Meny

Er du hundemenneske? Det kan ligge i genene dine

Svenske forskere fant at eneggede tvillinger gjorde samme hundevalg enn toeggede gjorde.
Svenske forskere fant at eneggede tvillinger gjorde samme hundevalg enn toeggede gjorde. Foto: Anastasiya Tsiasemnikava / Shutterstock / NTB scanpix

Valget om å ha hund er omtrent 50 prosent påvirket av genene våre, mener svenske forskere. De spør seg om forklaringen ligger i vårt lange og nære forhold til hunden.

Er hundeeiere genetisk annerledes enn de som ikke har hund? Det lurte Tove Fall på. Hun er professor i molekylær biologi ved Uppsala Universitet.

I starten lurte hun mest på hvorfor svensker som hadde hund, så ut til å ha bedre helse enn de som valgte et liv uten firbeinte venner.

Men etter hvert begynte hun å se flere spennende ting.

For hvis en del mennesker har gener som påvirker dem til å bli hundeeiere, er det kanskje fordi det i årtusenenes løp har lønt seg å være på godfot med disse dyra, tenker forskerne seg.

Svenske tvillinger med og uten hund

Når forskere skal prøve å anslå hvor arvelig noe er, bruker de gjerne tvillingregistre. Vi har et register over tvillinger i Norge. I den nye studien brukte forskerne det svenske.

I registeret finner vi både eneggede tvillinger og toeggede tvillinger. Eneggede tvillinger deler hele genmaterialet sitt, mens toeggede tvillinger har halvparten av genene til felles.

Felles for eneggede og toeggede tvillinger er at de som oftest vokser opp i det samme miljøet. Så dersom eneggede tvillinger er mer samstemte om noe enn det toeggede tvillinger er, tenker forskerne seg at samstemtheten kan forklares av genene deres.

Og det var dette forskerne så da de koblet tvillingregisteret opp mot registre over hundeeiere i Sverige. De hadde med mer enn 35 000 tvillingpar i studien.

Forskerne oppdaget at de eneggede tvillingene mye oftere hadde valgt det samme, enten å ha hund eller å ikke ha hund, enn de toeggede hadde gjort , ifølge en pressemelding fra Uppsala universitet.

– 50 prosent påvirket av gener

Til sammen hadde de med rundt 35 000 tvillingpar i studien.

Og faktisk kunne gener forklare så mye som halvparten av hundevalget, tyder forskernes funn på.

Det overrasket Tove Fall og de andre forskerne at prosenten var så høy.

Vi ble overrasket over hvor mye en persons gensammensetning bidrar til valget om å ha hund, sier hun i pressemeldingen fra det svenske universitetet.

Professor Eivind Ystrøm ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo er enig med forskerne i at 50 prosent arvelighet i hundehold er et høyt tall.

Han har selv brukt tvillingregistre i sin forskning.

Men han syns ikke det er overraskende at valg som vi mennesker gjør, i stor grad er genetisk arvelige.

– Det vet alle som forsker på dette. Faktisk er det ganske vanlig at studier viser omtrent 50 prosent genetisk påvirkning på valgene vi gjør, sier han.

– Spesielt i samfunn med stor frihet

Gener spiller spesielt stor rolle for valg i samfunn der individer har stor frihet, forteller Ystrøm, som også er forsker ved Folkehelseinstituttet.

En studie fra 1980-tallet viste et eksempel på dette, sier han. Den viste at genetisk arv hadde mindre påvirkning på hvor lenge folk før i tiden utdannet seg, før Lånekassen gjorde det mulig for flere å ta høyere utdannelse.

Etter hvert, når folk fra flere samfunnslag- og grupper kunne ta utdanning, og det ikke lenger var like vanlig å arve foreldres yrke og levemåte, fant forskere at folks gener spilte en større rolle for hvor lang utdannelse de tok.

Et eksempel som Ystrøm ser i sin egen forskning, er at arveligheten i alkoholisme er høy.

Vi har et samfunn som gjør det veldig lett å velge å drikke alkohol. I tillegg er dette et valg mange gjør tidlig i livet, før arbeidslivets plikter har satt inn og ofte før man har slått seg til ro med en partner. Og da får genene mye spillerom.

Men valget om å få hund, derimot, hadde Ystrøm forventet at skulle være mer påvirket av miljøfaktorer, som for eksempel partnerens ønske.

En hund er et valg for to personer

Selv om mange får hund alene, synes Ystrøm det er overraskende at gener ser ut til å spille en så stor rolle i valget.

Jeg synes 50 prosent arv er en høy prosent fordi det ofte er to som må fatte beslutningen sammen. Derfor er det lettere å se for seg en høy genpåvirkning i valg der vi må ta beslutningen selv, sier han.

Men at mennesker kan være genetisk tilpasset hunder, er egentlig ikke rart i det hele tatt, mener han.

– Denne studien kan lett bli presentert som en kuriositet, men den er veldig interessant. For hunden er vårt første husdyr. Og det forskerne tror er at noen ulver sluttet å være redde for mennesker. De nærmet seg, spiste søppelet vårt, og så utviklet det seg til å bli ulike stammer, ulver og urhunder.

Selv om de etter hvert fikk fysiske forskjeller, var hovedforskjellen at den ene gruppa valgte å leve med mennesker, mens den andre ikke gjorde det, mener Ystrøm.

– Men også motsatt. Det var noen mennesker som valgte å ha hund. Og det kan ha hatt fordeler. Og disse menneskene førte sine egenskaper videre til barna sine.

Det er meningsfylt, på samme måte som at vi utviklet oss til å like stekt kjøtt og ikke være så redde for flammer. Noen kan ha tenkt: oi, det var en søt ulv, sier han litt spøkefullt.

– Hunder har tilpasset seg oss og vår psyke. Hvorfor skulle ikke vi også være genetisk tilpasset dem etter så lang tid sammen?

– Men for at vi skal få bestemte egenskaper, for eksempel til å være tilbøyelig til å ville ha hund, må det finnes et potensial for det i genene våre. Hvis ikke vil det ikke oppstå, sier han.

Les også : – Trist erkjennelse at så mange dumper kjæledyr

– Medfødt evne?

Til tross for at det er vanlig å ha hund og andre husdyr, vet forskere ganske lite om hvordan de påvirker dagliglivene våre og helsa vår, og hva som bestemmer valget om å få hund, sier Tove Fall i pressemeldingen fra Uppsala universitet.

Kanskje har noen mennesker en sterkere medfødt evne til å ville ta vare på dyr enn det andre har, sier hun.

Dette utdyper Fall i et intervju med Vetenskapsradion på Sveriges Radio.

Evnen til å samarbeide med dyr har kanskje gitt menneskene fordeler som har gitt bedre sjanse til å overleve, spekulerer hun der.

Tidlig i hundehold-historien var det kanskje lettere å spore opp elg i jakt, eller man det var smart å ha vakthund, tenker Fall seg som eksempler.

Les også : Nordens største dyrebutikkjede innfører «kjæledyrpermisjon»

Ikke alle hundeeiere registrert

I en studie der forskere bruker store registre, er det en del informasjon som mangler. Det er mye de ikke vet om enkeltmenneskene i studien. Derfor kan ikke studien fortelle nøyaktig hva som fikk hver enkeltperson til å skaffe hund.

I hundeeier-registrene som forskerne brukte, står dessuten bare én eier oppført. Det kan alltids hende at det var partneren til denne hundeeieren som ønsket seg hund mest.

Og blant de som ikke hadde hund, kan det tenkes at de valgte et hundeløst liv fordi partneren ikke ville eller kunne ha hund.

I tillegg er det en del som ikke registrerer seg som hundeeiere, ifølge de svenske forskerne.

Men likevel har de falt ned på at hundehold i ganske stor grad påvirkes av genetisk arv.

Ville vi vært annerledes uten hunden?

Det er ikke overraskende at menneskers utvikling er påvirket av dyra vi omgir oss med, mener de svenske forskerne.

Det nære forholdet vi har til dyra vi har temmet, har nesten helt sikkert hatt en betydelig påvirkning på utviklingen vår, på genene og på atferden vår gjennom gjensidig påvirkning, skriver forskerne i studien.

Men ville vi mennesker ha sett annerledes ut genetisk uten påvirkning fra hunden? Det ville reporteren i svenske Vetenskapsradion vite.

– Det er et veldig spennende spørsmål, og jeg har fundert på hvordan vi kan undersøke det, svarer Tove Fall.

– Men jeg tror at vi skal være litt ydmyke og ikke se oss selv som toppen av en pyramide der vi bare påvirker andre.

Referanser:

T. Fall mfl: Evidence of large genetic influences on dog ownership in the Swedish Twin Registry has implications for understanding domestication and health associations. Scientific Reports, 17. mai 2019

Denne saken ble først publisert på forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:38 Tidligere fotballspiller skutt og drept10:25 Oslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09 Regjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05 Von der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40 India: Minst 40 fryktes fanget under sammenrast bygning09:37 CAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32 Livstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24 PST: Krekar framstilles trolig for fengsling onsdag09:20 Tysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16 Duterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36 Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33 Schibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29 Solid resultatvekst for Yara08:00 Resultatvekst for Telenor07:56 Dyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes07:50 Offensiv Solskjær vil kjempe seg tilbake til toppen07:42 Vi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan07:26 Arsenal-supportere raser mot «passiv» klubbeier07:05 Kraftig jordskjelv ved Bali07:03 Landslagskaptein om J19-EM: – Satt oss mål om å komme til finalen06:41 Sevilla hentet spiller for 120 millioner kroner – Berge-pris kan skape trøbbel06:38 FN bekymret for USAs restriksjoner på Zarifs visum06:00 Ufrivillig PGA-pause for Hovland06:00 Frp har færrest «rike onkler» i valgkampen05:57 Mann skadd i leilighetsbrann i Notodden05:50 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:15 100 år siden stemmerett for alle ble innført05:14 Salvini-alliert avhørt om pengestøtte fra Russland04:46 Mulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:35 Regjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01 Demonstranter imot teleskop på Hawaii04:01 Rushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40 Duterte vil bryte forbindelsene med Island03:33 Vaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45 313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21 Norsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16 Trump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50 Israel fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14 Kritisk for skadd syklist i Nordland00:58 Mexico avviser nye amerikanske asyl-restriksjoner00:37 Tre personer pågrepet for drap i Danmark23:32 Alan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28 Savnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01 Minnestund for Umeå-ofre22:57 Niåring savnet i Re i Vestfold22:18 Republikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33 Bohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23 Bjørn skutt i Selbu21:16 Boris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget
Siste nytt
10:38SportTidligere fotballspiller skutt og drept10:25NorgeOslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09MotorRegjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05PolitikkVon der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40VerdenIndia: Minst 40 fryktes fanget under sammenrast bygning09:37SportCAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32VerdenLivstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24NorgePST: Krekar framstilles trolig for fengsling onsdag09:20ReiseTysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16VerdenDuterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36Helse og livsstilTidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33NorgeSchibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29NorgeSolid resultatvekst for Yara08:00NorgeResultatvekst for Telenor07:56NorgeDyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes07:50SportOffensiv Solskjær vil kjempe seg tilbake til toppen07:42StemmerVi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan07:26SportArsenal-supportere raser mot «passiv» klubbeier07:05VerdenKraftig jordskjelv ved Bali07:03SportLandslagskaptein om J19-EM: – Satt oss mål om å komme til finalen06:41SportSevilla hentet spiller for 120 millioner kroner – Berge-pris kan skape trøbbel06:38VerdenFN bekymret for USAs restriksjoner på Zarifs visum06:00SportUfrivillig PGA-pause for Hovland06:00NorgeFrp har færrest «rike onkler» i valgkampen05:57NorgeMann skadd i leilighetsbrann i Notodden05:50NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:15Norge100 år siden stemmerett for alle ble innført05:14VerdenSalvini-alliert avhørt om pengestøtte fra Russland04:46NorgeMulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:35NorgeRegjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01VerdenDemonstranter imot teleskop på Hawaii04:01NorgeRushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40VerdenDuterte vil bryte forbindelsene med Island03:33NorgeVaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45Verden313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21NorgeNorsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16VerdenTrump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50VerdenIsrael fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14NorgeKritisk for skadd syklist i Nordland00:58VerdenMexico avviser nye amerikanske asyl-restriksjoner00:37VerdenTre personer pågrepet for drap i Danmark23:32VerdenAlan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28NorgeSavnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01VerdenMinnestund for Umeå-ofre22:57NorgeNiåring savnet i Re i Vestfold22:18VerdenRepublikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33SportBohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23NorgeBjørn skutt i Selbu21:16VerdenBoris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35Norge15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenKrekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget
Populært