Datteren ble brutalt drept. Kristina kjempet for å bli hørt

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina. Her besøkte de to Sotra.
Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina. Her besøkte de to Sotra. Foto: Privat / NTB scanpix

Monika-saken startet med en 8 år gammel jente som ble funnet død i sitt hjem utenfor Bergen, men ble raskt overskygget av politidistriktets dårlige arbeid. Boken «Kampen for Monika» ønsker å minne lesere om sakens egentlige kjerne.

«Det var den 14. dagen i november i 2011. Idet skumringen la seg over den kortlivede vinterdagen, hadde jeg vært barnløs i mange timer. Jeg visste det bare ikke.»

Slik begynner «Kampen for Monika». Den forteller om det tragiske dødsfallet til den 8 år gamle litauiske jenta Monika Sviglinskaja.

Hun ble funnet død i sitt eget hjem, litt utenfor Bergen, og måten hun ble funnet på gjorde at politiet umiddelbart fastslo at det var selvdrap. Moren, Kristina Sviglinskaja, var alltid en tydelig motstander av teorien. Hun stod fast ved en mistanke om at hennes tidligere samboer stod bak drapet, og kjempet for at datterens dødsfall skulle etterforskes nærmere.

Monika-saken har for mange blitt synonymt med en enorm politiskandale som resulterte i avgått politisjef og en mistillit til lovens lange arm.

Forfatter og journalist Aasa Christine Stoltz ville dra fokuset tilbake til Monika Sviglinskaja:

Jeg gikk inn i prosjektet med tanken om å dra historien mer ned fra system til person, forteller Stoltz til ABC Nyheter.

Stoltz skrev en dokumentarserie om varslersakene i Bergen for magasinet Plot i 2015, og en av sakene var nettopp Monika-saken. «Denne historien burde komme i bokform,» tenkte hun, og gjennom samtaler med bistandsadvokat Stig Nilsen, som også gikk med tanker om en bok, inngikk de et samarbeid.

«Kampen for Monika» ble resultatet, et arbeid som har tatt to år å ferdigstille. Fra perm til perm blir hele Monika-saken gjenfortalt.

Varslersakene i Bergen:

Anundsen vurderer å la politiet få varsle eksternt

– Ytringskulturen må forbedres

Politiledelsen undrende til grasrotas varslingsfrykt

– Det var da jeg så henne. Med et belte rundt halsen.

Mandag den 14. november 2011 blir Monika hjemme fra skolen. Hun er forkjølet. Moren, Kristina Sviglinskaja, drar på jobb og sier tydelig fra til datteren sin at hun kan ringe i pausene hennes hvis det er noe. De to bodde alene i en leilighet på Berge i Steinsland, litt utenfor Bergen, og Monika var dermed alene hjemme denne dagen.

Monika og moren hadde et sterkt bånd. Bare noen timer før Monika døde, hadde hun laget en tegning til moren, hvor det stod: «Jeg elsker deg, mamma». Foto: Privat / NTB scanpix
Monika og moren hadde et sterkt bånd. Bare noen timer før Monika døde, hadde hun laget en tegning til moren, hvor det stod: «Jeg elsker deg, mamma». Foto: Privat / NTB scanpix

I tidsrommet 8:40-8:45 hadde Kristina 7 tapte anrop fra datteren - som hun stusset på, siden datteren godt visste at hun hadde første pause klokka 9:15. Moren forsøkte å ringe opp igjen, men fikk ikke forbindelse med datteren.

Medarbeidere roet henne ned med at det sikkert ikke var noe viktig, spesielt med tanke på at leiligheten deres ofte hadde dårlig dekning. Kristina sa seg enig, men var fortsatt urolig.

Etter endt arbeidsdag dro hun hjem så fort hun kunne. Hun ble møtt med en inngangsdør med fjernede sprosser og knust rute, og hun måtte tråkke over knust glass på gulvet og forbi en øks i gangen - hele tiden ropende etter Monika.

I «Kampen for Monika» er første kapittel skrevet i 1. person, og beskriver synet som møtte Kristina da hun dro opp døren til soveromsgangen:

«Det var da jeg så henne. Med et belte rundt halsen, nærmest i sittende stilling, med bena så vidt over gulvet og knærne utstrakt, hang min Monika fra dørhåndtaket til boddøren. Armene hang slapt ned, den høyre lå bøyd over de bare lårene hennes.»

Måten Monika ble funnet på, gjorde at politiet umiddelbart mistenkte selvdrap. Kristina mente at datteren hennes aldri ville gjort det. Likevel var mistanken så stor at politiet valgte å overse alle de mistenkelige omstendighetene rundt det såkalte «selvdrapet».

Historien om hvordan en mor gjør alt for å oppnå rettferdighet for sin datter, som kjemper for å bli hørt, som møter så mye motstand og urettferdighet underveis, men som aldri mister håpet om at den skyldige en dag vil bli tatt, vekket sterke følelser hos Stoltz.

Kristina og Monika var en familie så liten og sårbar som den kan bli, og Kristina har gått gjennom det verst tenkelige i verden for en mor. Å være mor eller forelder, å elske sitt barn ubetinget, er en universell følelse, forteller Stoltz om hvorfor hun ville skrive bok om nettopp denne saken.

– De sterke følelsene var hele tiden drivkraften min.

– Deres sårbarhet burde utløst ekstra vilje til å grave dypere

Først i januar 2014 ble det fortgang i saken. En etterforsker ved vold- og sedelighetsseksjonen i Bergenspolitiet, Robin Schaefer, kom tilfeldigvis over saken om 8-åringen, og ble overbevist om at saken var henlagt på feil grunnlag. Han slår alarm til nærmeste leder, som ber ham la saken ligge. Han skriver rapport om saken, hvor han mener at etterforskningen straks bør gjenopptas og ses på av eksterne.

Rapporten starter en kjedereaksjon. Etter mye motstand fra Hordaland politidistrikt, gjenåpner de saken i mai samme år. Kristina Sviglinskaja anmelder politiet til Spesialenheten for feil i etterforskningen, og riksadvokat Tor-Aksel Busch vil innlede granskning av saken. Det konkluderes med at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler. Politidistriktet får etterhvert en bot på 100.000 kroner, og politimesteren trekker seg fra sin stilling. Kristina får en beklagelse fra politiet.

I oktober 2014 pågripes en mistenkt for drapet: Donatas Lukosevicius, tidligere samboer til Kristina. Mannen Kristina mistenkte fra dag én.

Lukosevicius hadde sendt henne trusler i flere måneder. Kristina gjorde politiet umiddelbart kjent med mistanken hennes - uten at det gjorde en forskjell.

Det skulle gå fem år fra drapet til hun fikk bevist mistanken sin. I 2016 faller dommen over Lukosevicius - 18 års forvaring for drap, tyveri og trusler.

– Det er bare å konstatere at vi ikke klarte å løse Monika-saken på en god måte da politidistriktet etterforska den i 2011 og 2012, sa daværende politimester Geir Gudmundsen til NRK i 2015.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kristina Sviglinskaja og bistandsadvokat Stig Nilsen, som var med på å skrive «Kampen for Monika». Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Kristina Sviglinskaja og bistandsadvokat Stig Nilsen, som var med på å skrive «Kampen for Monika». Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Monika var ikke et norsk barn, og Kristina var alenemor. De hadde ikke noe nettverk og Kristina pratet ikke godt norsk. Derfor er det ekstra trist at deres sårbarhet ikke utløste enda mer vilje til å grave dypere, synes Stoltz, og fortsetter:

Det er ingen som våger å si det høyt, men jeg håper politiet stiller seg spørsmål om behandlingen av Kristina hadde vært annerledes dersom dette var et norsk barn, en norsk familie med et bredt nettverk? Ville presset for ytterlig etterforskning vært større om de var norske?

Hun understreker at hun ikke tror det var en bevisst forskjellsbehandling, men det kan se ut som manglende forståelse gjorde at politiet gikk i noen fallgruver - at de ikke forfulgte tilstrekkelige antakelser om eksempelvis religion og kultur, men lot disse antakelsene styre etterforskningen i noen grad.

– Det er menneskelig å gjøre slike antagelser, men problemer oppstår når disse ikke følges opp skikkelig for å av- eller bekrefte dem.

– Barn forstår ikke at døden er endelig

I arbeidet med boken kom det frem at det var flere av de involverte i etterforskningen som var uenige i konklusjonen om selvdrap, og Stoltz stiller spørsmålstegn ved hvorfor dette ikke ble kommunisert tydeligere.

Til tross for at flere av de involverte i etterforskningen ikke var enige i konklusjonen om selvmord, unnlot de å kommunisere dette til påtaleansvarlig. Påtaleansvarlig har og skal ha mye av ansvaret her, men det virker merkelig at det ikke har vært mer diskusjon internt i etterforskningsgruppen om de ulike bevisene og til slutt mot beslutningen om selvmord, mener Stoltz.

To av de lokale etterforskerne som tilsynelatende fikk mye av ansvaret for etterforskningen, var ifølge Stoltz' kilder aldri med i et møte der de diskuterte en potensiell henleggelse av saken som selvmord.

Forfatteren trekker frem det siste avhøret av Kristina, som har blitt spesielt kritisert. Kristina gjentar der at hun umiddelbart mistenkte sin tidligere samboer. Smykker hadde blitt stjålet fra hjemmet dagen Monika ble drept, og bare Lukosevicius visste hvor de var.

«Han forventet nok ikke å finne Monika hjemme. Trolig kom han for å stjele gullet mitt. Donatas var den eneste som visste hvor mye gull jeg hadde hjemme,» står det at Kristina forteller i boken, hvor det kommer frem deler av det som ble sagt i avhøret.

Politietterforskerne avviser at det har skjedd noe kriminelt, og forteller at de har snakket med en barnepsykolog for å forstå hvordan et barn kan ta livet av seg.

«Dette trenger ikke være noe de gjør med vitende og vilje; barn forstår ikke at døden er endelig. De forstår ikke konsekvensene av dette,» sa den ene etterforskeren i avhøret.

Avhøret har blitt kritisert, hovedsakelig fordi Stig Nilsen og Kristina følte at politiet misledet dem, og at politiet - til tross for at de uttalte at etterforskningen ville fortsette - allerede hadde bestemt seg for konklusjonen. De unngikk også å følge opp spor de sa i avhøret at de skulle følge opp.

(Saken fortsetter under bildet.)

Donatas Lukosevicius ble dømt for drapet på Monika. Han visste trolig ikke en gang at hun var hjemme da han brøt seg inn i huset. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Donatas Lukosevicius ble dømt for drapet på Monika. Han visste trolig ikke en gang at hun var hjemme da han brøt seg inn i huset. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– I etterkant av dette uttalte en av de lokale etterforskerne at «Jeg forventer at saken blir påklaget.» Da hadde de to lokale politietterforskerne tilbragt timer med å få Stig (bistandsadvokaten til moren, journ.anm.) og Kristina til å «kjøpe» konklusjonen om at Monika begikk selvdrap, samtidig som de satt og tvilte på den samme konklusjonen, men unnlot å kommunisere dette til dem.

Stoltz fortsetter:

Da stiller jeg spørsmålet; hvor går grensen mellom å følge ordre og kommunisere dersom det er intern uenighet? Når har man et etisk ansvar for å si fra? I tillegg: Her handlet de altså etter ordre fra påtaleansvarlig, og hun har selvsagt ansvaret. Men hadde de ikke et ansvar for å kommunisere til påtaleansvarlig dersom de var så uenige?

– Å bli frarøvet tillit må være nådeløst å leve med

I arbeidet med boken har Stoltz hatt stort fokus på at hver eneste detalj stemmer. Som journalist har det vært viktig for henne å ha kildegrunnlag for hvert eneste ord og handling - «fra hver regndråpe til hvert et klesplagg eller kommentar.»

Hun har blant annet gjennomført mange intervjuer i forbindelse med boken med flere sentrale aktører i saken, og har hatt flere samtaler med Kristina Sviglinskaja. Forfatteren husker spesielt godt noe moren fortalte henne:

Jeg husker jeg spurte Kristina om hun klarte å stole på noen etter dette. Nei, hun kunne ikke lenger stole på noen, bortsett fra moren sin, sa hun. Å være frarøvet en naturlig tillit til andre mennesker, må være nådeløst å leve med. Det tenker jeg ofte på, og hvordan noe man tar for gitt, er så betydningsfullt.

– Hvordan har Monika-saken og arbeidet med boken påvirket deg?

– Den jevne politimann- og kvinne gjør en flott jobb, og man skal aldri ta fra dem alt det viktige arbeidet de gjør. Og når politiet gjør feil, så rammer det hardere enn i mange andre yrker, og det er mer synlig. Dypere innsikt i ukultur, dårlig ledelse og organisering gjør jo at jeg har mistet noe av den naturlige tilliten jeg, som de fleste andre, tidligere hadde til politiet, forteller forfatteren.

Stoltz har hørt om flere tegn til forbedring på mange områder fra kilder internt i politiet, men det gjenstår tilsynelatende en del arbeid.

Utfordrende å få politiets side belyst i boken

Til tross for gjentatte forsøk fra Stoltz' side, ønsket ikke ledelse i politiet å bidra til boken:

– Vi fikk avslag fra de sentrale i ledelsen, og jeg har kommet med gjentatte henvendelser siden jeg skrev dokumentarsaken i Plot. Til tross for at saken var avsluttet, ønsket ikke noen i ledelsen å bidra med sin versjon. Det var veldig synd, for det hadde selvsagt tilført historien en verdi å høre deres side av saken. Men jeg har også forståelse for at de ikke ønsker å uttale seg og at det kan være vanskelig. Vi fikk noen politietterforskere i tale, blant annet en lokal politietterforsker, noe som har tilført mer informasjon om hvordan ting foregikk i etterforskningen.

Samtidig mener hun bokens tittel, «Kampen for Monika», legger bokens premiss til grunn.

– Tittelen tilkjennegir at dette er en bok hovedsakelig om de som drev kampen for gjenopptakelse. Det er ikke en fullstendig redegjørelse av absolutt alle sider av saken.

I «Kampen for Monika» understreker forfatterne at politiet har lagt stor vekt på å unngå at noe lignende skal skje igjen, og at saken om 8-åringen ofte tas opp som referanse for å unngå feil.

Les også : Disse mysteriene stjeler nattesøvnen til krimeksperten

Håper boken vil levendegjøre Monika

Monika blir beskrevet som en tøff jente som trivdes godt på skolen. Foto: Privat / NTB scanpix
Monika blir beskrevet som en tøff jente som trivdes godt på skolen. Foto: Privat / NTB scanpix

Monika-saken var forløpet til flere varslersaker i Bergen, og Stoltz ga i 2017 ut boken «Makt i uniform» om disse sakene. Hun tror problemene til politiet i Bergen har kulminert i byens trekk av småbymentalitet: byen er stor nok til å regjere og styre for seg selv, men samtidig liten nok til at nettverket står sterkt og gjennomstrømningen av ledere er liten.

Inntrykket da boken kom ut var at politiet i Bergen fortsatt sliter. Varslersakene har skapt sår det tar tid å lege.

De aller fleste har stor respekt for det varslerne har våget å si fra om, tror Stoltz. Fremdeles mener enkelte at det er varslerne som har ødelagt tilliten til politiet, ikke politiet selv.

– Mange tjenestemenn og -kvinner våget ikke prate høyt om det de mente ikke fungerte, fordi de skulle «overleve i systemet.» Da har man ikke kommet langt nok.

NB.

Artikkelen inneholder beskrivelse av selvmordsmetode. Her er en oversikt over hjelpetelefoner og nettsteder for dem som sliter mentalt, fra paraplyorganisasjonen Psykisk helse.

Forfatteren håper «Kampen for Monika» vil gi leseren innsikt og forståelse, og samtidig bidra til å «levendegjøre Monika og være et bidrag for fagpersoner som en påminnelse om ansvaret i møtet med pårørende som går gjennom det mørkeste et menneske kan oppleve».

– Det var en vekker å være nærmere på hvordan en slik sak har så store ringvirkninger på så mange mennesker. Alle jeg snakket med var fremdeles preget av saken.

Les også : Monikas mor: Smerten er blitt min hverdag

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet i Kristiansand avhøres12:40 Tenåring med kniv og ammunisjon pågrepet ved skole12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 Ni savnet etter vulkanutbruddet på New Zealand08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er fornøyde med barnehagene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39 Nav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35 Zuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22 Pompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16 33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10 – Noen får det gratis, andre må betale19:35 Mann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18 Aftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07 Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59 Triste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43 Solberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01 Elever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37 Opprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27 Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24 Romsonde nærmere sola enn noe annet fartøy har vært: Her er noen av oppdagelsene17:09 Rosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08 Seks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07 Hurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Hvordan kunne man tillate turister der?15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef
Siste nytt
14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet i Kristiansand avhøres12:40NorgeTenåring med kniv og ammunisjon pågrepet ved skole12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNi savnet etter vulkanutbruddet på New Zealand08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er fornøyde med barnehagene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39PengerNav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35SportZuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22VerdenPompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16Norge33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10Helse og livsstil– Noen får det gratis, andre må betale19:35NorgeMann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18SportAftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07NorgeProtester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59ReiseTriste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43PolitikkSolberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01NorgeElever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37VerdenOpprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27VerdenStudie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24NyheterRomsonde nærmere sola enn noe annet fartøy har vært: Her er noen av oppdagelsene17:09SportRosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08VerdenSeks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07PengerHurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenHvordan kunne man tillate turister der?15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef
Populært