Lizett opplevde omsorgssvikt: – En krevende prosess å bli trygg på meg selv som mamma

Lizett Ulrika Skottestad (44) hadde en vond barndom. I dag er hun en trygg mamma.
Lizett Ulrika Skottestad (44) hadde en vond barndom. I dag er hun en trygg mamma. Foto: Privat

Lizett Ulrika Skottestad (44) opplevde grov omsorgssvikt i oppveksten. I dag er hun trebarnsmor og hjelper andre mødre med lignende bakgrunn.

Lizett vokste opp i utrygge og uforutsigbare rammer knyttet til omsorgssvikt. Da hun selv ble mor for første gang for tjue år siden kjente hun på mye redsel, usikkerhet og uro:

– Jeg hadde veldig lav selvfølelse, jeg følte meg ikke god nok i meg selv som et menneske, samtidig som jeg var redd for å ikke være flink nok i mammarollen. Jeg var rett og slett redd for å ikke gi barnet mitt det jeg selv savnet som liten, forteller hun til ABC Nyheter.

Hennes tunge ryggsekk av vonde erfaringer og altfor høyre krav førte til at hun slet med å strekke til, noe som igjen ga følelsen av redsel og uro.

– Det var vanskelig å ta vare på meg selv på en god måte, å være tilstede med barnet i øyeblikket og å møte barnets følelser på en god måte. Alt jeg har opplevd har gjort at jeg sitter igjen med et brennende ønske om å bruke all min erfaring og kompetanse til å hjelpe mødre som selv har opplevd en utrygg oppvekst, sier Skottestad.

Hun startet nylig selvutviklingsprogrammet «Fra utrygg oppvekst til trygg mamma» der hun hjelper andre mødre med lignende bakgrunn.

Les også: Løvetannbarnet som sprengte seg gjennom asfalten

Lizett startet selvutviklingsprogram. Foto: Privat
Lizett startet selvutviklingsprogram. Foto: Privat

Utrygg oppvekst

Da Lizett vokste opp, var barndommen krevende.

– I mine syv første leveår vokste hjem opp i et hjem med alkoholisme og en mamma som i perioder lot meg være igjen alene hjemme, forteller hun.

Hverdagen var preget av fyll, bråk og uforutsigbarhet:

– Jeg ble flyttet rundt i midlertidige fosterhjem for så å komme tilbake til mamma igjen i flere år.

Som syvåring flyttet hun inn i et varig fosterhjem, men ryggsekken av den tunge oppveksten bar hun med seg videre, selv etter foreldrenes død.

Les også: – Vi vil vise døden som den er

Vanskelige følelser

Den første tiden som nybakt mor var preget av usikkerhet og vanskelige følelser.

– Hva om de gamle, vonde følelsene jeg hadde holdt på avstand skulle komme tilbake for fullt og sørge for at jeg ikke klarte å fungere som mamma? Jeg oppfattet at jeg måtte kompensere for alt jeg ikke hadde fått til selv, og stilte urealistisk høye krav til meg selv. Alt skulle være perfekt, samtidig som jeg ikke hadde noen gode rollemodeller å få støtte fra, sier hun åpenhjertet.

Samtidig som hun selv ikke hadde opplevd den kjærligheten og omsorgen et barn trenger og fortjener, skulle hun altså gi det til sitt eget barn.

– Jeg skulle møte mitt barn i behov som jeg selv ikke hadde blitt møtt i. Det har vært en krevende og lang prosess å bli trygg i meg selv som mamma, forteller hun.

Les også: Kine: – Jeg trodde aldri jeg ville komme meg ut av forholdet i live

Startet selvutviklingsprogram

Lizette utdannet seg til sosiolog med hovedfag i sosiologi ved Universitetet i Tromsø i 2003 og senere som coach gjennom Ledership by Heart Master Coach-programmet i 2016.

– Basert på min erfaringskompetanse, fire kvalitative dybdeintervju med mødre i målgruppen og effektive coaching-verktøy har jeg nå utviklet et selvutviklingsprogram som skal bidra til at mødre med en utfordrende oppvekst får økt indre trygghet som gir mestring og økt livsglede, noe som videre forhindrer en overføring av negative samspillsmønstre til barna.

Selvutviklingsprogrammet «Fra utrygg oppvekst til trygg mamma» lærer Skottestad bort de verktøyene som skal til for å bidra til at andre mødre som er der hun en gang var, kan få en raskere, enklere og mindre ensom vei mot mestring og indre trygghet i morsrollen, enn det hun selv hadde den gangen.

– Nå har åtte vakre mødre akkurat startet opp og jeg syns det er utrolig spennende å følge de i deres prosess, forteller hun.

Følelser kan bli ekstra vanskelig å forholde seg til

Psykolog Kyrre Dyregrov. Foto: Privat
Psykolog Kyrre Dyregrov. Foto: Privat

Å bli forelder for første gang er i seg selv en voldsom omveltning i livet og en utfordring for alle som for første gang skal ha det fulle ansvaret for et helt nytt liv. Når man som barn ikke opplever trygghet, støtte og kjærlighet i de nære relasjonene vil det ifølge psykolog og daglig leder i Psyknett, Kyrre Dyregrov, være økt risiko for at man senere i livet opplever problemer i nære relasjoner:

– Dersom man har opplevd omsorgssvikt, kan ubehagelige følelser bli ekstra vanskelige og kompliserte å forholde seg til. Mødre som selv har opplevd omsorgssvikt vil ofte være mer utrygge på seg selv i foreldrerollen. De kan ha vanskeligere for å søke støtte og hjelp, rett og slett fordi de har måttet klare seg selv i oppveksten, forteller han.

Psykologens beste råd til mødre som har opplevd omsorgssvikt:

  • Vit at det ikke er til å unngå at du kommer til å si eller gjøre noe feil ovenfor barnet. Det viktigste er ikke å unngå å gjøre feil, men i etterkant å reparere igjen, snakke med barnet, gi nærhet og vise at det er verdsatt.
  • Bruk dine egne erfaringer som en positiv drivkraft i livet; «slik vil jeg i hvert fall ikke behandle barna mine».
  • Vær åpen omkring dine egne utfordringer ovenfor mennesker som vil deg vel. Jeg har stor tro på at det er helt sentralt for å kunne leve et godt liv.
  • Benytte de ressursene som er. Dersom du trenger hjelp fra fagpersoner er helsesøster en viktig ressurs i barselperioden. Mange helsestasjoner har kurs, som for eksempel «Circle of Security» som kan hjelpe deg med å bli trygg i foreldrerollen. Dersom du opplever at du er fastlås i tidligere traumatiske hendelser og bruker mye tid og energi på disse, bør du vurdere å ta kontakt med for eksempel psykolog med spesifikk kunnskap innenfor traumebehandling. Det finnes mye god hjelp å få der ute, og dersom du er usikker på hvem du bør kontakte er ofte fastlegen et godt sted å starte.
Kilde: Psykolog og daglig leder ved Psyknett.no, Kyrre Dyregrov.

Resultatet av det kan da bli at man blir overveldet fordi man ikke får den hjelpen og støtten man trenger i en krevende periode av livet.

– De kan også oftere enn andre også ha personer rundt seg som enten ikke er i stand til, eller ikke ønsker, å gi hjelp og støtte, sier Dyregrov.

Møt dine utfordringer med forståelse og anerkjennelse

– Jeg tror at noe av det viktigste man kan gjøre som mor som selv har opplevd omsorgssvikt, er å møte dine egne utfordringer med forståelse og anerkjennelse. Grunnen til at dette er vanskelig er ikke at det er noe galt med deg, men at de som skulle ha vært gode rollemodeller for deg og lært deg hvordan du kan møte ubehagelige følelser, ikke har gjort det, sier Dyregrov.

Dine mønstre for hvordan du forholder deg til egne følelser og andre mennesker er der fordi de har vært helt nødvendige for deg i oppveksten.

– Selv om du som voksen ofte har et større nettverk og ikke er fullt så avhengig av dine nære omsorgsgivere og har en annen evne til å håndtere ubehagelige følelser, kan gamle strategier likevel henge igjen, forteller psykologen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Person omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA
Siste nytt
20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgePerson omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA
Populært