Meny

Sosiale medier:

Hva gjør andres feriebilder med sommeren din?

Engstelse for å gå glipp av noe, misunnelse og ensomhet er vanlige følelser når vi ser andres lykke på sosiale medier, ifølge forskningen. Men hvis du kommuniserer aktivt med med de du følger, kan du også kjenne glede. Foto: 4 PM production / Shutterstock / NTB scanpix
Engstelse for å gå glipp av noe, misunnelse og ensomhet er vanlige følelser når vi ser andres lykke på sosiale medier, ifølge forskningen. Men hvis du kommuniserer aktivt med med de du følger, kan du også kjenne glede. Foto: 4 PM production / Shutterstock / NTB scanpix

− Jeg må kunne tåle å se bilder av en persons «lykkelige liv» – selv om mitt liv i det øyeblikket kanskje ikke kjennes så meningsfylt ut som hennes, like mye som han som poster sitt «lykkelige liv» må tåle min reaksjon, sier forsker.

Føtter på stranda, selfier på festival, vin i solnedgang, smilende barn som spiser is. Nå er sommeren her og den ser fantastisk ut for alle andre − på sosiale medier.

Hva gjør det med vår egen sommeropplevelse?

Lin Prøitz er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Hun ser noen problematiske sider med at vi har så mange å sammenligne oss med døgnet rundt.

− Alle gjør sitt ypperste for å innfri bildet av det lykkelige kjæresteparet, det fineste livet med familien på hytta − og for all del unngå å poste noe fra alle de situasjonene i hverdagslivet der du kjenner deg alene eller invadert.

– Det forteller meg at vi mangler flerstemte fortellinger i sosiale medier som representerer det som preger de aller fleste sine liv: Et liv fullt av ambivalens, usikkerhet, tvil og ikke minst ensomhet i mange av livets små og store valg, skriver forskeren i en e-post til forskning.no.

Frykten for å gå glipp av noe

Både i psykologien og i dagligtalen har «Fomo» − frykten for å gå glipp av noe – blitt et vanlig begrep. Og forskning har vist at de som bruker mye tid på sosiale medier, oftere scorer høyt på denne engstelsen.

For selv om du har det brillefint der du ligger og slapper av på gresset og venter på at sola skal titte frem igjen, kan bildene av venner på en eksotisk badestrand gi deg følelsen av at du ville hatt det enda bedre om du var der.

Men forskerne kan ikke gi svar på om Instagram, Facebook eller Snapchat faktisk gjør at du blir mer engstelig for å gå glipp av noe på sikt − eller om det er omvendt. Altså om de som allerede har mye «Fomo» bruker mer tid på å sjekke sosiale medier enn andre.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Bilder av venner på festival kan lett trigge engstelsen for å gå glipp av noe. Foto: gpointstudio / Shutterstock / NTB scanpix
Bilder av venner på festival kan lett trigge engstelsen for å gå glipp av noe. Foto: gpointstudio / Shutterstock / NTB scanpix

Grønn av misunnelse

Men det du kjenner i magen når du ser andres perfekte sommerlykke, kan like godt være ren og skjær misunnelse.

Flere studier viser nemlig at denne urmenneskelige følelsen er vanlig blant facebookbrukere, ifølge en 2016-oppsummering av forskningen publisert i tidsskriftet Current Opinion in Psychology.

Det gjelder særlig blant passive brukere − altså de som scroller og scroller seg nedover facebookstrømmen uten å kommentere, like eller engasjere seg på andre måter. Forskere har også funnet en sammenheng mellom misunnelse og andre negative følelser, som nedstemthet.

− Dess mer du scroller i vei, dess mer vekkes følelsene av misunnelse, som i sin tur kan forutsi at du vil føle deg dårligere, uttalte Ethan Kross, professor i psykologi ved the University of Michigan til avisa the Guardian.

Og de som har lav selvfølelse, reagerer ofte mer negativt på å se andres liv på sosiale medier, ifølge flere studier.

Les også:

Lite representativ familielykke

Men å heve seg over enhver sammenligning av sitt eget liv med andres kan være harde bud selv for de mest robuste. Og på sommerstid er det ofte andres idylliske familieliv mange av oss må forholde oss til.

− Det tas en mengde feriebilder av såkalte kjernefamiliesituasjoner med foreldre og barn i tilsynelatende lykkelige øyeblikk. Jeg sier angivelige og tilsynelatende fordi Norge består ikke bare av de såkalte «lykkelige par med barn» som vi ser på sosiale medier, skriver Prøitz.

(Saken fortsetter under)

Alle nordmenn har kjernefamilier med glade barn, egen hytte og båt, kan det virke som på sosiale medier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Alle nordmenn har kjernefamilier med glade barn, egen hytte og båt, kan det virke som på sosiale medier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hun trekker frem at 40 prosent av voksne i Norge er single på landsbasis. Blant de som har samboere eller er gift, er det også mange som ikke har barn. Bildene av familielykke står også i sterk kontrast til medieoppslagene om at parterapeuter opplever stor pågang etter ferien.

Og Prøitz har godt belegg for å si at disse bildene ikke er representative.

− Som mangeårig familiefotoforsker vet jeg at vi tar bilder og poster bilder av ikke nødvendigvis hvordan vi har det i og med vår familie, men hvordan vi ønsker at familien skal ta seg ut i offentligheten, skriver forskeren.

Les også:

Logge av

For de som kjenner at andres ferielykke ødelegger sommeren, kan det hjelpe å logge seg av, viser et eksperiment med 143 amerikanske studenter, som forskning.no har skrevet om tidligere.

Deltagerne i studien ble delt inn i to grupper, hvor den ene ble bedt om å begrense bruken av Snapchat, Facebook og Instagram til ti minutter per app. Denne gruppen opplevde mindre ensomhet og hadde færre depressive tanker enn kontrollgruppen.

Begge gruppene ble også mindre engstelige for å gå glipp av ting etter eksperimentet startet. Det kan tyde på at det var nok å bli bevisst på bruken av disse plattformene.

(Saken fortsetter under)

Føtter på stranda er et klassisk motiv på Facebook, Instagram og Snapchat i disse sommertider. Foto: Ioana Catalina E / Shutterstock / NTB scanpix
Føtter på stranda er et klassisk motiv på Facebook, Instagram og Snapchat i disse sommertider. Foto: Ioana Catalina E / Shutterstock / NTB scanpix

Men har de som legger ut glansbilder av livene sine noe ansvar for andres velvære?

Prøitz har skrevet bok om selfier og fordeler ikke ansvar på den måten.

− Jeg gir ingen råd til de som tar ferieselfier annet enn at jeg må kunne tåle å se bilder av en persons «lykkelige liv» – selv om mitt liv i det øyeblikket kanskje ikke kjennes så meningsfylt ut som hennes, like mye som han som poster sitt «lykkelige liv» må tåle min reaksjon: at jeg eksempelvis ikke liker bildet og slutter og følge denne personen.

Les også:

Sosiale medier kan gjøre deg glad

Og selv om du føler all slags uflatterende følelser når du ser bilder av andres tilsynelatende perfekte sommer, betyr ikke det at du trenger å dra med deg negative følelser videre.

I en studie av drøyt 12 000 britiske barn og unge fant forskere bare en svak sammenheng mellom bruken av sosiale medier og dårlig trivsel med seg selv og andre.

− Mange studier, også denne, finner små effekter av sosial mediebruk, bekreftet førsteamanuensis Petter Bae Brandtzæg ved institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo da forskning.no skrev om denne forskningen.

Det finnes også flere studier som viser at sosiale medier kan gi positive følelser hos brukerne.

Særlig for de som har det bra fra før av. Men også for de som klarer å skape meningsfulle sosiale interaksjoner med andre – eller får inspirasjon til å finne på nye ting.

(Saken fortsetter under)

Misunnelse er å få lyst på noe andre har. Det kan også føre til at du prøver nye ting. Foto: RobSimonART / Shutterstock / NTB scanpix
Misunnelse er å få lyst på noe andre har. Det kan også føre til at du prøver nye ting. Foto: RobSimonART / Shutterstock / NTB scanpix

Lukkede grupper og Snapchat

Lin Prøitz påpeker at vi ikke alltid poster like glansede versjoner av oss selv. For mens vi ofte viser frem idealversjonen av oss selv på Instagram og Facebook, ser det gjerne litt annerledes ut på Snapchat.

− Selfier på Snapchat preges av en mye større umiddelbarhet og lekenhet. Selvbildene på Snapchat er mer upretensiøse og uregisserte, noe som både skyldes snappens flyktighet − at den forsvinner − og de mange avgrensede gruppene.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stiller bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen
Siste nytt
23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stiller bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen
Populært