Meny

– Det er blitt begått mye fryktelig i religionens navn

Foto: Sissel Hoffengh

Sveriges kulturminister Amanda Linds politiske engasjement ble vekket i kirken.

(Portrettet ble opprinnelig publisert 24. mai)

STOCKHOLM (Dagsavisen): Det har vært en skjebneuke i Sverige, med vegg-til-vegg dramatikk. Det startet mandag kveld da siste episode av «Game of Thrones» var klar. Svært mange ble skuffet over slutten. Og i morgen, søndag, skal svenskene stemme fram sine EU-kandidater. Forhåpentlig blir de hakket mer fornøyde med politikerne de velger som skal være med å stifte lover i hele EU, enn de var med enden på historien om maktkampen i fantasyriket Westeros.

– Høyreekstremismen markerer seg i Europa foran EU-valget, hva tenker du om det?

– Vi grønne partier sitter på vippen og kan ble de som bestemmer retningen og bidrar til at de høyreekstreme får mindre innflytelse i parlamentet. Så for oss er det et veldig viktig valg, sier svenskenes kultur- og demokratiminister Amanda Lind, som har brukt hver dag siste uke til å snakke politikk med folk på gaten i Stockholm.

– Vold er aldri løsningen

Men, la oss spole litt tilbake. Så lenge jeg kan huske har svenskene vært hakket kulere enn oss. Bedre til å lage popmusikk, bedre på fashion, på film og ikke minst i utvalget av skamløst glamorøse kjendiser. OK, så har vi fått prinsessen og sjamanen. Men om du leter på øverste hylle blant norske regjeringspolitikere, er det ingen med samme cool-faktor som svenskenes kulturminister Amanda Lind. Ingen. Når vi møtes i Stockholm er hun på vei til en «lysmanifestasjon» for Sri Lankas terrorofre, høygravid, iført svart trang kjole og en syttitallsfrakk i konjakkfarget skinn. De meget omtalte dreadsene sitter som en krone på hennes hode.

– Du får bli med om du vil, sier hun. Og sånn har det seg altså at vi vandrer til fots fra kontoret hennes i Drottninggatan til Sergels torg der minnestunden finner sted. For litt over to år siden var det her fire mennesker ble drept og 15 såret da en lastebil kjørte inn i menneskemengden. Nylig var det minnedag for ofrene etter dette terrorangrepet.

– Det er åpenbart at minnedagen rev opp mange sår, både for de familier som ble rammet, men også alle som ble påvirket av situasjonen. Samtidig var det fint å se hvilken enorm solidaritet folk har vist hverandre, både da det skjedde og ikke minst i ettertid, og at hendelsen har økt vår kollektive bevissthet om å jobbe mot voldsforherligende terrorisme og ekstremisme. Den holdningen må vi bevare. Vold er aldri løsningen, sier Amanda Lind.

– Hvert eneste barn som faller utenfor er et nederlag

– Hvilke tanker gjør en demokratiminister seg når ekstremismen vokser fram overalt, ikke minst i trygge Sverige?

– Det er selvsagt bekymringsverdig. Krig og vold og terror har eksistert lenge, fremfor alt i deler av verden som ikke har ligget så nær oss. Det som er nytt er at den kryper tettere på. Men all terror er fryktelig uansett hvor den skjer.

– I Norge snakker vi ofte om såkalte «svenske tilstander», om bydeler der politiet ikke lenger har kontroll. Vi klarer ikke bli enige om de finnes eller ikke, hva tror du?

– Det er klart det finnes utfordringer. I den såkalte Januariavtalen styrkes både velferd og politi. En økning med 10.000 «fler poliser» vil komme hele Sverige til gode.

– Så det er et problem?

– Vel, vi har en voksende befolkning. Og vi har utfordringer med blant annet gjengkriminalitet. Da er det rimelig at antallet politi øker. Samtidig må vi også se til at vi fører en politikk som ikke fører til boligsegregering, og jobbe med forebyggende arbeid i skolen. Hvert eneste barn og hver eneste ungdom som faller utenfor er et nederlag for samfunnet, derfor er det viktig at vi har mange møteplasser. Særlig unge kan bygge relasjoner og å få en meningsfull oppvekst. Barndommen kommer aldri tilbake.

Demokrati og religion

På Sergels torg har en gruppe representanter fra forskjellige trossamfunn samlet seg for å legge ned blomster og tenne lys. Kulturministeren blir hilst velkommen fra høyre og venstre.

– Jeg synes det er fint å se hvordan de ulike trossamfunnene markerer en enighet i at det er volden og terroren, ikke religionen som er problemet. Vi må bare fortsette å stå opp for religionsfriheten og demokratiet, sier Lind.

– Men det er problematisk når religion og politikk blandes sammen?

– Det er blitt begått mye fryktelig i religionens navn gjennom tusenvis av år, det vil jeg ikke underslå. Jeg synes det er bra slik vi har organisert det i Sverige, der kirken er separert fra staten. Samtidig respekterer jeg at religionen betyr mye for mange mennesker, og også er medvirkende til deres deltakelse i samfunnet. Derfor må vi være svært tydelige på at vi skal bekjempe volden og samtidig kjempe for folks rett til å tro, uansett om det er kristne i Midtøsten, eller muslimer i Sverige.

Les også: Stormer rundt Sveriges kulturminister: Dreads, rollespill og alternativ medisin

«Hippie som kulturminister»

Mange hadde ventet at Stefan Löfven skulle delegere posten som kultur- og demokratiminister til en person fra sitt eget parti, Socialdemokraterna, men så gikk den isteden til Amanda Lind. Med barn i magen og dreadlocks feide 38-åringen fra Miljöpartiet inn i den svenske regjeringen så det ble full fyr i det svenske kommentariatet.

«Fel kulturminister igjen, Löfven» skrev Åsa Linderborg i Aftonbladet. «Bedrøvelig og ansvarsløst» raste Jan Scherman, tidligere direktør i TV4, og serverte en «mansplaining» om at hun hadde for lite kunnskap om store kulturpolitiske spørsmål. Og på Twitter kvitterte Moderaternas Hanif Bali med følgende:

«Jeg ser fram til å få en hippie som kulturminister. Røkelser, chakramassage og tonnevis med gress i departementet.» Men, så kom Lind selv med den fatale hyllesten av partifelle og tidligere bostedsminister Mehmet Kaplan, som måtte gå av i 2016 etter å ha hatt kontakt med en høyreekstrem tyrkisk organisasjon. Hyllesten kom på Instagram, der Lind hyllet alle tidligere ministre fra Miljöpartiet for deres arbeid i regjeringen. Likevel måtte den påtroppende statsråden ut og forsvare seg, og presisere at det hun hyllet var ministrenes innsats for miljøpolitikken.

Forgjengeren hennes, Alice Bah Kuhnke, blir i svensk presse framstilt som den flotte, designerkledde gallionsfiguren, ikke ulik vår egen Åse Kleveland da hun var kulturminister. Å se for seg Amanda Lind, med sine dreadlocks og blankskurte, sminkefrie ansikt iført Kuhnkes haute couture-designede Nobelkjole fra Bea Szenfeld virker bortimot umulig for svenske avisjournalister. Men Kuhnke ble også anklaget for å ville legge for sterke politiske føringer i kulturpolitikken, noe Amanda Lind syns er merkelig. Selv er hun ekstremt tydelig på at hun ønsker å verne svenske kunstnere mot politiske klåfingre.

– Mitt syn er at kunsten skal være fri og ikke politisk styrt, for det finnes det alltid en risiko. Man ser i visse land at det finnes krefter som ønsker å begrense kunstneres frihet på ulike måter, både ved at politikere vil gå inn i museer, løfte fram kulturarven og at kunsten kidnappes av ulike politiske krefter. Min jobb er å sørge for at kunstnere får gode vilkår for å kunne skape, så får kunstnerne skape nøyaktig hva de vil. Det kan være maktkritisk eller hva som helst. Det skal ikke jeg bedømme.

– Ja, jeg er troende

Hennes politiske engasjement ble tent i kirken. Faren er prest i Svenska kyrkan, i Sorsele som ligger i Västerbottens innland, og i kirken kom tenåringen Amanda Lind i kontakt med en bevegelse som kjempet for global solidaritet med u-land.

– Ja, jeg vokste opp i Luleå – du vet hvor det er? smiler hun og jeg bekrefter at jeg har hørt om Luleå, og ikke minst, om ishockey.

– Wow, er det sant? Hockey ble aldri min greie, men jeg drev litt med kunstløp. Søsteren min drev også kunstløp samtidig som Alexander Majorov, faktisk. Vi var heldige som vokste opp i en sportsinteressert familie, men jeg forelsket meg altså i tennis.

I kirken fikk hun opp øynene for de globale, strukturelle urettferdighetene og skjevhetene mellom den rike og fattige verden.

– Siden fortsatte mitt politiske engasjement i fredsbevegelsen og i dyrevernsorganisasjoner, samtidig som miljøspørsmålene kom stadig hyppigere rundt millenniumsskiftet. Global oppvarming var et stort tema på agendaen. Gjennom Grønn ungdom oppdaget jeg en bevegelse og et parti med en ideologi som omfavnet alt det jeg var opptatt av. De hadde et helhetsperspektiv som gjorde at man ikke måtte velge enkeltsaker, men kunne jobbe bredt med systemene.

– Tror du på gud?

– Ja, jeg er troende. Jeg kaller meg ikke kristen, tro er for meg en individuell sak. Men jeg kjenner meg hjemme i kirken og går i kirken flere ganger i året.

– Men du tenker at det er noe som er større enn bare dette livet?

– Ja. Absolutt.

Les også: – Nå blir det røkelse, chakra og gress i departementet!

Drev med laiv og alternativ medisin

Da Amanda Lind begynte på universitetet i Umeå på begynnelsen av 2000-tallet ble hun raskt ønsket velkommen inn i kommunepolitikken. I 2005 fikk hun sommerjobb på fylkesmuseet i Härnösand, bodde i tipi og syklet til og fra jobben hver dag. Det var også da hun traff sin ektemann, kunstneren og filmskaperen Björn Ola Lind (55). I 12 år har de vært gift, de har to barn, et tredje på vei, samt at han har to barn fra tidligere forhold. I dag bor familien i Härnösand, fem timers reise fra Stockholm. Amanda Lind er ukependler, og det blir leksehjelp og eventyrlesing over Skype. Ektemannen beskriver ifølge Expressen seg selv som multikunstner, han jobber med film, foto og performance, spiller yidaki – det vi i vesten kaller didgeridoo – og har levd med urbefolkningen i Australia. Samenes kår og kultur i Sverige er noe Amanda Lind selv er sterkt engasjert i, og som hun understreket da hun ble presentert av Löfven i vinter.

– Det er fint å kunne dele både interesse, livsstil og innstilling til livet med mannen min, det er jo både gøy og positivt.

– Du har også studert alternativ medisin, hvor alternativ er du egentlig?

– Det beror på hva man legger i det ordet, det er lett å se en sjablong. Men jeg mener folk må få leve slik de vil og syns det er forkastelig å rangere hva som er finkultur og lavkultur. Så får de bare raljere over at jeg har visse typer fritidsinteresser. At jeg for eksempel drev på med laiv – levende rollespill – en stund. Det er en voksende ungdomsbevegelse som mange sikkert syns er litt underlig, sier Lind.

– Er det en generasjonsgreie?

– Kanskje. Alt som ikke er mainstream kan sees som rart eller nerdete. Men det er fantastisk å kunne leve i et pluralistisk samfunn der mangfoldet kan utfolde seg.

– Hva slags rollespill likte du å drive med?

– Det var sånn typ «Drakar og demoner» som jeg spilte sammen med mine brødre og kompiser. Senere tok jeg det ett skritt videre og startet med laiv. Det holdt jeg på med i flere år, og det lærte meg enormt mye.

– Hva kan man lære av rollespill?

– Det er først og fremst gøy, men det beriket også med en nærhet til naturen. Og så var det kreativt, vi drev med håndverk, sydde kostymer, dramatiserte og levde oss inn i andre personer. Å møte andre mennesker og å gå inn i en annen verden med andre typer roller var spennende.

Selv foretrakk hun å spille karakterer med sammensatte personligheter, den typen man liksom aldri blir helt sikker på om er ond eller god.

– I fantasy handler det mye om ondt og godt, men jeg likte roller som kunne være litt overskridende der. Og så likte jeg å spille den typen karakterer som bor i skogen. Alver og den slags.

– Litt som Galadriel i «Lord of the Rings»?

– Et bra eksempel! Man tar et annet perspektiv. Det er spesielt artig med «Game of Thrones», som spiller mye på det der med at det ikke finnes noe rent ondt eller godt, bare ulike perspektiv og ulike drivkrefter.

– «Game of Thrones»-finalen ble en skuffelse for mange, og kritikere hevder serien til slutt sviktet kvinnene. Hva syntes du selv om slutten?

– Jeg tilhører de som stod opp tidlig på morgenen for å se den siste episoden. Slutten ga meg blandede følelser. Jeg skulle gjerne sett at det var blitt laget flere episoder til siste sesong, slik at trådene kunne blitt samlet bedre. men alt i alt har det vært en spennende serie.

– Jeg har mye å lære

Amanda Lind er utdannet psykolog og jobbet i barne- og ungdomspsykiatrien i Härnösand før hun ble heltidspolitiker i 2011. Hun ser fram til å jobbe med psykologi igjen senere, og kan også se for seg en framtid på landet.

– Vi bor jo i et villaområde i Härnösand, og jeg kan se for meg en framtid der vi bor enda mer landlig, kanskje med egne dyr, og at vi dyrker saker.

– Men jeg har lest at du måtte ha hjelp av en liberaler-naboer til å få orden komposten din?

– Ja, vår kjære nabo, smiler hun.

– Jeg har mye å lære. Min pappa jakter og jeg kunne for eksempel godt tenke meg å ta jegereksamen.

– Spiser du kjøtt?

– Ja, det gjør jeg. Vi spiser mye vilt, min pappa jakter rein, så det blir en del reinsdyrkjøtt og ellers forsøker vi i mest mulig grad å spise økologisk, altså kjøtt fra frittgående dyr. Jeg synes den industrielle kjøttindustrien der dyr plages er noe vi må jobbe mot, men vi prøver også spise mindre kjøtt for klimaets skyld.

– Bruker du ekte pels?

– Nei. Nei-nei-nei.

MeToo-bølgen har også nådd Sverige. Beskyldninger om overgrep og seksuell trakassering har rast i Svenska Akademien, på Dramaten og i svenske medier, politikken og kulturlivet generelt.

– Selv i likestillingens høyborg Sverige har gubbekulturen florert?

– Ja, det er en ukultur som har eksistert lenge både i kulturen og politikken. Det som er spesielt for store kulturinstitusjoner er at de er tradisjonsbundne, med strenge hierarkier, usikre arbeidsvilkår og mange, uryddige ansettelsesforhold som gjør at folk kanskje ikke tør eller vil si ifra om de ser eller opplever noe galt. Slik utvikles taushetskulturen. Den blir liksom sittende i veggene.

– Hva har du tenkt å gjøre med det?

– Det er noe min forgjenger Alice Bah Kuhnke jobbet veldig hardt for å bryte, og det ville jo sjefene og styrene i de store, statlige kulturscenene være med på. Så vi kommer til å fortsette den jobben. Hele metoo-diskusjonen har gudskjelov gjort at kvinner nå føler seg trygge nok til å fortelle sine historier, fordi de blir hørt og trodd.

– I Oslo har byråd Lan Marie Nguyen Berg blitt utsatt trusler og grov sjikane. Har du opplevd det samme?

– Jo absolutt. Kanskje spesielt nå på Twitter og andre sosiale medier, der fremfor alt kvinnelige partilederne får utstå fryktelig mye, både i form av trusler, sjikane og hat – mer enn menn.

– Hva har folk sagt eller skrevet til deg?

– Truslene har en typisk sexistisk tilnærming og det finnes en sjargong og en sterk vilje til å forsøke å forminske kvinner som deltar i politikken. Det går på å kritisere både hvordan man ser ut, hva man har på seg og hva man mener, og kritikken kommer fra både høyre og venstre. Kravene om at kvinner skal prestere på et helt annet nivå enn menn, de finnes fortsatt, sier hun og legger til;

– Det er sikkert de som har fått lide mye mer enn meg, som er del av et parti der likestilling er en selvfølgelig del av ideologien. Og mange, fremfor alt kvinner, vegrer seg fra å delta i politikken nettopp fordi man må ha så tykk hud og ta imot så mye skit. De er ikke beredt på det. Og det er et stort problem, og helt imot alle demokratiske prinsipper. Det må ikke være sånn at du må har ekstra hard hud for å delta i politikken, da tror jeg ikke vi nødvendigvis får de beste politikerne.

– Er selvsensur blitt mer vanlig i Sverige?

– Ja, blant både politikere, journalister og kunstnere. Selv på øverste nivå vegrer man seg fra å si eller skrive saker, og selv om det man skriver er helt riktig vegrer man seg, fordi man vet hva det drar i gang. Det er skremmende, fordi det truer det frie ordet.

Amanda Sofia Margareta Lind (38

  • Sveriges kultur- og demokratiminister.
  • Fra Miljøpartiet.
  • Født i Uppsala, oppvokst i Luleå.
  • Utdannet psykolog fra universitetet i Umeå.
  • 1999: Ble medlem i Miljøpartiet og kom etter hvert også inn i lokalpolitikken.
  • 2009-2011: Jobbet som barne- og ungdomspsykolog i Västernorrlands läns lands­ting.
  • 2016: partisekretær for Miljøpartiet.
  • Ble i januar i år utnevnt til kulturminister i Stefan Löfvens regjering.
  • Gift med kunstneren Björn Ola Lind, har to barn, to bonusbarn og ett barn på vei.

Gravid da hun ble utnevnt til kulturminister

Audiensen er over. Amanda Lind ser på opptakeren min og sier:

– Oi, batteriet er gått ut. Og det var jo en ting jeg hadde lyst til å si, som du ikke spurte om.

– Å ja?

– Jeg var gravid da jeg fikk denne jobben, og har merket meg at debatten på det området har endret seg i Sverige.

– Er det blitt greit for politikere å få barn?

– Ja, altså, da tidligere demokratimininister Birgitta Olsson fortalte at hun skulle ha barn ble det veldig mye debatt om hvorvidt man kan få barn som minister. Og, min graviditet har også vakt en viss oppsikt. Men nå finnes det et regelverk for dette, og jeg fikk også mye støtte fra andre partiledere, alt fra Kristdemokraterna til Centerpartiet – og av Birgitta Olsson selv.

– Men dette er fortsatt noe man ikke ville diskutert om du var en mann.

– Nettopp. Men vi har kommet en bit videre, selv om det er litt igjen. Det føles positivt.


5 favoritter:

Musikk: Svensk folkemusikk, visesang, Lars Vinnerbäck. Og Queen, som min sønn har hørt mye på etter at vi så filmen. Gøy å oppdage noe nygammelt.

Film: Amanda Kernells «Sameblod» er sterk og lærerik. Og «Lord of the Rings»-filmene.

Bok: Malin Persson Giolitos bok «Størst av alt», som er bra. Ellers liker jeg nordsvenske
forfattere som Mikael Niemi, Sara Lidman, Torgny Lindgren, som også skriver om disse stedene.

Mat: Liker surstrømning, men det blir ikke så mange ganger i året. Og viltstek med

Sted: Plats, altså? Härnesand der jeg bor. Og så liker jeg meg godt på fjellet.

Artikkelen ble først publisert av Dagsavisen.no 24. mai.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Omfattende strømbrudd i flere land13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Nye protester i Hongkong06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid
Siste nytt
14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenOmfattende strømbrudd i flere land13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenNye protester i Hongkong06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid
Populært