Meny

Norges mest plagsomme insekter

Hjortelusflua, med og uten vinger.
Hjortelusflua, med og uten vinger. Foto: Mehl, Reidar / Folkehelsa / SCANPIX

Den milde, våte sommeren gir perfekte forhold for insekter å formere seg. Her er noen av insektene som er til størst plage for nordmenn.

Det er sommer, til tross for manglende solskinnsdager og badevær. Kanskje til irritasjon for oss - men til stor glede for Norges insekter. Mildt vær med nedbør skaper nemlig det perfekte utgangspunktet for insektene å formere seg.

Vi har samlet noen av Norges mest plagsomme insekter, så er du godt forberedt for en potensiell insekts-flom.

Tuneflue

Den beryktede tuneflua kommer i store svermer hver sommer, og da er gode råd dyre.

I fjor ble Svinndal i Våler kommune i Østfold spesielt hardt rammet, og ifølge VG måtte barnehagen i området holde både barn og avslutninger innendørs for å skjermes fra horder av insektet.

Tunefluen trenger blod for å legge egg og har plaget Østfoldinger i årevis. Foto: Karsten Sund / Universitetet i Oslo
Tunefluen trenger blod for å legge egg og har plaget Østfoldinger i årevis. Foto: Karsten Sund / Universitetet i Oslo

Til forskjell fra en mygg, som stikker i huden og suger opp blod, får tuneflua i seg blodet på en ganske annen måte - ved å skjære et sår i huden som flua tilsetter et blodfortynnende middel. Såret blør derfor vedvarende, og tuneflua slikker blodet i seg.

– Det kan se litt brutalt ut. Mange merker det ikke før de ser at det renner blod, advarer Arnulf Soleng, seniorforsker ved avdelingen for skadeyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI), til ABC Nyheter.

Han forteller at tuneflua finnes over hele landet, men er spesielt utbredt i Østfold:

Arnulf Soleng er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
Arnulf Soleng er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI

– Man kaller den tuneflue på grunn av tunevannet nede ved Sarpsborg - der kan det bli veldig mange av knotten, for elva er optimal for dem. Men den kan være over hele landet.

Så hvordan kan man egentlig unngå disse store svermene av blodtørstige fluer?

Ikke så helt enkelt, ifølge Soleng:

– Den er vanskelig å komme unna. God bekledning er det beste - bruk klær som dekker huden og hatt med myggnetting. I tillegg kan myggmidler også hjelpe mot tuneflua.

Les også : Forsker: – Hysterisk å kaste mat hvis en flue har sittet der

Hjortelusflue

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som kommer rundt august eller september. Den holder til i skogen, og er mest aktiv på høsten - når også vi mennesker flokker til skog og trær.

Som navnet på parasitten tilsier, biter den i hovedsak på hjortedyr - som elg, hjort og rådyr - men den kan også lande på mennesker:

Den ser veldig dårlig, så den kan lande på deg i tro at det er en elg eller hjort, forklarer Soleng.

er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort Foto: Kymi / CC 3.0
er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort Foto: Kymi / CC 3.0

Når flua har funnet sin vert feller den vingene sine, og det som først så ut som en flue, kan plutselig minne litt om en veldig liten krabbe. Dette kan også gjøre det utfordrende å få den av - det er ikke mulig å klemme dem ihjel mot huden, for de er læraktige og flate. Det beste er å knipe dem med fingrene og kaste den vekk.

Er du uheldig og får et stikk er det ufarlig, men kan være svært plagsomt.

Hvis den stikker får man en kul akkurat der den stakk som kan vare i et helt år. Det kan klø intenst i et par uker, forteller Soleng.

Kanskje det mest skremmende med denne flua, er hvor mange man kan få på seg på en og samme tid:

– Det har skjedd at opp mot femti fluer setter seg på en person, og de trives best i hår, skjegg og innenfor klær. Man bør ha med seg en kam, så man kan gre dem ut dersom man skulle være uheldig å få dem på seg.

I tillegg til å ha med kam, oppfordrer Soleng til å kle seg godt - men likevel være oppmerksom på at de kan komme inn under klær.

Flått

Hunde- og katteeiere er nok godt kjent med flått. Det lille krypet kan gi store problemer hver gang temperaturen tillater dem å komme frem. Har du hund eller katt selv, er du ekstra utsatt for flåttbitt, ettersom kjæledyret ditt kan ta med flått inn i huset ditt og finne veien til huden din.

Hvis du ikke har dyr selv men ferdes i skog og mark, bør du også ta en nøye inspeksjon av deg selv etter turen - for selv om det er enklere for flåtten å feste seg til pels, er den ikke spesielt kresen på valg av vert:

En flått. Når den har sugd blod ser den rundere og gråere ut. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
En flått. Når den har sugd blod ser den rundere og gråere ut. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Flått finner en vert ved å sitte på et gresstrå hvor de har følerne ute, og tar første de kommer i nærheten av, forteller Soleng, og fortsetter:

– På hund og katt er det ofte vanskelig å se dem, for det går under pelsen deres. Det er gjerne først når det hovner opp at man kan finne flåtten.

Det blodsugende insektet suger seg stort hvis man ikke tar det raskt nok - og bør fjernes så hurtig som mulig. Flått er nemlig den viktigste smittesprederen blant blodsugere i Nord-Europa, og kan være smittebærer av borreliose - men får du tatt flåtten innen et døgn, står du med høy sannsynlighet utenfor fare.

Mygg

Kanskje det mest plagsomme insektet av de alle, ettersom de er så godt som uunngåelige. Er det egentlig sommer uten en svak, nærmest konstant buzze-lyd ved øret?

Antall mygg varierer fra år til år, men det ser ut til at 2019 kan bli et spesielt irriterende mygg-år:

I år er det en del flommygg. Når det er vårflom er det en del flommygg, og den er veldig plagsom. De fleste mygg er jo skumringsaktive, men flommyggen er aktiv på dagtid. Så den stikker når vi ferdes mest ute.

(Saken fortsetter under bildet.)

Mygg som suger blod er nok et altfor kjent syn for de fleste. Foto: Surapol Usanakul / Shutterstock / NTB scanpix
Mygg som suger blod er nok et altfor kjent syn for de fleste. Foto: Surapol Usanakul / Shutterstock / NTB scanpix

Er du en av dem som myggen simpelthen elsker? Da har du såkalt myggtekke. Til tross for mye forskning har man ikke kartlagt akkurat hva dette kommer av, men sannsynligvis skyldes det visste luktstoffer som myggen flyr etter.

Stikkmyggene orienterer seg både ved synet, ved luktesansene og ved at de oppfatter varmeutstråling fra vertsdyret og vanndamp fra pusten. Karbondioksid fra pusten aktiverer myggene til å fly søkende omkring, mens andre lukter fra huden, som melkesyre, virker tiltrekkende.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video: Lege Wasim Zahid forklarer hvorfor enkelte er mer utsatt for myggstikk:

Skabbmidd

Skabb er en hudsykdom som skyldes parasitten skabbmidd. Midden graver ganger i menneskehud og legger egg der, og er smittsom mellom mennesker.

Den kan ikke overleve uten oss. Den graver seg inn, helt ytterst i huden og lager ganger hvor den legger egg, forklarer Soleng.

Man kan smittes hvis en eller flere nylig befruktede hunnmidd havner på huden, som kan skje ved langvarig hudkontakt.

Skabbmidd sett under mikroskop. Foto: Wikimedia / Arthur Goldstein
Skabbmidd sett under mikroskop. Foto: Wikimedia / Arthur Goldstein

– Sitter du og holder en person med skabb i hånda over lengre tid, kan du bli smitta. Man kan også bli smitta ved seksuell kontakt.

Midden bruker en times tid på at grave seg ned i huden, og lever av å spise hudens hornlag - den overlever ikke uten verten sin. Den spiser seg gjennom huden parallelt med hudoverflaten noen få millimeter i døgnet slik at det dannes såkalte skabbganger, som det legges 2-3 egg i daglig.

Det ser ut til det har vært en tredobling av skabb i Norge. Det er ikke så veldig mange personer det gjelder, opptil 6000 personer i 2018.

Er du blant de uheldige 6000, er ikke håpet ute:

– Det kan være vanskelig å bli kvitt skabb, men man kan få både kremer og midler mot det, forteller Soleng.

Edderkopp

Norske edderkopper er helt ufarlige, men sannsynligvis hjelper det lite mot frykten - det er nok mer synet av en edderkopp som skremmer, fremfor frykten å bli forgiftet.

– Mange synes insekter som kommer bort til deg er spesielt ekle. Synet av edderkopper som piler over gulvet kan være skremmende, tror Solengen.

Det finnes to edderkopptyper i Norge - vanlig husedderkopp og stor husedderkopp - sistnevnte er den klart vanligste, ifølge FHI.

Den kan bli så mye som 8-10 cm lang fra forben- til bakbenspiss. I tillegg er edderkoppen rask og kan løpe en halvmeter i sekundet, som kan forsterke det skremmende inntrykket.


Stor husedderkopp kan bli store, og ser skremmende ut - men er harmløse. Foto: Wenk Marcel / Shutterstock / NTB scanpix
Stor husedderkopp kan bli store, og ser skremmende ut - men er harmløse. Foto: Wenk Marcel / Shutterstock / NTB scanpix

Stor husedderkopp er nattaktiv, og kommer ofte inn åpne vinduer. Kjellere, og kjellerleiligheter, dominerer som funnsteder for edderkoppen, men den kan også finnes på soverom, stuer og bad.Har du fått en edderkopp i hus, er det sannsynlig at den vil forlate huset på egenhånd for å finne en make et annet sted.

For å unngå å få den inn i det hele tatt, er en nettingduk foran vinduer som står oppe om natten FHIs beste råd.

Veggedyr

Veggedyr kan være svært plagsomme - og dyre. Foto: 7th Son Studio / Shutterstock / NTB scanpix
Veggedyr kan være svært plagsomme - og dyre. Foto: 7th Son Studio / Shutterstock / NTB scanpix

Andelen veggedyr har eksplodert de siste årene, og kan ofte bli med deg hjem etter en ferietur - så dette er høysesong for å være observant på hvordan du ser ut om morgenen. Våkner du med bitt, bør du undersøke om du har veggedyr.

Veggedyret er noe som følger oss mennesker, og som trives og lever i området rundt senger hvor vi sover. Når det har gått litt tid etter ferien, merker man at man blir bitt rundt på kroppen , sa Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil skadedyrkontroll, til TV 2 i fjor. Bitt er ikke farlig, men kan klø og være plagsomt.

Veggedyret er vingeløst, og tynn som papir - bortsett fra når de er fylt med blod. Da er den også mer rødbrun i fargen, ellers er den grålig.

Til tross for navnet til insektet, er det ikke veggen de lever i - de lever stort sett på deg. De bor gjerne i sengen din, og suger blod om natten.

– Om du har mistanke om at du har veggedyr, kan du lete etter dem i sengen. Løft på lakenet, og sjekk under overmadrassen og i sømmene, sa Nese til TV 2.

Veggedyr er vanskelig å bli kvitt, og kan bli en svært dyr affære - og krever profesjonell erfaring.

Referanser: FHI / Store norske leksikon / Wikipedia / helsenorge.no / skadedyr.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Redningsaksjon i fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter
Siste nytt
13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterRedningsaksjon i fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter
Populært