Norges mest plagsomme insekter

Hjortelusflua, med og uten vinger.
Hjortelusflua, med og uten vinger. Foto: Mehl, Reidar / Folkehelsa / SCANPIX

Den milde, våte sommeren gir perfekte forhold for insekter å formere seg. Her er noen av insektene som er til størst plage for nordmenn.

Det er sommer, til tross for manglende solskinnsdager og badevær. Kanskje til irritasjon for oss - men til stor glede for Norges insekter. Mildt vær med nedbør skaper nemlig det perfekte utgangspunktet for insektene å formere seg.

Vi har samlet noen av Norges mest plagsomme insekter, så er du godt forberedt for en potensiell insekts-flom.

Tuneflue

Den beryktede tuneflua kommer i store svermer hver sommer, og da er gode råd dyre.

I fjor ble Svinndal i Våler kommune i Østfold spesielt hardt rammet, og ifølge VG måtte barnehagen i området holde både barn og avslutninger innendørs for å skjermes fra horder av insektet.

Tunefluen trenger blod for å legge egg og har plaget Østfoldinger i årevis. Foto: Karsten Sund / Universitetet i Oslo
Tunefluen trenger blod for å legge egg og har plaget Østfoldinger i årevis. Foto: Karsten Sund / Universitetet i Oslo

Til forskjell fra en mygg, som stikker i huden og suger opp blod, får tuneflua i seg blodet på en ganske annen måte - ved å skjære et sår i huden som flua tilsetter et blodfortynnende middel. Såret blør derfor vedvarende, og tuneflua slikker blodet i seg.

– Det kan se litt brutalt ut. Mange merker det ikke før de ser at det renner blod, advarer Arnulf Soleng, seniorforsker ved avdelingen for skadeyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI), til ABC Nyheter.

Han forteller at tuneflua finnes over hele landet, men er spesielt utbredt i Østfold:

Arnulf Soleng er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
Arnulf Soleng er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI

– Man kaller den tuneflue på grunn av tunevannet nede ved Sarpsborg - der kan det bli veldig mange av knotten, for elva er optimal for dem. Men den kan være over hele landet.

Så hvordan kan man egentlig unngå disse store svermene av blodtørstige fluer?

Ikke så helt enkelt, ifølge Soleng:

– Den er vanskelig å komme unna. God bekledning er det beste - bruk klær som dekker huden og hatt med myggnetting. I tillegg kan myggmidler også hjelpe mot tuneflua.

Les også : Forsker: – Hysterisk å kaste mat hvis en flue har sittet der

Hjortelusflue

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som kommer rundt august eller september. Den holder til i skogen, og er mest aktiv på høsten - når også vi mennesker flokker til skog og trær.

Som navnet på parasitten tilsier, biter den i hovedsak på hjortedyr - som elg, hjort og rådyr - men den kan også lande på mennesker:

Den ser veldig dårlig, så den kan lande på deg i tro at det er en elg eller hjort, forklarer Soleng.

er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort Foto: Kymi / CC 3.0
er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort Foto: Kymi / CC 3.0

Når flua har funnet sin vert feller den vingene sine, og det som først så ut som en flue, kan plutselig minne litt om en veldig liten krabbe. Dette kan også gjøre det utfordrende å få den av - det er ikke mulig å klemme dem ihjel mot huden, for de er læraktige og flate. Det beste er å knipe dem med fingrene og kaste den vekk.

Er du uheldig og får et stikk er det ufarlig, men kan være svært plagsomt.

Hvis den stikker får man en kul akkurat der den stakk som kan vare i et helt år. Det kan klø intenst i et par uker, forteller Soleng.

Kanskje det mest skremmende med denne flua, er hvor mange man kan få på seg på en og samme tid:

– Det har skjedd at opp mot femti fluer setter seg på en person, og de trives best i hår, skjegg og innenfor klær. Man bør ha med seg en kam, så man kan gre dem ut dersom man skulle være uheldig å få dem på seg.

I tillegg til å ha med kam, oppfordrer Soleng til å kle seg godt - men likevel være oppmerksom på at de kan komme inn under klær.

Flått

Hunde- og katteeiere er nok godt kjent med flått. Det lille krypet kan gi store problemer hver gang temperaturen tillater dem å komme frem. Har du hund eller katt selv, er du ekstra utsatt for flåttbitt, ettersom kjæledyret ditt kan ta med flått inn i huset ditt og finne veien til huden din.

Hvis du ikke har dyr selv men ferdes i skog og mark, bør du også ta en nøye inspeksjon av deg selv etter turen - for selv om det er enklere for flåtten å feste seg til pels, er den ikke spesielt kresen på valg av vert:

En flått. Når den har sugd blod ser den rundere og gråere ut. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
En flått. Når den har sugd blod ser den rundere og gråere ut. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Flått finner en vert ved å sitte på et gresstrå hvor de har følerne ute, og tar første de kommer i nærheten av, forteller Soleng, og fortsetter:

– På hund og katt er det ofte vanskelig å se dem, for det går under pelsen deres. Det er gjerne først når det hovner opp at man kan finne flåtten.

Det blodsugende insektet suger seg stort hvis man ikke tar det raskt nok - og bør fjernes så hurtig som mulig. Flått er nemlig den viktigste smittesprederen blant blodsugere i Nord-Europa, og kan være smittebærer av borreliose - men får du tatt flåtten innen et døgn, står du med høy sannsynlighet utenfor fare.

Mygg

Kanskje det mest plagsomme insektet av de alle, ettersom de er så godt som uunngåelige. Er det egentlig sommer uten en svak, nærmest konstant buzze-lyd ved øret?

Antall mygg varierer fra år til år, men det ser ut til at 2019 kan bli et spesielt irriterende mygg-år:

I år er det en del flommygg. Når det er vårflom er det en del flommygg, og den er veldig plagsom. De fleste mygg er jo skumringsaktive, men flommyggen er aktiv på dagtid. Så den stikker når vi ferdes mest ute.

(Saken fortsetter under bildet.)

Mygg som suger blod er nok et altfor kjent syn for de fleste. Foto: Surapol Usanakul / Shutterstock / NTB scanpix
Mygg som suger blod er nok et altfor kjent syn for de fleste. Foto: Surapol Usanakul / Shutterstock / NTB scanpix

Er du en av dem som myggen simpelthen elsker? Da har du såkalt myggtekke. Til tross for mye forskning har man ikke kartlagt akkurat hva dette kommer av, men sannsynligvis skyldes det visste luktstoffer som myggen flyr etter.

Stikkmyggene orienterer seg både ved synet, ved luktesansene og ved at de oppfatter varmeutstråling fra vertsdyret og vanndamp fra pusten. Karbondioksid fra pusten aktiverer myggene til å fly søkende omkring, mens andre lukter fra huden, som melkesyre, virker tiltrekkende.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video: Lege Wasim Zahid forklarer hvorfor enkelte er mer utsatt for myggstikk:

Skabbmidd

Skabb er en hudsykdom som skyldes parasitten skabbmidd. Midden graver ganger i menneskehud og legger egg der, og er smittsom mellom mennesker.

Den kan ikke overleve uten oss. Den graver seg inn, helt ytterst i huden og lager ganger hvor den legger egg, forklarer Soleng.

Man kan smittes hvis en eller flere nylig befruktede hunnmidd havner på huden, som kan skje ved langvarig hudkontakt.

Skabbmidd sett under mikroskop. Foto: Wikimedia / Arthur Goldstein
Skabbmidd sett under mikroskop. Foto: Wikimedia / Arthur Goldstein

– Sitter du og holder en person med skabb i hånda over lengre tid, kan du bli smitta. Man kan også bli smitta ved seksuell kontakt.

Midden bruker en times tid på at grave seg ned i huden, og lever av å spise hudens hornlag - den overlever ikke uten verten sin. Den spiser seg gjennom huden parallelt med hudoverflaten noen få millimeter i døgnet slik at det dannes såkalte skabbganger, som det legges 2-3 egg i daglig.

Det ser ut til det har vært en tredobling av skabb i Norge. Det er ikke så veldig mange personer det gjelder, opptil 6000 personer i 2018.

Er du blant de uheldige 6000, er ikke håpet ute:

– Det kan være vanskelig å bli kvitt skabb, men man kan få både kremer og midler mot det, forteller Soleng.

Edderkopp

Norske edderkopper er helt ufarlige, men sannsynligvis hjelper det lite mot frykten - det er nok mer synet av en edderkopp som skremmer, fremfor frykten å bli forgiftet.

– Mange synes insekter som kommer bort til deg er spesielt ekle. Synet av edderkopper som piler over gulvet kan være skremmende, tror Solengen.

Det finnes to edderkopptyper i Norge - vanlig husedderkopp og stor husedderkopp - sistnevnte er den klart vanligste, ifølge FHI.

Den kan bli så mye som 8-10 cm lang fra forben- til bakbenspiss. I tillegg er edderkoppen rask og kan løpe en halvmeter i sekundet, som kan forsterke det skremmende inntrykket.


Stor husedderkopp kan bli store, og ser skremmende ut - men er harmløse. Foto: Wenk Marcel / Shutterstock / NTB scanpix
Stor husedderkopp kan bli store, og ser skremmende ut - men er harmløse. Foto: Wenk Marcel / Shutterstock / NTB scanpix

Stor husedderkopp er nattaktiv, og kommer ofte inn åpne vinduer. Kjellere, og kjellerleiligheter, dominerer som funnsteder for edderkoppen, men den kan også finnes på soverom, stuer og bad.Har du fått en edderkopp i hus, er det sannsynlig at den vil forlate huset på egenhånd for å finne en make et annet sted.

For å unngå å få den inn i det hele tatt, er en nettingduk foran vinduer som står oppe om natten FHIs beste råd.

Veggedyr

Veggedyr kan være svært plagsomme - og dyre. Foto: 7th Son Studio / Shutterstock / NTB scanpix
Veggedyr kan være svært plagsomme - og dyre. Foto: 7th Son Studio / Shutterstock / NTB scanpix

Andelen veggedyr har eksplodert de siste årene, og kan ofte bli med deg hjem etter en ferietur - så dette er høysesong for å være observant på hvordan du ser ut om morgenen. Våkner du med bitt, bør du undersøke om du har veggedyr.

Veggedyret er noe som følger oss mennesker, og som trives og lever i området rundt senger hvor vi sover. Når det har gått litt tid etter ferien, merker man at man blir bitt rundt på kroppen , sa Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil skadedyrkontroll, til TV 2 i fjor. Bitt er ikke farlig, men kan klø og være plagsomt.

Veggedyret er vingeløst, og tynn som papir - bortsett fra når de er fylt med blod. Da er den også mer rødbrun i fargen, ellers er den grålig.

Til tross for navnet til insektet, er det ikke veggen de lever i - de lever stort sett på deg. De bor gjerne i sengen din, og suger blod om natten.

– Om du har mistanke om at du har veggedyr, kan du lete etter dem i sengen. Løft på lakenet, og sjekk under overmadrassen og i sømmene, sa Nese til TV 2.

Veggedyr er vanskelig å bli kvitt, og kan bli en svært dyr affære - og krever profesjonell erfaring.

Referanser: FHI / Store norske leksikon / Wikipedia / helsenorge.no / skadedyr.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 Rettshjelpskoordinator anslår minst 10.000 Nav-ofre bare etter 201205:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 FN: Nesten en halv milliard mennesker mangler arbeid04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina03:03 Toyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33 Etterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43 Viken kan ryke med Frp i opposisjon01:41 Flere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35 36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21 Rekordmange drap i Mexico i fjor00:17 Flere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45 Flertall for å avsette Trump i USA23:44 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32 Det hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15 Putin sparker sportsministeren23:10 Frode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09 Johnson gikk på nederlag i Overhuset23:07 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45 Flertall for å avsette Trump i USA22:18 Libanon har fått ny regjering22:09 Sagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44 Latterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30 Frp kraftig fram på ny gallup21:16 Ap og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51 Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31 Ikke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24 Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13 Knallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58 Nytt coronavirus har spredd seg til USA19:25 Sundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23 Østerriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41 Bondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39 Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35 Tyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30 – Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14 22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12 Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Frp rett til angrep på KrF-hjertesak15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil
Siste nytt
13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00PengerRettshjelpskoordinator anslår minst 10.000 Nav-ofre bare etter 201205:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenFN: Nesten en halv milliard mennesker mangler arbeid04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina03:03MotorToyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33NorgeEtterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43PolitikkViken kan ryke med Frp i opposisjon01:41VerdenFlere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35Verden36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21VerdenRekordmange drap i Mexico i fjor00:17NorgeFlere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45VerdenFlertall for å avsette Trump i USA23:44SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32VerdenDet hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15VerdenPutin sparker sportsministeren23:10NorgeFrode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09VerdenJohnson gikk på nederlag i Overhuset23:07SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45PolitikkFlertall for å avsette Trump i USA22:18VerdenLibanon har fått ny regjering22:09SportSagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44VerdenLatterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30PolitikkFrp kraftig fram på ny gallup21:16PolitikkAp og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51VerdenStoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31NorgeIkke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24NorgeHøie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13SportKnallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58VerdenNytt coronavirus har spredd seg til USA19:25SportSundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23SportØsterriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41PolitikkBondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39PolitikkAnklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35MotorTyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30Norge– Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14Norge22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12PengerErstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilFrp rett til angrep på KrF-hjertesak15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil
Populært