Sosiale medier:

Hva gjør andres feriebilder med sommeren din?

Engstelse for å gå glipp av noe, misunnelse og ensomhet er vanlige følelser når vi ser andres lykke på sosiale medier, ifølge forskningen. Men hvis du kommuniserer aktivt med med de du følger, kan du også kjenne glede. Foto: 4 PM production / Shutterstock / NTB scanpix
Engstelse for å gå glipp av noe, misunnelse og ensomhet er vanlige følelser når vi ser andres lykke på sosiale medier, ifølge forskningen. Men hvis du kommuniserer aktivt med med de du følger, kan du også kjenne glede. Foto: 4 PM production / Shutterstock / NTB scanpix

− Jeg må kunne tåle å se bilder av en persons «lykkelige liv» – selv om mitt liv i det øyeblikket kanskje ikke kjennes så meningsfylt ut som hennes, like mye som han som poster sitt «lykkelige liv» må tåle min reaksjon, sier forsker.

Føtter på stranda, selfier på festival, vin i solnedgang, smilende barn som spiser is. Nå er sommeren her og den ser fantastisk ut for alle andre − på sosiale medier.

Hva gjør det med vår egen sommeropplevelse?

Lin Prøitz er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Hun ser noen problematiske sider med at vi har så mange å sammenligne oss med døgnet rundt.

− Alle gjør sitt ypperste for å innfri bildet av det lykkelige kjæresteparet, det fineste livet med familien på hytta − og for all del unngå å poste noe fra alle de situasjonene i hverdagslivet der du kjenner deg alene eller invadert.

– Det forteller meg at vi mangler flerstemte fortellinger i sosiale medier som representerer det som preger de aller fleste sine liv: Et liv fullt av ambivalens, usikkerhet, tvil og ikke minst ensomhet i mange av livets små og store valg, skriver forskeren i en e-post til forskning.no.

Frykten for å gå glipp av noe

Både i psykologien og i dagligtalen har «Fomo» − frykten for å gå glipp av noe – blitt et vanlig begrep. Og forskning har vist at de som bruker mye tid på sosiale medier, oftere scorer høyt på denne engstelsen.

For selv om du har det brillefint der du ligger og slapper av på gresset og venter på at sola skal titte frem igjen, kan bildene av venner på en eksotisk badestrand gi deg følelsen av at du ville hatt det enda bedre om du var der.

Men forskerne kan ikke gi svar på om Instagram, Facebook eller Snapchat faktisk gjør at du blir mer engstelig for å gå glipp av noe på sikt − eller om det er omvendt. Altså om de som allerede har mye «Fomo» bruker mer tid på å sjekke sosiale medier enn andre.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Bilder av venner på festival kan lett trigge engstelsen for å gå glipp av noe. Foto: gpointstudio / Shutterstock / NTB scanpix
Bilder av venner på festival kan lett trigge engstelsen for å gå glipp av noe. Foto: gpointstudio / Shutterstock / NTB scanpix

Grønn av misunnelse

Men det du kjenner i magen når du ser andres perfekte sommerlykke, kan like godt være ren og skjær misunnelse.

Flere studier viser nemlig at denne urmenneskelige følelsen er vanlig blant facebookbrukere, ifølge en 2016-oppsummering av forskningen publisert i tidsskriftet Current Opinion in Psychology.

Det gjelder særlig blant passive brukere − altså de som scroller og scroller seg nedover facebookstrømmen uten å kommentere, like eller engasjere seg på andre måter. Forskere har også funnet en sammenheng mellom misunnelse og andre negative følelser, som nedstemthet.

− Dess mer du scroller i vei, dess mer vekkes følelsene av misunnelse, som i sin tur kan forutsi at du vil føle deg dårligere, uttalte Ethan Kross, professor i psykologi ved the University of Michigan til avisa the Guardian.

Og de som har lav selvfølelse, reagerer ofte mer negativt på å se andres liv på sosiale medier, ifølge flere studier.

Les også:

Lite representativ familielykke

Men å heve seg over enhver sammenligning av sitt eget liv med andres kan være harde bud selv for de mest robuste. Og på sommerstid er det ofte andres idylliske familieliv mange av oss må forholde oss til.

− Det tas en mengde feriebilder av såkalte kjernefamiliesituasjoner med foreldre og barn i tilsynelatende lykkelige øyeblikk. Jeg sier angivelige og tilsynelatende fordi Norge består ikke bare av de såkalte «lykkelige par med barn» som vi ser på sosiale medier, skriver Prøitz.

(Saken fortsetter under)

Alle nordmenn har kjernefamilier med glade barn, egen hytte og båt, kan det virke som på sosiale medier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Alle nordmenn har kjernefamilier med glade barn, egen hytte og båt, kan det virke som på sosiale medier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hun trekker frem at 40 prosent av voksne i Norge er single på landsbasis. Blant de som har samboere eller er gift, er det også mange som ikke har barn. Bildene av familielykke står også i sterk kontrast til medieoppslagene om at parterapeuter opplever stor pågang etter ferien.

Og Prøitz har godt belegg for å si at disse bildene ikke er representative.

− Som mangeårig familiefotoforsker vet jeg at vi tar bilder og poster bilder av ikke nødvendigvis hvordan vi har det i og med vår familie, men hvordan vi ønsker at familien skal ta seg ut i offentligheten, skriver forskeren.

Les også:

Logge av

For de som kjenner at andres ferielykke ødelegger sommeren, kan det hjelpe å logge seg av, viser et eksperiment med 143 amerikanske studenter, som forskning.no har skrevet om tidligere.

Deltagerne i studien ble delt inn i to grupper, hvor den ene ble bedt om å begrense bruken av Snapchat, Facebook og Instagram til ti minutter per app. Denne gruppen opplevde mindre ensomhet og hadde færre depressive tanker enn kontrollgruppen.

Begge gruppene ble også mindre engstelige for å gå glipp av ting etter eksperimentet startet. Det kan tyde på at det var nok å bli bevisst på bruken av disse plattformene.

(Saken fortsetter under)

Føtter på stranda er et klassisk motiv på Facebook, Instagram og Snapchat i disse sommertider. Foto: Ioana Catalina E / Shutterstock / NTB scanpix
Føtter på stranda er et klassisk motiv på Facebook, Instagram og Snapchat i disse sommertider. Foto: Ioana Catalina E / Shutterstock / NTB scanpix

Men har de som legger ut glansbilder av livene sine noe ansvar for andres velvære?

Prøitz har skrevet bok om selfier og fordeler ikke ansvar på den måten.

− Jeg gir ingen råd til de som tar ferieselfier annet enn at jeg må kunne tåle å se bilder av en persons «lykkelige liv» – selv om mitt liv i det øyeblikket kanskje ikke kjennes så meningsfylt ut som hennes, like mye som han som poster sitt «lykkelige liv» må tåle min reaksjon: at jeg eksempelvis ikke liker bildet og slutter og følge denne personen.

Les også:

Sosiale medier kan gjøre deg glad

Og selv om du føler all slags uflatterende følelser når du ser bilder av andres tilsynelatende perfekte sommer, betyr ikke det at du trenger å dra med deg negative følelser videre.

I en studie av drøyt 12 000 britiske barn og unge fant forskere bare en svak sammenheng mellom bruken av sosiale medier og dårlig trivsel med seg selv og andre.

− Mange studier, også denne, finner små effekter av sosial mediebruk, bekreftet førsteamanuensis Petter Bae Brandtzæg ved institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo da forskning.no skrev om denne forskningen.

Det finnes også flere studier som viser at sosiale medier kan gi positive følelser hos brukerne.

Særlig for de som har det bra fra før av. Men også for de som klarer å skape meningsfulle sosiale interaksjoner med andre – eller får inspirasjon til å finne på nye ting.

(Saken fortsetter under)

Misunnelse er å få lyst på noe andre har. Det kan også føre til at du prøver nye ting. Foto: RobSimonART / Shutterstock / NTB scanpix
Misunnelse er å få lyst på noe andre har. Det kan også føre til at du prøver nye ting. Foto: RobSimonART / Shutterstock / NTB scanpix

Lukkede grupper og Snapchat

Lin Prøitz påpeker at vi ikke alltid poster like glansede versjoner av oss selv. For mens vi ofte viser frem idealversjonen av oss selv på Instagram og Facebook, ser det gjerne litt annerledes ut på Snapchat.

− Selfier på Snapchat preges av en mye større umiddelbarhet og lekenhet. Selvbildene på Snapchat er mer upretensiøse og uregisserte, noe som både skyldes snappens flyktighet − at den forsvinner − og de mange avgrensede gruppene.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Markusplassen stengt på grunn av flom10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 Småbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier
Siste nytt
14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseMarkusplassen stengt på grunn av flom10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43PengerSmåbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier
Populært