Verdens mest berømte hane kjente verken smerte eller glede

FUNKSJONENE I BEHOLD: Mike oppførte seg som en vanlig høne de siste 18 månedene av livet.
FUNKSJONENE I BEHOLD: Mike oppførte seg som en vanlig høne de siste 18 månedene av livet.

Flere prøvde å kappe av hodet til hanene sine da de så hvor mye eieren til Mike tjente.

(Vi.no): – Det er en fascinerende historie. Det var nok et veldig heldig treff, for man må helt klart være pinlig nøyaktig for å få denne effekten. Det er helt utrolig og det var sikkert litt av syn, sier nevrobiolog ved NTNU, Tor Jørgen Almaas.

Mange har hørt historier om høner og haner som løper vilt rundt rett etter at de har blitt halshogget.

Mirakeldyret Mike gjorde mye mer enn det.

Hanen levde livet sitt på en gård i Colorado, USA rett etter 2. verdenskrig og ante fred og ingen fare da svigermoren til bonde og eier Lloyd Olsen kom på besøk.

Kunne fortsatt balansere på en pinne

Hun skulle få kyllingkjøtt til middag, og Mike ble plukket ut som det uheldige offeret.

Olsen tok fram øksa, la hodet til Mike på en stubbe og endte livet til hanen. Trodde han …

KAN LEVE UTEN HODE: Hvis hode kappes av på riktig måte, kan haner tydeligvis leve i flere år. Foto: Carolyn Smith1 / Shutterstock / NTB scanpix. (Illustrasjonsbilde).
KAN LEVE UTEN HODE: Hvis hode kappes av på riktig måte, kan haner tydeligvis leve i flere år. Foto: Carolyn Smith1 / Shutterstock / NTB scanpix. (Illustrasjonsbilde).

Til Olsens forbauselse var det fortsatt bevegelse i Mike. Selv uten hode kunne han gå rundt på plassen, og til og med balansere på en pinne. Mike slapp dermed å bli middag denne dagen.

Da Mike heller ikke var død dagen etter, bestemte eieren seg for å la hanen leve. Han begynte å mate Mike med små maiskorn, melk og vann gjennom en dråpeteller.

Hanen oppførte seg vanlig, som om han hadde hode resten av livet. Han «hakket» på bakken, som er fin prestasjon uten nebb, og gjorde flere forsøk på å gale av rent instinkt, men lyden som kom ut var ikke mye å skryte av.

Det skulle ikke ta lang tid før Mike ble berømt. Etter hvert ble han å se på alt fra sirkus til fornøyelsesparker rundt omkring i USA. Hver billett kostet 25 cent, og Mike var så populær at han kunne tjene inn 4500 dollar i måneden for sin eier.

Flere så hvor mye Olsen tjente på Mike, og prøvde å gjenta bedriften på egne haner, uten hell.

Hvorfor de ikke klarte det, kommer vi tilbake til seinere.

Les også om den glemte soldat: Ikke alle fikk med seg at andre verdenskrig sluttet i 1945

Mikes død

I mars 1947 døde Mike på en ubehagelig måte. Olsen, kona og Mike bodde på et motel på vei hjem fra en turne, da Mike plutselig begynte å hoste noe fryktelig midt på natta.

Olsen hadde glemt utstyret han brukte for å mate, og rense halsen til hanen med, og ble hjelpeløs tilskuer til at Mike hostet seg til døde. 18 måneder etter at han mistet hodet.

Hvordan i alle dager kunne han leve så lenge uten hode på kroppen?

– Det er et utrolig sammenfall av mange heldige tilfeldigheter som gjør at denne organismen kunne rusle og gå videre, sier Tor Jørgen Almaas, som har en teori ut fra nevrobiologien.

Sentral mønstergenerator

Sentrale mønstergeneratorer er nervenettverk som regulerer rytmiske mønster i kroppen uten sensorisk stimulering.

De blir danna av nerveceller i ryggmargen, og kan regulere rytmiske bevegelser gjennom sin egen aktivitet, uten hjelp fra hjernen.

Bevegelse, pust og svelging er eksempler på handlinger som kan reguleres av sentral mønstergenerator.

Man finner sentrale mønstergeneratorer i alle virveldyr og virvelløse dyr, men med ulike egenskaper mellom de ulike artene.

Kilde: Wikipedia.

Han tror bonden bommet med øksa, og var svært heldig med hvor han traff.

La oss starte med hvor øksa traff. AKKURAT på riktig sted.

– Det er små marginer når du skal treffe på overgangen mellom framhjernen og bakhjernen. Ved hjelp av kirurgi er det ikke umulig, men når du bare svinger øksa er det verre.

– Dekapiteringen har skjedd såpass høyt oppe i hjernen at hjernestammen fortsatt var intakt. Det er i hjernestammen du har kjerneområdene som styrer ting som respirasjon, hjerte, bevegelse, og en del reflekser knyttet til informasjon fra kroppens muskulatur og ledd.

Les også: Virksomheten til «Englemakerskene» førte til den største barnedrapssaken i norsk historie

Hanen var aldri «til stede»

Han mener dette er et godt eksempel på den sentrale mønstergeneratoren i kroppen. Altså kroppens evne til å bevare funksjoner ubevisst.

– Det er mange motoriske funksjoner og operasjoner i kroppen som vi ikke styrer bevisst. Det vil være altfor slitsomt når vi for eksempel skal gå. Vi kontrollerer ikke hvert eneste steg. Mike bør virkelig inn i lærerboka på eksempler på sentral mønstergenerator.

HELDIG BLODPROPP: Tor Jørgen Almaas tror hanen fikk en blodpropp, som gjorde at han slapp å blø ihjel. Foto: Privat.
HELDIG BLODPROPP: Tor Jørgen Almaas tror hanen fikk en blodpropp, som gjorde at han slapp å blø ihjel. Foto: Privat.

Hanen hadde altså muligheten til å bevege seg, så å si som han gjorde før. Men det ligger en mørk hemmelighet der, som kanskje ikke eieren var klar over. Hanen manglet nemlig bevisstheten, siden framhjernen var borte.

– Hanen hadde ingen livskvalitet. Han kjente verken smerte, glede eller noen som helst annen følelse. Han hadde absolutt ingen bevissthet, sier Almsas.

Les også: Slik var tjenestepikenes strevsomme arbeidsdag

Ekstremt heldig blodpropp

Hvor Olsen traff med øksa er ikke den eneste årsaken til at Mike «levde» videre. Vanligvis er det ikke bra at blodårene tetter seg, men i dette tilfellet var det med på å redde livet til hanen, sier Almaas.

– Vanligvis når man kapper hodet av en hane, så sprutes og pumpes det blod ut og dyret dør fort.

- Det er ganske store arterier som går til hodet. Det at dem ikke umiddelbart sprøytet ut en vesentlig del av blodet i dette tilfellet kan skyldes en fortetting som har oppstått. En sammenklemming, eller en propp av noe slag.

- Men hva med tilgangen på luft, vann og mat?

– De øvrige biologiske prosessene i dyret gikk også an å drives videre. Når du kutter av hodet der det ble gjort på Mike, så åpner du opp for luftrøret og spiserøret. Spiserøret er mykt og klapper sammen, men ved hjelp av en pipette som du kan stikke ned og sprøyte inn en slags væskebasert næring så vil det kunne fungere.

Oksygen til lungene var heller ingen problem.

– Når det gjelder luftrøret så er jo det stivt. Det vil dermed ikke klappe sammen når man for eksempel puster inn. Hvis luftrøret holdes fritt og åpent så har hanen på samme måte som oss en sugepumpe, som suger luft inn, og presser luft ut.

Hvordan lungene til haner er bygd opp, var også med på å hjelpe systemet med å gå rundt.

– Hanen har ikke mellomgulv som vi har, men den har muskulatur og bevegelse som gjør at disse luftsekkene utenfor lungene til hanen. Lungene utvider seg ikke selv, men når hanen går rundt omkring så vil dette stimulere respirasjonen.

– Hjernestammen sørger for respirasjon og kontraksjon i hjertet. Så denne pustebevegelsen drives av et senter som er intakt. Hjertet er heller ikke styrt bevisst. Det bare slår for seg selv.

Les også: - Stavangerfjord var vår nasjonale stolthet

Kan i teorien skje med flere

Pensjonert professor i biologi ved NTNU, Claus Bech, har forsket mye på fugler, og har aldri hørt om liknende tilfelle.

– Dette er helt opplagt et eksepsjonelt engangstilfelle. Det er veldig spesielt. Sannsynligheten for at noe slikt vil skje igjen er veldig liten, det er for mange tilfeldigheter.

Almaas forteller at det i teorien kunne skjedd mye oftere.

– Det er velkjent at haner kan løpe rundt den første tiden etter at hodet er kappet av, men da må du kappe langt nok opp. Den beveger seg ofte ikke så lenge. Den går ofte tom for energi, som form av blod.

– Disse hønene kunne kanskje overlevd, om man hadde tettet for blodet på samme måte som det skjedde med Mike. Men da måtte som sagt ikke hjernestammen vært kuttet vekk, da hadde den ikke levd lenge.

Selv om det er lenge siden Mike gikk dro opp til hane-himmelen, bli han ikke glemt her på jorda med det første.

Les også: Etter at Anne ble uskyldig henrettet, startet heksebålene for alvor i Norge

Mike den hodeløse kylling er i dag en særskilt institusjon i Fruita i Colorado hvor en årlige «Mike the Headless Chicken Day» blir feiret den tredje helgen i mai, en festlighet som begynte i 1999.

Begivenheter som blir holdt er blant annet kappløpet «5K Run Like a Headless Chicken Race», kasting av egg, «Sett hode på kyllingen», «Chicken Cluck-Off», og «Kylling-Bingo», hvor tilfeldige kyllingekskrementer velger numrene etter hvert som de havner på et nummerert rutenett.

Les også: Som toåring med tuberkulose, ble Bjørn Harald reimet fast til sengen på sykehuset. Her lå han i ti år

(Kilder: Miketheheadlesschicken.org, Wikipedia)

Les også: I 1822 fløy denne storken til Tyskland - og ga svaret på et stort mysterium
Elefanten husker ham fortsatt etter 32 år
Englands glemte kjæledyrmassakre

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte00:47 Minst 29 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:48 Sykkelritt koronastoppet, nordmenn må testes23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Jorden har fått en ny måne20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Ny rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 Sivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut08:53 Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45 Ranheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42 Dette skjedde i natt05:42 Fortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:00 Kjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25 Minst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03 Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02 – Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40 Ruud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39 Saudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28 Solberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50 Weinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49 Mann knivstukket i Søndre Land23:01 City med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57 Skyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56 Lyon overrasket Juventus med seier21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 Coronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll
Siste nytt
02:13VerdenNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48NorgeVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19NorgeSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte00:47VerdenMinst 29 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:48SportSykkelritt koronastoppet, nordmenn må testes23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06NorgeKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenJorden har fått en ny måne20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenNy rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35PolitikkSivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut08:53NorgeHver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49KulturUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30PolitikkMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15PengerOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03PengerStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45NorgeRanheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42NorgeDette skjedde i natt05:42PengerFortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48KulturPrins Harry: Bare kall meg Harry04:00Helse og livsstilKjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50KulturLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59Helse og livsstilDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25VerdenMinst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03PengerRegjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02Verden– Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40SportRuud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39Helse og livsstilSaudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28PolitikkSolberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50KulturWeinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49NorgeMann knivstukket i Søndre Land23:01SportCity med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57VerdenSkyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56SportLyon overrasket Juventus med seier21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilCoronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll
Populært