Spør en forsker:

Blir vi mindre følsomme med alderen?

Er de store følelsene forbeholdt de unge? (Foto: Viacheslav Nikolaenko, Shutterstock, NTB scanpix)
Er de store følelsene forbeholdt de unge? (Foto: Viacheslav Nikolaenko, Shutterstock, NTB scanpix)

En leser vil vite hvorfor han ikke lenger blir like imponert som han gjorde da han var ung.

Tidligere var det umulig for Ulrik å stå stille på en jazzkonsert. En saksofonsolo kunne rett og slett sette fyr på føttene hans.

Men nå er det annerledes. Nå holder han kanskje takten med høyre stortå.

Derfor har han skrevet inn til videnskab.dk: «Jeg har de siste årene ofte undret meg over hvorfor jeg ikke lenger opplever den samme gleden eller oppstemtheten når jeg er på jazzkonsert, eller når jeg opplever noe morsomt i sosiale sammenhenger? Motsatt opplever jeg heller ikke lenger den samme graden av tristhet og fornemmelsen av å være ulykkelig når ferien er slutt eller jeg ser en trist film på kino? Har jeg med alderen blitt følelsesmessig immun?», spør den nå 50 år gamle Ulrik.

50 år er jo ingen alder, men stemmer det at vi faktisk opplever færre sterke følelser når vi blir eldre?

Vi har spurt Lars Larsen, som er professor ved Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, og Mai Bjørnskov Mikkelsen, som er doktorgradsstudent samme sted.

Færre store følelser, men trives bedre

Larsen, som forsker på personlighetspsykologi, forteller:

– I den vitenskapelige litteraturen framgår det at vi opplever en lavere følelsesmessig intensitet med alderen. Den mentale stabiliteten stiger og det blir mindre følelsesmessige svingninger, sier han.

Larsen ser ikke på dette som et problem.

Unge mennesker er mer nevrotiske

I nyere personlighetspsykologi arbeider man med fem overordnede personlighetstrekk:

  1. Nevrotisisme (bekymret/nervøs eller rolig/selvsikker)
  2. Åpenhet (oppfinnsom/nysgjerrig eller konvensjonell/forsiktig)
  3. Samvittighetsfullhet (lojal/organisert eller upålitelig/spontan)
  4. Ekstraversjon (utadvendthet og energisk eller innadvendthet og reservert)
  5. Vennlighet (vennlig og medfølende eller utfordrende og avskåret)

I personlighetstester scorer unge mennesker litt høyere på nevrotisisme, som sier noe om hvor kraftig vi reagerer på ulike situasjoner. Med alderen faller nevrotisismen, ifølge Lars Larsen.

Dessuten faller ekstraversjon og åpenhet, noe som ifølge Larsen kan redusere mulighetene for nye opplevelser.


Kilde: Lars Larsen

– I alderdommen opplever vi relativ høy trivsel. Gjennom livet er det en U-formet kurve med høy trivsel i barndommen, som faller midt i livet og stiger igjen i alderdommen, sier Larsen.

Studier viser dessuten at vi med alderen opplever flere positive – og færre negative – følelsesmessige opplevelser.

Les også: De som godtok negative følelser hadde det bedre

Kroppene våre reagerer ikke så voldsomt

Mai Bjørnskov Mikkelsen forsker på eldres følelsesliv, og hun deler følelsesmessige reaksjoner i to kategorier:

  • Den subjektive reaksjonen – den måten vi beskriver opplevelsen selv.
  • Den fysiologiske reaksjonen – den måten kroppen reagerer på.

Hun forteller at kroppen reagerer mindre på følelser etter hvert.

– Svetteresponsen og den kardiovaskulære aktiviteten faller med alderen. Det kan kanskje innebære at den samlede følelsesmessige opplevelsen kan føles mindre intens, sier hun.

Men det er ikke nødvendigvis en en-til-en-sammenheng mellom de fysiologiske målene og det personen rapporterer om opplevelsen.

– Vi har hatt både unge og eldre i laboratoriet og vist dem bilder som vekker store følelser, for eksempel av trafikkulykker, mens vi har målt hjerterytme og svetterespons. Men en fysiologisk reaksjon avgjør ikke hva personen opplever, for det fysiologiske systemet er ikke utelukkende i bruk til følelser, og det viste studien også, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trivsel fordelt på aldersgrupper i en amerikansk studie fra 2010 med om lag 355 000 deltakere. (Illustrasjon: Stone et al.)
Trivsel fordelt på aldersgrupper i en amerikansk studie fra 2010 med om lag 355 000 deltakere. (Illustrasjon: Stone et al.)

Les også: Hvorfor tror vi mest på det som passer med holdningene våre?

Vi opplever færre nye ting

En annen faktor er at vi opplever færre nye begivenheter. Det er nemlig nye begivenheter som setter gang i flest følelser, forteller forskerne.

– Kanskje leseren har vært på så mange jazzkonserter at det kreves noe ekstra å overraske ham. Det vil naturligvis gi en mindre følelsesmessig reaksjon enn en helt ny situasjon, sier Lars Larsen.

Når vi blir eldre, opplever vi ikke like mange nye situasjoner, forteller Mai Bjørnskov Mikkelsen:

– Eldre bruker mer tid hjemme og møter oftere de samme menneskene. Unge mennesker opplever nye skoler og nye jobber, de flytter og møter nye venner og får seg nye kjærester. De har et mer foranderlig liv, med flere situasjoner som vekker sterke følelser, sier hun.

Les også: Hvor mye legger vi bånd på dårlige følelser?

Vi blir flinkere til å håndtere følelser

Lars Larsen forklarer dessuten at vi med alderen lærer hvordan vi håndterer følelsene.

– Vi blir flinkere til å håndtere stress. Det er en del av modningen, og det kan være en fordel når man skal forfølge mer langsiktige mål, sier Larsen.

Mai Bjørnskov Mikkelsen påpeker imidlertid at det er vanskelig å påvise hvor mye som skyldes erfaring og hvor mye som er avhengig av det hun kaller «livskonteksten».

– Det er nærmest umulig å finne ut om stabiliteten skyldes personlige endringer eller om det er fordi de eldre har et mer stabilt liv, sier hun.

Les også: Hva gjør folk fornøyde sent i livet?

Kanskje ser vi fortiden i et nostalgisk skjær

Det er også mulig at vi ser fortiden i nostalgiens rosenrøde skjær.

– Det er mulig at man husker opplevelser fra fortiden som mer positive enn de faktisk var. Men det kan også være at man faktisk opplevde det sterkere, for man skiller ut mindre av belønningsstoffet dopamin med alderen, sier Lars Larsen.

Mai Bjørnskov Mikkelsen er imidlertid mer skeptisk til om vi overvurderer følelser fra fortiden.

– Jo lengre tid som går, jo mer upresise blir minnene om følelsen.

Ofte vil vi rapportere at intensiteten av tidligere opplevelser var mindre enn den faktisk var, fordi vi mister den personlige relevansen, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ifølge forskerne har vi en tendens til å feilvurdere hvor stor opplevelsen i fortiden faktisk var. (Foto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpix)
Ifølge forskerne har vi en tendens til å feilvurdere hvor stor opplevelsen i fortiden faktisk var. (Foto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpix)

Ifølge forskerne er det altså riktig at følelsene ikke oppleves som like sterke og intense når vi blir eldre.

Men ifølge Lars Larsen kan det være bra:

– Store svingninger kan være veldig anstrengende i lengden. Det ser man også hos personer med bipolar lidelse, sier han.

Les også: Hjerneforsker: – Du lager din egen, personlige modell av virkeligheten

Referanser:

A.A. Stone mfl: « A snapshot of the age distribution of psychological well-being in the United States», PNAS 2010. DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.1003744107

M.B. Mikkelsen mfl: «Emotional reactivity and interoceptive sensitivity: Exploring the role of age», Psychonomic Bulletin & Review 2019. DOI: https://doi.org/10.3758/s13423-019-01603-y Sammendrag

D.V. Jeste mfl: « Old Age is Associated with More Successful Aging: Role of Resilience and Depression», American Journal of Psychiatry 2013. DOI: 10.1176/appi.ajp. 2012.12030386

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Saken er først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:02 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:25 Bulgarias trener: Hørte ikke rasistiske tilrop mot England04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass
Siste nytt
06:02Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:25SportBulgarias trener: Hørte ikke rasistiske tilrop mot England04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass
Populært