Unikt fengsel i Uruguay:Her blir drapsmenn og smuglere til forretningsmenn og gründere

Video: Tidligere smugler: – Dette stedet endret livet mitt.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengselet forbereder fangene på et anstendig liv etter soningen er ferdig. – Jeg så butikker, bedrifter, og jeg tenkte «hvor er jeg?», sier en av de innsatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Punta de Rieles-fengselet i Montevideo i Uruguay, skiller seg nok en del fra resten av verdens fengsler. Der er det nemlig et yrende næringsliv, driftet av de innsatte.

Fanger stifter bedrifter, ansetter hverandre og jobber for hverandre.De tilbyr og selger produkter både til sfæren innenfor veggene og til verden på utsiden.

Associated Press (AP) har nylig omtalt saken.

– Jo mer vi klarer å reprodusere livet i et nabolag, desto mer kan vi forutse at folkene som forlater fengselet kommer til å oppføre seg i harmoni med andre, sier Juan Miguel Petit, som overvåker fengselsforhold for Uruguays kongress, til AP.

Ifølge det amerikanske nyhetsbyrået er det en rekke foretak bak fengselets murer, inkludert bakerier, frisørsalonger, godteributikk og håndverkere.

– Jeg så butikker, bedrifter, og jeg tenkte «hvor er jeg?» sier Rolando Bustamante, som nå drifter en sementblokkfabrikk på innsiden av fengselet, til AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video i toppen av saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

En innsatt i Punta de Rieles-fengselet arbeider med å støpe sementblokker. Foto: AP/ Matilde Campodonico
En innsatt i Punta de Rieles-fengselet arbeider med å støpe sementblokker. Foto: AP/ Matilde Campodonico

Et bedre liv

Den kriminelle bakgrunnen til fangene favner vidt. Tyveri, overfall, smugling og drap er blant handlingene de innsatte må sone for.

Man må ha utvist god oppførsel i minst seks måneder fra et annet fengsel, om man skal velges som kandidat for Punta de Rieles.

AP skriver at 382 er i arbeid, mens 246 studerer, av fengselets 510 innsatte. Et antall av disse både arbeider og studerer. Et fåtall velger bort disse mulighetene, men de vil da bli overført til et tradisjonelt fengsel etter at to år har gått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i 2012 dette fengselsprosjektet startet. Hensikten er at fangene gjennom arbeid, studier, håndverklæring og gründervirksomhet ruster seg for et bedre liv etter soning. I tillegg spilles det på at sannsynligheten for å falle tilbake til kriminalitet reduseres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oslo fengsel får kritikk for bruk av isolasjon og manglende helsetilbud

Nyter stor frihet

Ifølge AP kommer finansieringen av en bedrift fra familiene direkte til de innsatte eller fra en bank, som i stor grad administreres av fangene selv.

Av fortjenestene går ti prosent til det offentlige for bruk av fasilitetene, mens ytterligere ti prosent går tilbake til bankfondet. De resterende inntektene blir satt på fangenes bankkontoer. Men pengene vil de først få tilgang til når de løslates.

Nyhetsbyrået forteller også om hvordan to tidligere fanger lyktes godt med bakeriet de hadde grunnlagt sammen. Selv om de nå er frie individer, driver de fortsatt på med bedriften sin, og har sysselsatt 50 til 70 personer. De er innom fengselet så og si på daglig basis, og noen ganger overnatter de til og med.

Selv om fangene er i fengsel, nyter de stor frihet på innsiden. Ifølge AP er fangene for det meste frie til å ytre seg om hva det måtte være, bruke telefon, Internett og kommunisere med folk på utsiden. De danner grupper, fagforeninger eller samvirkelag. Det er også lov å eie hund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: To fengselsansatte løslatt etter gisseldrama i Frankrike

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Bastøy fengsel har vakt oppsikt

Den amerikanske filmskaperen og aktivisten Michael Moore har tidligere vært i Norge og laget dokumentar fra Bastøy fengsel, som ligger på en øy utenfor Horten.

Dette fengselet har også et fokus på rehabilitering av straffedømte, der forholdene kan sammenlignes med et lite samfunn. De innsatte driver med fjøsarbeid og dyr, selger mat de selv har dyrket frem, arbeider på ferjekaien og driver sagbruk. Med fri tilgang til fengselets kjøkken, tar fangene seg også av kokkeleringen.

– Stort sett tenker man på hevn for samfunnet når man snakker om straff, men her ser vi på straff på en helt annen måte, sa tidligere innsatt Trond Einar Frednes til NRK i 2016.

Les også: Seriemorder har rekorden for lengst fengselsopphold - kan nærme seg løslatelse