Meny

Prest om «Karl»-saken: – Myndighetene må komme foreldrene i møte

Ragnhild Johnsen Meldalen og Arne Ugedal forstår ikke hvorfor myndighetene har satt dem fullstendig på sidelinjen. De mener sønnen må få et annet botilbud, bedre helseoppfølging og mer selvbestemmelse over egen hverdag.
Ragnhild Johnsen Meldalen og Arne Ugedal forstår ikke hvorfor myndighetene har satt dem fullstendig på sidelinjen. De mener sønnen må få et annet botilbud, bedre helseoppfølging og mer selvbestemmelse over egen hverdag. Foto: Jens Marius Sæther

Prest Morten Knarvik Svendsen har kjent «Karl» i flere tiår. Han mener det er uforståelig at myndighetene har satt foreldrene fullstendig på sidelinjen.

– Karl har det ikke bra. Han blir dårligere og dårligere og kjenner seg passet på og overvåket.

I store deler av sitt yrkesliv som prest har Morten Knarvik Svendsen jobbet med psykisk utviklingshemmede og kjempet for deres rettigheter. Svendsen har fulgt Dagsavisen-sakene om «Karl» med stor interesse. Karl vokste opp i slummen i India og ble tidlig foreldreløs. I 1988 kom han til Norge og fikk nye foreldre. Ragnhild Johnsen Meldalen og Arne Ugedal ville gi ham et trygt og godt liv. De har fortalt at den kasteløse, traumatiserte gutten brukte lang tid på å bli trygg i nye omgivelser, men at han fikk en god barndom.

(Saken fortsetter under bildet.)

I samråd med foreldrene har vi valgt å kalle sønnen for «Karl», siden det navnet er brukt i saker som har vært skrevet om ham tidligere. Foto: Jens Marius Sæther
I samråd med foreldrene har vi valgt å kalle sønnen for «Karl», siden det navnet er brukt i saker som har vært skrevet om ham tidligere. Foto: Jens Marius Sæther

Svendsen ble kjent med Karl da han skulle konfirmeres. Den lokale presten ville at Svendsen skulle lage et eget opplegg for gutten. Før konfirmasjonen hadde han derfor flere lange samtaler med Karl.

– Karl var en glad og tillitsfull kar som stilte mange gode spørsmål. Han reflekterte over sin oppvekst i India og forholdet til foreldrene han fikk i Norge. Vi hadde mange gode samtaler, sier Svendsen og legger til:

– Jeg ble veldig overrasket da det senere ble avklart at han ikke har samtykkekompetanse. Han stiller helt relevante spørsmål om det som betyr noe for ham.

Karl fikk diagnosen moderat psykisk utviklingshemning da han gikk på ungdomsskolen. I dag bor han i en privat institusjonsbolig mange mil unna foreldrenes hjem. Karl har flere psykiatriske diagnoser.

Les også: Får ikke være pårørende til sin egen sønn

– Et vennskap

Svendsen traff foreldrene og Karl i flere sammenhenger etter konfirmasjonen, og han bestemte seg for at han ville følge opp gutten siden han hadde lang erfaring med å jobbe med psykisk utviklingshemmede.

– Det ble til et vennskap. Jeg har truffet ham med jevne mellomrom gjennom mange år, og jeg besøkte ham senest før påske.

Prest Morten Knarvik Svendsen har besøkt Karl jevnlig i flere tiår. Foto: Privat
Prest Morten Knarvik Svendsen har besøkt Karl jevnlig i flere tiår. Foto: Privat

De siste 15 årene har foreldrene kjempet mot kommune og stat for at Karl skal få et annet botilbud, mer selvbestemmelse over eget liv og bedre helseoppfølging. Foreldrene har sett at sønnen har blitt dårligere og dårligere. De er dypt bekymret for hans helse, men får ikke innsyn i forhold som angår sønnen. Foreldrene ble ikke hørt da Fylkesmannen utnevnte ny verge for Karl i 2014, som var ukjent for dem. Advokat Helge Hjort, som representerer foreldrene, mener myndighetene har brutt vergemålsloven fordi han mener Karl har gitt klart uttrykk for at han vil ha mor som verge. Klagene har ikke ført fram. I fjor vedtok Kongsvinger kommune at foreldrene heller ikke får være nærmeste pårørende for sønnen. De klaget, men fikk ikke medhold.

Les også: «Karl»-saken: – Et enormt maktmisbruk

Møte med myndighetene

Svendsen har vært med på møter med lokale myndigheter. Han kan ikke forstå hvorfor foreldrene er satt helt på sidelinjen.

– Jeg har sett hvordan foreldrene er blitt mistenkeliggjort og at de ikke tas på alvor i møtene jeg har vært med på. For meg er det totalt uforståelig at myndighetene mener at vergen skal være nærmeste pårørende. I over 30 år har foreldrene stilt opp for ham på alle mulige måter.

Han forteller at Karl aldri har snakket negativt om foreldrene og at han alltid har gitt uttrykk for hvor mye de betyr for ham.

Svendsen diskuterte også vergespørsmålet med Karl da Fylkesmannen hadde utnevnt en ny verge til ham.

– Jeg snakket med Karl om det for å høre hva han tenkte og mente. Han tok også opp dette spørsmålet med meg uoppfordret. Karl kunne ikke skjønne hvorfor moren ikke kunne være hans verge. Han ville ha henne.

– Føler seg overvåket

Svendsen mener det er hevet over tvil at sønnen ikke trives der han bor i dag og at han trenger et annet tilbud. Han forteller at han har besøkt Karl 3–4 ganger i halvåret siden han ble kjent med ham.

– Tidligere var vi ofte i boligen hans når jeg var på besøk. De siste årene har han foreslått at vi skal ta en biltur hver gang jeg har kommet. Han føler seg overvåket der han bor og vil først snakke når vi er på tomannshånd. Når vi er alene i bilen, slapper han av.

For en del år tilbake tilbød Svendsen seg å lage et samtaleopplegg for Karl om trosspørsmål. Foreldrene har vært aktive i kristne miljøer. De har fortalt at troen betyr mye for Karl, men at de aldri har presset ham til å være med på religiøse aktiviteter. Svendsen, som i flere år var ansatt i Oslo kommune som prest for psykisk utviklingshemmede, forteller at han brukte mye tid på å lage et samtaleopplegg for Karl om trosspørsmål som kunne fungere der han bodde.

– Ideen var at han skulle få en rytme på kveldsstunden sin som han hadde hatt med foreldrene før han flyttet og som var viktig for ham. Jeg presenterte et opplegg for personalet ved boligen. Etter at jeg hadde gjort det, hørte jeg ikke noe mer og det ble aldri noe av det.

Les også: Ombudet om vergemål: – Det trengs omfattende endringer

– Må løse saken

Svendsen er i likhet med foreldrene bekymret for Karls helse.

– Karl har levd under et regime som ikke gjør ham godt. Jeg mener han er institusjonsskadd, men ingen vil høre på innvendingene både jeg og foreldrene har kommet med.

Han mener Karl må få mer selvbestemmelse over eget liv og at boligen og kommunen må samarbeide med foreldrene.

– Hvis jeg hadde vært miljøarbeider der han bor, ville jeg knyttet tett kontakt med foreldrene og spurt dem: Hva er det dere gjør som får ham til å slappe av? Verken foreldrene eller jeg har vanskeligheter når vi har vært med Karl alene. Jeg kan derfor ikke forstå hvorfor han er underlagt et så omfattende kontrollregime.

Svendsen mener man ikke kommer utenom foreldrene i denne saken hvis Karl skal få et bedre liv.

– Noen må bryte gjennom og løse den. Da må myndighetene komme foreldrene i møte.

Dagsavisen har vært i kontakt med det private selskapet som driver stedet der Karl bor. De har svart at de ikke kan uttale seg av hensyn til taushetsplikten. Kongsvinger kommune, som har ansvaret for tjenestetilbudet, har gjort det klart at heller ikke de kan uttale seg om saken «med bakgrunn i gjeldende lovverk».

Saken er først publisert på Dagsavisen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Frp-kilder mener Venstre posisjonerer seg for regjeringsexit05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 – Dette er en stor dag for klimaet, Norge og verden14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks
Siste nytt
12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkFrp-kilder mener Venstre posisjonerer seg for regjeringsexit05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18Næringsliv– Dette er en stor dag for klimaet, Norge og verden14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks
Populært