier synes hun det er vondt å tenke på de afghanske, gravide kvinnene. Femti meter unna er det ingen sovjetisk sykebil. Der føder kvinnene på det eneste stedet de har lov til å vise ansiktet sitt. Hjemme.

Fremgang over tid

Oldemoren til Takhmina er blant Kalai Khums eldste innbyggere. I løpet av en livstid har 85 år gamle Nizora sett stor endring i landsbyen.

– Da jeg var ung, måtte kvinner her ha spesiell tillatelse for å jobbe, forteller hun med hes stemme.

Hun lener seg inntil veggen, med stokken liggende trygt i fanget. Datteren danderer henne i hvite bomullssjal, mens Nizora beklager at hun ikke kan reise seg og hilse. En skade i foten gjør at hun sliter med å gå. Til Nizoras store fortvilelse, stopper skaden henne fra å jobbe.

– Nå kan kvinner jobbe så mye de vil. Vi kan gjøre som vi vil.

– Kvinnene der borte kan ikke snakke med menn. De kan ikke gå noe sted. De kan ikke dra på fester, ramser hun opp.

– Vi kan snakke med menn. Vi går hvor vi vil. Og vi kan dra på fester. Kvinner her ber så mye som de vil. Der borte kan ikke kvinnene engang gå i moské.

I bakgrunnen høres bruset fra elven. Lyden minner Nizora om hvordan livet en gang var. Og hvor langt de har kommet siden.

– Vi er frie, og de er ikke det, avslutter hun, og peker mot elven.

Les også: – Jeg trodde jeg skulle dø. Det var verre enn den frykten jeg følte på i Syria

Artikkelen er først publisert av Dagsavisen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Hagen åpner for at Jensen bør gå av18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge
Siste nytt
19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkHagen åpner for at Jensen bør gå av18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge
Populært