Lizett opplevde omsorgssvikt: – En krevende prosess å bli trygg på meg selv som mamma

Lizett Ulrika Skottestad (44) hadde en vond barndom. I dag er hun en trygg mamma.
Lizett Ulrika Skottestad (44) hadde en vond barndom. I dag er hun en trygg mamma. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lizett Ulrika Skottestad (44) opplevde grov omsorgssvikt i oppveksten. I dag er hun trebarnsmor og hjelper andre mødre med lignende bakgrunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lizett vokste opp i utrygge og uforutsigbare rammer knyttet til omsorgssvikt. Da hun selv ble mor for første gang for tjue år siden kjente hun på mye redsel, usikkerhet og uro:

– Jeg hadde veldig lav selvfølelse, jeg følte meg ikke god nok i meg selv som et menneske, samtidig som jeg var redd for å ikke være flink nok i mammarollen. Jeg var rett og slett redd for å ikke gi barnet mitt det jeg selv savnet som liten, forteller hun til ABC Nyheter.

Hennes tunge ryggsekk av vonde erfaringer og altfor høyre krav førte til at hun slet med å strekke til, noe som igjen ga følelsen av redsel og uro.

– Det var vanskelig å ta vare på meg selv på en god måte, å være tilstede med barnet i øyeblikket og å møte barnets følelser på en god måte. Alt jeg har opplevd har gjort at jeg sitter igjen med et brennende ønske om å bruke all min erfaring og kompetanse til å hjelpe mødre som selv har opplevd en utrygg oppvekst, sier Skottestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun startet nylig selvutviklingsprogrammet «Fra utrygg oppvekst til trygg mamma» der hun hjelper andre mødre med lignende bakgrunn.

Les også: Løvetannbarnet som sprengte seg gjennom asfalten

Lizett startet selvutviklingsprogram. Foto: Privat
Lizett startet selvutviklingsprogram. Foto: Privat

Utrygg oppvekst

Da Lizett vokste opp, var barndommen krevende.

– I mine syv første leveår vokste hjem opp i et hjem med alkoholisme og en mamma som i perioder lot meg være igjen alene hjemme, forteller hun.

Hverdagen var preget av fyll, bråk og uforutsigbarhet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble flyttet rundt i midlertidige fosterhjem for så å komme tilbake til mamma igjen i flere år.

Som syvåring flyttet hun inn i et varig fosterhjem, men ryggsekken av den tunge oppveksten bar hun med seg videre, selv etter foreldrenes død.

Les også: – Vi vil vise døden som den er

Vanskelige følelser

Den første tiden som nybakt mor var preget av usikkerhet og vanskelige følelser.

– Hva om de gamle, vonde følelsene jeg hadde holdt på avstand skulle komme tilbake for fullt og sørge for at jeg ikke klarte å fungere som mamma? Jeg oppfattet at jeg måtte kompensere for alt jeg ikke hadde fått til selv, og stilte urealistisk høye krav til meg selv. Alt skulle være perfekt, samtidig som jeg ikke hadde noen gode rollemodeller å få støtte fra, sier hun åpenhjertet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som hun selv ikke hadde opplevd den kjærligheten og omsorgen et barn trenger og fortjener, skulle hun altså gi det til sitt eget barn.

– Jeg skulle møte mitt barn i behov som jeg selv ikke hadde blitt møtt i. Det har vært en krevende og lang prosess å bli trygg i meg selv som mamma, forteller hun.

Les også: Kine: – Jeg trodde aldri jeg ville komme meg ut av forholdet i live

Startet selvutviklingsprogram

Lizette utdannet seg til sosiolog med hovedfag i sosiologi ved Universitetet i Tromsø i 2003 og senere som coach gjennom Ledership by Heart Master Coach-programmet i 2016.

– Basert på min erfaringskompetanse, fire kvalitative dybdeintervju med mødre i målgruppen og effektive coaching-verktøy har jeg nå utviklet et selvutviklingsprogram som skal bidra til at mødre med en utfordrende oppvekst får økt indre trygghet som gir mestring og økt livsglede, noe som videre forhindrer en overføring av negative samspillsmønstre til barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvutviklingsprogrammet «Fra utrygg oppvekst til trygg mamma» lærer Skottestad bort de verktøyene som skal til for å bidra til at andre mødre som er der hun en gang var, kan få en raskere, enklere og mindre ensom vei mot mestring og indre trygghet i morsrollen, enn det hun selv hadde den gangen.

– Nå har åtte vakre mødre akkurat startet opp og jeg syns det er utrolig spennende å følge de i deres prosess, forteller hun.

Følelser kan bli ekstra vanskelig å forholde seg til

Psykolog Kyrre Dyregrov. Foto: Privat
Psykolog Kyrre Dyregrov. Foto: Privat

Å bli forelder for første gang er i seg selv en voldsom omveltning i livet og en utfordring for alle som for første gang skal ha det fulle ansvaret for et helt nytt liv. Når man som barn ikke opplever trygghet, støtte og kjærlighet i de nære relasjonene vil det ifølge psykolog og daglig leder i Psyknett, Kyrre Dyregrov, være økt risiko for at man senere i livet opplever problemer i nære relasjoner:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom man har opplevd omsorgssvikt, kan ubehagelige følelser bli ekstra vanskelige og kompliserte å forholde seg til. Mødre som selv har opplevd omsorgssvikt vil ofte være mer utrygge på seg selv i foreldrerollen. De kan ha vanskeligere for å søke støtte og hjelp, rett og slett fordi de har måttet klare seg selv i oppveksten, forteller han.

Psykologens beste råd til mødre som har opplevd omsorgssvikt:

  • Vit at det ikke er til å unngå at du kommer til å si eller gjøre noe feil ovenfor barnet. Det viktigste er ikke å unngå å gjøre feil, men i etterkant å reparere igjen, snakke med barnet, gi nærhet og vise at det er verdsatt.
  • Bruk dine egne erfaringer som en positiv drivkraft i livet; «slik vil jeg i hvert fall ikke behandle barna mine».
  • Vær åpen omkring dine egne utfordringer ovenfor mennesker som vil deg vel. Jeg har stor tro på at det er helt sentralt for å kunne leve et godt liv.
  • Benytte de ressursene som er. Dersom du trenger hjelp fra fagpersoner er helsesøster en viktig ressurs i barselperioden. Mange helsestasjoner har kurs, som for eksempel «Circle of Security» som kan hjelpe deg med å bli trygg i foreldrerollen. Dersom du opplever at du er fastlås i tidligere traumatiske hendelser og bruker mye tid og energi på disse, bør du vurdere å ta kontakt med for eksempel psykolog med spesifikk kunnskap innenfor traumebehandling. Det finnes mye god hjelp å få der ute, og dersom du er usikker på hvem du bør kontakte er ofte fastlegen et godt sted å starte.
Kilde: Psykolog og daglig leder ved Psyknett.no, Kyrre Dyregrov.

Resultatet av det kan da bli at man blir overveldet fordi man ikke får den hjelpen og støtten man trenger i en krevende periode av livet.

– De kan også oftere enn andre også ha personer rundt seg som enten ikke er i stand til, eller ikke ønsker, å gi hjelp og støtte, sier Dyregrov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møt dine utfordringer med forståelse og anerkjennelse

– Jeg tror at noe av det viktigste man kan gjøre som mor som selv har opplevd omsorgssvikt, er å møte dine egne utfordringer med forståelse og anerkjennelse. Grunnen til at dette er vanskelig er ikke at det er noe galt med deg, men at de som skulle ha vært gode rollemodeller for deg og lært deg hvordan du kan møte ubehagelige følelser, ikke har gjort det, sier Dyregrov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dine mønstre for hvordan du forholder deg til egne følelser og andre mennesker er der fordi de har vært helt nødvendige for deg i oppveksten.

– Selv om du som voksen ofte har et større nettverk og ikke er fullt så avhengig av dine nære omsorgsgivere og har en annen evne til å håndtere ubehagelige følelser, kan gamle strategier likevel henge igjen, forteller psykologen.