Hva betyr ordet drukningsulykke?

Bilde fra en av drukningene som media har skrevet om i sommer. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)
Bilde fra en av drukningene som media har skrevet om i sommer. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Innebærer det død eller ikke? Både Språkrådet og NRK har fått henvendelser fra folk om bruken av ordet. Drukning har flere definisjoner. Men media må ta hensyn til hva folk forstår, mener NRK-veteran Ingvild Bryn.

Dessverre har det vært mange slike ulykker i sommer.

Men også i de lykkelige tilfellene der personen overlever, omtaler mediene dem fortsatt som drukningsulykker.

Ifølge den medisinske definisjonen av drukning er det korrekt. Men det stemmer ikke med hvordan folk flest bruker ordet drukning, tror Ellen Hellebostad Toft som er språkviter og seniorrådgiver i Språkrådet.

Onsdag i forrige uke hadde Språkrådet allerede den uka fått inn flere spørsmål om dette. Fredag la de derfor ut en tekst om ordet drukning på nettsidene sine.

– Mange innsendere ser nettopp ut til å lure på om «drukning» ikke (lenger) er ensbetydende med død, skriver hun i en e-post til forskning.no.

– De reagerer også på medias bruk av begrepet.

– De fleste forstår drukning som drukningsdød

– Hva tror dere folk flest snakker om når de snakker om drukning? Død eller ulykke som kan føre til død?

– Det ser ganske klart ut at de fleste språkbrukere setter likhetstegn mellom druknet og død, slik at om noen sies å ha druknet, da er vedkommende død, forteller Toft.

Og i Bokmålsordbokas definisjon står det at drukning er kvelning som skyldes at munnen og nesen kommer under vann slik at lufttilførselen til lungene blokkeres.

Hvis vi slår opp verbet « å drukne» i samme ordbok, er verbet enda mer ordrett definert som død.

Les også: Slik kan bedre språk redde klima: – Ordet klimaendringer kan faktisk redusere engasjement

Definert av WHO for å hindre forvirring

Riksmålsforbundet omtalte ordet drukning i betydningen drukningsdød som et innarbeidet begrep norsk ordforråd, på sine nettsider i 2018.

Men her viser de også til Store medisinske leksikon, der definisjonen ikke innebærer død.

Der står det at drukning har tre mulige utfall: døden, sykelighet eller ingen konsekvens.

I tillegg står det at betegnelsene «nærdrukning» og «nestendrukning» blitt brukt om drukning med ikke-dødelige utfall. Men for å hindre begrepsforvirring og for å kunne føre en oversiktlig statistikk over drukningstilfeller, har Verdens helseorganisasjon laget en definisjon hvor både dødelige og ikke-dødelige utfall omtales som drukning, kan vi lese i leksikonet på nett.

Hva er en drukningsulykke?

I sommer har mediene brukt ordet drukningsulykke om en ulykke der personen kan ha overlevd. Det har også NRK gjort.

NRK har normalt en språksjef som vurderer hvilke ord og uttrykk som skal brukes. Men for øyeblikket er stillingen som språksjef utlyst.

Derfor snakker vi med journalist og nyhetsanker i Dagsrevyen, Ingvild Bryn.

I tillegg til å ha lang erfaring som nyhetsformidler har hun tidligere vikariert som språksjef i NRK i to år.

Og nettopp ordet drukningsulykke er hun kritisk til.

Sist helg sendte hun ut en melding om bruken av ordet, på NRKs interne språkforum der over 2000 ansatte er medlemmer, forteller hun.

Det har hun gjort tidligere år også.

– Hvis bare to stykker misforstår oss, er det to for mange, sier Ingvild Bryn, her i Dagsrevyens studio i 2015. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

– Jeg skrev at vi ikke kan bruke ordet drukningsulykke hvis ikke personen har omkommet. Rett og slett fordi folk oppfatter det som at personen er død, sier hun til forskning.no.

Men hva baserer hun det på?

– Jeg var språksjef i to år, og jeg får masse respons. Vi har et våkent publikum, og det er mange som har reagert på ordbruken om drukning.

– De lurer på om sju drukningsulykker betyr at sju døde. Det var grunnen til at jeg tok det opp, sier Bryn.

– Ingen tvil om hva det vil si å drukne

– Så lenge folk oppfatter at det betyr at personen døde, kan vi ikke bruke det ordet uten å presisere om personen døde i drukningsulykken, sier hun.

Men verbet 'å drukne' er hun ikke i tvil om. Å drukne betyr å dø, sier Bryn til forskning.no.

Derfor kan journalister bruke dette verbet hvis noen har lidd drukningsdøden, mener hun.

– Det beste er å rett og slett si at noen har drukna. Hvis jeg sier at personen har drukna, da skjønner folk at vedkommende er død.

– Alternativt kan vi si at en person omkom i en badeulykke, dersom vi vet at det var under bading personen druknet. Eller vi kan si at så og så mange omkom i ulykker på sjøen i helga, sier Bryn.

Trend?

NRK-journalisten tror det har skjedd noe med hvordan journalister bruker ordene drukning og drukningsulykke.

– For noen år siden var det aldri snakk om at personer ikke var omkommet hvis reporteren sa at de hadde drukna, sier hun.

Bryn tror mange journalister nå bruker den medisinske definisjonen av drukning fordi politiet, altså journalistenes kilder til informasjon om ulykker, ofte gjør det.

Men journalister må være bevisste at de ikke ukritisk skal bruke kildenes språk, mener Bryn.

Så er spørsmålet om NRK kunne bestemt seg for en definisjon av drukning som en ulykke det går an å overleve. De kunne ha håpet på at publikum etter hvert ville venne seg til at drukning omtalt i mediene ikke nødvendigvis betydde at noen hadde dødd.

Men det synes Bryn ville være feil.

Hun mener at journalister heller ikke trenger å ta stilling til hvilken definisjon av drukning som er riktig medisinskfaglig sett.

Det viktige er om publikum forstår hva som har skjedd, mener hun.

– Hvis bare to stykker misforstår oss, er det to for mange, sier Bryn.

Les også: Folk flest misliker Vy, Equinor og Oslo Met

Finner betydningen i Hamsun

Det er vanligvis ikke myndigheter eller organisasjoner som bestemmer betydningen av allmenne ord – men språkbrukerne selv, ifølge Ellen Hellebostad Toft i Språkrådet.

Men ordet drukning er litt spesielt. Det befinner seg i et skjæringspunkt mellom folk flest sin bruk av ordet og et mer faglig språk, ifølge henne.

– I en situasjon der man omtaler drukning, er det ikke unaturlig at medisinske ord og bruksmåter for ord vil dukke opp.

Sånn kan det ofte være når en vanlig ord vi bruker, også blir brukt av fagfolk og får en faglig definisjon som kan skille seg fra den allmenne betydningen, forteller Toft i e-posten.

Hun understreker at Språkrådet ikke har ført noen statistikk eller laget noen oversikt over utviklingen i betydningsinnholdet av ordet drukning i media.

Derfor vet de ikke om betydningen av ordene drukning og drukne er i forandring eller ikke.

Men drukning som noe man kan overleve, er en betydning som kan ha funnes lenge.

Toft viser til Det Norske Akademis ordbok som illustrerer denne definisjonen med et eksempel fra Knut Hamsuns Victoria i 1898:

«to mænd arbejded med den druknede; de sagde: Nu kommer hun sig, pulsen slaar!».

– Denne bruken her kan tyde på at betydningen som ikke innebærer død, fantes allerede da, sier Toft.

Artikkelen ble først publiser av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt23:22 Verdens våpensalg fortsetter å øke23:22 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk
Siste nytt
00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt23:22VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke23:22Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk
Populært